Get Adobe Flash player

IZJAVE TJEDNA

 
- Kao što odlazak u Bleiburg ne predstavlja veličanje NDH, nego se odaje pijetet brojnim hrvatskim domoljubima koji su bez suda i presude smaknuti u Bleiburgu i na križnim putovima diljem bivše države, tako ni odlazak izaslanika premijera na Sutjesku apsolutno nije veličanje boljševičke i komunističke Jugoslavije. Na Sutjesci je poginulo više od 3000 Hrvata, mojih Dalmatinaca, i svih drugih koji su krenuli u borbu protiv fašizma i za slobodu svoje domovine.
Branko Bačić, predsjednik kluba zastupnika HDZ-a, Hina
 
- Ponaša se kao da je pao padobranom, kao da nije dijelom odgovoran za stanje u kojem smo sada. Ponaša se po starom naputku Mao Tse-Tunga - pretvoriti slabosti u snagu. On za sebe odbija priznati da je ljevičar, a očekuje podršku ljevice. Pogrešno je smatrati da je naglašavanje karaktera samo dio kritiku Kolinde Grabar-Kitarović - to je kritika Ustava. Hrvatski ustav nema prostora za predsjednika s karakterom, on ima prostora za premijera s karakterom, za predsjednika oporbe s karakterom. Milanović se ponaša kao kandidat za premijera. Pa mi se čini da je to s karakterom malo pretjerano.
Žarko Puhovski, politički analitičar o Z. Milanoviću, N1 TV
 
- Milanović bi mogao u kampanji biti najveća opasnost samom sebi, jer su ga njegova neobuzdanost i naglost te ishitrene odluke često skupo stajale.
Branko Mijić, urednik Novoga lista
 
- I doista, kad se sve sagleda, Zoran Milanović je sigurno najbolji kandidat koji će se naći kontra Kolindi, Mislavu Kolakušiću i Miroslavu Škori. To potvrđuju i ankete, koje ga lansiraju direktno u drugi krug.
Tihana Tomičić, novinarka Novoga lista
 
- Ne smijem ni pomisliti što bi se posljednjih nekoliko godina događalo s Hrvatskom, da nije postala članica EU i NATO-a.
Stipe Mesić, hrvatski političar u Prištini na obilježavanju 20. obljetnici od protjerivanja srpske vojske s Kosova od strane NATO-a, Dnevno
 
-U situaciji u kojoj, ako si žena, Srbin, Rom, gay ili nisi ekstremnih desničarskih uvjerenja, nisi siguran, može te pretući svatko na cesti, počinitelj nepoznat.
Vesna Pusić, čelnica otpadničkoga Glasa iz HNS-a u Saboru tijekom rasprave o provedbi Strategije nacionalne sigurnosti
 
-Ako je on (Vojislav Stanimirović) ratni zločinac, dragi kolegice i kolege, slobodno smatrajte i mene. Koliko on, toliko sam i ja i pozivam DORH da čuje što sam rekao. Ja sam ratni zločinac koji se bori protiv mržnje i protiv rata već 30 godina i borit ću se i bit ću u Klubu takvih zločinaca.
Milorad Pupovac, saborski zastupnik iz srpske manjinske kvote u Saboru vrijeđa sve Hrvate
 
- Mnogo toga bi mogao pojasniti Milorad Pupovac, pogotovo o svojoj ulozi tijekom Domovinskog rata. Mogao bi pojasniti i zašto je posjećivao ratne zločince iz Trpinja. Možda bi o nasilju mogla govoriti njegova kolegica Dragana Jeckov. Ipak je ona svjedok jednog vremena, jer u njezinom selu, Negoslavcima bio je smješten štab srpske paravojske i JNA te ubijano nesrpsko stanovništvo. Mogla bi puno ona toga svjedočiti iz vlastitog iskustva. Ako nije čula onda nije ni bila tamo kad su dovođeni Hrvati. Mogli bi oni puno toga razjasniti što nama nije znano.
Stevo Culej, saborski zastupnik HDZ-a u Saboru, Direktno
 
- Karlo Ressler, koji ima respektabilno političko iskustvo, što se pokazalo i na izborima gdje je dobio fenomenalni rezultat.
Vladimir Šeks, političar, o svome pastorku, Nova TV
 
- Kada su izašli u javnost s prisluškivanjem, upozorio sam na dvije stvari. Hrvati su samo iskoristili mogućnost suvremene informacijske tehnologije. Elektronske komunikacije su digitalizirane i one se na međunarodnoj liniji digitalno prenose. Digitalne puti su u obliku mreže, što znači, da poziv iz Ljubljane u Beč, gdje je živio arbitar Sekolec, nije nužno išao komunikacijskim putem Ljubljana-Maribor-Beč, nego je moguće, da kod preopterećenja sustava ili previsokih cijena sustava, automatsko izaberu drugi put.
Andrej Rupnik, bivši ravnatelj Sove, slovenske obavještajne agencije (2007.-2010.), Večer, Maribor, https://www.vecer.com/andrej-rupnik-sami-smo-krivi-da-so-nas-dobili-s-spuscenimi-hlacami-6687327
 
- Birači Živog zida sigurno im neće ukazati povjerenje. Ukazat će ga Mislavu Kolakušiću. Zato jer im nije dobro i zato jer, rekosmo, nemaju elementarnu političku pismenost. A Živi zid? Oni će polako u povijest hrvatske politike. Tužnu i smiješnu u isti mah.
Ladislav Tomičić, novinar Novoga lista, http://novilist.hr/Komentari/Kolumne/Ladovina-Ladislava-Tomicica/LADISLAV-TOMICIC-HDZ-i-SDP-nisu-bolji-od-Zivog-zida-ali
 
- Lustracija je totalno besmislena tema, kost za glodanje. Što je značila u nekim državama Istočne Europe? Za pripadnike istočnonjemačke tajne policije je značila samo zabranu političkog djelovanja. Ako bismo po toj logici djelovali, Franji Tuđmanu i Josipu Manoliću bi bilo zabranjeno djelovanje. Stoga čitava priča u konkretnim okolnostima hrvatskog političkog života gubi smisao. Ako je netko počeo raditi 1978. već je u mirovini. Koga ćemo blokirati da uđe u politički život? Mnogi misle da lustracija podrazumijeva suđenje, ali to ne odgovara istini.
Ivo Goldstein, jugoslavenski povjesničar i hrvatski diplomat, http://aktivirajkarlovac.net/2018/02/partizani-su-bili-na-pravoj-strani-krenimo-od-toga/
 
- Njemačka je pozvana preuzeti vodstvo u Europi i svijetu. Deutschland je odgovoran za suzbijanje nedavnog dramatičnog rasta centrifugalnih snaga u Uniji, mora povezivati različite interese sjeverne i južne, zapadne i istočne Europe, tražiti zajedničku crtu i, na kraju, ali ne i najmanje važno, osigurati jedinstvenu granicu EU-a.
HerfriedMünkler, njemački politolog, Frankfurter Allgemeine Zeitung, https://www.wsws.org/de/articles/2015/08/27/munk-a27.html
 
- Ovako mogu da kažem, iz kontejnera može svašta da izlazi. Ali nam to ne treba odvraćati pažnju toliko.
Mitropolit Crnogorske pravoslavne crkve (CPC) Mihailo u emisiji Razgovor s patrijarhomna Radio Sarajevu o vrijeđanju njega i negiranju Crnogoraca i CPC-a od strane srpskog patrijarha Irineja
 
- Namjera crnogorskih vlasti je da istjera SPC iz Crne Gore.
Aleksandar Raković, povjesničar iz Beograda, Tanjug
 
- Mišljenja sam da bi Bošnjaci sutra glasali za Dianu Zeleniku, Martina Raguža, Krešu Zubaka, fra Ivana Šarčevića ili Franju Topića da budu predsjednici BiH narednih deset godina. Topić da se sutra kandidira za gradonačelnika Sarajeva sve bi pomeo. Bošnjaci nemaju problema da ih vode čestiti ljudi.
Emir Hadžihafizbegović, bošnjački militantni glumac, Slobodna Bosna
 

TVRDNJE

 
- Ali Plenković sumnjiči SVE lokalne organizacije HDZ-a da su sabotirale HDZ na europskim izborima, jer je HDZ podbacio doslovce svugdje, u svim županijama! To je zapravo suludo, i pokazuje koliko je Plenković izgubio dodir sa stvarnošću, bar onom hrvatskom, ako ga je ikad i imao.
Marcel Holjevac, novinar Naroda
 
