Get Adobe Flash player

Čovjek čovjeku je ostao prndej

 
 
Kukac prnde(l)j se u nas naziva golupka, makar je drugi naziv kolibrić leptir pametniji jer točno opisuje njegov izgled i ishranu sa nektarom u letu pomoću dugog rilca. Tog leptira ne vole južnjaci jer je štetan po tkaninu;ime prndej nosi i divlji poriluk,ali  taj izraz za biljku na dubrovačkom selu nisam našao. Prvi broj toga časopisa krštenoga po treperavom zujalu i zabadalu izašao je u mjesecu od mačaka (veljači) 1937. Na stranici 5. nalazi se tekst:
 „MONUMENAT JADRANSKE RIVIJERE“
(naslov asocira na grandiozni spomenik)
„…a one volte (polukružne svodove) što vidite tamo, to nije ni akvarium ni bazen, to Vam je naša komarda (klaonica)“
(Pero Pupator 1934. Jednom Inglezu)
„…perke (jer)da do sto godišta arivate u Dubrovnik teško biste ga prepoznali. Toliko će se transformat da od starog Dubrovnika će ostat samo ono malo mira (zidina), kuća, crkava i još koji antikitat, a resto (ostalo) će biti sve novo, sve lijepo i ultramoderno. Vidjet ćete Lapad pun vila, hotela i banja (kupališta). Bit će to Juan le Pins (tada otmjeno odmaralište na Azurnoj obali, Antibes). Lokrum će biti stakan s Gradom (ruganje na neukusnu želju amerikanskoga bogataša Zimdina da Lokrum mostom spoji sa kopnom) feratom po žici (žičara). I diventat (postat) će Bermuda. Ploče (istočno predgrađe) će bit ko Monte Carlo, prepuno hotela i sve će bit na voltima (aluzija na ideju obalne šetnice „lungomare“ K. Strajnića, vidi polemika Strajnić – Brajević).
Stare hrvatske novine - pregledavanje - naslov
Na Srđu će bit peču (peča je komad tkanine, riječ u dijalektu znači nešto veliko i obično grdno) Musichalla za par tisuća duša i tu će svaki dan udarati (svirati) Turistički Orkestar od 14 članova  (usporedi namjere današnje izraelskoga poslovnoga čovjeka A. Frenkela). More će biti bijelo od imensijeh kotera (beskrajnih družina, klika – tal. fr.) i svaki drugi dan će biti regatana jedra i na vesla. Tu će armavat (nepoznata mi je riječ, valjda opremat prije negoli ogledat ili oružat) naši Argosy i Neptunaši (jedriličarski klub zvao se Lahor, pa Argosy (dobro građen brod iskrivljeno od Ragusa, eng.), pa Orsan (arsenal, dubrovački); Neptun je veslački) Dubrovnik će insoma (ima više značenja ova poštapalica, kažimo „na kraju“ umjesto tako, dakle) biti prozvan od cijeloga svijeta kao „The pearl of the world“. Ali atracion (atrakcija) za Dubrovnik bit će njegova famoz(n)a komarda (klaonica) koja će ležati u sjenama palma, hotela i skula (škola, aluzija na nepriličan smještaj klaonice uz gradske zidine). Ni svi šijuni (jadranska tornada) ovoga svijeta ne će moći sroncat (valjda od stronzare umanjiti, okrnjiti). Ona je tu i tu će ostat per omnia secula seculorum (u vijeke vjekova, crkveno lat.). Zahvalni Dubrovčani, spećalmente Pločari (kvart)isat (podić) će spomen ploče svojijem podestatima (komunalnim glavarima)i asesurima (sudskim službenicima) zato perke (jer)su uščuvali tu diku Dubrovnika (ironija, bruku!). Najfiniji i najskuplji hoteli bit će na Pločama jer će se s pergula (sjenica) i funjestara (prozora) tezijeh hotela moći uživati u vonju komarde i ribat s kalmaćam (kalamoća – trstika sa udicom) na crijeva što plivaju soto (ispod) u moru. Forešti će godit gledajući kako se galebi biju i kriještu oko interiora. Činit će se i velike regate u plivanju i to za viđet ko će plivajući zakučat više pikačića i stončića (loše iznutrice su se bacale u more, op., T.T.). Komuna će učinit velike banje (kupalište) ispod komarde đe će se čeljad moć per poki soldi (za malo novaca) okupati u krvi, što je del resto (uostalom) dobro za romatiku (reumu). Puno mladića kad finu đinaziju (završe Gimnaziju) poće će za komardere (koljače životinja) jer hi je ta arta pogustala (umijeće svidjelo) još dok su kao djeca gledali kako se kolje dolika u komardi (točno ispod zgrade Gimnazije, op., T.T.).
 
Kriještanje prasaca, blejanje jaraca i rikanje volova bit će uspavanka domaćim i furestijem po Pločama. I, eto tako će se istočno predgrađe Dubrovnika zvano Ploče razvijat u znaku komarde. Dubrovnik će se dunkve (dakle) jakom promijenit osim što će komarda ostat po staromu. Sedute na komuni (općinske sjednice) će biti kako i prije, perke se ne će moći složit u pitanju hoće li se u Dubrovniku podići komarda od  4 milijuna kako u Chicagu, a zašto nema solada, oli će se na Šumetu (selo u brdu iznad Rijeke Dubrovačke) učinit komarda od 100.000 dinara, samo da se ova sadašnja destriga (odstrani, riječ lat. tal. višeznačna) iz Grada. Eto, tako ti stoji u ćentru našega turizma,u perli Jadrana.“
 
Ovome tekstu iz 1937. godine bih dodao prije Domovinskoga rata poznatu aromu po trulim jajima i sumporu tvornice ulja Radeljević u Gružu, te kanalizaciju koja je veselo žuborila u portu (gradskoj luci). Člančić u „Prndeju“ „IZGRADNJA NOVOG DUBROVNIKA“ je proročanski. „Kažu da se nova pošta doskora ima prenijeti na Pile (zapadno od zidina predgrađe, op., T.T.). Kao prvi akt imaju se ukloniti one palme i nasadi cvijeća, da se tu sagrade neke barake. To je čisto u duhu „moderne izgradnje novog Dubrovnika“, koji kroči ogromnim koracima u susret lijepoj budućnosti“. Eto, dočekali smo nove ljude i novo doba od Korone, a čovjek čovjeku je ostao prndej!
 

Teo Trostmann

Anketa

Tko nadzire DORH?

Četvrtak, 04/06/2020

Tko je Online?

Trenutačno aktivnih gostiju: 948 gostiju i nema članova online

 

AIPK Trgovine d.o.o.

 

Registar Branitelja

 

Udruga Zavjet

 

 

Grawe osiguranje

 

 

 

Veliko srce malom srcu

 

Facebook

 

 

Optika Kraljević