Get Adobe Flash player

IZJAVE TJEDNA

 
- Odlično sam odradio posao. Odrađen je sjajan posao, sve je bilo fantastično.
Krešimir Dolenčić, redatelj dočeka nogometaša na Trgu bana Josipa Jelačića, HRT
 
- Priča o hrvatskoj nogometnoj reprezentaciji neprijeporno jest – hrvatska nacionalistička priča.
Denis Romac, novinar Novoga lista
 
- Nakon pobjede nad Rusijom otišao sam spavati mnogo zadovoljniji nego da je Hrvatska izgubila.
Ivo Goldstein, bivši hrvatski veleposlanik, sveučilišni profesor, šef katedre na Filozofskom fakultetu, Globus
 
- 'Kao što je to rat, poslije toga je sport područje preko kojega se narodi prepoznaju' Franjo Tuđman, fanatik, luđak i bivši predsjednik Hrvatske
Sandi Blagonić na svome facebooku, https://www.facebook.com/sandiblagonic
 
- Davor Šuker više nije najveći brand hrvatskog nogometa. Tu "titulu" preoteo mu je Luka Modrić.
Frane Vulas, novinar Slobodne Dalmacije uoči finala u Moskvi
 
- Bijeli će Vatrenima čestitati nakon Mundiala
Naslov članka Vedrana Babića u Slobodnoj Dalmaciji 13. VII. 2018.
 
- Strah od uspješne nogometne reprezentacije lažne elite već godinama nastoje sustavno ugušiti: od Jovanovićeva “isušiavnja močvare” do pravog specijalnog rata s ciljem destabilizacije Dalićeve momčadi. U trenutku slavlja specijalci se na trenutak povuku, i nastoje ući u šator pobjednika. Ali jugo-voodoo borci samo mijenjaju metu. Nova meta je narod. Populisti i marginalci. Tako slušam ovih dana vječitog analitičara kako strahuje da bi uspjeh nacionalne nogometne vrste mogao biti opasan zbog mogućeg bujanja populizma. Psihologinja općeg spektra prigovara hrvatskim navijačima da – glasno viču. Umjesto da navijaju šapćući.
Višnja Starešina, kolumnistica Slobodne Dalmacije
 
- Svjetske novine ovih dana pišu o dječacima iz Hrvatske i Bosne koji su kao prognanici i izbjeglice nalazili trenutke sreće po dvorištima i ulicima uz loptu, a sada su se približili vrhu svijeta.
Branimir Pofuk, novinar s Radija 101 i prijatelj sa I. Mandićem i Z. Makovićem ovako zbori o vatrenima, Večernji list
 
- Reprezentacija koja je oduševila svijet svojom srčanošću i neočekivanim dolaskom do finala SP-a si je sustavno sama slagala skandale i skandalčiće, od neprimjerenih videoobjava pa do izbora optuženog obiteljskog nasilnika i 'fašističkog rokera' za soundtrack svojeg uspjeha.
Gordan Duhaček, jedan od lošijih dečki koji je bijegom od Muslimana Sarajevo zamijenio Zagrebom napada domoljubne vatrene, Thompsona, Grdovića..., Autograf (Index)
 
- Što se tiče tog eventualnog, hipotetički govorim, sukoba Bošnjaka i Srba, vjerujem da Hrvati u njemu ne bi sudjelovali, ali čak i da budu zajedno, RS ima mogućnost da sebe obrani. Naravno, ako se u to uključe neke velike sile, to je već problem, ali ima nekih velikih sila koje bi možda zaštitile nas. I u tom pogledu, mi imamo očekivanja te vrste. Ništa od toga mi ne želimo, ali mislimo da ne treba biti naivan.
Milorad Dodik, predsjednik Republike srpske za ruski Sputnjik sa sjedištem u Beogradu
 
- Hrvatska ne će dopuštati ilegalne migracije, ali će i dalje pokazivati humanost i solidarnost s onima koji stvarno trebaju pomoć.
Davor Božinović, ministar policije u Bruxellesu, Direktno
 
- Rat nije počeo zato što je ljudima bilo loše, rat nije počeo ni zbog teritorije, jer je ona bila jedinstvena, jer su Hrvati bili gdje su i sada, a Srbi gdje su i sada... Počelo se ratovati zato što su svi htjeli imati svoje simbole kao oznake države. Sad imate simbole, ali nemate države.
Žarko Puhovski, 9. V. 2007., tadašnji predsjednik Hrvatskoga helsinškog odbora za ljudska prava, Nezavisne novine, Banja Luka
 
- Nacionalizam nije vrijednost nego obezvrjeđivanje tuđeg i dizanje do neba domaćeg, zbog čega tuđe mora ustuknuti.
Anna Maria Grünfelder, austrijska teologinja i jugonostalgičarska publicistica protiv vatrenih, Autograf
 

TVRDNJE

 
- Hajduka vodi klika kojoj nije do uspjeha kluba nego do sukoba s HNS-om.
Marko Brkljačić, komentar u Slobodnoj Dalmaciji
 
- Sramota me jer Hajduk nije čestitao HNS-u. Sramim se onih koji vode moj klub danas, onih koji su izabrali te koji vode taj klub danas. Ispričavam se svim ljudima u ime Hajduka koji vole reprezentaciju i koji vode HNS. Sramota je to što rade, jer ako ćemo pošteno, onda je Hajduk klub koji djeluje najmanje transparentno u Hrvatskoj. Oni najmanje imaju nekog optuživati kako treba što funkcionirati.
Igor Štimac, bivši nogometaš i trener Hajduka, Večernji list
 
- DORH je izvan kontrole i rade što hoće. Njima je glavna opasnost moja sloboda jer govorim o njihovim zločinačkim pothvatima.
Zdravko Mamić, protjerani čelnik Dinama u Bujici
 
- Hrvatima u očima gori vatra, iskazuju beskrajnu volju i strast. Ista je to ona beskrajna volja i strast koju su pokazivali 1990. godine za svoju državu.
Komentar u njemačkom Bildu
 
- Hrvatsku je zahvatio dobar nacionalizam – bore se za domovinu. Navijači i nogometaši jednostavno su nacionalisti. Možda je to i neophodno.
Komentar u talijanskoj Corriere della Seri
 
- Nemaju kompleks inferiornosti. Uspjeh Hrvatske na Svjetskom prvenstvu nije slučajnost, mala zemlja pobjeđuje zahvaljujući jedinstvenoj kombinaciji profesionalnosti i nacionalnom zanosu nalik onom ratnom.
Komentar u američkom Bloombergu
 
- Nakon pobjede HDZ-a devedesetih nije se puno promijenilo. Rekao sam dr. Tuđmanu: ''Dobili smo izbore, ali ne i vlast!''. U vrhu društva ostalo je nekoliko stotina tisuća bivših komunista, jednako toliko Udbinih doušnika, na stotine KOS-ovaca... Uzeli su u svoje ruke sve što državi treba, upravu, financije, sigurnost i medije.
Andrija Hebrang, bivši HDZ-ov političar, Direktno
 
- Englezi su centar tame i militantnog ateizma, sotonizma i pederluka. Po tome, oni su najperfidniji narod u povijesti. Izdali su svakoga koga su mogli izdati. Bliski istok i danas izgleda tako kako izgleda jer su ga oni i Francuzi podijelili na interesne sfere po dogovoru iz 1915.
Željko Glasnović, nezavisni saborski zastupnik, Direktno
 