- Gledajući s pozicija onoga u što se HDZ danas pretvorio, valja reći da se isto ili gore nakon 30 godina dogodilo i SDP-u i HSLS-u i HSS-u – HDZ je postao dominantno klijentelistička struktura. Čitave obitelji, žene, djeca, generacije rodbine zaposlene su u općinama, gradovima, državi. I samo takva struktura onda dopušta programska i svjetonazorska vrludanja. Jer oni dominantno štite svoje egzistencije i sada je pitanje je li takvu strukturu moguće razvrgnuti.
Davor Ivanković, politički analitičar Večernjega lista
 
- Hadžihafizbegovićeve teorije samo su jedan prepoznatljiv za Bosnu i Hercegovinu, i za svako društvo, opasan oblik neonacizma. S najvećom odioznošću odbacujemo svaki pokušaj fašističkog sudovanja o prihvatljivim pojedincima iz loših naroda. Hoće li jednom biti jasno tim nacionalističkim glavama - svaki građanin, pa tako i svaki Bošnjak nama je prihvatljiv kao hrvatski predstavnik ako ga taj narod izabere za svog predstavnika ili drugim riječima - ni jedan Hrvat nije nam prihvatljiv ako će ga izabrati Emir i njegov nadnarod. I to treba biti jasno..
Zdenko Ćosić, predsjednik Zapadnohercegovačke županije i dopredsjednik HDZ-a BiH, Hrvatski medijski servis
 
- Imamo Vladu koja zanemaruje vrijednosti Domovinskog rata i hrvatske žrtve u tom ratu, koja ne poklanja dužnu pažnju iseljavanju i depopulaciji, koja je najveća ugroza za nacionalnu sigurnost.
Nikola Grmoja, čelnik Mosta u Saboru, Hina
 
- Satima bi mogli pričati o ulozi Milorada Pupovca tijekom Domovinskog rata. Ali kome pričati više uopće kad je sve jasno. Hoćemo li govoriti o nasilju i o medijskim napisima i blaćenju, medijskim osudama iz neprovjerenih  informacija? O svakom neprimjerenom događanju u Hrvatskoj koje se iskorištava kako bi se optužilo većinski narod? O vječnoj ugroženosti nekih koji jako dobro profitiraju na tome?
Stevo Culej, saborski zastupnik HDZ-a u Saboru, Direktno
 
- Kad god vidite Milorada Pupovca kako zgrčenog lica i drhtavog glasa pokušava ostaviti dojam očajnog čovjeka koji se za pravdu bori do iznemoglosti, sjetite se da je taj čovjek u ratno vrijeme, 1992., u zemlji pogođenoj srpskom agresijom uz genocid kao neizostavan dodatak, javno iznosio neistine kako je u Hrvatskoj pokršteno oko 10.000 srpske djece.
Željko Glasnović, nezavisni saborski zastupnik i član Kluba Neovisni za Hrvatsku na facebooku
 
- Hrvatska nije zemlja mržnje. Jedini koji širi mržnju u Hrvatskoj je on - Milorad Pupovac. Neka jasno i glasno kaže da je Vojislav Stanimirović bio okupatorski gradonačelnik u Vukovaru.
Hrvoje Zekanović, saborski zastupnik Hrasta, Direktno
 
- Goran Hadžić, u Haagu osuđeni ratni zločinac, osnovao je Pupovčevu stranku. Pa ako ćemo ići tom analogijom onda Pupovac stvarno jest ratni zločinac, jer mu je stranku osnovao ratni zločinac. Bilo bi mu bolje da bolje bira metafore i da bude malo realniji. Kako je živjeti u Hrvatskoj i biti predsjednik stranke koju je osnovao ratni zločinac?
Zvonimir Hodak, poznati odvjetnik i kolumnist Direktna u Bujici
 
-Kolonijalni nacionalizam i internacionalizam su jedno te isto – imperijalizam, porobljavanje.
Ivica Šola, kolumnist Slobodne Dalmacije
 
- Reafirmacija države nacije nije nacizam, već zaštita osobnih sloboda i demokracije.Nacionalisti moraju otpustiti svoje PR stručnjake jer je nacionalizam široko interpretiran postao sinonim za fašizam, nacizam, bigotizam, rat i holokaust, dok internacionalizam nevino harači svijetom i ljudskim životima.
Melanie Phillips, britanska novinarka, Times
 
-Hitler nije bio branitelj nacionalizma, naprotiv, bio je protivnik nacionalne države koju je vidio kao regresiju njemačkoga povijesnoga imperijalnog naslijeđa, pa je Treći Reich zamislio kao obnovu Prvog, univerzalnog imperija, pod njemačkom dominacijom.
Thomas Sandkühler, njemački povjesničar i Hitlerov biograf, Slobodna Dalmacija
 
- Obnova Crnogorske autokefalne crkve važan je korak u ispravljanju povijesne nepravde. Na tom pitanju treba vrlo predano raditi, dopadalo se to nekome ili ne. Srpska pravoslavna crkva u Crnoj Gori čuva infrastrukturu ideje 'Velike Srbije'.
Milo Đukanović, crnogorski predsjednik i čelnik Demokratske partije socijalista na općinskoj izbornoj konferenciji DPS-a u Nikšiću, Tanjug
 
- Europska unija je nacistička!
Jasper von Altenbockum, njemački novinar i urednik Frankfurter Allgemeine Zeitunga, https://www.faz.net/aktuell/politik/staat-und-recht/wie-der-europagedanke-diskreditiert-werden-soll-16000769.html
 
- Nije slučajno što se iseljavanje Hrvata pojačalo poslije našeg ulaska u Europsku uniju 2013. godine. Posljedica je to nebrige hrvatskih vlasti o svojoj zemlji i o svome narodu i prepuštanja njegove sudbine onima u kojima smo vidjeli jedini spas. Svjesno ili nesvjesno, te su vlasti i računale na iseljavanje kao na egzistencijalni izbor Hrvata, pa radi toga te vlasti i nastoje da bogatije zemlje Europske unije budu što otvorenije za naše radnike. To jest, vodi se posebna briga o što većem iseljavanju.
Milan Ivkošić, kolumnist Večernjega lista
 
- S politikom desno-lijevog centra, s autoritarnim i autokratskim vođenjem stranke, s neprincipijelnim koalicijama, s osloncem na provjerene kadrove bez stava i mišljenja, s podcjenjivanjem vlastitih birača i udaljavanjem od njihovih uvjerenja i vjerovanja, s pogledom uprtim u Bruxelles, nikakav rast BDP-a ni pozitivne Fitch ocjene pa ni simboličko i iznuđeno vraćanje napuštenom Danu državnosti ni intervencija da se ipak plate udžbenici iz vjeronauka ne će pomoći.
Josip Jović, urednik i komentator Slobodne Dalmacije
 
- Naši su mediji, po mom sudu, dobrim dijelom neprijatelji ove države i naroda.
Robert Valdec, istraživački novinar, HKV
 
- Trudilo se oko naviještanja boljega svijeta; stvarani su ateistički blagdani, ne bi li se mijenjao vjerski kalendar; postojali su obredi inicijacije, ‘ispovijedi’ i provjere pred isljednicima te dugotrajne ‘pokore’ od kojih su mnoge bile progoni, zatočeništva i smrt. Mijenjala su se poimanja o obitelji, o slobodi, o domovini, o vlasništvu, a svatko tko bi, ne samo putem kršćanstva, nego i s pomoću kulture, umjetnosti, očitovao da je potrebno otvoreno nebo i smisao, proglašen je neprijateljem i nepoželjnim.
Ivan Šaško, pomoćni biskup zagrebački 2. VI. 2019. povodom 74. obljetnice Maceljske tragedije i žrtava Hrvatskoga križnog puta o jugokomunistima i partizanima koji su počinili pokolj nad Hrvatrima 1945. i kasnije
 
- Predsjednica Grabar-Kitarović pokazala se kao vrlo vješta i uspješna promotorica Inicijative. Jedino joj nije uspjelo promovirati je u hrvatskoj vladi i nevladinim gremijima koji upravljaju vladama.
Višnja Starešina, kolumnistica Slobodne Dalmacije
 

GOVOR MRŽNJE

 
- Ti glupi nacionalisti, zaljubljeni su u svoje zemlje. Oni ne vole one koji dolaze izdaleka, ja volim one koji dolaze izdaleka.
Jean-Claude Juncker, predsjednik Europske komisije na odlasku, Slobodna Dalmacija
 
