Get Adobe Flash player

IZJAVE TJEDNA

 
- Karolina Vidović-Krišto ima lisičji osmijeh napadno inficiran zadrtim ideološko-političkim desničarenjem.
Marijan Vugrinec, bivši novinar Vjesnika, Tacno
 
- Hrvati u BiH moraju shvatiti da je njihova domovina Bosna i Hercegovina, da je njihov glavni grad Sarajevo i da svoju politiku moraju kreirati sa druga dva naroda u Sarajevu.
Stjepan Mesić, partizan koji pjeva ustaške pjesme na komemoraciji njemu sličnoga Slavka Goldsteina za sarajevski Depo
 
- Mi smo bili zakočeni na putu prema EU, arbitražom smo htjeli taj problem otkloniti, imamo rješenje Suda, Sabor je jednoglasno odlučio da izlazi iz tog procesa upravo zbog ovih razloga, no držim da to rješenje nije u tolikoj mjeri nepovoljno za RH. Treba vidjeti na koj način se mogu zadovoljiti potrebe hrvatskih i slovenskih ribara da se područje Savudrijske vale može kvalitetno koristiti i da nitko ne bude zakinut.
Boris Miletić, predsjednik IDS-a zalaže se za poklanjanje Savudrijske vale Slovencima, N1 TV
 
- OSA nije prisluškivala Hrvate. Sve je urađeno sasvim legalno, legitimno, i ništa u tome nema novo.
Dragan Mektić, ministar sigurnosti BiH iz redova Srba, Večernji list
 
- Hrvatska pokušava promijeniti karakter rata u BiH. Radilo se o (hrvatskoj) agresiji i to je potvrđeno prvostupanjskom presudom na Haaškom tribunalu. Malo je vjerojatno da će drugostupanjska biti različita, jer su nedvojbene činjenice o umiješanosti Hrvatske u rat u BiH kroz strukturu HVO-a i Herceg Bosne.
Zijad Bećirović, direktor jugo-instituta IFIMES iz Ljubljane, N1 TV
 
- Prije godine dana u društvu su vladale podjele, i sada ih neki žele nametnuti, ali najvažnija su gospodarska pitanja. Ja reformiram i HDZ.
Andrej Plenković, predsjednik Hrvatske vlade na Aktualnom satu u Saboru
 
- Vijeće za suočavanje s posljedicama vladavine nedemokratskih režima osnovano je s namjerom i svrhom da Vladi da preporuke na temelju kojih će se izraditi sveobuhvatan zakonski prijedlog o tretiranju simbola svih totalitarnih sustava - pa tako i pozdrava ZDS.
Davor Božinović, savjetnik predsjednika HDZ-a i ministar unutarnjih poslova u razgovoru, RTL Danas
 
- Nitko ne želi biti smokvin list za prihvaćanje arbitraže.
Krešo Beljak, čelnik HSS-a ovako je ocijenio Plenkovićevo pozivanje na sastanak o slovenskim pretenzijama na hrvatski teritorij
 
- Presuda zbog velikih procesualnih propusta ne egzistira. I to ne samo u međunarodnom pravu nego ni u pravima svih civiliziranih država. Prema međunarodnom pravu obje se strane moraju suzdržati od bilo kakve intervencije u sporna područja.
Miha Pogačnik, slovenski ekspert međunarodnoga i europskog prava, HRT
 
- Odluka o arbitraži Hrvatska - Slovenija potvrdila je da se i BiH može kretati u smjeru zahtjeva za nesmetan slobodan prolaz, koridor između svojih voda i otvorenog mora, no koji se mora posebno ugovoriti s Hrvatskom. Mi ne možemo ostvariti slobodan prolaz kroz unutarnje morske vode ili kroz teritorijalno more. Jednostavno, sloboda otvorenog mora nije svojstvena ovim morskim pojasevima.
Enis Omerović, sveučilišni profesor i bošnjački stručnjak za međunarodno pravo, Vijesti.ba
 
- Ekstremizam i radikalizam strani su Bošnjacima.
Bakir Izetbegović, predsjednik vladajuće bošnjačke Stranke demokratske akcije i član Predsjedništva BiH, Hina
 