- Kolindu su u obitelji odgajali praktični vjernici, domoljubi i poznavatelji hrvatske povijesti, dok je Plenković sazrijevao i za ispit zrelosti, to jest maturu, napisao marksistički rad i kao “klasno svjestan” u njemu citirao komunističke dužnosnike. Dakle, Kolinda je izvorni hadezeovac, izvorni patriot, izvorna Hrvatica i katolkinja, a Plenković, ravnodušan i prema vjeri i prema naciji, ljevičarski je orijentiran na samom zalazu komunizma i uoči rasula Jugoslavije.
Milan Ivkošić, kolumnist Večernjega lista
 
- Andrej Plenković je rođeni, nasljedni upravitelj koji nikada nije ni bio u prilici dokazivati se mjerljivim rezultatom i njime se izboriti za svoju šansu. Njega je “mreža” nosila s pozicije na poziciju.
Višnja Starešina, kolumnistica Slobodne Dalmacije
 

GOVOR MRŽNJE

 
- Mora mi smeće fašističko dan pokvarit.. ali neće, nabijem i njega i sve fašiste!!!
Krešo Beljak, ratoborni predsjednik HSS-a protiv vatrenih na twitteru
 
- Ne kapiram Krešu Beljaka i masu drugih koji se zgražavaju nad Thompsonom (šef HSS-a ga naziva ''smeće fašističko''), a imaju samo riječi hvale za izbornika Zlatka Dalića koji je pak postao glavni menadžer MP Tupsona. Licemjeri! Dalić zna o nogometu, ali je politička budala.
Drago Pilsel, novinarski kameleon i provokator na twitteru
 
- Luka Modrić uživa u Hrvatskoj status božanstva što će hrvatsko pravosuđe koje Modriću treba suditi zbog lažnog svjedočenja uskoro staviti na velike kušnje.
Denis Romac, novinar Novoga lista
 
- Džaba vam drugo mjesto i srebrna medalja kad ste govna, smeće i smradovi... Nakon Bleiburga dobili smo i Moskvu-novo kultno mjesto kolektivne memorije hrvatskog naroda i nije srebro sve što sja.
Nenad Horvat, jugo-psihijatar iz Varaždina na društvenim mrežama, Direktno
 
- Forsiranje Thompsona sigurno nije predstavljalo slanje pozitivne poruke o Hrvatskoj u svijet. Baš obratno, Thompsonovo je prisustvo u stranim medijima zabilježeno kao jedini, ali ne i zanemarivi negativni eksces. Riječ je o mrlji koja se uopće nije trebala dogoditi.
Gordan Duhaček, jedan od lošijih dečki koji je bijegom od Muslimana Sarajevo zamijenio Zagrebom, Autograf (Index)
 
- Hvala vam, vama koji ste čuvali ovce, koje su lokalni mafijaši preprodavali kao stoku, koji ste otplaćivali dugove svojih očeva.
Hvala vam što ste nam pokazali što je zemlja, i što je zastava. Da to nije nužno nešto militatno, što nas zarobljava i pretvara u regresivne idiote, izjednačava s bezubim ljudima s fobijom od zubara, od bilo kakve metaforičke penetracije.
Slađana Bukovac, novinarka HRT-a u Puli gdje je pobjegla iz rodne Gline, Autograf
 
- Otkrivena najveća ustaška nogometna tajna! Hrvati od kompanije Nike (patike) zahtijevali isključivo crne dresove kakve su nosili u NDH!
Napis na beogradskom portalu Informer
 
- Našim dečkima stvarno treba odat priznanje. Nije dovoljno da odigraju regularno vrijeme, nego odigraju i produžetke, da bi onda uslijedila najgora etapa: zadovoljiti predsjednicu koja se u svlačionici pojavi u pidžami crveno-plavih kvadrata. Šta reći, heroji!
Sandi Blagonić na svome facebooku, https://www.facebook.com/sandiblagonic
 
- Kao rođena Zagrepčanka, osjećam se poniženo. Nitko od nogometaša, organizatora, i sveg ostalog svijeta koji je blokirao grad od 10 ujutro nije se sjetio pozdraviti i zahvaliti stanovnicima Zagreba. Ni riječju, ni kakvom pjesmom. Pjevalo se Dalmaciji, Zagori, Hercegovini, zlatnoj Slavoniji, a Zagreb koji ih je sve ugostio ostao nespomenut. Mi kao nismo Hrvatska, mi im dođemo kao pozornica, kulise gdje će doći, izdivljati se, ponapiti, i urlati od nostalgije za svojim kamenjarem.
Vlasta Toth, bivša predsjednica Zelene liste, bivša međunarodna tajnica propalog Oraha, bivša... o dočeku vatrenih na društvenim mrežama
 
- Nisam podržao Thompsona koji je otvoreno protiv Srbije i srpskog naroda. Niti sam Thompsona prepoznao na fotografiji, niti me on zanima, niti želim čuti za njega i bilo što slično.
Mladen Krstajić, izbornik srbijanske nogometne vrste iz Zenice nakon objave slike Rakitića i Thompsova na instangramu, Tanjug
 
- Thompson je poznat po tomu što simpatizira naciste.
Komentar švicarskoga Baseler Zeitunga o dočeku hrvatskih nogometaša
 
- Desnoekstremni glazbenik se vozio s hrvatskim nogometnim junacima kroz Zagreb. Marko Perković veliča fašizam, njegov bend je nazvan po jednom automatskom oružju. Nakon povratka hrvatske reprezentacije u domovinu, nogometni junaci su ga pozvali u otvoreni autobus koji je vozio kroz Zagreb. I to po želji jednog od ključnih igrača.
Komentar njemačkoga Die Welta o dočeku hrvatskih nogometaša
 

JUGONOSTALGIJA

 
- Hvala vam što ste priuštili mjesec dana radosti zemlji koja je već gotovo trideset godina u depresiji, istoj onoj u koju će se sutra, ili prekosutra, vratiti.
Slađana Bukovac, novinarka HRT- u Puli gdje je pobjegla iz rodne Gline, Autograf
 
- Thompson nije pjevač koji ujedinjava Hrvatsku i Hrvate, nego baš obratno – on je polarizirajuća javna figura s dugom povijesti kontroverznih istupa i katastrofalnom reputacijom u ostatku Europe, on generira sukobe, on je izvođač kojeg se u Hrvatskoj s jedne strane jednakom žestinom ne podnosi koliko ga se i s druge strane obožava.
Gordan Duhaček, jedan od lošijih dečki koji je bijegom od Muslimana Sarajevo zamijenio Zagrebom, Autograf (Index)
 
- Ludilo se širi. Da ovo prvenstvo potraje godinu dana mislim da bi nakon pola godine počela montaža sabirnih logora za jugoslavene i sličan etnički otpad.
Sandi Blagonić na svome facebooku, https://www.facebook.com/sandiblagonic
 
- Split je sazdan od otvorenog duha Mediterana i snažne antifašističke baštine.
Dragan Markovina, jugoslavenski povjesničar iz Splita, Telegram
 