- Konceptom o 'šest milijuna Židova pobijenih diljem svijeta' želi se prikriti prava istina o njihovu stradanju na području NDH. Sugerirali smo podizanje spomenika žrtvama Holokausta u NDH, kojim bi se izrazio pijetet stradalima na ovim prostorima. Podržali bi i podizanje spomenika svim žrtvama rasnih zakona u NDH,  Romima, Srbima i Židovima, antifašistima te protivnicima ustaškog režima, a u kojem slučaju se isti ne bi ni mogao nazvati spomenikom žrtvama Holokausta.
Ognjen Kraus, predsjednika zagrebačke Židovske općine u pismu predsjedniku zagrebačke Skupštine Dragi Prgometu
 
- Milo Ðukanović je ovog puta spojio dvije tradicije - ustašku, sa osnivanjem crkve, i tradiciju kosovskih Albanaca sa otimanjem crkvene imovine i tako prevladao i jedne i druge. Nismo očekivali da narod, koji se smatrao najboljim Srbima, i država koja predstavlja taj narod, u mržnji prema srpskim institucijama prevlada najveće neprijatelje srpstva - ustaše i OVK.
Predrag Marković, srbijanski povjesničar, Radio Sarajevo
 
- Strašan, poražavajući je podatak da je na proteklim izborima za Europski parlament u Hrvatskoj najveći broj glasova dobila Ruža Tomašić. Hrvatska spodoba kojoj je narod dao najviše glasova. Europski parlament, institucija koja baštini najsvjetliju tradiciju antifašizma i ljudskih prava, u narednim godinama ugostit će ovu hrvatsku spodobu kojoj je narod, strašnog li podatka, dao najveći broj glasova.
Feđa Isović, bošnjački aktivist rođen u Dubrovniku 25. II. 1965., Dnevni avaz
 
- EU je primila Hrvatsku preko reda katoličkom vezom i s oproštenim etničkim čišćenjem političkom namještaljkom u Haagu, kroz mala vrata i tiho primila i fašizam u svoje redove, koji se sada pomalo širi. Fašisti su sada na vlasti u Mađarskoj, Poljskoj, Češkoj, a bogami opasno prijete u Nizozemskoj i Francuskoj, pa i Austriji.
Sead Hajdarbegovic, komentar u Dnevnom avazu, https://www.facebook.com/sead.hajdarbegovic
 
- Elif Lam Ra. Ovo su ajeti knjige, Kur’ana jasnog! Zažalit će nevjernici često što nisu postali muslimani. Pusti ih neka jedu i naslađuju se, i neka ih zavara nada – znat će oni!
Ilan Bursa, Lausanne, Švicarska, komentar u Dnevnom avazu, https://avaz.ba/vijesti/kolumne/494722/ustaska-uniforma-u-evropskom-parlamentu; https://www.facebook.com/ilan.bursa.714
 
- Sovog mjesta pozivam međunarodnu zajednicu i vodeće države međunarodne zajednice da pomognu Bosni i Hercegovini, jer put Kosova i država regije je u euroatlantskim integracijama.Tada će svaka država prodisati punim plućima, tada će se uspostaviti harmonija međuetničkih i međudržavnih odnosa. Neće biti granica. Svaka etnička zajednica moći će živjeti u svome sveukupnom kulturnom korpusu i u različitim državama. Tako će i Albanci živjeti na Kosovu, Albaniji, Sjevernoj Makedoniji, Crnoj Gori kao državama ali u svom kulturnom korpusu. Isto tako će u svom kulturnom korpusu živjeti Hrvati, Bošnjaci, Srbi i drugi narodi, a u različitim državama. To ne samo da će relaksirati međusobne odnose nego će biti ključno za održivi mir i sveopći napredak tih zemalja ali i regije.
Stipe Mesić, politički kameleon u Prištini na obilježavanju 20. obljetnice od protjerivanja srpske vojske s Kosova, Dnevno
 
- Jelena Veljača, koja je naivno pomislila da je u osobi Kolinde Grabar-Kitarović stekla trajnu saveznicu, na Pantovčaku je danas out, a Jazovka je opet in. Kolinda Grabar-Kitarović može u razmaku od samo nekoliko dana biti i »ustaša« i »partizan«.
Dražen Ciglenečki, novinar Novoga lista
 
- Sve je to legitimno, uostalom, možda će Miroslav Škoro za godinu dana biti predsjednik države, ali sve to ne mijenja glavni podatak. Mračna desnica trebala je kandidata koji ostavlja uljudan dojam. Našla ga je.
Robert Bajruši, novinar Jutarnjega lista
 
- Tuđman u prvih deset godina samostalne i slobodne Hrvatske nije ostvario ključne ciljeve, stvorio demokratske institucije, obranu i oslobađanje zemlje od agresora, reintegraciju Podunavlja i nije jasno zacrtao put prema Europskoj uniji i NATO-u.
Denis Romac, novinar Novoga lista
 

JUGONOSTALGIJA

 
- U Hrvatskoj je polaganje vijenaca i podizanje spomenika ustašama i domobranima normalizirano, a komemoriranje partizanske Hrvatske proskribirano, u čemu se ogleda civilizacijska regresija Hrvatske, kako Tuđmanove tako i Plenkovićeve.
Denis Romac, novinar Novoga lista
 
- Hrvatsko društvo je najnesigurnije nakon rata na ovamo.
Vesna Pusić, donedavna čelnica orjunaške Hrvatske narodne stranke u Saboru tijekom rasprave o provedbi Strategije nacionalne sigurnosti
 
- Sovog mjesta pozivam međunarodnu zajednicu i vodeće države međunarodne zajednice da pomognu Bosni i Hercegovini, jer put Kosova i država regije je u euroatlantskim integracijama.Tada će svaka država prodisati punim plućima, tada će se uspostaviti harmonija međuetničkih i međudržavnih odnosa. Neće biti granica. Svaka etnička zajednica moći će živjeti u svome sveukupnom kulturnom korpusu i u različitim državama. Tako će i Albanci živjeti na Kosovu, Albaniji, Sjevernoj Makedoniji, Crnoj Gori kao državama ali u svom kulturnom korpusu. Isto tako će u svom kulturnom korpusu živjeti Hrvati, Bošnjaci, Srbi i drugi narodi, a u različitim državama. To ne samo da će relaksirati međusobne odnose nego će biti ključno za održivi mir i sveopći napredak tih zemalja ali i regije.
Stipe Mesić, politički kameleon u Prištini na obilježavanju 20. obljetnice od protjerivanja srpske vojske s Kosova, Dnevno
 
- Kolinda Grabar-Kitarović slijedom toga više nije zainteresirana za Jelenu Veljaču. U petak nije došla u hotel Esplanade na njezinu donatorsku večeru, na kojoj se skupljao novac za žrtve nasilja. Taj je dan predsjednica, u skladu s novim političkim okolnostima, radije u svom Uredu ugostila izaslanstva Hrvatskog društva političkih zatvorenika i Hrvatskog obrednog zdruga Jazovka. Baš slatko.
Dražen Ciglenečki, novinar Novoga lista
 

DEMAGOGIJA

 
- Moramo ojačati energiju kroz pomlađivanje, moramo se nastaviti čistiti, politika kvari ljude, bilo je stvari kojih nije trebalo biti, neke smo odstranili, neki će otići, kadrovska politika je srž svake politike. U rujnu imamo kongres i udvostručit ćemo ga, doći će izabrani predstavnici, onda ćemo pozvati sve koje je narod birao i potvrdio, imat ćemo kongres od preko 1000 ljudi. Vrijeme je za novi statut, da ga nanovo donesemo, regionalne odbore prislonit ćemo kantonalnim, od bošnjačke iskoračiti k bosanskoj stranci, uraditi racionalizaciju glomazne strukture, odrediti kvote za Srbe, Hrvate, za žene i mlade, ne smijemo dopustiti da u Predsjedništvu ili u Glavnom odboru nema više ni jednog omladinca, spriječiti akumulaciju funkcija, smanjiti broj potpredsjednika, ograničiti broj mandata na maksimalno tri.
Bakir Izetbegović, čelnik SDA na tribini u Goraždu 7. VI. 2019., Klix.ba
 

GLUPOST

 
- Ugled koji je u svijetu uživao JAT bio je rezultat politike nesvrstanosti koju je vodila Jugoslavija. Pokret nesvrstanih JAT-u je omogućio slijetanje na sve važnije svjetske aerodrome, neovisno u kojem su se bloku nalazili u vrijeme Hladnog rata.
Mia Mitrović, novinarka portala 100 posto u vlasništvu Hanza medije
 

