Get Adobe Flash player

Između slikara i modela razvija se prisan, intiman odnos

 
 
Akademski slikar, pripadnik srednje generacije afirmiranih likovnih umjetnika Robert Budor, uskoro će se predstaviti i prvom knjigom zapisa posvećenih poziranju.
• Vi pišete i objavljujete zapise, rekao bih, o tome, kako jedna umjetnost prožima drugu, riječ je o kratkim pričama o poziranju. Govorite na književni način o likovnosti.
- Riječ je o pričama iz života, mogle bi se nazvati i autobiografskima. Glavna tema je odnos s modelom koji se provlači kroz nekih petnaestak priča mojih doživljaja u formi kratke priče.
 
• Temeljni motiv jesu susreti s modelima.
- Da, s različitim modelima.
 
• Što je ključno u toj komunikaciji umjetnika i modela?
- Točnije, ovdje govorimo o poziranju akta. Mnogima je to zanimljivo i svi imaju neku svoju ideju kako bi to trebalo izgledati. Ja sam iz svoga kuta napisao te priče na temelju osobnog iskustva. Moje priče približuju taj misteriozni odnos slikara i modela, to je doista poseban odnos. Moja su iskustva zanimljiva i zbog toga što sam doživio da se modeli lako otvaraju, gotovo bih to nazvao jednom vrstom psihoterapije. Između slikara i modela razvija se prisan, intiman odnos. Događalo mi se da mi poneki model, djevojka, žena koja pozira kaže, ovo što ću vam ispričati nisam nikome rekla. Taj direktni kontak s modelom nešto što je nezamjenljivo, neprocjenjivo u smislu stvaranja.
 
• Govorimo o nastanku ciklusa Erotika.
- Da, da. Erotika je vrlo veliki ciklus, na kome radim nekih petnaestak godina, no prisjetio sam se i nekih ranijih događanja. Dakle, uglavnom crteži u tušu na papiru, uz poneko ulje.
• Zašto forma kratke priče?
- Forma kratke priče činila mi se najprimjerenijom. To je oblik koji je dovoljno kratak i dovoljno dug da se kaže što se želi reći.
 
• Dakle, uskoro će se pojaviti Vaša knjiga kratkih priča.
- Da, pod naslovom Poziranje. Nadam se svakako ove godine. Istodobno će tekst biti preveden na nekoliko jezika i knjiga će biti objavljena kao višejezično izdanje.
 
• Koristim prigodu, što je novo u atelijeru? Atelijer je doslovno prebukiran slikama, crtežima, skulpturama.
- Da, atelijer je doslovno prepun. Imam barem za pet samostalnih iztložbi materijala. Što se planova tiče ove bi godine izlagao u Rimu s kolegama Imrovićem i Borićem na zajedničkoj izložbi „Mediteran“. Ja bih izložio kolorirane crteže.
 
• U posljednje vrijeme intenzivno razvijate skulpturu.
- Da, zadnjih pet godina radim dosta na skulpturi. Izlagao sam ih nekoliko puta. Volio bih napraviti uzajedničku izložbu skulptura i crteža.
 

Miroslav Pelikan

Anketa

A. Plenković je u tajnosti dozvolio MOL-u da u Mađarskoj i Slovačkoj prerađuje hrvatsku naftu. Je li to izdaja nacionalnih interesa?

Srijeda, 03/06/2020

Tko je Online?

Trenutačno aktivnih gostiju: 887 gostiju i nema članova online

 

AIPK Trgovine d.o.o.

 

Registar Branitelja

 

Udruga Zavjet

 

 

Grawe osiguranje

 

 

 

Veliko srce malom srcu

 

Facebook

 

 

Optika Kraljević