Get Adobe Flash player

Osvjetljavanje nasljeđa predaka i vlastitog korijenja

 
 
U Galeriji umjetnina u Splitu, u subotu na Dan grada i njegovog nebeskog zaštitnika Sv. Dujma, otvorena je izložba radova „Dvanaest crno - bijelo - sivih“, akademskog slikara Petra Jakelića, inače dobitnika nagrade 39. Splitskog salona. Petar Jakelić, hrvatski slikar, grafičar i profesor emeritus na splitskoj Umjetničkoj akademiji ovim ciklusom slika od dvanaest crno  bijelo sivih serija koje je kreirao usporedno sa svim ostalim tematikama, zaokružuje radove na papiru izvedenih kombiniranom tehnikom.
http://hulu-split.hr/wp-content/uploads/2016/05/Petar-Jakeli%C2%A6%C3%A7_Stine_kombinirana-tehnika_crop-120-x-84-cm_2015..jpg
Iako naziv ciklusa Dvanaest crno bijelo sivih u sebi nosi odjek konceptualne i minimalističke umjetnosti, u nadalje snažno izraženom gestualnom polju slike zaživio je prepoznatljiv Jakelićev figurativni imaginarij nadahnut nadrealističkom poetikom koju na tragu Medijale vodi u radu kroz više od pola vijeka aktivnog umjetničkog stvaralaštva.Susret sa slikarevim svijetom neposredni je susret s djetinjstvom, pučkim prizorima i snagom elemenata koji oblikuju prepoznatljiv i slikovit pejzaž njegova rodnoga kraja.
 
„U djelima Petra Jakelića veza života i rada je opipljiva. Osvjetljavanje nasljeđa predaka i vlastitog korijenja dovodi do imaginacije živog razgovora s precima i utjelovljavanje slika njihove ostavštine, dok su zavičajni motivi u službi transponiranja unutarnjeg svijeta umjetnika u aktivno postojanje. Proces transgeneracijskog prijenosa nasljeđa predaka vidljiv je putem umjetnikove imaginacije, stvarajući snolik i začudan svijet, uvijek s neznatnim pomakom u percepciji i fantastičnog prizvuka“, navodi se u predgovoru Katice Modrić.
 

Ivica Luetić

Anketa

Tko nadzire DORH?

Petak, 05/06/2020

Tko je Online?

Trenutačno aktivnih gostiju: 1206 gostiju i nema članova online

 

AIPK Trgovine d.o.o.

 

Registar Branitelja

 

Udruga Zavjet

 

 

Grawe osiguranje

 

 

 

Veliko srce malom srcu

 

Facebook

 

 

Optika Kraljević