HRVATSKI JEZIK

 
- Malo je neobično ako u manjim mjestima izlazak na izbore ljudi za koje se PRESUMIRA (hrv. pretpostavlja) da glasaju za HDZ.
Andrej Plenković, predsjednik HDZ-a o izgubljenim izborima, Narod
 
- Neovlašteno koristila ARHIVU (hrv. arhiv) za dokumentarac.
Vedran Vrabec, novinar Telegrama
 

JUGO PODJELA KRIVNJE

 
- Odnosi Hrvatske i Srbije su uvijek bili bolji nego li odnosi Hrvatske sa srpskom manjinom ili odnosi Srbije s hrvatskom manjinom.
Žarko Puhovski, umirovljeni sveučilišni profesor, istaknuti hrvatski analitičar i filozof, Radio Slobodna Europa
 

VELIKOSRPSTVO

 
- Što su to Crnogorci, ako ne Srbi iz Crne Gore. Isto tako postoje Šumadinci, Vojvođani, Ličani, Bosanci, Hercegovci i drugi. Žalosno je da čovjek, koji je na tronu svojih predaka, čini ono što ni Turci nisu činili. Turci nisu napadali na crkvenu imovinu, ni komunisti, niti je itko drugi to činio, ali je došao Crnogorac da uništi Srpsku crkvu u Crnoj Gori, koja je stvorila Crnu Goru, bez koje Crna Gora ne bi ni postojala. Da nije bilo srpske crkve, oni bi doživjeli sudbinu prizrenskih komšija i primili islam i izgubili sve iz srpskog naroda.
Patrijarh SPC-a Irinej svojata Crnogorce i negira Crnogorsku pravoslavnu crkvu, TV Hram

IZJAVE TJEDNA

 
- Mi smo Slovenci za sve sami krivi, da su nas dobili sa spuštenim hlačama, strana obavještajna služba je učinila svoje, napravila posao, koji se u njihovoj državi očekuje. S hrvatske strane prisluškivanje je legalno, legitimno i djelotvorno, a sa slovenske strane pak nelegalno i za nas štetno.
Andrej Rupnik, bivši ravnatelj Sove, slovenske obavještajne agencije (2007.-2010.), Večer, Maribor, https://www.vecer.com/andrej-rupnik-sami-smo-krivi-da-so-nas-dobili-s-spuscenimi-hlacami-6687327
 
- Najsnažnija oporba sadašnjem predsjedniku HDZ-a i premijeru nije postojeća oporba, nego je ona iz njegove stranke. U toj oporbi vrlo važnu ulogu igra jedna frakcija ljudi koji su podrijetlom iz BiH.
Vesna Pusić u Sarajevu na bošnjačkoj konferenciji pod nazivom "Zašto mladi odlaze?", https://www.radiosarajevo.ba/metromahala/lica/pusic-odnosi-bih-i-hrvatske-vise-ne-postoje-hrvati-u-bih-su-taoci-covica-i-hdz-a/339789
 
- Policija se odlučno bori protiv korupcije, ne štedi nikoga.
Davor Božinović, ministar policije, Večernji list
 
- Postoji visoki potencijal nacionalističkog odbijanja pomoći ljudima kojima je pomoć potrebna. I to u nacijama kao Hrvatska koje su prošle tešku kalvariju izbjeglištva.
Žarko Puhovski, umirovljeni sveučilišni profesor, istaknuti hrvatski analitičar i filozof o migrantima s Istoka, Radio Slobodna Europa
 
- Pad Živog zida traje već nekoliko mjeseci, a ovo je samo njegov spektakularan kraj. Živi Zid je out, Kolakušić je in!
Denis Romac, novinar Novoga lista, http://novilist.hr/Komentari/Kolumne/Zlu-ne-trebalo-Denisa-Romca/DENIS-ROMAC-Zivi-Zid-je-out-Kolakusic-je-in
 
- Vladimira Palfi nije kriva.
Ladislav Tomičić, novinar Novoga lista, http://novilist.hr/Komentari/Kolumne/Ladovina-Ladislava-Tomicica/LADISLAV-TOMICIC-HDZ-i-SDP-nisu-bolji-od-Zivog-zida-ali
 
- SDA stari, bili smo u prosjeku stari 35 godina kad smo je osnovali danas je taj prosjek 55, postali smo malo glomazni, a onda i spori i tromi, nemamo prodora u srpski i hrvatski korpus. Kao što je Alija govorio 'Bosanska brava se otključava ključem sa tri zubca, bošnjačkim, srpskim i hrvatskim', a mi imamo jedan i ako su Srbi i Hrvati mogli biti u Armiji BIH i ginuti za ovu zemlju što ne bi mogli biti sa nama u politici u istoj stranci, otvorit ćemo im vrata.
Bakir Izetbegović, čelnik SDA na tribini u Goraždu 7. VI. 2019., Klix.ba
 
- Prestitucija i prostitucija u novinarstvu i sudstvu tako su rašireni, da smo zato u jednoj generaciji dvaput sanirali državne banke, zaradi toga oni, koji su oprali milijardo eura za iranske teroriste, danas kontroliraju i vode državne institucije.
Janez Ivan Janša, slovenski političar na ulazu u celjski okružni sud na ročište protiv novinarki Slovenske televizije Eugenije Carl i Mojce Šetinc Pašek, Delo
 
- Mi idemo unatrag, to je definitivno.
Sanja Sarnavka, protuhrvatska aktivistica na N1 TV protiv Hoda za život
 
- U Bruxellesu nije učinjeno dovoljno za Sloveniju, što se vidi i u kontekstu cijeloga odnosa do Unije. U Sloveniji je neki patološki odnos prema EU-u. Na izborima su sve stranke osim SMC-a gradile svoju strategijo na protueuropskih komentarima, proti EU-a, Europske komisije i mene osobno.
Violeta Bulc, europska komesarka iz Slovenije, Delo
 
-Smatra se Hrvatom muslimanske vjeroispovijesti, što je specifično.
Ivo Goldstein, jugoslavenski povjesničar i hrvatski diplomato Zlatku Hasanbegoviću, http://aktivirajkarlovac.net/2018/02/partizani-su-bili-na-pravoj-strani-krenimo-od-toga/
 

TVRDNJE

 
- U mučenjima i ubijanjima koje objedinjuje naziv ‘križni putovi’ vidljiva je provedba komunističkoga ateizma koji je promicao zatvoreno nebo i protivio se smislu čovjeka kao Božjega stvorenja, koje je stvoreno za vječnost. Ono što je bilo mišljeno kao završetak, zapravo bio je početak sustava koji je nastavio oblikovati društvo i pojedince u njemu po mjeri zatvorenoga neba. Iz toga su proizlazili izražaji nove ‘ateističke religije’, s vlastitim nametanim vjerovanjima i obredima, od kulta Partije do kulta ličnosti.
Ivan Šaško, pomoćni biskup zagrebački 2. VI. 2019. povodom 74. obljetnice Maceljske tragedije i žrtava Hrvatskoga križnog puta
 
- Svi ministri (poljoprivrede) trebali bi biti u zatvoru, k'o ovi krkani iz Uljanika. Davor Bernardića hvali kolektivizaciju u vremenu kad se otvaraju nova tržišta, uvode nove tehnologije. Rusija je imala Staljina, mi imamo Bernardića.
Željko Glasnović, nezavisni saborski zastupnik u Saboru
 
- Retorika za dječji vrtić! Nije pomogla ni Angela Merkel ni Weber, HDZ je ostao zacementiran na mandatima s prošlih izbora, i to je Plenkovićev poraz, pljuska prije novih izbora. Plenkovićevo stalno jahanje na praznoj EU retorici baš i nije urodilo plodom, čak ni kod birača HDZ-a.
Davor Ivanković, komentator Večernjega lista
 
- Prijevara oko referenduma je svakako jedna od stvari koje Plenkoviću zamjera i dobar dio onih koji nisu potpisali zahtjev za referendumom, jer je muljanje bilo više nego očito.
Marcel Holjevac, komentator Naroda
 
- Sadašnja Vlada bila je realna od početka. Nema tog poreznog obveznika, građana i birača u Istri ili bilo gdje drugdje koji će reći da je to normalno. Isplaćena su državna jamstva, nema novca, nema brodova! Odgovorni za to nisu u Zagrebu, Bruxellesu ili Kini. Nažalost, oni su s naše strane Učke.
Jurica Šiljeg, predsjednik istarskoga HDZ-a, Direktno
 