- Hrvatska nacionalna priča, koja je uvijek u prošlosti bila ekskluzivistička – životareći u svom svijetu, izvan kojeg nas nitko nije razumio – prvi se put, više silom prilika nego vlastitom voljom, otvorila svijetu. Nacionalistički narativ doveden do kraja pokazao je koliko je zatvorenost besmislena. Doveo je do vlastite negacije. Hrvatska je prerasla Hrvatsku.
Denis Romac, novinar Novoga lista o vatrenima
 
- Etničko je porijeklo u nacionalizmima na području bivše Jugoslavije dominantno shvaćeno kao privatna značajka koja ljude određuje bez obzira na njihovo javno djelovanje, npr. igranje za nacionalnu reprezentaciju, njihova moralna, radna ili politička postignuća.
Duško Petrović, antroplog s Filozofskoga fakulteta, Hina
 
- Svaka društvena zajednica, pa tako i zemlje nastale raspadom bivše Jugoslavije, počiva na laži i prikrivanju istine iz prošlosti, smatra Žarko Puhovski, 9. V. 2007., tadašnji predsjednik Hrvatskoga helsinškog odbora za ljudska prava, Nezavisne novine, Banja Luka
 
- Prejaka identifikacija s nacijom može prijeći u nacionalizam. Domoljublje je u principu suprotno širokoj suradnji o kojoj danas, hoćemo-ne ćemo, više ovisimo nego o identifikaciji sa svojim uskim kutkom svijeta.
Danas moramo razmišljati o tome kako će naša zajednica opstati u rastućoj raznolikosti, a ne kako se što bolje zaštititi od nje i odbiti je.
Anna Maria Grünfelder, austrijska teologinja i jugonostalgičarska publicistica protiv vatrenih, Autograf
 

GLUPOST

 
- Da izađemo iz EU-a, hrvatski turizam ne bi opstao.
Ivan Jakovčić, stvarni gazda autonomaškoga IDS-a, Croative
 

GLUPOSTI I LAŽI

 
- Ustaška država (1941.-1945.) izgledala je kao prethodnica suverene Hrvatske. Ali ta država nije bila ni neovisna ni čisto hrvatska. Samo zahvaljujući podršci sila osovine, vladala je i Bosnom i Hercegovinom. U njezino stanovništvo ubrajala se i skoro 50-postotna manjina Srba, Muslimana, Židova i Roma. Pola milijuna ljudi životom je platilo strahovladu i građanski rat.
Andreas Ernst, novinar švicarskoga Neur Zürcher Zeitunga
 

LIBERALIZAM

 
- Manipulativni jezik je rečeno, 'pravo na život nerođene djece'.
Ana Brakus, novinarka Pupovčevih velikosrpskih Novosti
 

PRIJETNJA

 
- Ako se reprezentacija i oslobodila Mamićeva utjecaja, ako prihvatimo da preporod nacionalne momčadi na ovom natjecanju barem dijelom leži i u tome što je Mamić nestao iz njene blizine, ne treba imati iluzija da se njegova piramida raspala i da su njegovoj hobotnici odrezani krakovi. Njegovi kadrovi i dalje su na svojim položajima i brzo će se prilagoditi novoj situaciji, ali sljedeći tjedni i mjeseci idealna su prilika da se i tome stane na kraj.
Slobodan Mufić, novinar Indexa
 

PRIMITIVIZAM

 
- Evo zašto je nacionalizam sranje… I HDZ, pravaši, ustaše, časne sestre, prostitutke, vjerovnička vijeća Agrokora i Grdović i njegova Brankica i Oko Sokolovo, Fashion Guru, svi su vrištali od sreće u jednoj kretenskoj zgodi da je, kraj više od pet stotina tisuća registriranih hrvatskih branitelja, domovinu obranio jedan Srbin.
Ante Tomić, pitomac JNA u Jutarnjem listu
 

PRIZNANJE

 
- Krajem srpnja 1941. nije još postojala čvrsta podjela između partizana i četnika.
Dražen Ciglenečki, novinar Novoga lista 26. VII. 2017.
 
- Ako se sjetimo propagande iz 80-ih godina, sjetit ćemo se da je ključna riječ bila upravo - genocid. O tome se gotovo svakog dana govorilo u prime time TV-emisijama, otvarale su se jame, organizirale tribine, kazališne predstave. Srpske žrtve u NDH zloupotrijebljene su da bi se stvorio strah i napravio novi srpsko-hrvatski sukob.
Dubravka Stojanović, srbijanska povjesničarka, Danas, Beograd
 

SKROMNOST

 
- Prema virtualnom izboru koji je pokrenuo Dubravko Ivaniš vi ste najbolja kandidaknja za ministricu kulture. U kakvoj biste vladi mogli obnašati tu dužnost i što bio fokus vašeg programa?
Sandra Sabovljev, novinarka Novoga lista tijekom intervjua sa Snježanom Banović
 

VELIKOSRPSTVO

 
- Ključna stvar je što je 1991. na vlast u Hrvatskoj došao HDZ čiji je strateški cilj bio ne stvaranje multietničke, tolerantne Hrvatske, u kojoj bi Srbi imali sva nacionalna ljudska prava, nego je bio stvaranje etnički čiste hrvatske države, bez ili sa vrlo malo Srba.
Miodrag Linta, predsjednik srbijanskoga skupštinskog odbora za dijasporu, Tanjug

IZJAVE TJEDNA

 
- Dobro je da smo osvijestili da je Danijel Subašić porijeklom Srbin, da mu se otac zove Jovo, kao primjerice otac Arsena Dedića. Također, da je jedan Dado Pršo Srbin koji je bio važan reprezentativac, kao što je Darijo Srna Musliman. Dobro je da smo u otvorenom, a ne mrzilačkom i šovinističkom govoru, pokazali da postoji građansko rodoljublje i da ga time snažimo, pa, ako hoćete, i neki građanski nacionalizam koji je potreban zemlji.
Dražen Lalić, orjunaški sociolog iz Splita, Hina
 
- SRBIJA TUGUJE ZAJEDNO SA RUSIJOM: Samo se šaka kretena zajedno sa Milojkom Pantićem i Čedom Jovanovićem raduje pobjedi Hrvata! Hrvatski nogometaši odjeveni u opremu Crne legije, uspjeli su da poslije rulet penal završnice prođu u polufinale Svjetskog prvenstva.
http://informer.rs/vesti/drustvo/388445/srbija-tuguje-zajedno-sa-rusijom-samo-se-saka-kretena-zajedno-sa-milojkom-panticem-i-cedom-jvanovicem-raduje-pobedi-hrvata
 
- Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović, pozorno praćena uključenim kamerama na telefonima, zbog toga se nakon pobjede nad Dancima gurala u nogometnu svlačionicu, zanemarujući protokol i dignitet predsjedničke funkcije. Najvažnije je uzeti makar dio njihove pobjede i slave. A onda su sva sredstva dopuštena.
Denis Romac, novinar Novoga lista
 
- Hrvatska nije slučajno proigrala baš na kraju Mamićeve epohe.
Naslov članka u Indexu Slobodana Mufića
 
