Get Adobe Flash player
POPIS PUČANSTVA - Srbi će sami sebe popisivati

POPIS PUČANSTVA - Srbi će sami sebe popisivati

Riječ "samodopisivanje" sama po sebi najbolje govori kakvo nas...

Infantilno nadmudrivanje dvojice predsjednika

Infantilno nadmudrivanje dvojice predsjednika

Sjetite se svih putovanja bivših predsjednika. Osim toga, tko...

Dvojica eksponenta velikosrpske politike u Hrvatskoj

Dvojica eksponenta velikosrpske politike u Hrvatskoj

Kardinal Stepinac i tadašnja hrvatska država organizirali su...

Hrvatskom vladaju potomci ubojica 1945.

Hrvatskom vladaju potomci ubojica 1945.

Oni koji blokiraju proglašenje svetim bl. Stepinca blokiraju i...

Odricanje valjanosti primjene odluka KPJ

Odricanje valjanosti primjene odluka KPJ

Komunistička Partija Jugoslavije donosila je odluke suprotne postojanju i...

 • POPIS PUČANSTVA - Srbi će sami sebe popisivati

  POPIS PUČANSTVA - Srbi će sami sebe popisivati

  srijeda, 16. rujna 2020. 17:30
 • Infantilno nadmudrivanje dvojice predsjednika

  Infantilno nadmudrivanje dvojice predsjednika

  ponedjeljak, 14. rujna 2020. 15:00
 • Dvojica eksponenta velikosrpske politike u Hrvatskoj

  Dvojica eksponenta velikosrpske politike u Hrvatskoj

  četvrtak, 17. rujna 2020. 18:43
 • Hrvatskom vladaju potomci ubojica 1945.

  Hrvatskom vladaju potomci ubojica 1945.

  četvrtak, 17. rujna 2020. 09:45
 • Odricanje valjanosti primjene odluka KPJ

  Odricanje valjanosti primjene odluka KPJ

  četvrtak, 17. rujna 2020. 09:55

Bunjevci, a ne Hrvati predvode Hrvate u Srbiji!

 
 