- Ako je, dakle, prije tridesetak godina glavna svrha nacionalnog postojanja bila neovisnost, osamostaljenje, potom oslobođenje od agresora, te se poslije deset ratnih i poratnih godina premjestila na Europsku uniju, danas je glavna svrha – raseljavanje Hrvata. To je neizbježna posljedica detuđmanizacije koja je počela poslije Tuđmanove smrti, a značila je uklanjanje svih nacionalnih prepreka posezanju iz moćnih zemalja EU za hrvatskim nacionalnim bogatstvima – bankama i velikim državnim tvrtkama, koje je pratio diktat nad svekolikim hrvatskim gospodarstvima i industrijama, uništavanim preko uvoznog lobija. U takvu stanju ostao je golem višak ljudi sračunato stvaran da bude europsko roblje koje 'po cijele dana crnči za mali novac'.
Milan Ivkošić, kolumnist Večernjega lista
 
- Najveći i najuspješniji hrvatski košarkaški trener Mirko Novosel ovako je prokomentirao odluku tajkuna Tedeschija da zagrebački klub Cedevitu preseli u Ljubljanu, u slovensku ligu: “Sportski gledano, to je neozbiljan potez. Zna li on koliko malo ljudi gleda Olimpijine utakmice? No, naša košarka time ništa ne gubi. Štoviše, sada se može samo stvoriti ravnopravnost klubova, pri čemu HKS treba povući neke snažnije poteze kao što je zabrana igranja strancima. Cedevita nije bila dominantna zbog stručnog rada nego zbog novca”
Mirko Novosel, najveći hrvatski košarkaški trener, Večernji list
 

GOVOR MRŽNJE

 
- Javnost se još nije oporavila od Kolakušićeva populizma, a već je započeo novi udar - masovno tamburanje u korist predsjedničke kampanje Miroslava Škore. U zemlji u kojoj ozbiljan dio nacije vjeruje Pernaru i Kolakušiću, sada svjedočimo masovnom hypu oko pjevača kojemu su najveće vrijednosti, kako kaže, vjera, ljubav i domovina.
Robert Bajruši, novinar Jutarnjega lista
 
- Dinamo nisu oni, to jest navijači, nego su Dinamo Mamić i klika oko njega koja je uzurpirala jedan klub i podredila ga vlastitim probicima. Osuda Zdravka Mamića i njegov bijeg preko granice vratio je u jednom trenutku nadu da se ipak nešto događa i mijenja pa su navijači u velikom broju ponovno bili nahrupili u Maksimir, a klub je postigao iznimno dobre rezultate u europskom natjecanju. Sada se stvari vraćaju natrag, stadion će po svoj prilici opet zjapiti prazan.
Josip Jović, novinar Slobodne Dalmacije
 

JUGONOSTALGIJA

 
- Plenković regiju ne pozna i ne razumije. Ne identificira se s tom regijom, iako ja mislim da je poznavanje regije glavna hrvatska vanjskopolitička prednost, glavni razlog zašto bi RH mogla biti relevantna na europskoj razini. Regija je značajna za Europu.
Vesna Pusić u Sarajevu na bošnjačkoj konferenciji pod nazivom "Zašto mladi odlaze?", https://www.radiosarajevo.ba/metromahala/lica/pusic-odnosi-bih-i-hrvatske-vise-ne-postoje-hrvati-u-bih-su-taoci-covica-i-hdz-a/339789
 
- Bila jednom jedna velika zemlja. U toj zemlji bila je i jedna velika aviokompanija. U njoj su radile tisuće i tisuće ljudi iz te velike zemlje, svih nacionalnosti i vjeroispovijesti.
Zemlja se zvala Jugoslavija, a kompanija JAT, Jugoslavenski Aerotransport i bila je jedna od najuglednijih na svijetu.
Mia Mitrović, novinarka portala 100 posto u vlasništvu Hanza medije
 
- Podržavam sve tri odluke i želim im puno sreće s novim domaćinima, a Pulski festival ide dalje sa svojim vlastitim nagradama starim šest i pol desetljeća – Zlatnim Arenama koje će se dodjeljivati pred auditorijem od 5000 ljudi na najdugovječnijem i najposjećenijem festivalu nacionalnog filma na svijetu.
Zlatko Vidačković, umjetnički ravnatelj Puljskoga filmskog festivala o odlukama DHFR-a i HDFK-a da napuste Puljski filmski festival jer nije hrvatski festival
 
- Žao mi je što Balkan na kojem živim nije malo, samo malo bolji prema sebi. Što se malo više ne voli i cijeni. Jer isto je kao i na osobnoj bazi - tek kad zavoliš sebe, moći ćeš voljeti druge. Molim te, voli se malo više, Balkane moj. Hajde da se volimo malo više.
Mirela Priselac, pjevačica, nakon povratka iz Barcelone, Jutarnji list
 
- Tito je simbol jednog vremena, jedne slavne antifašističke borbe koju su vodili narodi s ovih prostora, a po čemu smo bili cijenjeni i poznati u svijetu. Svaka razumna osoba koja živi u skladu s demokratskim i građanskim vrijednostima treba se ponositi Titom. Za razliku od Hrvatske, odakle ga žele protjerati i proglasiti zločincem, Tito i dalje živi drugdje u Europi.
Jovan Vejnović, bivši jugoslavenski i hrvatski diplomat, a tadašnji predsjednik Saveza društava ‘Josip Broz Tito’ za Pupovčeve velikosrpske Novosti
 
- Maršal Tito je izgradio Jugoslaviju kao federalnu, a ne unitarnu državu.
Stjepan Mesić, bivši jugoslavenski i hrvatski predsjednik u Mostaru početkom lipnja na predstavljanju unitarističke bošnjačke knjige ‘Stenogrami o podjeli Bosne’, Dnevno.hr
 

JUGO PODJELA KRIVNJE

 
- Brojni monstruozni zločini događali su se u vrijeme rata u Hrvatskoj, a u golemoj većini slučajeva počinili su ih pripadnici srpskih postrojbi i JNA.
Robert Bajruši, novinar Jutarnjega lista
 
- Ovdje se dovoljno puta, dovoljno dugo i tek nedavno vodili ratove zbog promjene granica.
Vesna Pusić u Sarajevu na bošnjačkoj konferenciji pod nazivom "Zašto mladi odlaze?", https://www.radiosarajevo.ba/metromahala/lica/pusic-odnosi-bih-i-hrvatske-vise-ne-postoje-hrvati-u-bih-su-taoci-covica-i-hdz-a/339789
 

KOMENTARI

 
- Nema većih zločinaca od komunista. Za usporedbu, nakon kraja Drugoga svjetskog rata najveći progon kolaboracionista se dogodio u Francuskoj, a to pretočeno u brojke znači povelik broj suđenja, i manje od 800 ubijenih (prije toga osuđeni na smrt), uz to je bilo javnog ponižavanja žena koje su navodno bile u ‘bliskim’ odnosima s nacističkim vojnicima (ponižavanje je bilo šišanje i pogrde i pljuvanje po tim ženama). I sad to usporedite s monstruoznim komunističkim zločinima prema Hrvatima, svećenstvu, civilima, ženama, djeci političkih vođa NDH, Križni put i mučenja, monstruozni masovni zločini bez suđenja, zatrpavanje živih, oduzimanje prava na grob, kažnjavanje i mučenje rodbine likvidiranih, nametnuta šutnja, prikrivanje zločina, oduzimanje imovine posve nedužnim građanima... Jedan Slovenac je procijenio da je samo u Sloveniji likvidirano oko 100.000 ljudi, pretežno Hrvata, iz zbjega. A kolika je Francuska a kolika Hrvatska po stanovništvu ili po kolaboracionistima?
Divlja Ruža, https://disqus.com/by/divljarua/
 
- Ulazak Hrvatske u Schengen je u interesu državljana Slovenije također i države Slovenije!
Branko Erculj, https://www.facebook.com/profile.php?id=100012801885567
 

PODSJEĆANJE

 
- Nažalost, 2017. godine Ivan Jakovčić zatekao nas je izjavom da bi u Uljanik grupu mogla ući Palumbo grupa iz Napolija što se dogodilo 2018. i  2019. godine, a dvojica  vlasnika te grupe nepravomoćno su osuđeni na šest godina zatvora u Italiji.
Damir Kajin, bivši saborski zastupnik IDS-a, Direktno
 
