Get Adobe Flash player
Zdravka nagraditi, a ne progoniti

Zdravka nagraditi, a ne progoniti

Hrvatsko pravosuđe s USKOK-om i tajnim službama najodgovornije je za...

'Antifašizam' - sredstvo protiv hrvatske države

'Antifašizam' - sredstvo protiv hrvatske države

Na djelu je negacionizam, revizionizam, krivotvorenje povijesti,...

(Ne)ljudska prava naših 'drukčijih'

(Ne)ljudska prava naših 'drukčijih'

Udomljavanje nevine dječice kod 'tople braće' i 'toplih...

Rapsodija u narančastom ili rapsodija apsurda

Rapsodija u narančastom ili rapsodija apsurda

Ostatak od HNS-a pretvara se u travestiju, operetu i...

Nigdje nema roditelja i obitelji

Nigdje nema roditelja i obitelji

Građanski odgoj i obrazovanje     Čitajući Prijedlog...

 • Zdravka nagraditi, a ne progoniti

  Zdravka nagraditi, a ne progoniti

  četvrtak, 06. prosinca 2018. 11:06
 • 'Antifašizam' - sredstvo protiv hrvatske države

  'Antifašizam' - sredstvo protiv hrvatske države

  četvrtak, 06. prosinca 2018. 11:03
 • (Ne)ljudska prava naših 'drukčijih'

  (Ne)ljudska prava naših 'drukčijih'

  srijeda, 05. prosinca 2018. 14:43
 • Rapsodija u narančastom ili rapsodija apsurda

  Rapsodija u narančastom ili rapsodija apsurda

  srijeda, 05. prosinca 2018. 14:38
 • Nigdje nema roditelja i obitelji

  Nigdje nema roditelja i obitelji

  četvrtak, 06. prosinca 2018. 21:07

HKUPD Stanislav Preprek na 23. međunarodnom Salonu knjiga u Novom Sadu

 
 
Književni klub HKUPD „Stanislav Preprek“ iz Novog Sada je do sada izdao u okviru Društva osam zbirki pjesama i jednu zbirku kratkih priča, a članovi Kluba pojedinačno još četrdeset i četiri knjige. Ovaj cijelokupni opus*** predstavljen je na 23. međunarodnom Salonu knjiga u Novom Sadu u hali „Master“ na centralnoj pozornici u subotu, 11. 3. 2017., sa početkom u 12.00 sati i u trajanju od jedan sat.
Prvo je voditeljica Vesna Aršinov iz konferanse koju je napisao Branimir Miroslav Cakić, voditelj Književnog kluba u HKUPD „Stanislav Preprek“, pročitala uvodni dio, koji je kratki prikaz onoga što se htjelo pokazati na Salonu, na kojeg ovo društvo izlazi prv put od svog osnutka:
 
Društvo HKUPD „Stanislav Preprek“ osnovano je prije nepunih dvanaest godina i poznato je najviše po radu literarne sekcije u kojoj 2009. godine šest autora izdaju prvu zbirku pjesama pod nazivom „Preprekovo proljeće“. Literarna sekcija je danas izrasla u Književni klub s dvadesetak članova, a prošle godine je izdala osmu zaredom zbirku pjesama pod nazivom Preprekovo proljeće 2016., koja se sastoji od pjesama petnaest članova Književnog kluba i troje autora, ovog puta iz Osijeka, pošto su autori-gosti u zbirci svake godine iz drugog grada u Republici Hrvatskoj.
 
Promocija zbirki pjesama, uz bogat kulturno umjetnički program, održava se svake godine u Novom Sadu na manifestaciji pod nazivom „Preprekovo proljeće“, a na dan rođenja Stanislava Prepreka, 16. travnja.   
Stanislav Preprek je rođen u Šidu 1900. godine, a umro je u Petrovaradinu 1982. godine. Za života je stekao ime velikog i cijenjenog skladatelja, ali i melografa, zborovođe i orguljaša. Bio je pjesnik, prozaist, nadareni likovnjak, prevoditelj i poliglot. Službovao je kao učitelj, a po umirovljenju i kao knjižničar.
U njegovu čast Društvo nosi njegovo ime.
Književni klub Društva je prošle godine izdao i prvu zbirku kratkih priča pod nazivom Preprekova jesen 2016., a po raspisanom natječaju na kojem su mogli sudjelovati svi autori  koji pišu na standardnom hrvatskom jeziku. 
Natječaj za slijedeću zbirku kratkih priča je upravo u tijeku i na sajtu Društva se mogu vidjeti uvjeti natječaja.
Promocijazbirki kratkih priča, uz bogat kulturno umjetnički program, održava se svake godine u Novom Sadu na manifestaciji pod nazivom „Preprekova jesen“, a  na dan osnutka Društva, 10. listopada.
Nadamo se da će i ova kulturna manifestacija Hrvata u Novom Sadu postati tradicionalna i na razini Pokrajine, kao što je to već „Preprekovo proljeće“.  
 