- Hrvatski političari u BiH ponovno više ili manje diskretno naznačuju povratak ideji trećeg entiteta uz isto tako diskretnu podršku Hrvatske.
Ivo Josipović, bivši hrvatski predsjednik podržava bošnjački unitarizan na štetu Hrvata, Deutsche Welle
 
- Ovo što Hrvatska ističe, da ostavlja Bosni i Hercegovini mogućnost neškodljivog prolaza, to je za nas neprihvatljivo, jer neškodljiv prolaz znači kontroliran prolaz. Bosna i Hercegovina bi svaki put prilikom isplovljavanja i uplovljavanja brodova u Neum morala najavljivati resornom hrvatskom ministarstvu 24 sata ranije, a ministarstvo može i ne mora dati odobrenje. Naša država ima pravo na slobodan pristup, bez potrebe da to bilo kome najavljuje.
Adil Osmanović, bošnjački ministar civilnih poslova Bosne i Hercegovine protiv Pelješkoga mosta, Stav, Sarajevo
 
- Ne postoji opasnost od terorističkih grupa u BiH. Štoviše, BiH se pokazala efikasnom u uhićenju svih sumnjivih osoba.
Suad Behanović, urednik bošnjačkoga portala Prometej.ba u vlasništvo franjevaca-daidža iz Rame
 
- Katalonija, najbogatija španjolska pokrajina, nema pravo na odcjepljenje od matične države.
Marijan Vugrinec, bivši novinar Vjesnika, Tacno
 

TVRDNJE

 
- U susjedstvu Hrvatske nalazi se više od deset tisuća sljedbenika selefizma, okupljenih u više desetaka  paradžemata i nekoliko enklava.
Posljednje izvješće SOA-e (Hrvatska obavještajna agencija) o sigurnosti
 
- Vlada ne razumije ili se pravi da ne razumije krajnji cilj cijele kampanje o "reustašizaciji" društva i države. Sporna ploča je samo jedan dobrodošao i prividno uvjerljiv argument pronositeljima te kampanje. Pa njima su i Alojzije Stepinac i Filip Lukas ustaše i svako sjećanje na njih je ustaško, svaki grafit im je krunski dokaz fašizacije, kao i, naravno, definicija braka kao zajednice muškarca i žene.
Josip Jović, urednik i kolumnist Slobodne Dalmacije
 
- Volio bih kada bi u Hrvatskoj bili na vlasti političari koji su izraz biračkog tijela i njegove volje što sada nije slučaj. Naime kada je na snazi ovaj i ovakav izborni zakon, moguće je da nam život određuje jedna minorna politička skupina pa čak nacionalna manjina. Zato se ja zalažem za promjenu izbornog zakona.
Vlado Košić, biskup sisački, Večernji list
 
- Sve dok se izborni zakon ne dovede u red biti će nemoguće sve totalitarne simbole... četničke , ustaške, nacističke, komunističke, staviti pod isti tretman i i jednom ih zauvijek arhivirati! Jer kad tih tema ne bi bilo prestala bi lakoća političkog postojanja Milorada Pupovca!
Igor Peternel, potpredsjednik Hrvatskoga helsinškog odbora, Direktno
 
- Dvadeset i dvije godine nakon potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma mi, nažalost, u BiH nemamo održivu i funkcionalnu državu, pri čemu su prava jednog od triju konstitutivnih naroda - hrvatskog u potpunosti zanemarena. Čvrsto podržavam europski put BiH i pozivam na provođenje nužnih reformi, uključujući i ustavne, koje će omogućiti potpunu funkcionalnost i stabilnost BiH, te ravnopravnost svih konstitutivnih naroda. Za ostvarenje tog cilja treba razmotriti federalizaciju kao mogući model.
Marijana Petir, hrvatska eurozastupnica, Oslobođenje, Sarajevo
 
- Alija Izetbegović nije kriv za oružanu agresiju Srbije na BiH, ali je odgovoran što su se unutarnji sukobi komplicirali, trajali dugo te se nisu rješavali na temelju konstitutivnosti triju najbrojnijih naroda u BiH.
Akademik Davorin Rudolf na predstavljanju knjige Miroslava Tuđmana Druga strana Rubikona – Politička strategija Alije Izetbegovića
 