- Hrvatski egzodus zahvatio i reprezentaciju, tako da će 2030. HR imati 3 milijuna stanovnika, a nogometna reprezentatacija 5 igrača. Ljudi u HR zamišljaju nekakvu paralelu između Ukrajine i Hrvatske, međutim Ukrajinski narod ne postoji povijesno, postoje Rusini (npr. kao nacionalna manjina možda i dan danas u HR). Ukrajina i Ukrajinski narod su koncepti 20. stoljeća, nešto slično kao i Jugoslavija i Jugoslavenski narod.
Gordan Savin, komentar,https://www.slobodnadalmacija.hr/sport/domaci-nogomet/clanak/id/555302/novi-potres-u-reprezentaciji-hns-potjerao-vukojevica-i-ispricava-se-rusima
 
- Ni spremnost vlastohlepnog Plenkovića na “najnemogućije” koalicije ne će mu pomoći. I mogao bi to biti njegov kraj, kraj jednog bruxelleskog projekta.
Milan Ivkošić, koolumnist Večernjega lista
 
- To je jedan posve normalan trend.
Andrej Plenković, predsjednik Hrvatske vlade o mnoštvenom iseljavanju Hrvata, Večernji list
 
- 'Za dom spremni!' je nastao kao ustaški pozdrav te je korišten u NDH kao pozdrav vladajućeg Ustaškoga pokreta koji je Hrvatsku pokušao pretvoriti u totalitarnu državu i pod čijom su vladavinom počinjeni i brojni zločini.
Mario Jareb, povjesničar, Direktno
 
- Milijan Brkić je jedan od onih koji me nisu oduševili svojom ulogom.
Tomislav Karamarko, bivši predsjednik HDZ-a, Jutarnji list
 
- Hajduk je druga duboka društvena priča sa zasad mnogo sretnijim raspletom.
Jasmin Klarić, urednik i novinar Novoga lista protiv Dinama
 
- Drugi mirovinski stup ne će i ne može se ukinuti jer bi to bila potpuna besmislica.
Ivan Vrdoljak, nasljednik Vesne Pusić na čelu HNS-a pokušava obraniti nebranjeno, Hina
 
- Migranti ne će biti vraćani u Austriju, nego u Italiju i Grčku. Bit će vraćani iz prihvatnih centara koji će se uspostaviti u blizini austrijsko-njemačke granice. Nitko ne želi da Austrija bude odgovorna za azilante za koje su odgovorne Italija i Grčka.
Horst Seehofer, njemački ministar unutarnjih poslova iz Bavarske, Hina
 

TVRDNJE

 
- Ja dobro znam tko su Englezi jer sam živio vani 30 godina. Oni su najveći pljačkaši, narkotrafikanti i robovlasnici u povijesti. Ljudi trebaju znati da je pod njihovom vlasti u kolonijama ubijeno na milijune ljudi. Formirali su jedan od prvih koncentracijskih logora u Burskom ratu. Ubijeno je 35 tisuća žene, djece i staraca. Imali su i jedan od zadnjih koncentracijskih logora u Keniji, koji je trajao do 1962. godine. Ljudi slabo znaju detalje krvave vladavine Britanaca u Keniji. Ljudi misle kako je Harry Potter onaj k***c iz filmova, ali tako se zvao jedan od zadnjih zapovjednika britanske vlasti u Keniji koji je jedan od krivaca za te logore.
Željko Glasnović, nezavisni saborski zastupnik, Direktno
 
- Hrvatska ne želi zadržati ili ne traži ono što nije njezino. Slovenci su bili povlašteni u Jugoslaviji, zatim kao prva članica EU iz te države te se kukavični, kao nekad uz Beograd, drže uz moćne zemlje ne bi li nadoknadili vlastitu nemoć i izliječili tjeskobu male, sitničave nacije.
Milan Ivkošić, kolumnist Večernjega lista
 
- Rezanje PDV-a za jedan postotak, od čega će profitirati jedino budući vlasnici Agrokora, kao i zakonski paket za blokirane bez ikakvih socijalnih kriterija pokušaji su stvaranja privida da se nešto radi. Jer, od milijun Hrvata kojih se taj paket tiče, rijetkima će pomoći, dok svi koji još nisu otišli ostaju kandidati za egzodus.
Ivan Hristić, komentator Večernjega lista
 
- Europska unija ima sve elemente Bosne i Hercegovine, jer više i ne znamo što je to.
Ivica Šola, novinar u Bujici
 
- Poslan sam u Osijek da moje suđenje bude iskontrolirano, a ne pošteno. U osječkim sudnicama nisu šefovi suci, nego osobe iza kulisa koje ih ucjenjuju! Za mene u Osijeku spasa nema, suci su tamo pod kontrolom ‘duboke države’, a između sebe vode bratoubilački rat za pozicije, pišu anonimne prijave jedni protiv drugih, a ucijenjeni su i neki iz Državnog odvjetništva.
Zdravko Mamić, protjerani čelnik Dinama u Bujici
 
- Najspornije je to što se konvencija ne uklapa u demokršćanski pogled HDZ-a, već nameće rodnu ideologiju umotanu u tobožnju zaštitu žena. Ništa nakon ustaša i partizana nije tako duboko podijelilo zemlju kao ta konvencija. Nepotrebno i uzaludno. Podijeljeni narodi nikada nisu stvorili bolju budućnost, a to bi trebao biti glavni nacionalni interes. Ne znam jesu li to od nas tražili stranci, ali ako jesu, problem je puno ozbiljniji od same konvencije.
Andrija Hebrang, bivši HDZ-ov političar o Istanbulskoj konvenciji, Direktno
 
- Predsjednica radije sluša glas, nevolje i vapaje Hrvatske, a Plenković zov vlasti koju mu, ucjenjujući ga, omogućuju Pupovac i HNS. Predsjednica je ustrajna konzervativka i vjernica, Plenkoviću je važnije biti udvorica ljevici nego da ima naklonost naroda. Takva, Kolinda je najomiljenija političarka u zemlji, a Plenković je, takav, najomraženiji.
Milan Ivkošić, kolumnist Večernjega lista
 

GOVOR MRŽNJE

 
- Kako se zovu Hrvati u finalu? Ostaše.
Sergej Trifunović, srbijanski glumac nakon pobjede Hrvatske nad Engleskom na društvenim mrežama
 
- Srce na terenu, a novac - na sigurnome: zašto nacionalni 'velikani' zbog svog domoljublja ne moraju plaćati porez?
Naslov članka u Slobodnoj Dalmaciji Zlatka Galla, splitskog orjunaša i jugonostalgičara
 
- Cijela dobronamjerna Srbija tuguje sa Rusijom zbog ovog poraza, ali ne i neki uvjereni ljubitelji crnokošuljaša koji se raduju pobjedi tima koji će ovaj 'uspjeh' gotovo sigurno proslaviti uz pjesme koje veličaju pogrom i pokolj srpskog naroda.
http://informer.rs/vesti/drustvo/388445/srbija-tuguje-zajedno-sa-rusijom-samo-se-saka-kretena-zajedno-sa-milojkom-panticem-i-cedom-jvanovicem-raduje-pobedi-hrvata
 
- Hrvatska je u Sočiju u drami četvrtfinala Svjetskog prvenstva izbacila domaćina Rusiju, a Kolinda je utakmicu pratila u društvu Vrbanovića, nepravomoćno osuđenog na tri godine zatvora zbog prijevare dok je bio direktor Dinama. 
Goran Antonijević, novinar Indexa
 