HKUPD „Stanislav Preprek“ ima još i dramsku sekciju, koja je do sada izvela tri kazališne predstave i glazbeno pjevačku sekciju, koja je na svojim brojnim nastupima oduševljavala publiku diljem Vojvodine, kao i na gostovanjima u Hrvatskoj, Makedoniji i drugdje.
Uz cjelokupni prikaz knjiškog opusa Književnog kluba Društva, a koji se sastoji od preko pedeset naslova, ovom prilikom želimo govoriti prije svega o tri posljednja izdanja. To su:
- zbirka kratkih priča Preprekova jesen 2016., 
- zbirka pjesama Preprekovo proljeće 2016. i
- nova zbirka pjesama članice Društva Ljerke Radović pod nazivom Refleksija nutrine, čija je ovo praktično promocija – rekla je voditeljica.
 
Zatim je o zbirci kratkih priča Preprekova jesen 2016. govorio je mr Pavel Domonji, recenzent zbirke, podsećajući na manifestaciju „Preprekova jesen“ održanu u Kulturnom centru Novog Sada 10. listopada 2016. godine. Na njoj je ova zbirka praktično promovisana, uz program HKUPD „Stanislav Preprek“ koji  je svojim sadržajem, visokim kulturno-umjetničkim dometom i frenetičnim aplauzom publike pokazao da jedna amaterska hrvatska udruga, praktično bez uslova i sredstava za rad, samo svojim srcem i entuzijazmom, može ostvariti jednu ovakvu kulturnu večer. Mr Domonji je dao naglasak na tri prvonagrađene kratke priče:
- Znaci Denisa Peričića, književnika iz Varaždina,
- Nogometaši Siniše Božulića, književnika iz Novog Sada i
- Zagazio je mrava Zdravka Odorčića, književnika iz Zagreba,
kao i o još pet kratkih priča koje su ušle u uži izbor za nagrade, pri čemu je posebno naglasio sociološku komponentu priča Siniše Božulića u drugonagrađenoj priči Nogometaš, kao i  pričiKolica, te SF fantastiku u priči Branimira Miroslava Tomlekina AS ljubav. 
 
Zbirku pjesama Preprekovo proljeće 2016., koja je upravao izašla iz tiska i čija će zvanična promocija biti na manifestaciji „Preprekova jesen“, predstavio je vlč. Marko Kljajić pročitavši svoju recenziju te zbirke pod nazivom Sedamdeset devet lirskih plamičaka i naglasivši da ju posebno obogaćuje poezija Božoce Zoko, Franje Džakule i Franje Nagulova, „gostiju“ iz Osijeka, a članova Društva hrvatskih njiževnika, Ogranak Slavonsko-baranjsko-srijemski. Na kraju je vlč. Marko Kljajić govorio jednu svoju pjesmu iz te zbirke.
O zbirci pjesama Ljerke Radović Refleksija nutrine govorile su Dragana Todoreskov, doktorica književnosti i književni kritičar, te Branka Ilić, profesorica psihologije.       
 
Dragana Todoreskov je rekla da himnično slavljenje ljubavi u poeziji Ljerke Radović traje iz ciklusa u ciklus. Neizmjerno povjerenje u ljubav, što ju je davala ali prije svega dobijala (Vaša me ljubav ljubila) poprima katkad romantičarski zanos i najviši stupanj uzbuđenja. No, pjesnička sredstva kojima se od patetike brani ova poezija jesu posezanje za koloritom i ambijentalnom usaglašenošću sa stanjem duše, te sinestezija boja, mirisa i oblika što ih ove pjesme slobodnog stiha nude u izobilju, kao i zvučni efekat koji proizvode. Iako je zbirka pjesama Refleksija nutrine tek druga njena knjiga, u pojedinim se pjesmama vidi snažan i autentičan osobni pečat Ljerke Radović što odaje pjesnika koji kontinuirano piše i koji će nas, nadajmo se, i u narednom periodu iznenaditi novim pjesmama.
 