- Alija Izetbegović htio je biti lider građanske BiH, a bio je lider samo Muslimana pri čemu Hrvatima i Srbima nije priznavao ni status nacionalnih zajednica. Njegovi su ideali bili konfuzni u provedbi, nepošteni prema druga dva naroda i neiskreni prema međunarodnoj zajednici. Ušao je u rat s Hrvatima, a da niti u jednom trenutku nije bio spreman preuzeti odgovornost za njegove posljedice.
Akademik Ivan Aralica, književnik, na predstavljanju knjige Miroslava Tuđmana Druga strana Rubikona – Politička strategija Alije Izetbegovića
 
- Rješenje je u ocjenama režima jer su određeni simboli u različitim vremenskim i političkim kontekstima imali različita značenja. Ovakve reakcije na HOS-ovu ploču u Jasenovcu i pritisci da se ona ukloni posljedica su preimenovanja Trga maršala Tita. Uklanjanjem HOS-ove ploče zapravo uklanjate ljude koji su ginuli za demokratsku Hrvatsku, a oni koji to rade zauzimaju stranu velikosrpskih agresora koji su tvrdili da su hrvatska politika i hrvatska ideja ustaške. Premijer Plenković je na kliskom terenu.
Miroslav Tuđman, bivši visoki dužnosnik obavještajne zajednice, Večernji list
 
- Nije istina da se (u Jasenovcu) radi o ustaškoj ploči. To je spomen ploča poginulim pripadnicima Hrvatskih oružanih snaga.
Ante Nazor, povjesničar i član Vijeća za suočavanje s posljedicama vladavine nedemokratskih režima, Otvoreno, HRT
 
- Ova strašna i neodgovorna odluka ugrožava sigurnost i budućnost čitave Europe. Presuda se ne temelji na pravnim, stručnim stavovima, već ima politički cilj. Političari su unakazili europsko pravo i europske vrijednosti.
Péter Szijjártó, mađarski ministar vanjskih poslova, Die Welt
 
- Na jedan euro za hrvatsku manjinu u Srbiji, srpska manjina u RH dobiva 37 eura, ima tri zajamčena mjesta u parlamentu i zamjenička u lokalnim i regionalnim upravama. Hrvati u Srbiji to mogu samo sanjati.
Tomislav Žigmanov, predsjednik DSHV-a, HRT
 
- Američku suverenost ugrožavaju mamutski trgovinski sporazumi, međunarodni sudovi koji nikome ne moraju polagati račune i moćne globalne birokracije.
Donald Trump, američki predsjednik u govoru na 72. zasjedanju Opće skupštine UN-a
 

GOVOR MRŽNJE

 
- Pozdrav Za dom spremni treba kažnjavati zatvorom.
Boris Miletić, predsjednik IDS-a, N1 TV
 
- Kada je Slavko Goldstein objavio knjigu "1941. - godina koja se vraća", malo su ljudi bili iznenađeni jer je to bila teška konstatacija, ali se vidjelo poslije da je bio sasvim u pravu, jer taj val ustašizacije ide i dalje.
Stjepan Mesić, partizan koji pjeva ustaške pjesme na komemoraciji njemu sličnoga Slavka Goldsteina za sarajevski Depo
 
- U Hrvatskoj je djelu relativizacija fašizma i rehabilitacija ustaštva. Hrvatska se kompromitirala u globalnim razmjerima. Podižu se spomenici i ulice masovnim ubojicama iz ustaškog pokreta, demonizira se partizanski antifašizam, diže spomenik osuđenom teroristu Barešiću i nekažnjeno pali na ulici ugledni tjednik Novosti.
Milan Bešlin, srpski povjesničar iz Novoga Sada, Globus
 