- Najveći val progona Hrvata u Srbiji nastupio je 1992. kad je, u periodu od svibnja do kolovoza, iseljeno više od 10 tisuća Hrvata. Drugi je najveći pritisak na Hrvate nastupio 1995. nakon Bljeska i Oluje kad je protjerano više od 5 tisuća Hrvata. Za vrijeme progona i protjerivanja Hrvata, vojne i političke vlasti Srbije i Vojvodine negirale progone i kršenja ljudskih prava te su ih prešutno odobravale.
Jovana Kolarić, autorica knjige "Dosije - zločini nad Hrvatima u Vojvodini" na znanstvenom skupu "Hrvati u Vojvodini nakon 1990-ih - od stradanja do izgradnje perspektive", Jutarnji list
 

PRIMITIVIZAM

 
- Pogledajte atmosferu iz Osijeka, na tribinama bila i Kolinda
Naslov na portalu Direktno,  https://direktno.hr/sport/foto-pogledajte-kakva-atmosfera-osijeku-tribinama-i-kolinda-158046/ 
 

PRIZNANJE

 
- U JAT-u se zapošljavalo većinom preko veze, ali samo na ugovore od šest mjeseci. Nakon toga bi im se ugovor produljio ili bi dobili otkaze. Jako je teško bilo dobiti stalan posao. Svi su tih godina željeli raditi u tako moćnoj kompaniji, a letjeti s JAT-om i za JAT bila je stvar prestiža
Beograđanin Branko (59), koji je u JAT-u kao stjuard proveo 30 godina i s njime više puta obletio cijeli svijet, https://100posto.hr/news/poznata-glumica-je-u-kokpitu-usred-leta-osamarila-kapetana-a-nikad-necu-zaboraviti-trenutak-kad-je-jaka-svjetlost-protutnjala-pokraj-aviona-to-je-bio-sok
 

REVIZIJA POVIJESTI

 
- Samostan je bio snažna ustaško-nacistička utvrda, fratri su se borili na ustaškoj strani i pri tome poginuli. Dakle, nisu bili ni civili, ni ratni zarobljenici, već borci na strani nacista i ustaša, prepoznatih kao najveće zlo u povijesti.
Ivo Josipović, sin bivšega partizana iz orjunaške Baške Vode i jugokomuniste koji se koncem 1971. svrstao na protuhrvatsku stranu, Večernji list
 

SKOJEVSKI


- Zaključak našeg Kluba je da ne ćemo potpisati za pokretanje rasprave o opozivu ministrice obrazovanja Blaženke Divjak, a ako skupe dovoljno potpisa i to dođe na raspravu, onda ćemo glasati za opoziv. Ako se neke nove okolnosti dogode, onda ćemo o tome raspraviti.
Arsen Bauk, saborski zastupnik SDP-a o ne podržavanju stranke Milana Bandića za smjenu HNS-ove ministarke, Hina
 
- Iako je inicijativa za smjenu ministrice Divjak legitimna, ali od strane onih koji dolaze nama je apsolutno neprihvatljiva. Ipak treba otići ne samo ministrica nego cijela Vlada jer ne provodi ono što bi trebala.
Krešo Beljak, predsjednik HSS-a o ne podržavanju stranke Milana Bandića za smjenu HNS-ove ministarke, Hina
 

SRPSKI JEZIK

 
- Imajući u vidu članak 41. Ustava Republike Hrvatske - koji govori o sekularnosti RH, kao i to da OŠ Dugave nije privatna obrazovno-vaspitna ustanova, držimo da je ovo eklatantni primer kršenja navedenog članka Ustava Republike Hrvatske i da se indirektno vrši diskriminacija pripadnika drugih veroispovesti ali i onih koji se deklarišu kao ateisti i agnostici. Posle ovog odgovora OŠ Dugave obratićemo se Pravobraniteljici za djecu i Prosvjetnoj inspekciji MZO, najavili su iz Europske civilne inicijative.
Obraćanje tzv. Europske civilne inicijative Ivanu Zidareviću, ravnatelju Osnovne škole Dugave, http://novilist.hr/Vijesti/Hrvatska/RASPELO-U-OSNOVNOJ-SKOLI-Ravnatelj-porucuje-Hrvatska-je-katolicka-drzava-koja-neizmjerno-cijeni-krscanstvo

 

VELIKOSRPSTVO

 
- Važno je to što Republika srpska i Srbija zajedno obilježavaju Dan sjećanja na stradanje jasenovačkih žrtava. Od izuzetnog značaja je to što će dvije zemlje u Donjoj Gradini sagraditi veliki memorijalni kompleks da bi sjećanje na nevino stradale bilo sačuvano.
Milorad Dodik, predsjednik tzv. Republike srpske i predsjednik Predsjedništva BiH na velikosrpskom skupu u Donjoj Gradini u cilju održavanja lažnoga jasenovačkog mita, Tanjug
 

ZAMJENA TEZA

 
- NDH je bila mišljeno zločinačka tvorevina. Braniti je na bilo koji način i relativizirati njezin zločinački karakter je izravan rad protiv hrvatskih interesa. Jedini način da se spašava hrvatstvo u najširem smislu tog pojma jest da se kaže da je antifašistički pokret bio i hrvatski.
Ivo Goldstein, jugoslavenski povjesničar i hrvatski diplomat, http://aktivirajkarlovac.net/2018/02/partizani-su-bili-na-pravoj-strani-krenimo-od-toga/

IZJAVE TJEDNA

 
- Svrha Zakona o sprječavanju sukoba interesa je da se vrati povjerenje građana i da se stvori dojam da dužnosnici imaju integritet, vjerodostojnost, da su to najbolji među nama koji rade u javnom interesu.
Branka Lukačević-Gregić, članica bivšeg saziva Povjerenstva za sprječavanje sukoba interesa i članica predsjedništva stranke Start, N1 TV
 
- Najbrža smo članica Europske unije po smanjenju javnog duga.
Andrej Plenković, predsjednik Hrvatske vlade na sjednici Vlade 6. VI. 2019.
 
- Kada želim znati što se stvarno događa u Hrvatskoj – kupim Novosti.
Stjepan Mesić, bivši jugoslavenski i hrvatski predsjednik u Mostaru početkom lipnja na predstavljanju unitarističke bošnjačke knjige ‘Stenogrami o podjeli Bosne’, Dnevno.hr
 
- Klub gradonačelnika ima pravo iznositi mišljenje, ali bilo bi dobro da gradonačelnik prvo iznese sve iskaze na sudu iz svih procesa koji se protiv njega vode.
HNS-ova »ministarka« Blaženka Divjak ovako se brani od prijetnje M. Bandića da će u Saboru zatražiti njezin opoziv, Dnevnik.hr
 
- U Hrvatskoj je pobačaj legalan, ali je li dostupan? On nije dostupan. Trend je da liječnici imaju priziv savjesti.
Sanja Sarnavka, protuhrvatska aktivistica na N1 TV
 
- U SFRJ, u stvari, živjeli smo kao da NDH nikada nije ni bilo, kao da su u WWII Srbi pobili Hrvata koliko i Hrvati Srba. Kako je to moguće? Moguće je samo i jedino zbog hrvatskih partizana. Oni su Titu omogućili gore spomenutu interpretaciju narodnooslobodilačkog otpora. Da nije tih hrvatskih partizana, poglavito Dalmatinaca, tko zna što bi od Hrvatske ostalo. Partizana koji su, danas, u ovoj jari revizionizma, tumačeni kao strana, izdajnička, okupatorska vojska, kao bivše jugoslavenske postrojbe koje su se borile protiv autentične Hrvatske!
Romano Bolković, novinar, 18. V. 2019., https://poskok.info/romano-bolkovic-ndh-nije-bila-ni-nezavisna-ni-drzava-ni-hrvatska/
 
- Rat u BiH Srbi nisu izgubili, dobili su 49 posto teritorija cjelokupne BiH.
Miroslav Lazanski, politički analitičar srbijanskih medija iz Karlovca, Politika
 
- Na djelu je kulturna regresija koja se na radikalan način očitovala u slučaju mog doktoranda Zlatka Hasanbegovića.
Ivo Goldstein, jugoslavenski povjesničar i hrvatski diplomat, http://aktivirajkarlovac.net/2018/02/partizani-su-bili-na-pravoj-strani-krenimo-od-toga/
 
- Kaže mi prijateljica na doktoratu u Barci - "ovdje nitko ne smije dirnuti u tri skupine: LGBT, žene i imigrante. Svi se odmah dignu na zadnje noge. Nevjerojatno koliko jedni staju u obranu drugih". To mi nedostaje. Esencijalna ljudska briga jednih za druge. Marenje za ciljem koji nije "samo naš" i od našeg uskog, osobnog interesa...
Mirela Priselac, pjevačica, nakon povratka iz Barcelone, Jutarnji list
 