Profesorica psihologije Branka Ilić je govorila o snažnom prenošenju Ljerkinih emocija iz teških preživljenih trenutaka u životu u svoje pjesme, jer Ljerku osobno poznaje, uspješno prebrodivši te renutke vjerom da ljubav pobjeđuje.
U drugom dijelu programa pojedinačno su se, u trajanju od nekoliko minuta zbog zgusnutog sadržaja, predstavili pojedini autori članovi Književnog kluba HKUPD „Stanislav Preprek“, govoreći o sebi i svom radu i recitujući po jednu pjesmu iz svog opusa. Prethodno bi voditeljica pročitala kratak životopis svakog od prisutnih autora, a zastupljenih  u zbirci pjesama Preprekovo proljeće 2016.
Bili su to Siniša Božulić, Jelisaveta Buljovčić Vučetić, Maja Gračan Livada, Marko Kljajić, Ljerka Radović i Branimir Miroslav Tomlekin, pri čemu je svako od njih govorio po jednu svoju pjesm po slobodnom izboru, dok je Božulićevu i Tomlekinovu pjesmu govorila voditeljica.
Tjekom cjelokupnog programa na ekranu su se smjenjivali odgovarajući slajdovi što ih je majstorski izradio i rasporedio Ivan Dermanov, čovjek zadužen za najsuvremeniju računalnu video i zvučnu obradu u Društvu
Nastup HKUPD „Stanislav Preprek“ na Salonu knjiga pratila je Redakcija programa na hrvatskom jeziku RTV2 i dala kratki prikaz na Dnevniku na hrvatskom jeziku 13. travnja 2017. godine, a polsatna emisija „Svjetionik“ od 19. travnja cijela je posvjećena HKUPD „Stanislav Preprek“.
 
***    Opus Književnog kluba HKUPD „Stanislav Preprek“:
-                      osam zbirki poezije Preprekovo proljeće (2009. – 2016.);
-                      zbirka kratkih priča Preprekova jesen (2016.);
-                      Siniša Božulić: zbirka pjesama Buđenje čoveka (2013.) i roman Rat prvi, drugi, treći... (2016.);
-                      Jelisaveta Buljovčić Vučetić: zbirke pjesama Život je tajna (1994.), San na Moravi (2009.), Orfeji mira (2004.), Leteća crkva (2010.), Draga sićanja (2010.), Treći kod (2012.) i Vojvođanski vidik (2013.);
-                      Maja Gračan Livada: zbirke pjesama Gdje su nestala sva ta nježna osjećanja (1999.), Ima tu nešto (2006.) i Među nama rečeno (2016.);
-                      Marija Lovrić: knjige za djecu Lukava koka (1998.), Suncokret (2003.) i Galeb (2011.) i dvojezična monografija Slovenci u Novom Sadu (2013.);
-                      Marko Kljajić: zbirke pjesama U istini trećeg dana (1994.), Getsemanski plodovi duše (1999.), Jesenja snoviđenja (2006.) i Rumeni sutoni (2014.), monografije Golubinci kroz povijest i Slankamen kroz povijest (1996.), Sveti Juraj u Petrovaradinu (2004.), Surčin kroz povijest (2010.) te kronika Kako je umirao moj narod (1996.);
-                      Mladen Franjo Nikšić: zbirke pjesama Pjesme (1996.), Poezija trećeg doba (1997.) i Pjesme (2014.);
-                      Marijan Piljić: dnevnički zapisi Mijovnik (2013.);
-                      Ljerka Radović: zbirke pjesama Osmjeh u mokrom kaputu (2014) i Refleksija nutrine (2017. – promocija na Salonu knjiga);
-                      Mladen Šimić: povijesna monografija Odlazak i povratak Hrvata u Europu (2009.), pripovjetke Prohladno vrijeme (2010.) i zbirka pijesama Kasno prođoh (2015.);
-                      Branimir Miroslav Tomlekin: zbirka pjesama Salauka (2013.), četiri zbirke satirično-humorističkih priča Za sve je kriv moj deda, Slatko kod DunjeGaudeamus idi u tur (2013.) i Nasukana mornarica (2014.), ratni roman Godine zaslepljujućih boja (2014.) te kronološko povijesne knjige Hrtkovci, priče o onom što je nekad bilo, Hrtkovci, priče o sudbini jednog sela, Hrtkovci, priče o staroj kući i o mladosti (2015.) iSrem na vetrometini istorije (2016.).
Posjetite e-adresu Društva: www.stanislavpreprek.org
 

Branimir Miroslav Cakić, voditelj Književnog kluba HKUPD Stanislav Preprek

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osvježi

Anketa

Sviđa li vam se Tuđmanov spomenik Kuzme Kovačića?

Srijeda, 12/12/2018

Tko je Online?

Trenutačno aktivnih gostiju: 969 gostiju i nema članova online

 

AIPK Trgovine d.o.o.

 

Registar Branitelja

 

Udruga Zavjet

 

 

Grawe osiguranje

 

 

 

Veliko srce malom srcu

 

Facebook

 

 

Optika Kraljević