Get Adobe Flash player

Odabrana djela iz autorova polustoljetnog umjetničkog rada

 
 
Suvremeni hrvatski likovni umjetnik, akademski slikar i kipar Josip Konta, rođen je u Livnu 1946. godine. Godine 1972. diplomirao je na zagrebačkoj Akademiji likovnih umjetnosti. Od 1972. do 1974. godine suradnik je Majstorske radionice Antuna Augustinčića. Izlagao je na brojnim samostalnim izložbama diljem domovine i u inozemstvu. Sredinom studenoga ove godine (19. 11. 2016. do 8. 1. 2017.) predstavlja se s novom izložbom s MALOM RETROSPEKTIVOM u zagrebačkoj galeriji-caffeu LAV.
Konta je za ovu izložbu, odabrao djela iz svoga polustoljetnog umjetničkog rada koja čine temelj nekoliko njegovih ključnih ciklusa a to su Grupa, Plesači, Jahači, Pejzaži te sakralni motivi. Na početku ipak istaknimo što je Kontin ključni, karakteristični motiv. Grupa, pojedinci u masi, grupirani, zbijeni, uvijek u prostoru, u šetnji, u traženju, u kompoziciji događanja, u dinamičnom pokretu, u plesu, u igri, otuđeni, udaljeni.
Kroz razvoj Kontinih ciklusa opažamo jasni kontinuitet autorovog traženja odgovora, kako se oduprijeti bolesti suvremenosti, alienaciji? Na leđima konja u mitskom krajoliku odjahat će nagi jahači u nepoznato, u volumen otkrivanja, ispod neobičnih svjetala noći, u zoru, pred noć, poći u potragu za ljubavi, za nestalim i izgubljenim emocijama kroz krajobraze sjećanje ili sanjanja, dosegnuti razigrane plesače, razodijevene figure opijene plesom i iznova se prepustiti snazi i vatri  lijepo oblikovanih neukrotivih konja.
Autor se za ovu prigodu retrospektive, za koju ima u atelijeru nekoliko puta više izvrsna materijala koga bi valjalo, objedinjenog prikazati u zasebnim ciklusima, koji čine skladnu i jedinstvenu cjelinu, no prostor određuje limite, tako da u ovoj prilici neće biti izložene  skulptura iz Kontinog velikog kiparskog opusa, a koji se može prikazati u barem tri različite izložbe.
 
Na ovoj izložbi Josipa Konte moći će se vidjeti grafike,listovi posvećeni Zagrebu i njegovim prepoznatljivim i karakterističnim vedutama, te ciklusi Konja, Jahača, Plesača, Aktova te Pejzaži. Valja također istaknuti posebnu ulogu konja u opusu Josipa Konte, u ciklusima umjetnika prikazani su poput svetih bića jer to nisu životinje, konji pripadaju prostoru između ljudi i neba, oni ih odvode, spašavaju, noseći ih na svojim snažnim tijelima u novi svijet, svijet u kojem ne samo da postoji već vlada ljubav.
Konta je tipični predstavnik štafelajnog slikarstva, ulja i platna, autor koji njeguje u svom artističkom izričaju i čak posebno naglašavajući unutarnji krhki ustroj čovjeka, česte turbulencije duha, nemogućnost ili otežanost komunikacije ne samo s drugim već i samim sobom. Aktove Josipa Konte krasi fina, odmjerena erotika, ljepota ženskog tijela, otmjene crte lica modela temeljna je odlika ovih po malo zamišljenih i duhom udaljenih likova u prostorima koji nam za trenutak izgledaju poput kazališne scenografija da bi u idućem trenutku pomislili kako je ipak riječ o intimnom kutku, duboko skrivenom
 
Uz odabrani opus valja dometnuti i ovo, gledajući slike i skulpture Josipa Konte, pokušavajući proniknuti u njihovu osobnost, u tajnovitu veza između umjetnika stvaratelja i njih, ploda atelijera, poneko, tankoćutniji, zacijelo bi rekao kako je začuo glazbu, adekvatnu slici ili skulpturi.
MALA RETROSPEKTIVA akademskog kipara i slikara Josipa Konte izvanredan je potez zagrebačke Galerije Lav jer umjetnik ne samo da zaslužuje ovakvu i ovu izložbu i već i mnogo obimniju, izložbu koja bi bam pružila cjelovitiji i sveobuhvatniji uvid u polustoljetno djelo značajnog i svakako samosvojnog hrvatskog umjetnika.
 

Miroslav Pelikan

Anketa

Tko je "zaslužan" što je 2018. mason Dražen Jelenić došao na čelo DORH-a?

Utorak, 25/02/2020

Tko je Online?

Trenutačno aktivnih gostiju: 1704 gostiju i nema članova online

 

AIPK Trgovine d.o.o.

 

Registar Branitelja

 

Udruga Zavjet

 

 

Grawe osiguranje

 

 

 

Veliko srce malom srcu

 

Facebook

 

 

Optika Kraljević