- Trener je opće prihvaćen i “puši” se ta priča o dobroj, boljoj igri, i usred poraza, pa je Hajduk i sad u Maksimiru djelovao solidno, što se tiče brojki i statistike. Na stranu greške obrane.
Slaven Alfirević, športski novinar Slobodne Dalmacije nakon poraza Hajduka u Zagrebu od maksimirskog prvoligaša s 3:1
 

TVRDNJE

 
- Sastao sam se s bivšom predsjednicom Kosova, ona je jedna prilično srdačna dama. Razgovarali smo o onoj đubradi u Srbiji, o njihovim ratnim zločinima, posebno silovanjima. Oni su grozan narod. Razgovarali smo o ratnim zločinima koje su počinili smradovi u Srbiji koje niko ne želi privesti pravdi. Pričali smo o strašnim zločinima koje su Srbi učinili, posebno o gnjusnim silovanjima i svim ostalim ratnim zločinima koje su učinili tamo. Oni su grozan narod, sad svi promišljamo kako da ih privedemo pravdi. Po meni oni nemaju ni malo hrabrosti. Ljudi u Srbiji nemaju hrabrosti da riješe ratne zločine, ali se nadam da ćemo ih pritisnuti.
Timothy Floyd Burchett, američki kongresnik iz Tennesseeja nakon sastanka s bivšom predsjednicom Kosova Atifetom Jahjagom, Maxportal
 
- HDZ i Andrej Plenković? Plenković je sastavio listu koja je odavala poruku – možemo što hoćemo. Jer je bila grozno loša po sastavu kandidata. U orbitu je poslao Karla Resslera, totalno politički neiskusnog, s groznim, ponekad robotskim javnim istupima, ponekad čak s infantilnom kampanjom, u stilu da je postignuće Hrvatske što će iduće godine predsjedati populacijom od pola milijarde ljudi.
Davor Ivanković, komentator Večernjega lista
 
- Predviđam da će Plenkovićev HDZ naglo početi hrvatovati, blajburgijati i kmisariti. Tko im povjeruje, taj ih je i zaslužio.
Nino Raspudić, komentator Večernjega lista
 
- Naša reprezentacija za brojne navijače Hajduka ne predstavlja svetinju, nego alat za iskazivanje primitivizma.
Zdravko Reić, novinar Slobodne Dalmacije
 
 - Na Oxfordu postoji radno mjesto "diversity officer", a posao mu je – borba protiv različitosti. Kud ćeš boljeg vica...
Ivica Šola, kolumnist Slobodne Dalmacije
 
- Bahati i nasilni pokušaj promjene svjetonazorskog i ideološkog identiteta HDZ-a, (Istanbulska konvencija i ostalo) dobio je rječit i logičan odgovor stranačkog biračkog tijela. Ustrajno oslanjanje na bivše i (izgledno) buduće zatvorenike (Čačić, Saucha …), na „poduzetničko“ krilo Pusićkinog HNS-a (našla se tu i Milanka Opačić, zlu ne trebalo) te na notornog etnobiznismena i glasnogovornika miloševićevske politike Milorada Pupovca i besramno proračunsko financiranje njegovog glasila koje iz broja u broj vrijeđa i ponižava hrvatski narod i njegove nacionalne, vjerske i kulturološke vrijednosti dobilo je nedvosmislen odjek među HDZ-ovim biračima.
Drago Krpina, osnivač HDZ-a komentira stanje u Plenkovićevom HDZ-u nakon novoga neuspjeha na izborima za EP, Narod
 
- Plenković je grabeći glasove centra izgubio glasove autentičnih birača HDZ-a, koji neke njegove poteze doživljavaju kao izdaju HDZ-a i svega onog što je on predstavljao, i kao prijevaru birača. Glasali su za Hasanbegovića, dobili su Ninu Obuljen, glasali su za brak kao zajednicu muškarca i žene, dobili Istanbulsku, htjeli su referendum o pravednijem izbornom sustavu i vladu kojom ne upravlja iz sjene Milorad Pupovac, a dobili Kuščevićevo objašnjenje da su nepismeni.
Marcel Holjevac, komentator Naroda
 
-IDS u vrijeme Kukuriku koalicije svojom ucjenjivačkom pozicijom privatizirao je Uljanik. Doveli su Rossandu na čelo Uprave i Končara na mjesto strateškog partnera te time zabili zadnji čavao u lijes Uljanika. Pitam vas što se vi napravili u zadnjih godinu dana. Kakva je uloga Flege i Miletića u spašavanju Uljanika ili se sve svelo na medijsku kampanju koja ima za cilj stvaranje dojma o vanjskom neprijatelju?
Jurica Šiljeg, predsjednik istarskoga HDZ-a, Direktno
 
- Ona se u društvu partizansko-četničkih koljača ne osjeća “poniženo i jadno” nego su joj temelj na kojem počiva njezin svjetonazor i karijera. Ona s njima “ulazi u Zagreb” da ga “oslobodi” ustaša koje vide samo ona, Beljak, Markovina, Vučić… Da oslobodi Zagreb i Hrvatsku Plenkovićeve vlasti kojoj “ne smeta politizacija Bleiburga jer među ustašofilima vidi dio svog biračkog tijela”, da je oslobodi Kolinde koja je “nula”, SDP-a koji je “iznevjerio socijaldemokraciju”, i svih koji s njom ne slave ulazak u Zagreb 45. srpske divizije 8. svinja 1945. godine.
Milan Ivkošić, politički analitičar Večernjega lista o Daliji Orešković
 

GOVOR MRŽNJE

 
- Da je Isus živ, zabranio bi Thompsona.
Emir Hadžihafizbegović, bošnjački militantni islamist,Večernji list
 
- HDZ je svojevrsna koalicija građanske proeuropske desnice i desnih, često ustašofilnih radikala. Ako se nastavi, ta bi stratifikacija HDZ-a mogla imati dugoročne posljedice, i za sam HDZ i za cijelu našu političku scenu.
Ivo Josipović, bivši hrvatski predsjednik za bošnjački portal Vijesti.ba
 
- U Jasenovcu nije bilo suđenja, kao ni u Glini gdje su ljudi zapaljeni u crkvi.
Nenad Stazić, saborski zastupnik SDP-a u Saboru

- Ono što je u Europi nedopušteno - filofašizam, ustašluk i revizionizam - u Hrvatskoj je dio svakodnevice,
Denis Romac, novinar Novoga lista
 

JUGONOSTALGIJA

 
- Da nije bilo Tita, ne bi bilo Hrvatske.
Stjepan Mesić, bivši jugoslavenski i hrvatski predsjednik u Mostaru početkom lipnja na predstavljanju unitarističke bošnjačke knjige ‘Stenogrami o podjeli Bosne’, Dnevno.hr
 
- U kafiću se čuje radio. Prva vijest je o ratnoj mornarici. O ratnom putu. O ratu od prije dvadeset i kusur godina. Hvala, gospodo, na ovom trenutku podsjećanja gdje se nalazimo na vremenskoj crti. Da, nedostaje mi malo čovječnosti, empatije i zajedništva.
Mirela Priselac, pjevačica, nakon povratka u Split iz Barcelone, Jutarnji list
 
- Da je njegovo djelo (Tuđmanovo) uistinu sve veće i veće, Hrvatska bi valjda trebala biti sve perspektivnija i bogatija zemlja. Deseci tisuća mladih ljudi koji bježe trbuhom za kruhom ne vide je takvom.
Ladislav Tomičić, novinar Novoga lista, http://novilist.hr/Komentari/Kolumne/Ladovina-Ladislava-Tomicica/LADISLAV-TOMICIC-Sto-dugujemo-Tudmanu
 
- Ovdje se radi o udaru na logiku, zdrav mozak i historijske činjenice. Zapravo, u ovom slučaju nije u pitanju samo Tito.
Jovan Vejnović, bivši jugoslavenski i hrvatski diplomat, a tadašnji predsjednik Saveza društava ‘Josip Broz Tito’ o najavi M. Bandića da će promijeniti naziv trga zločinca Tite u Zagrebu, 8. VI. 2017., Pupovčeve velikosrpske Novosti
 

BOLJŠEVIZAM

 
- Desnica će sasvim sigurno nastaviti sa sadašnjom strategijom podrivanja europskih vrijednosti i institucija i već se sada spremati za nove domaće i europske bitke. Ako iz ove, ne tako brilijantne pobjede, proeuropske snage izvuku pouku i otklone sve pogrešno što su radile, Europa će se izvući iz ove desne najezde. U suprotnom, apokaliptička vizija projekta ujedinjene i demokratske Europe zaista može postati stvarnost, teško zamislivu bez novih ratova i nazatka našeg kontinenta.
Ivo Josipović, bivši hrvatski predsjednik za bošnjački portal Vijesti.ba
 