- Kolinda Grabar-Kitarović je pod utjecajem tzv. generalskog lobija koji je nastao tijekom Domovinskog rata, zatim hercegovačkog lobija i dijela Katoličke Crkve koji ju servisira duhovnom osnovom. To je fenomen južnoameričkih država - politika, mafija, kriminal i dio Crkve. Taj krug je razbio Stjepan Mesić 2010. godine dolaskom na mjesto predsjednika Hrvatske. Ti duhovi ponovno se oživljavaju preko hrvatske predsjednice.
Zijad Bećirović, direktor jugo-instituta IFIMES iz Ljubljane, N1 TV
 
- Hrvatska ne oskudijeva novinarima tipa Karoline Vidović-Krišto... Velika je mana mnogih što su iz dijaspore – po „domoljubnom“ i kriteriju „pravih krvnih zrnaca od stoljeća sedmog“ – zapasali javni prostor, a kritično su ne-svjesni i mjesta i vremena svog angažiranja u domovini svojih predaka. Naime, učili su i odgajali se za Hrvatsku kakve više – nema. Iluzija može biti pogubna za mentalno zdravlje, a time i sjeme velikog osobnog i kolektivnog zla.
Marijan Vugrinec, bivši novinar Vjesnika, Tacno
 
- Nalazi li se Hrvatska uz zemlje stare Europe koje počivaju na solidarnosti ili više naginjete prema Mađarskoj i Poljskoj?Gurate Hrvatsku prema rubu Europe, prema novoj Vojnoj krajini! Bojim se da će građanima Hrvatske na kraju ostati samo jedna obična uspravnica, znate na što mislim.
Siniša Hajdaš Dončić, saborski zastupnik SDP-a na Aktualnom satu u Saboru govori predsjedniku Vlade i vrijeđa hrvatsku predsjednicu zbog Triju mora
 
- Moji kontakti s njemačkom vladom, s predstavnicima obiju stranaka u njoj, kažu mi da je Berlin jako zabrinut zbog politike Hrvatske prema Bosni i Hercegovini. Podrška službenog Zagreba „trećem entitetu“ je nešto što jako uznemirava Vladu Njemačke. Ni Beč ne podržava tu politiku ni stvaranje „trećeg entiteta“.
Wolfgang Petritsch, austrijski Slovenac, socijaldemokrat i donedavni ozloglašeni Visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH, Dnevni avaz

- Suho lišće već puni ulice, a za njim polako odlaze i zadnji hrastovi našeg doba. Za njima ostaje sve glasnije blejanje: vukovi, janjci, keleminci i bujanci…
Davor Krile, crveni novinar partizanske Slobodne Dalmacije ovako uveličava „život i delo“ knjižničara S. Goldsteina
 
- Upravo je Račanova Vlada zakucala zadnje čavle na lijesu klasne svijesti, Deklaracija o Domovinskom ratu samo je institucionalizirala stečevine razorne Tuđmanove politike. Od hrvatske socijaldemokracije zazirem više nego od HDZ-a, s njima se barem zna na čemu smo. Na uskrsnuću Tuđmana počelo se raditi od prvog dana kad je umro umjesto da se doista provela detuđmanizacija.
Oliver Frljić, bošnjački redatelj, Jutarnji list
 
- Horizonti Hrvatske, te jadranske zemlje od pristupa Europskoj uniji 2013. Prije su se suzili nego proširili. To se vidi kroz propovijedi mržnje nacionalističkih svećenika protiv nekadašnjih partizana i srpske manjine, paljenje njihovih novina i višemjesečne rasprave o tomu je li prihvatljiva spomen ploča s fašističkim ustaškim pozdravom ('Za dom spremni').
Komentar u švicarskom Berner Zeitungu
 
- Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović stvar relativizira izjavom da je pozdrav Za dom spremni „stari hrvatski pozdrav, koji je nažalost kompromitiran“, a premijer Andrej Plenković je izgubio kontrolu nad nacionalističkim krilom svoga konzervativnog HDZ-a.
Thomas Rosner, novinar, Berner Zeitung
 
- Mađarska vlada proizvodi neprijatelje metodom sličnom metodama ekstremnih islamista.
Gajus Scheltema, nizozemski veleposlanik na odlasku iz Budimpešte, Demokrata
 

