Get Adobe Flash player

            Sporo teku tuđine mi sati

 
 
                Ni kad svjetla daljine se gase,
                Ni kada su pjesme same za se,
                Ni kad ruke od umora trnu
                Ja ne kunem patnju - kob mi crnu.
https://images.saatchiart.com/saatchi/1024196/art/4396723/3466563-UMYEGJTU-6.jpg
                Čim se opet na brdašcu malom
                Iz dimnjaka dim u nebo vine,
                Radujem se snu mi preostalom
                I sanjama što se javom čine.
 
                Ponekad me bolna tuga shrva
                Što ni zadnja, a nije ni prva
                Ljubav koja Domovini hrli
                I nadama slavi ju i – grli!
 
                Tako teku tuđine mi sati,
                Mrkle noći i ranjivi dani.
                Čekam da mi zbilja snove vrati
                A nijedan da mi srce rani.
 
                Ni kad zbilja u njemoći trune,
                I kad nema ni mira, ni rata,
                Moja usna nikada ne kune.
                Snom cjelivam zemlju od Hrvata!
 

Malkica Dugeč, 4. 11. 2019.

Ledeno srce

 
 
Posljednja noć sastanka
prožeta hladnoćom
tvoga pogleda
čudnim treptajem
moga tijela
u biseru davnih uspomena
i prozirnoj mjesečini
uklesana
https://encrypted-tbn0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcSh6uSI8AcV9tuypCDZY-KBHwF9JdMTSaLQHjyXv5Lv9O7rjz1g&s
Teško je suzama
otopiti ledeno srce
mučno je stisnuti ruku
i reći zbogom
dok zadnji otkucaji sata
u studenome siječnju
iz topline dlana bježe
i dom svoj bez zvijezda
traže
 

Mijo Arapović

Na svim slikama dominira protok energije, energetski naboj

 
 
Suvremeni hrvatski likovni umjetnik, slikar Mladen Žunjić, autor je iznimnog kompleksnog nefigurativnog opusa izrazitog kolorizma, u ulju i akrilu na platnu velikog formata.
https://www.politikaplus.com/upload/images/gallery/foto/slika%20mladen%20%C5%BE.%201.jpg
Uporni i temeljiti istraživač likovnoga svijeta, rekli bi i čvrsto odan apstrakciji. Nedavno je predstavio nekoliko ekspresivnih slika iz najnovijeg ciklusa posvećenog figuraciji, s motivom broda, raskriljenih jedara, prepunog energije, plovilo silovito sječe valove i zatim motiv uznemirenog jata riba, u pokretu, u vrtloženju...
 
Ova nazočnost energije, energetskih silnica karakteristična je za Žunjićev opus općenito. Na njegovim svim slikama dominira protok energije, energetski naboj, pa tako i ovdje kroz ove realistične teme. Zanimljiv je i format, veliki naravno, 130 x 90 cm, u kojemu su izvedene sve slike najnovije autorske produkcije. Slični ili gotovo isti element, snažnog, eruptivnog kolora i ovdje je više no očit.
Slikovni rezultat za Figurativni niz slikara Mladena Žunjića
Što donosi figurativno iskustvo slikaru? Odgovor je jednostavan, u kontinuiranom traganju, u srazu s motivima, slikar fino brusi oblike i boje, tražeći odgovore na svoje stalne upite jer što umjetnik više slika, stvara to je i upita i dilema više, proporcionalno.
 
Žunjić voli da njegove slike imaju u sebi odmjerenu dozu  privlačnosti  kompliciranog  približavanja i doživljavanja imaginarnog ili stvarnog, kao što je u ovom nizu slika slučaj.
 

Miroslav Pelikan

"Pripovjedač ove priče je Aurox, nekoć moćna i snažna životinja, sada svedena tek na razinu strvine"

 
 
Početak nove godine u splitskom Salonu Galić, otvorena je izložba skulptura pod nazivom „Go West“, mlade umjetnice Noe Geras. Od 9. do 26. siječnja 2020. splitska publika ima priliku pogledati izložbu koja dvjema komponentama progovara o pojedinačnim svjetovima svake osobe uronjene u makrokozmos prirode. Koncept obuhvaća dva temeljna životna odnosa. Čovjeka prema prirodi predstavljenog putem skulpture životinjske strvine i čovjeka prema drugom čovjeku predstavljenog serijom brončanih minijatura.
http://hulu-split.hr/wp-content/uploads/2020/01/7.jpg
Pripadnost je uvjet opstanka. Nju nasljeđujemo. Pronalazimo u svim kulturama. Bez pripadanja nema identiteta pojedinca. Alat kojim štitimo pripadnost je strah. Naš antagonizam prema nepoznatom je u tom kontekstu razumljiv. Ono što me zanima je naš odnos prema prirodi i prema drugom čovjeku. Može li se izaći iz okvira transgeneracijskog koda upisanog u nama,krenuti  prema boljoj i humanijoj percepciji. Može li se naučiti bolje gledati? Možemo li se maknuti od svog straha od nepoznatog, drugog drugačijeg, a da još uvijek pripadamo? Možda je sposobnost suosjećanja ključ ali kako ga češće koristiti kad se strah uključuje prvi. Za strah nije potreban napor. Pomogla sam ponovno ubiti Auroxa, sveto euroazijsko govedo. Još jednom će se skriti iza riječi, istrijebljen. Za njim odlaze i druga bića noseći svoje sjenke. Strah me što će to biti s nama, kaže Noa Geras
 