Već desetljećima jedno od prioritetnih pitanja između Republike Hrvatske i Republike Srbije je bunjevačko pitanje, a za Hrvate u Republici Srbiji unazad desetak godina to pitanje je postalo prvo i krucijalno. Odnosno, postavlja se više pitanja: kako je došlo do toga da Hrvate u Republici Srbiji danas vodi nekoliko desetaka Bunjevaca koji sebe nazivaju „bunjevačkim Hrvatima“ (nepostojeća odrednica pri nacionalnom izjašnjavanju u državu u kojoj živimo), tko su ti Bunjevci, kuda oni vode ovdašnje Hrvate i sl.? Po posljednjem popisu stanovništva u Republici Srbiji ima 57.900 Hrvata i 16.706 Bunjevaca. Tih 16.706 Bunjevaca „bunjevački Hrvati“ nazivaju „Bunjevcima nehrvatima“ (?!), pri čemu nikada i nikako ne možemo saznati koliko ima „bunjevačkih Hrvata“!!! Jedan od karakterističnih pokazatelja ove zagonetke je grad Subotica u kojem živi ogromna većina Bunjevaca, i jednih i drugih. Iz tabele 2., koju je objavila i “Hrvatska riječ“, vidi se da u Subotici ima 14.151 Hrvat i 13.553 Bunjevca, što znači da se „bunjevački Hrvati“ kriju u stavci Hrvati u nepoznatom brojčanom odnosu s njima!
Ako u Subotici ima preko deset tisuća Hrvata, onda je svega oko tri tisuće „bunjevačkih Hrvata“ i apsurd je da su sve ovdašnje hrvatske krovne institucije koncentrirane u Subotici i da su u njima u ogromnom broju uposleni „bunjevački Hrvati“, koji u odnosu na Hrvate u Republici Srbiji čine izrazitu manjinu!
Popis svih bunjevačkih prezimena u Subotici (i okolici), koji su na svom portalu objavile „Hrvatske novine“ 30. travnja 2020. godine (http://www.hnl.org.rs/nova/hrvatske-novine/33-najave/2441-prezimena-backih-hrvata-bunjevaca-u-subotici-i-okolici), samo potvrđuje tko je od uposlenih u ovdašnjim krovnim hrvatskim institucijama Bunjevac. Predsjednica Hrvatskog nacionalnog vijeća se preziva Vojnić, članovi/ce su Šimić, Sarić Lukendić, Vuković, Budinčević, Suknović, Cvijin, Stantić, Tumbas, Ostrogonac, Kujundžić, Benčik, Periškić, Milanković, Temunović i Pakledinac -  17 od 29 (i nitko ih ne može preglasati)!
Ravnatelj NIU „Hrvatska riječ“ se preziva Ušumović, u Upravnom odboru su Suknović (predsjednik), Stantić (zamjenik predsjednika), Kuntić, Vuković, Bašić – 5 od 9 (iznadpolovična većina)! Tu su još uposleni Sarić, Dulić, Vuković, Vukov, Dulić, Bašić Palković, Dulić Bako, Sič, Romić, Šujić, Sudarević, Kuntić, Vujković-Lamić, Sudarević (više njih sa istim prezimenom), a što čini tri četvrtine uposlenih)!
U nakladničkom vijeću NIU „Hrvatska riječ“ su Žigmanov (?), Bašić Palković, Crnković i Dulić Bako (4 od 5)!
Glavna urednica TV dnevnika na hrvatskom jeziku RTV2 preziva se Tumbas (i iz Subotice je), odnedavno Hajduković.
I u svim drugim tjelima, komisijama i sl. vrte se ova ista imena „bunjevačkih Hrvata“, pa nije čudo da se, primjerice, „hvatski velikan u bilo čemu iz Vojvodine“ najlakše postaje ako si Bunjevac.
Međutim, iznenađenje je da među bunjevačkim prezimenima koje su objavile “Hrvatske novine“ nema prezimena Žigmanov, koje nosi ravnatelj Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata i prvi čovjek u oblasti kulture i u oblasti politike svih Hrvata u Republici Srbiji, a koji se izjašnjava kao Bunjevac i Hrvat u isto vrijeme! Budući to prezime nemaju ni Hrvati, znači da on nije ni Hrvat, a sada vidimo da nije ni Bunjevac! Kažu da se ranije prezivao Žigmanović! Zato nije čudo kako Žigmanović „zastupa“ Hrvate u Narodnoj skupštini Republike Srbije. Već tri godine tamo nije riječ prozborio o problemima Hrvata, pa ni dalje ne mora skidati masku preko usta.
 
Poseban problem, o čemu sam već pisao u otvorenim pismima, je to što ne znamo je li netko sa bunjevačkim prezimenom „Bunjevac nehrvat“ ili „bunjevački Hrvat“.
Primjerice Petar Kuntić, također „bunjevački Hrvat“, je pet godina također „zastupao“ Hrvate u Narodnoj skupštini Republike Srbije, Kata Kuntić je član Nacionalnog savita bunjevačke nacionalne manjine i pridsidnica Odbora za kulturu (“Bunjevaca nehrvata”), dok je Branimir Kuntić član Upravnog odbora NIU “Hrvatska riječ”!
Očekujemo od “Hrvatskih novina” da u svakom od 419 navedenih bunjevačkih prezimena kaže koliko ima “Bunjevaca nehrvata”, a koliko “hrvatskih Bunjevaca”! Koji su, primjerice, Dulići ”nehrvati”, a koji Dulići su “bunjevački Hrvati”!
Da znamo točno tko nas vodi, a kuda nas vodi znamo iz stoljetnog iskustva. Do posljednjeg Hrvata u Srbiji!
 

Miroslav Cakić, Novi Sad, 2. svibnja 2020.

Anketa

Vjerujete li da će Vas maske spasiti od zaraze?

Petak, 18/09/2020

Tko je Online?

Trenutačno aktivnih gostiju: 1427 gostiju i nema članova online

 

AIPK Trgovine d.o.o.

 

Registar Branitelja

 

Udruga Zavjet

 

 

Grawe osiguranje

 

 

 

Veliko srce malom srcu

 

Facebook

 

 

Optika Kraljević