BUDALAŠTINA

 
- Tvrdili su da je Thompson najveći Srbomrzac iako Thompson Srbe kao narod nikada niti u jednoj svojoj pjesmi, a niti uopće nije spomenuo, čak ni u pjesmi "Bojna Čavoglave", u njoj spominje srpske dobrovoljce i četnike koji su napali njegovu zemlju.
Emir Hadžihafizbegović, bošnjački militantni islamist, Večernji list
 

DEMAGOGIJA

 
- U proteklih dvije i pol godine, radili smo na očuvanju političke stabilnosti te osnaživanju zakonodavnog okvira. Usvajali smo zakonske prijedloge i politike znajući da moramo odgovoriti na zahtjeve, potrebe i brige svih građana i, u konačnici – podići kvalitetu i standard njihova življenja. Do danas, donijeli smo 498 zakonskih rješenja iz mnogih područja života
Gordan Jandroković, politički tajnik HDZ-a i predsjednik Sabora, Večernji list
 

GLUPOST

 
- Međutim, sad će se i trener suočiti s imperativom. Prije mu je bilo lakše, kad je došao, što god da napravi dobro je. Sad u startu, Dinamo mu ne smije puno pobjeći, a u Europi ne bi smio ispasti prije play-off runde… Oreščanin pak kao da lagano povlači ručnu kočnicu i priča kako on nije Djed Božićnjak. Željeli bismo mlade, željeli bismo i rezultat, pucati na titulu prvaka, lako je novinarima, kaže, ispisivati kartice obećanja i lijepih očekivanja. Stvarnost, realnost je često nešto drugačija. Oreščanin kao da pomalo već diže ogradu oko sebe. Logično. Međutim, sam je sebi dao zadatak da sezona ne smije biti gotova već oko Velike Gospe. Uočio je tu anomaliju izbliza otkako je stanovnik Hajduka i Splita evo već treću sezonu, pa će na tome raditi. Da lijepa priča potraje i ujesen, kad grožđe sazri.
Slaven Alfirević, športski novinar Slobodne Dalmacije ovako brani Naš Hajduk i one koji su uništili Hajduk uoči nove sezone 2019./2020.
 

HRVATSKI JEZIK

 
- Suradnici su je napustili još brže nego Jadranku Kosor na STEPENIŠTU (hrv. stubištu) Lisinskog.
Nino Raspudić, kolumnist Večernjega lista
 
- Klopp je na dolasku Akrapovića bio jedan od stupova obrane momčadi.
Darko Rapić, novinar Slobodne Dalmacije
 

KOMENTARI

 
- NIKAD ne molit da reprezentacija igra u Splitu. Nekad je taj grad bio sinonim za atmosferu a danas je grad slučaj. Tučnjave igrača, paleži automobila, pucnjave na ulici k'o na divljem zapadu. Najveća greška će biti ako se budu kvalifikacije igrale u Splitu jer nema šanse da ne bude incidenata, mogućnost oduzimanja bodova. Pa repka se konstantno bojkotirala da bi je se izbacilo jer je Hajduk zamisli nezadovoljan. Ako živiš među vukovima ne smiješ blejati ko ovca jer će te pojesti. Nekad su Hajdukove uprave bile vukovi a ovi danas samo kmeče, a torcida bi podmuklo smještala repki, ma nemoj. Ako vi ne volite Hrvatsku nogometnu reprezentaciju, ostatak Hrvatske ju voli, a vi nemojte igrat HNL, istupite iz lige, jedva čekamo.
Daba Akerman, https://www.slobodnadalmacija.hr/sport/hajduk/clanak/id/605191/hajduka-se-sikanira-ali-ne-dirajte-reprezentaciju
 

LAŽ

 
- Bosanskohercegovački političari imali su različite vizije, ali stavovi ostaju suprotni, pa i među predstavnicima istog – hrvatskog naroda.
Komentar tzv. Federalne TV BiH o mišljenju Europske komisije o putu BiH u EU
 
- Tuđman je dao Srbima Bosansku Posavinu da bi s njima postigao teritorijalno razgraničenje i razmjenu stanovništva. To je svima jasno i tu nema nikakve dvojbe.
Amir Kliko, bošnjački povjesničar iz "Instituta za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava" na sarajevskom Sveučilištu, Stav
 

NAŠ VOLJENI VOĐA

 
- HDZ je prošao dosta lošije od očekivanja, pa to generira i ocjenu o debaklu. Mislim da je ta ocjena pretjerana, bez obzira što su očito HDZ-ovci nezadovoljni, a mediji jedva dočekali da se ohrabre i u Plenkoviću pronađu novu metu. Zapravo, Plenković je loše procijenio efekte ograđivanja od desnih ekstremista i sad za to plaća cijenu. Za klijentelistički dio HDZ-a ovaj je relativni neuspjeh katastrofa, za tvrde desničare u HDZ-u casus belli za obračun s proeuropskim dijelom stranke.
Ivo Josipović, bivši hrvatski predsjednik u razgovoru na bošnjačkom portalu Vijesti.ba brani A. Plenkovića
 
- Priča o Plenkovićevoj samovolji kojom je progurao tu listu i tako ugrozio rezultat HDZ-a, međutim, prilično je promašena. Naime, listu HDZ-a za europske izbore nije oktroirao Plenković. Izglasalo ju je Predsjedništvo i Nacionalno vijeće stranke. Jednoglasno.
Urednički komentar https://www.telegram.hr/price/listu-za-eu-izbore-zbog-koje-hdz-ovci-sada-ljuljaju-plenkovica-nije-izglasao-on-nego-cijeli-vrh-stranke-jednoglasno/
 

OTKRIVANJE TOPLE VODE

 
- 30. svibnja 1990. bio povijesna prekretnica kada je konstituiran prvi Hrvatski sabor izabran na demokratskim, slobodnim i tajnim izborima na kojima je hrvatski narod izabrao svoje istinsko predstavništvo opredijelivši se za slobodu i demokraciju.
Gordan Jandroković, politički tajnik HDZ-a i predsjednik Sabora, Večernji list
 

PRIJETNJA

 
- Ovdje, na mezarju Kovači, među našim šehidima i s prvim predsjednikom naše nezavisne Bosne i Hercegovine Alijom Izetbegovićem, potvrđujemo našu opredijeljenost da ćemo nastaviti braniti našu zemlju od dušmana, ma ko oni bili. Opredijeljeni smo da u našoj zemlji vladaju mir i sigurnost, no ne smijemo ostati slijepi na stalne nasrtaje na naš narod i državu. Ono što vidimo i čujemo od naših susjeda ne daje nam pravo da potcjenjujemo njihove namjere, koje se više čak i ne kriju. Naša je obveza osigurati mir svim raspoloživim sredstvima, štiteći živote i imovinu građana.
Husein ef. Kavazović, reis-ulema Islamske zajednice u BiH 5. VI. 2019., 24 sata
 

VELIKOSRPSTVO


- Upotreba ćiriličnog pisma predstavlja znak slobode i otpora prema onim etnototalitarnim tendencijama, koje ne trpe ni jedno slovo od 27 koje je drugačije od dominantnog i većinskog.
Dejan Jović, kandidat SDSS-a na izborima za Europski parlament, TV N1

- Državni projekt NDH bio da pobije cio jedan narod. Kada bi se pisala istina, ta knjiga bi trebalo da ima 700.000 stranica, imena, ljudi koji su tu pobijeni. Kada bi u srednjem vijeku to činio Dante, on bi rekao da je to pakao. A u XX. vijeku kada su to ustaše i fašisti napravili, to se zove genocid i holokaust.
Milorad Dodik, predsjednik tzv. Republike srpske i predsjednik Predsjedništva BiH na velikosrpskom skupu u Donjoj Gradini u cilju održavanja lažnoga jasenovačkog mita, Tanjug

Više članaka ...

  1. IZJAVE TJEDNA
  2. IZJAVE TJEDNA

Anketa

Za koga ćete glasati na predsjedničkim izborima?

Četvrtak, 27/06/2019

Tko je Online?

Trenutačno aktivnih gostiju: 1648 gostiju i nema članova online

 

AIPK Trgovine d.o.o.

 

Registar Branitelja

 

Udruga Zavjet

 

 

Grawe osiguranje

 

 

 

Veliko srce malom srcu

 

Facebook

 

 

Optika Kraljević