Kustosica izložbe Maja Pavlinić u predgovoru piše: „Pripovjedač ove priče je Aurox, nekoć moćna i snažna životinja, sada svedena tek na razinu strvine. Aurox je ovdje postavljen kao krajnji primjer posljedice nastale ljudskom destrukcijom i manipulacijom prirodom. Sažimanjem te ogromne strvine u mali, prizemni izložbeni prostor koji otežava slobodno kretanje u galeriji, najavljuje se drugi dio koncepta. Noa Geras povezuje ljudsko djelovanje nad prirodom s ljudskim međuodnosima propitujući koncepte migracija, ispreplitanja socijalnih i kulturnih krugova te neposrednih odnosa pojedinca prema drugima, strancima. Tema Drugog prožima koncept: serija minijatura na katu prikazuje bića kako putuju; oni su jedine osvijetljene točke potpune tame na katu galerije. Migracije su sastavni dio svakodnevice svih ljudi, međutim ovaj koncept bavi se društveno-ekonomski uvjetovanim migracijama. Simbolički, serija minijatura prikazuje: migrante kao nepoznanicu i promjenu koja se u matičnom okruženju može tumačiti i kao potencijalno opasna ili strašna. Na prvi pogled, vidimo samo fizički oblik tijela skulptura koje izgledaju animalno, čudovišno, potencijalno opasno. No pomnijim promatranjem bića ugledat ćemo, pod njima, njihovu ljudsku sjenu koja je bipedalna, jasnog obrisa glave i udova. Čudovišnost forme odjednom postaje prepoznatljiva i bliska. Ipak, povedemo li se inicijalnom opservacijom i uništimo li formu ovog životinjskog stvorenja uništit ćemo i njegovu ljudsku sjenu.“ I tu dolazi do izražaja naziv izložbe „Ići na Zapad“: životinje i ljudi migriraju iz istih razloga – u potrazi za boljim životom (hranom, vodom, mirom, blagostanjem). Povezujući tvrdi materijal i nepostojanu sjenu, Noa Geras stvara, na pametan i dojmljiv način, zajednički svijet progonjenih i progonitelja.
 
Noa Geras, rođena 7. svibnja 1996., studentica je diplomskog studija Kiparstva na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, u klasi profesora Petra Barišića. U svom se radu bavi propitivanjem čovjekovog odnosa prema prirodi, međuljudskih odnosa kao i introspekcijom. Do sada je imala pet samostalnih izložbi i preko 25 skupnih izložbi u Zagrebu, od kojih se mogu istaknuti 13. Trijenale hrvatskog kiparstva (Željezni Aurox, Gliptoteka HAZU, 2018.), na Split Art Convention (Anima, Dioklecijanova palača, 2018.), na izložbi „Mozak, um i umjetnost – od neurona do zajednice“ (Muzička akademija, 2018.), u Galeriji Šira (Zlatni Aurox), na izložbi „U staklu zajedno“ (Muzej Mimara, 2016.), 20. Minijature (Udruga likovnih umjetnika Zaprešić, Novi Dvori i Galerija Pro3or, Beograd, 2017.) i „Necropolis“ u Kazalištu Maxima Gorkog u Berlinu. Radovi su joj uvršteni u kolekciju Veleposlanstva SAD-a u Zagrebu i u privatnim kolekcijama u SAD-u, Izraelu, Belarusiji, Italiji, Islandu i Hrvatskoj. Učestvovala je na LungA Art festivalu (Seydisfjorduru, Island) i brojnim drugim umjetničkim konferencijama i projektima. Redovito dijeli svoje vještine volontirajući u slikarskim radionicama, Centar za rehabilitaciju Orlovac. Dobitnica je Rektorove nagrade u akademskoj godini 2017/2018, povodom projekta „Skica“ i na internacionalnom natjecanju 20ih Minijatura osvojila je prvo mjesto za rad Novi Bogovi.
 

Nives Matiijević

Anketa

Tko na unutarstranačkim izborima HDZ-a može pobijediti Andreja Plenkovića?

Nedjelja, 19/01/2020

Tko je Online?

Trenutačno aktivnih gostiju: 952 gostiju i nema članova online

 

AIPK Trgovine d.o.o.

 

Registar Branitelja

 

Udruga Zavjet

 

 

Grawe osiguranje

 

 

 

Veliko srce malom srcu

 

Facebook

 

 

Optika Kraljević