- VATRENA NAVIJAČICA ZOVI SAMO ZOVI: Predsjednica zapjevala s igračima u svlačionici nakon utakmice
Naslov članka u Novome listu http://novilist.hr/Sport/Nogomet/ZOVI-SAMO-ZOVI-Predsjednica-zapjevala-s-igracima-u-svlacionici-nakon-utakmice
 
- Nogomet je poput požara što u sekundi može raspaliti nacionalne strasti. Zato je nogomet u ovom trenutku na tolikoj cijeni kod naših političara. Nogomet, odnosno uspjeh naše nogometne reprezentacije, za njih je poput najljepšeg dara.
Denis Romac, novinar Novoga lista
 
- Drago Ćosić je nacionalistički agitator i propagandist.
Carlos Pilsel, argentinski Hrvat, koji je odrastao ispod slike Ante Pavelića sada vrijeđa hrvatske nogometaše na SP-u u Rusiji, Autograf
 
- Posljednjih pet-šest godina imamo novi proces rehabilitacije ustaške ideologije. U Hrvatskoj je postalo normalno upotreba pozdrava za dom spremni. Sve ove činjenice šalju poruku preostalim Srbima da je najbolje da se isele ili da se asimiliraju.
Miodrag Linta, predsjednik srbijanskoga skupštinskog odbora za dijasporu, RTS
 

JUGONOSTALGIJA

 
- Ako je riječ o arhitektonskom, Split je uglavnom sazdan u vrijeme socijalističkog modernizma, što su upravo prepoznali u njujorškoj MoMi, u kojoj traje izložba o arhitekturi jugoslavenskog socijalizma i u kojoj je Split značajno zastupljen.
Dragan Markovina, jugoslavenski povjesničar iz Splita, Telegram
 
- Rasprave koje posljednjih dana zabavljaju javnost o etničkom podrijetlu pojedinih nogometnih reprezentativaca nisu neobična pojava jer je hrvatsko, kao i sva druga društva nastala raspadom Jugoslavije, utemeljeno na etničkom principu.
Duško Petrović, antroplog s Filozofskoga fakulteta, Hina
 
- Nacionalizam je najsnažnija ideologija u Hrvatskoj, koja znatno snažnije utječe na društveni stvarnost od liberalizma i konzervatizma, i treće, nacija je najveća domoljubna vrijednost.
Dražen Lalić, orjunaški sociolog iz Splita, Hina
 
- Jorge Luis Borges, iako dolazi iz »nogometne nacije«, nije volio nogomet. Umjesto sumnje, nogomet karakterizira fanatičnost, jednako kao i nacionalizam, koji predstavlja njegovog prirodnog saveznika. U moći nogometa zrcali se moć nacionalizma.
Denis Romac, novinar Novoga lista
 
- Sve je bilo spremno za slavljenje Vide, da nas nije potom ukopao – Pivarić. Zamalo ukopao. Pivariću, Pivariću, pokislo nam perje, zavapili smo,
Slaven Alfirević, novinar Slobodne Dalmacije
 
- To je sve dio globalnog trenda estradizacije i trivijalizacije politike.
Božo Kovačević, bivši političar i bivši diplomat o uspjesima hrvatskih nogometaša na Svjetskom prvenstvu, Tportal
 
- Svjetsko je nogometno prvenstvo, sa svim onim zastavama, himnama, dlanovima na srcu..., jedan prvorazredni nacionalistički događaj. U takvom nepodnošljivom ludilu krvi i tla trebao nam je Danijel Subašić da se neporecivo dokaže kako je nacionalizam totalno sranje.
Drago Pilsel, urednik Autografa
 
- Zdravko Mamić je oko sebe, svoje klike i svog »projekta« širio ustrajan zadah najnižeg primitivizma. Ako hoćete, najgore balkanštine... Sve to ipak je slika prva tri desetljeća Hrvatske.
Jasmin Klarić, urednik i novinar Novoga lista
 
- Poštovani gospodine Zovko, čestitam Vam na izboru za predsjednika HND-a, uvjeren da će Vaše novinarsko iskustvo pridonijeti kvalitetnom radu Društva i novinarske profesije u Hrvatskoj.
Andrej Plenković, predsjednik Hrvatske vlade i HDZ-a u čestitci Hrvoju Zovku na izboru za predsjednika jugoslavenskoga HND-a
 
- Prethodnih pet godina položaj preostalih Srba u Hrvatskoj u velikoj mjeri se pogoršao. Drastično je povećan govor mržnje protiv Srba, povećane su prijetnje, uvrjede, fizički napadi na Srbe i njihovu imovinu. Hrvatska nije ispunila ništa od obveza koje je preuzela potpisivanjem ugovora o pristupanju EU-u.
Miodrag Linta, predsjednik srbijanskoga skupštinskog odbora za dijasporu, RTS
 
- Ma koliko se branič hrvatske reprezentacije trudio "umanjiti štetu" činjenica je da je uzvik "Slava Ukrajini" nije najbolje legao vodećim tijelima FIFA-e, a posebno ne ruskim domaćinima SP-a. Naime, pod tim sloganom ukrajinske postrojbe se nisu samo borile protiv Rusa u nedavnom ratu već i u Drugom svjetskom ratu i to "rame uz rame" s Nijemcima i njihovim saveznicima prilikom nastupanja prema Moskvi. 
Imaginarni novinar Novoga lista P. N. o kažnjavanju Domagoja Vide i Ognjena Vukojevića koji su podržali žrtvu Ukrajinu u agresorskom ratu Rusije
 

BOLJŠEVIZAM

 
- Već godinama sam daleko od nogometne reprezentacije i Maksimira, ali imam oči, uši i koliko-toliko zdrav razum i siguran sam da Zdravko Mamić nije bio faktor stabilnosti. I ne trebaju mi sudske presude kako bih spoznao da nekome nije mjesto u javnom prostoru, a kamoli na javnim dužnostima u sportu.
Slobodan Mufić, novinar Indexa
 

DEMAGOGIJA

 
- Bravo Vatreni!! Hrvatska je s vama! Mentalitet i kvaliteta pobjednika! Čestitam od srca!
Čestitka Andreja Plenkovića, predsjednika Vlade nakon pobjede nad Rusijom
 
- Dragi naši Vatreni, čestitam na veličanstvenoj pobjedi, požrtvovnosti koju ste pokazali na terenu i plasmanu među četiri najbolje reprezentacije svijeta - u polufinale Svjetskog nogometnog prvenstva!
Čestitka Gordana Jandrokovića, predsjednika Sabora nakon pobjede nad Rusijom
 

GLUPOST

 
- U VRLO kratkom razdoblju hrvatskom nogometu dogodile su se dvije pozitivne promjene, obje s tendencijom da ostave dugoročne posljedice. Prvo je pod pritiskom pravosuđa Hrvatsku (nadam se zauvijek) napustio Zdravko Mamić, a onda je reprezentacija plasmanom u četvrtfinale Svjetskog prvenstva u Rusiji najavila novu renesansu hrvatskog nogometa. Možda je pretenciozno ustvrditi da su sumrak Mamićeve epohe i vrhunac ove generacije nogometnih reprezentativaca izravno povezani, no činjenica je da se vremenski podudaraju. Kao što se podudaraju raspad Vatrenog naraštaja i Mamićev ulazak u Dinamov Izvršni odbor 2000. godine.
Slobodan Mufić, novinar Indexa
 