JUGONOSTALGIJA

 
- U Hrvatskoj i Slovačkoj revizionizam ima najjaču vezu s katoličkom crkvom, kaže on. Tako primjerice u organizaciji godišnje komemoracije u čast žrtava masakra jugoslavenske vojske 1945. u Bleiburgu, koja privlači ekstremne desničare, sudjeluje i Crkva.
Sven Milekić, novinar, Der Standard
 
- Povijesno je krivo izjednačavati Titovu višenacionalnu diktaturu s fašističkim ustaškim režimom; Titov režim je imao vrlo represivne strane, ali je osigurao milijunima ljudi skromno blagostanje i količinu slobode kakvu nije poznavala ni jedna druga socijalistička država.
Komentar u švicarskom Neue Zürcher Zeitungu
 
- Najkrivlji smo mi koji smo devedesetih mislili da stvari iz dana u dan idu nabolje, pa je na kraju i HDZ izgubio vlast i činilo se da više nikad nećemo živjeti u atavizmima u kojima se danas gušimo. Glupi smo, trebali bismo zašutjeti.
Mirjana Dugandžić, novinarka Jutarnjega lista
 
- Do šesnaeste godine, 1992., sjećam se multikulturalnosti Bosne.
Oliver Frljić, bošnjački redatelj o bijegu u Hrvatsku, Jutarnji list
 
- Petokraka je bila na čelima partizana koji su našu Istru oslobodili.
Boris Miletić, predsjednik IDS-a, N1 TV
 
- Svakog petka Vidović-Krišto u emisiji „Dobro jutro, Hrvatska“ prodaje onima što je žele slušati/gledati ideološku isključivost, protusrpsku netrpeljivost i tvrdo svjetonazorsko nazadnjaštvo.
Marijan Vugrinec, bivši novinar Vjesnika, Tacno
 

AUTONOMAŠTVO

 
- Hrvatska i Slovenija su prijateljske zemlje, a naš narod nikada previše nije volio granice. Bili smo toliko sretni ulaskom u Europsku uniju da je konačno Istra s mekim granicama, da ćemo to malo ublažiti, međutim, vidimo da ovdje postoji spor - ali vjerujem da će se naći rješenje i dogovor.
Boris Miletić, predsjednik IDS-a, N1 TV
 

DEMAGOGIJA

 
- Što se tiče časti hrvatskih branitelja i odnosa prema Domovinskom ratu, mislim da je ponašanje ove Vlade egzemplar. U svakom trenutku i u svakom pogledu.
Andrej Plenković, predsjednik Hrvatske vlade na Aktualnom satu u Saboru
 
- Danas lustracija više nema smisla jer pred državom sada stoje neusporedivo ozbiljniji izazovi – od prijetnje demografskom i iseljeničkom eutanazijom do gospodarskog trokiranja u odnosu na svjetske trendove.
Marijan Vugrinec, bivši novinar Vjesnika, Tacno
 

DIKTATURA

 
- Uspjeli smo ukloniti ploču HOS-a iz Jasenovca bez sukoba policije i branitelja. To je umijeće i to je vještina i to je također signal respekta prema onima koji su dali život za Hrvatsku.
Andrej Plenković, predsjednik Hrvatske vlade na Aktualnom satu u Saboru hvali se uklanjanjem braniteljske spomen-ploče u Jasenovcu
 
- U drugom koraku tražit će se zakonsko rješenje za znakovlje svih totalitarnih režima, koje će biti prihvaćeno u cijelom društvu. I nadam se da se na taj drugi korak neće predugo čekati. Volio bih da Vijeće za suočavanje s posljedicama vladavine nedemokratskih režima ubrza svoj rad te da preporuke dostavi Vladi RH i prije ožujka.
Gordan Jandroković, glavni tajnik HDZ-a i predsjednik Sabora hvali se skidanjem ploče u Jasenovcu, Nova TV
 

GLUPOST

 
- Umro je Slavko Goldstein, jedan od rijetkih intelektualaca zahvaljujući kojemu se društvo u Hrvata zadnjih desetljeća moglo kititi tim imenom u zapadnoeuropskome smislu riječi.
Davor Krile, crveni novinar partizanske Slobodne Dalmacije

