Get Adobe Flash player

Svaka ekspresija, svaki krik čovjeka ili umjetnika je upozorenje na našu sudbinu

 
 
U povodu retrospektive akademskog kipara Nenada Opačića u Muzeju Međimurja, polovicom svibnja, razgovoramo s istaknutim umjetnikom.
http://akademija-art.hr/wp-content/uploads/2019/05/Nenad-Opa%C4%8Di%C4%87-1-630x840.jpg
• Što je osobitost izloženih radova, retrospektive?
- To je logični nastavak mog istraživanja u metalnim reljefima iz ciklusa "infernalna fuga" koju sam izložio u palači Herzer u Varaždinu 2012. godine. Ti reljefi su prvenstvano skulpture, a i slike (kromatika) i grafika istovremeno. Nakon jednog slikarskog ciklusa kiborga, osjetio sam potrebu da izađem u prostor. Uz otpadne predmete u metalu, rađale su se skulpture. Njihova karakteristika jest u tome, da slijede moju pedeset godišnju problematiku odnosa čovjeka i stroja, tj. kiborga.
 
• Iako ste vrlo vezani za skulpturu, niste se s njom kontinuirano bavili.
-Ja sam na početku svoje umjetničke karijere radio u metalu. Moj "Motorist" je početak skulpture kiborga iz 70-ih godina. Neadekvatni uvjeti u skučenom Zagrebačkom ateljeu, su bili glavni razlog što nisam nastavio kontinuitet izražavanja u skutplturi.
 
• Što je tako privlačno u metalu?
- Metal je magičan, trajan i meni privlačan, jer ga oblikujem bez posrednika. Svijet metalnih skulptura je prirodni nastavak mojeg pogleda na svijet tj, kiborga, kao metafore otuđena i u tehnološko informatičkoj civilizaciji izgubljena čovjeka.
 
• Vaše skulpture nisu baš lijepe.
- Što znači lijepo? Imamo ružnu ljepotu. Svaka ekspresija, svaki krik čovjeka ili umjetnika je upozorenje na našu sudbinu.
 
• Vaše skulpture odašilju jasne poruke.
- Intelektuano ili umjetnički upozoravamo, na našu poziciju. Umjetnost je teško podnosiva, ako nemamo određene predispozicije. Ili je doživimo, ili je razumijemo.
http://akademija-art.hr/wp-content/uploads/2019/05/Nenad-Opa%C4%8Di%C4%87-2-840x630.jpg
• Izložba iz Čakovca, proširena ide u Varaždin.
- Da, u Čakovcu je izložen dio koji pokriva prostor salon i atrij muzeja. U Varaždinu mogu izložiti veći broj skulptura, preko 40, u interijeru i eksterijeru.
 
• Zatim Prelog.
- Prelog je simbolično mjesto u kojem sam radio u suradnji sa Kometom (metalskom industrijom) iz koje je nakon više godišnje suradnje realizirana impozantna skulptura "Komet" u industrijskom parku te tvrtke. Zahvaljujući suradnji, koristim materijale i usluge za svoje skulpture.
 
• Što je novo u atelijeru, planovi?
- Novo i planovi su uvijek tu. Naravno, da i redovito uz moje kiparske projekte, slikam, crtam i čudim se ovom, našem svijetu. Ars longa, vita brevis.
 

Miroslav Pelikan

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osvježi

Anketa

Nakon što je T. Ivić 16. VI. 2019. položio vijenac na kojem piše "Predsjednik Vlade RH Andrej Plenković herojima Sutjeske", svatko tko i dalje u HDZ-u podržava Plenkovića je izdajnik. Slažete li se?

Ponedjeljak, 17/06/2019

Tko je Online?

Trenutačno aktivnih gostiju: 1242 gostiju i nema članova online

 

AIPK Trgovine d.o.o.

 

Registar Branitelja

 

Udruga Zavjet

 

 

Grawe osiguranje

 

 

 

Veliko srce malom srcu

 

Facebook

 

 

Optika Kraljević