- Subašić je jedan od desetine hiljada Srba koji su zbog proustaške vlasti u Hrvatskoj od 1991. do danas bili prinuđeni da se odreknu srpska i pravoslavne vjere.
Miodrag Linta, predsjednik srbijanskoga skupštinskog odbora za dijasporu, RTS
 
- A kada nakon obranjena tri penala protiv Danske, u oduševljenju netko napiše »Danijela Subašića za predsjednika!«, onda i zagriženi nacionalisti s osjećajem za pravdu brane hrvatske građane srpske nacionalnosti koji tako zdušno brane Hrvatsku! I zgražaju se kada netko broji krvna zrnca majci Boji i ocu Jovi.
Branko Mijić, Srbin iz Novoga lista piše najveće gluposti
 
- Korijene presudne važnosti etničkog identiteta možemo pronaći već u početnim fazama stvaranja nacionalnih država tijekom raspada Jugoslavije, kada je upravo etno-nacionalni princip i identitet bio temelj na kojem su se stvarale nove nacionalne države, pa i hrvatska država.
Duško Petrović, antroplog s Filozofskoga fakulteta, Hina
 

PILA NAOPAKO

 
- Hrvatska nogometna reprezentacija nije nacionalistička, niti je u političkom smislu sastavljena isključivo od desničara, a pogotovo ne od radikalnih ili ekstremnih desničara, nego je politički pluralna jednako kao što je pluralno hrvatsko društvo.
Dražen Lalić, orjunaški sociolog iz Splita, Hina
 

VELIKOSRPSTVO

 
- Karlovac će dobiti Dom Nikole Tesle: Gospić ga je digao u zrak, a Karlovac ga diže - u nebesa
Naslov članka u Novome listu od 9. VII. 2018.
 
- Obje inicijative za referendum imaju totalitarne nakane, a proglašavanje zastupnika nacionalnih manjina amoralnim humanoidima je nedopustivo.
Milorad Pupovac, saborski zastupnik SDSS-a Jovana Raškovića iz redova povlaštene srpske manjine u Saboru protiv održavanja referenduma
 
- Golman reprezentacije Hrvatske Danijel Subašić samo je jedan od više desetina hiljada Srba u Hrvatskoj koji su se od 1991. godine do danas odrekli svoje nacije i vjere da bi izbjegao prijetnje, uvrjede, fizičke napade i govor mržnje kojima su izloženi preostali Srbi u toj zemlji, izjavio je
Miodrag Linta, predsjednik "Saveza Srba iz regiona", Kurir, Beograd
 
- Nije vrijeme za dolazak pape Franje u Srbiju zbog svega što se desilo u prošlosti i ogromnog broja prognanika iz Hrvatske i veliki dio naroda je protiv toga.
Srbijanski patrijarh Irinej protiv dolaska pape Franje u Srbiju, Tanjug

IZJAVE TJEDNA

 
- Činjenica da su šport i politika neodvojivi potvrdila se i ove nedjelje kada su reprezentativci Hrvatske pobjedu nad Argentinom proslavili uz pjsmu Marka Perkovića Tompsona „Bojna čavoglave”, čiji je prvi stih ustaški poklič „Za dom spremni”. Istovremeno, hrvatski navijači iz Pule su nakon pobjede nad Argentinom na Mundijalu izašli na gradske ulice i slavili uz trubače i pesmu „Đurđevdan”.
Jelena Cerovina, novinarka beogradske Politike, 23. VI. 2018., http://www.politika.rs/sr/clanak/406082/Pogledi/Braca-Bugari
 
- Ponosan sam što sam učinio sve što mogu da broj potpisa bude što manji. To bih opet napravio jer se referendumom smanjuju prava. Uostalom, i Ustavni sud je u svom rješenju 'otkantao' inicijativu i svojim rješenjem demantirao da u Rijeci nisu mogli skupljati potpise.
Peđa Grbin, saborski zastupnik SDP-a u Saboru o Istanbulskoj konvenciji
 
- Zajedničko objema inicijativama je što su iznikle na krilima populizma i s neskrivenim političkim ambicijama. Ne vidim stvarni razlog osim ideološkog i populističkog.
Stjepan Čuraj, saborski zastupniki HNS-a Vesne Pusić u Saboru protiv obaju referenduma
 
- Svi znaju znanstvenu istinu – pradomovina Hrvata nije iza Karpata ni u Harahvatišu, to su samo usputne stanice, a stari Hrvatići, kao sav normalan svijet, u Europu su stigli iz Afrike.
Andrej Plenković, predsjednik Hrvatske vlade o mnoštvenom iseljavanju Hrvata, Večernji list
 
- Jedini realan izvor demografskog i gospodarskog spasa Hrvatske je – useljavanje.
Jasmin Klarić, urednik i novinar Novoga lista
 
- Nema nikakvog dokaza da je to stari hrvatski pozdrav, unatoč njegove sličnosti s pokličem/geslom 'Za dom', koji je sigurno prisutan u hrvatskoj javnosti od 1866. godine, a možda i ranije. Ono što je danas poznato jest da se oblik 'Za dom spremni' javlja u listu Ustaša, glasilu Ustaške organizacije, u broju od srpnja 1932. godine.
Mario Jareb, povjesničar, Direktno
 
- Ni danas ne znam koji je Mostov svjetonazor.
Tomislav Karamarko, bivši predsjednik HDZ-a, Jutarnji list
 
- Hapšenje oficira Vojske Republike Srpske je neprihvatljivo, nedopustivo, jer nije u nadležnosti Hrvatske.
Milorad Dodik, predsjednik tzv. Republike srpske o uhićenju čuvara koncentracijskoga logora na Manjači Dane Lukajića, Politika
 
- Mi Srbi volimo Bugare, ja ne poznajem nijednog Srbina koji ne voli Bugare. Bugarska je komšijska, ali i prijateljska i bratska zemlja.
Aleksandar Vučić, srbijanski predsjednik, Politika, Beograd
 
- Molim vas, izborniče Daliću, kakva je to odluka da penal izvodi Pivarić?!
Slaven Alfirević, novinar Slobodne Dalmacije nakon pobjede nad Danskom
 
- Uhićenje oficira Vojske Republike Srpske je neprihvatljivo, nedopustivo.
Milorad Dodik, predsjednik zločinačke Republike srpske protivi se uhićenju Dane Lukaića, RTRS
 
- Pet nevidljivih godina Hrvatske u Europskoj uniji. Hrvatska sa svojih četiri milijuna stanovnika i skromnim gospodarskim rezultatima unutar europskoga tržišta ni prije nije imala neku značajniju ulogu, kao što je nema ni danas. Veći je dio negativnih efekata zbog slabe konkurentnosti hrvatskoga gospodarstva na europskom tržištu nadoknađen povlačenjem sredstava iz europskih razvojnih fondova. A najveći doprinos zajedničkom tržištu i hrvatskom gospodarstvu je što se mladi i obrazovani ljudi masovno iseljavaju u države Zapadne Europe.
Urednički komentar Deutsche Wellea, Kurir
 
- Jedan od temelja neprijateljskog odnosa prema Srbima u Hrvatskoj je lažna i apsurdna teza da su Srbi u proteklom građanskom ratu bili agresori i zločinci, a Hrvati žrtve i osloboditelji.
Miodrag Linta, predsjednik "Saveza Srba iz regiona", Kurir, Beograd
 