- Pozdrav Za dom spremni jako šteti Hrvatskoj i vrijeđa naše građane, posebice nas u Istri jer sjetimo se što je činio ustaški pokret - odrekao se dijelova Hrvatske – Dalmacije.
Boris Miletić, predsjednik IDS-a, N1 TV
 
- HRT ipak nije privatni medij Vidović-Krišto i njezinih zadrtih istomišljenika što u biračkom tijelu ne uspijevaju skupiti više od deset posto potpore, nego vlasništvo svih građana koji, po formalnom slovu zakona, upravljaju njime posredstvom Hrvatskog sabora.
Marijan Vugrinec, bivši novinar Vjesnika, Tacno
 
- Rat na Balkanu je rat na cijelom svijetu.
Stjepan Mesić, dvostruki krivokletnik na Haaškom sudu, Depo
 

ISTINA

 
- Maj Sever mrzi sve što je hrvatsko.
Petar Škorić, čelnik HDZ-a u Splitu na svome facebooku
 

IZDAJA

 
- Odluka Arbitražnog vijeća dobra je podloga za kompromis.
Boris Miletić, predsjednik IDS-a, N1 TV
 

OPASNO PITANJE

 
- Zašto dvadesetak tisuća hrvatskih Srba – što se 22 godine kukavički prešućuje u RH – u pravilu nisu na popisima masnih braniteljskih apanaža?
Marijan Vugrinec, bivši novinar Vjesnika, Tacno
 
- Hoće li EU, odnosno Europska komisija, pravodobno i učinkovito reagirati na poljski slučaj, ili čelnici Prava i pravde, stranke koja je i izrasla na valu euroskepticizma, upravo i računaju s mlakom reakcijom bruxelleske birokracije?
Hrvoje Prnjak, novinar Slobodne Dalmacije
 
- Nije li neobično da hrvatski nacionalisti uporno zatvaraju oči pred državotvornošću Josipa Broza i njegovim neprijepornim zaslugama za spas hrvatske države u Drugom svjetskom ratu? Osim toga, nije li upravo temeljem Titovog i Kardeljevog ustava iz 1974. proglašena hrvatska samostalnost 1991., što je potvrdila i Badinterova komisija?
Denis Romac, novinar Novoga lista pita Tvrtka Jakovinu

PRAVO PITANJE

 
- Smatraš li državu Hrvatsku svojom domovinom? Izjasni se već jednom. No, činjenje prema Hrvatskoj to baš i ne potvrđuje.
Nenad Vlahović, predsjednik Srpske pravedne stranke u pismu M. Pupovcu, Direktno
 
- Postavljamo pitanje Pupovcu gdje su utrošeni novci namijenjeni za povratak i obnovu nužnih gospodarskih objekata, donirane tehnike i životinja, stambenog zbrinjavanja i ostaloga i zašto tolike godine nije gotovo ništa učinio za Srbe te se osnovano sumnja da je radio za sebe. Smatramo da je on najveći krivac za sve što spočitava hrvatskoj Vladi, koju uzgred i podržava, a što je najveći presedan vjerojatno u cijelom demokratskom svijetu.
Priopćenje Srpske pravedne stranke u povodu pisanja Milorada Pupovca u beogradskoj Politici i njegovoj „naknadnoj pameti“
 
- Zanimljivo je sada za vidjeti što će predsjednik Vlade Andrej -Plenković, ministrica kulture Nina Obuljen-Koržinek i druga ministarstva poput vanjskih poslova reagirati te hoće li zaustaviti financiranje takvim udrugama i glasilima'
Admiral Davor Domazet-Lošo, aktivni sudionik osmišljavanja i provedbe strategije VRO "Oluja" kao načelnik Obavještajne uprave o Documenti i Pupovčevim Novostima, Direktno

Anketa

Za koga ćete glasati na predsjedničkim izborima?

Srijeda, 26/06/2019

Tko je Online?

Trenutačno aktivnih gostiju: 1291 gostiju i nema članova online

 

AIPK Trgovine d.o.o.

 

Registar Branitelja

 

Udruga Zavjet

 

 

Grawe osiguranje

 

 

 

Veliko srce malom srcu

 

Facebook

 

 

Optika Kraljević