TVRDNJE

 
- Treba biti sram sve one koji su opstruirali referendumsku inicijativu, a to ste i vi gospodine Grbin. Ni vi ni drugi zastupnici niste reagirali na despota Vojka Obersnela, koji nije dopustio prikupljanje potpisa. Ako imate dokaze da je netko kršio proceduru prijavite ih. Što se tiče odgađanja predaje potpisa, to je logično. Mi nemamo infrastrukturu kao vaša stranka, još uvijek ima nekih izgubljenih knjižica s potpisima.
Hrvoje Zekanović, saborski zastupnik Hrasta u Saboru
 
- Ono što je Plenković stvarno mislio, zapravo je još gore od onoga kako je zazvučalo. On još nije objasnio niti što znači tiho stavljeni hrvatski potpis na deklaraciju iz Marakeša, kojom se olakšava imigracija iz Afrike. A ovo je pak samo nastavak prethodne Plenkovićeve skandalozne reakcije na katastrofalni egzodus Hrvata kakav nije zabilježen još otkako je Tito otvorio granice shvativši da je to najbrži način da smanji siromaštvo.
Ivan Hristić, komentator Večernjega lista
 
- Dalić je svoj način komunikacije izgradio sam, obratio se naciji i rekao da moramo biti ponizni. I njegova komunikacija je ponizna, što nam govori da je odgajan kao katoličko dijete, koje je raslo u radišnosti i poniznosti, s vjerom u Boga. S druge strane, imamo arogantnog Plenkovića! Dalić u par mjeseci i posebno zadnja dva tjedna ima puno veće rezultate nego Plenković u dvije godine! Vi na našemu izborniku vidite jednog vjernog i poniznog čovjeka, koji je svjestan da se sutra sve može okrenuti. Kod Plenkovića vidite dociranje, a time postaje sve sličniji Milanoviću i ponaša se kao da nitko ništa, osim njega - ne zna.
Ivica Šola, novinar u Bujici
 
- Nama danas treba ta ista snaga kakvu su imali branitelji Siska da ne podlegnemo pred prijevarama prolaznoga koje nas guraju u razaranje iznutra. Ako i dalje mislimo da je moguće raznim programima bez povezanosti s dubljim nadahnućem, razvijati Hrvatsku, ne želimo razumjeti nužnost preobrazbe koja započinje suzbijanjem zaraze korupcije koja izvire iz komunističkoga totalitarizma i koja i dalje ozbiljno narušava zdravlje Hrvatske.
Mons. Ivan Šaško, pomoćni biskup zagrebački u Sisku na misi u povodu 425. obljetnice Sisačke bitke
 
- Kod nas postoje doduše samozvani antifašisti, no to su uglavnom apologeti propaloga komunističkoga režima i njima ljubljene Jugoslavije.
Mario Jareb, povjesničar, Direktno
 
- Prema meni se odnose k’o da sam pobio 1.000 ljudi! Čak i tema predsjedničke kampanje nije bilo iseljavanje mladih ili nova radna mjesta, nego se Josipović bavio Mamićem. Moja pressica bila je krik očajnika. Cilj im je ušutkati me i zatvoriti. Cvitan je u toj farsi egzekutor i izvođač radova, a politika je naručitelj.
Zdravko Mamić, protjerani čelnik Dinama u Bujici
 
- Italija je dovoljno velika i moćna da bi bila ranjiva zbog nepodopština poput te ministrove. U Hrvatskoj neki političari, udruge i mediji prave drame zbog kakva opaka grafita, koji je zacijelo kadšto i napisan zato da bi lovci na “ustaše” imali u što pucati, a taj lov je nekima i profesija – posao kao i svaki drugi. S takvim profesionalcima (Pupovac itd.) Plenković se i održava na vlasti.
Milan Ivkošić, kolumnist Večernjega lista
 
- Teroristi koji su rušili Siriju u biti su anarhisti i ja bi njih usporedio s boljševicima! ISIL-ovci su formirali Kalifate, gdje su uništene crkve, džamije i kulturni spomenici, a isto su radili i komunisti, boljševici od Staljinovog Sovjetskog Saveza - nadalje.
Željko Glasnović, general HV-a i saborski zastupnik nakon povratka iz Sirije i Libanona, Bujica
 
- Antifašizam nakon 1945. je floskula, a u današnje vrijeme u ovoj zemlji sramota.
Slobodan Prosperov Novak, književni povjesničar, Nedjeljom u dva, HRT
 
- HDZ se u posljednje vrijeme odmakao od svojih postulata na kojima je stvarao i branio državu. Modernizacija stranke ne znači odmak od temeljnih principa. Nije se smjelo dopustiti da prevladaju oni koji su se 1990. godine samo presvukli, promijenili halje, a sadržaj im je ostao isti. Takvi su jedva dočekali da prestanu s glumom i ostvare svoje snove o regiji, o slaboj Hrvatskoj, o nekažnjavanju srpskih zločinaca, ponižavanju branitelja, da zaustave otkopavanja kostiju žrtava komunističkih zločina... sjetite se samo kada je u hrvatskom zatvoru umro hrvatski general Đuro Brodarac, kako sam to snažno osudio, a ovi o kojima govorim su me istoga dana htjeli izbaciti iz stranke! Ti isti danas kolo vode, a članstvo odlučuje kako će svirka završiti.
Andrija Hebrang, bivši HDZ-ov političar, Direktno
 
- Za biskupe kurikuralna reforma je važna i htjeli bi u tome na najbolji mogući način sudjelovati i pridonijeti kvaliteti hrvatskoga školstva. No tu postoji niz otvorenih pitanja već otprije poznatih javnosti; od toga da se hrvatsko školstvo oslobodi svake ideologije i svjetonazorskih previranja, ali isto tako da se u školama djecu ne priprema samo za tržište rada, već da u odgojno-obrazovnom procesu dobijemo cjelovitu osobu.
Đuro Hranić, đakovačko-osječki nadbiskup i predsjednik Komisije HBK "Iustitia et pax”, Hrvatski katolički radio
 

GOVOR MRŽNJE

 
- Tko stavlja crne majice hrvatskim igračima (zašto momci na klupi mogu imati baš lijepe svijetloplave dresove, a ovi na terenu crne?) i zagrijava im mozak u svlačionici uz ”Bojnu Čavoglave” taj ne može imati moju podršku, pa makar u tome ostao sam na svijetu.
Carlos Pilsel, argentinski Hrvat, koji je odrastao ispod slike Ante Pavelića sada vrijeđa hrvatske nogometaše na SP-u u Rusiji, Autograf
 
- Teži se Hrvatskoj koja će biti sastavljena samo od Hrvata koji će moći tući Hrvatice, to su zapravo ta dva referenduma. Riječ je o referendumima koji potiču diskriminaciju i smanjivanje ljudskih prava.
Fudio Radin, saborski zastupnik povlaštene talijanske manjine u Istri u Saboru protiv održavanja referenduma
 
- Inicijatore ove inicijative može biti sram. Umjesto da su uložili energiju kako bi se položaj žena popravio, oni idu suprotnim smjerom kojim žele da Hrvatska napravi korak nazad.
Peđa Grbin, saborski zastupnik SDP-a u Saboru o Istanbulskoj konvenciji
 
- Današnja referendumska nastojanja za smanjenjem prava nacionalnih manjina mogući je prvi korak do novih protjerivanja, progona, nasilnog pokrštavanja, koncentracijskih logora, pa možda i formiranja neke nove NDH, što se ne smije dogoditi.
Franjo Habulin, predsjednik SAB-a u Jadovnu, Tanjug, Politika, Beograd
 
- Ta vlada legalizirala je ustaški pozdrav. Ta vlada očijuka s proustaškom desnicom.
Boris Pavelić, novinar Novoga lista, 21. VI. 2018. o aktualnoj Vladi
 
- Ulazak Hrvatske u Europsku uniju nije pomogao u tome da se umire antisemitski i antisrpski ekstremizam i mržnja koji prožimaju hrvatski javni život. Šutnja EU-a u ovoj temi pogoduje ponovnom usponu fašističke prijetnje na Balkanu.
Michael Freund, komentator Jerusalem Posta
 
- Hrvatske zastupnike u Europskom Parlamentu ne smatraju velikim pobornicima EU-a, jer zauzimaju nacionalistički stav, naročito kada je riječ o svemu što ima veze s Bosnom i Hercegovinom. I i dalje je otvoren granični spor sa Slovenijom što će biti problem za ulazak Hrvatske u schengensku zonu, kao i činjenica da Hrvatska cijelo vrijeme balansira na rubu europskih vrijednosti.
Urednički komentar bečkoga Der Standarda, Kurir
 

JUGONOSTALGIJA

 
- Volio bih ponovno doći u Kragujevac.
Dino Merlin (pravim imenom Edin Dervišhalidović), bošnjački pjevač u Kragujevcu 1. VII. 2018., Kurir
 
- Sada se u Hrvatskoj agitira protiv srpske manjine i nameće ekstremno konzervativna slika obitelji. Najnoviji primjer za to je kampanja protiv Istanbulske konvencije.
Urednički komentar bečkoga Der Standarda, Kurir
 
- To je civilizacijska sramota ove države, jer je na Sutjesci poginulo i puno Hrvata, najviše Dalmatinaca.
Ivo Goldstein, sin povjesničara Slavka Goldsteina u emisiji Nedjeljom u dva zaziva pokroviteljstvo Hrvatskoga sabora komemoraciji na partizanskoj Sutjesci
 
- Hrvati se, dakle, iseljavaju već skoro tri desetljeća jer je država organizirana tako da ih praktički tjera na iseljavanje. Do jučer je ta rijeka ljudi išla prema Zagrebu, a sad, kad su se otvorile bolje prilike po Stockholmima i Dublinima, sad Zagreb (ovdje ne kao geografski toponim, već kao oznaka državne vlasti) – nariče.
Jasmin Klarić, urednik i novinar Novoga lista
 
- Nema razloga da grad Alekse Šantića i dalje na uličnim tablama nosi imena po autoru rasnih zakona u NDH Mili Budaku, ili komandantu „Crne legije” Juri Francetiću, kardinalu Alojziju Stepincu, te vojnim komandantima i ministrima u NDH Anti Vokiću i Mladenu Lorkoviću.
Mladen Kremenović, dopisnik beogradske Politike iz Banja Luke
 

DIKTATURA

 
- Ovo su inicijative za izvrtanje stvari. Hrvatska je zrela za izmjenu zakona o referendumu kojom bi se na cjelovit i sustavan način uredilo to pitanje.
Anka Mrak Taritaš, saborska zastupnica novog HNS-a u Saboru zaziva totalitarne zabrane protiv mogućnosti održavanja referenduma
 

GLUPOST

 
- Riječ je o marginalnim skupinama koje žele ograničiti prava nacionalnih manjina i pravo na zaštitu žena od obiteljskih nasilnika, koje istovremenu lažu, obmanjuju i falsificiraju potpise u svom silovanju demokracije.
Željko Jovanović, ratoborni saborski zastupnik SDP-a u Saboru protiv održavanja referenduma
 

JUGO PODJELA KRIVNJE

 
- Ustaški režim bio je ozakonjeni genocid i da se po tome bitno razlikuje od zločina počinjenih u vrijeme komunizma.
Ognjen Kraus, čelnik podijeljene židovske populacije u Hrvatskoj i sin Božidara Krausa, koji je sudio nadbiskupu A. Stepincu, na izmišljenom straitišu u Jadovnom kod Gospića, Tanjug, Politika, Beograd
 

LAŽ

 
- Subašić je pogazio svoje korijene i porijeklo kada je javno izjavio da je Hrvat katolik. On nije smogao snage da kao javna ličnost poruči hrvatskoj javnosti da se ne će odreći svog srpstva i da će braniti za Hrvatsku ako ga prihvate kao Srbina.
Miodrag Linta, predsjednik "Saveza Srba iz regiona", Kurir, Beograd
 

NIJE NEGO

 
- Pozdrav 'Za dom spremni!' treba promatrati na dvije razine. Prva je razina njegov nastanak u okrilju Ustaške organizacije (Ustaša – hrvatska revolucionarna organizacija ili UHRO) početkom tridesetih godina prošlog stoljeća i kontinuirano korištenje kao ustaškog pozdrava do kraja Drugoga svjetskog rata.
Mario Jareb, povjesničar, Direktno
 

OPASNO PITANJE

 
- Kako ministar vlade s kojom Židovi i Srbi ne žele u jasenovački muzej, može odavati počast onima koji su pobijedili jasenovačke ubojice?
Boris Pavelić, novinar Novoga lista vrijeđa ministra D. Krstičevića
 

PRIJETNJA

 
- Obraćam se cijelom Zapadu. Sve zemlje na zapadu na čelu s Njemačkom moraju djelovati ispravnije. Ukoliko ne budete ispravili ove grješke ovo će ići prema križarskom ratu. Jer i mi ćemo poduzeti potrebne mjere. Ne ćemo dopustiti da vršite torturu nad 250 tisuća moje braće koja žive u vašoj zemlji. Učinit ćemo sve što je potrebno.
Reçep Erdoğan, turski predsjednik, Narod
 

TUGOVANJE

 
- Vidio sam da su pjevali bando, četnici, srpski, dobrovoljci. Da sam na njihovom mjestu radovao bih se športskom uspjehu, ali ako im je najveća hrana mržnja prema srpskom narodu, nek im bude.
Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić u svome stilu vrijeđa hrvatske nogometaše i njihov repertoar pjesama
 
- SKANDAL NAD SKANDALIMA Hrvati u svlačionici slavili trijumf nad Argentinom uz ustašku pesmu Tompsona!
Napis u beogradskom Blicu nakon pobjede Hrvata nad Argentincima u Nižnjem Novogoradu

Više članaka ...

  1. IZJAVE TJEDNA
  2. IZJAVE TJEDNA

Anketa

Treba li obustaviti postojeće sudski neutemeljene postupke protiv Zdravka Mamića?

Subota, 21/07/2018

Tko je Online?

Trenutačno aktivnih gostiju: 880 gostiju i nema članova online

 

AIPK Trgovine d.o.o.

 

Registar Branitelja

 

Udruga Zavjet

 

 

Grawe osiguranje

 

 

 

Veliko srce malom srcu

 

Facebook

 

 

Optika Kraljević