Get Adobe Flash player

Promišljati se može o dubini duše u kratkotrajnim trenucima posvećenih osobnim hobijima

 
 
Kada govorimo o slikarstvu i artističkom dosegu, suvremene hrvatske umjetnice, slikarice Ane Guberine, uvijek valja, ponajprije istaknuti njezinu snažnu samosvojnost, stanovitu izdvojenost u tretiranju motiva i tema i naravno izrazitu produhovljenost. Njezin novi ciklus akrila na platnu, različitih formata, od manjih, preko srednjih do većih i velikih, signifikantnog naziva Meditacija i tišina, teme duhovnog su središtu  autoričine pozornosti i daljnjeg likovnog istraživanja.
https://otvoreno.hr/wp-content/uploads/2020/05/166A8403-657x420.jpg
Njezini akrili, doista, kao da trepere, isprepleteni pravci gibaju se sinkrono, poput savršeno izvedene svemirske koreografije, vrlo ritmično, u posvemašnjoj tišini, u muku i kao što neki kažu, u tišini, koja je najviši oblik glazbe, u meditaciji, u promišljanju, o samome sebi, o odnosu spram svijeta i o doživljavanju tog istog svijeta o nama.
 
Da, često poželimo pobjeći iz buke i vreve, iz galame i pretjerane i nepotrebne užurbanosti, sve u ime izmišljenih ciljeva, da, zamišljamo taj tihi arkadijski svijet, koji nam se tada čini kako je posve po našoj mjeri i sve se više čudimo sebi i našem mjestu u današnjem svijetu.
https://www.politikaplus.com/upload/images/gallery/foto/slika%20ana%20guberina166A8396.jpg
Stvarnost ovoga svijeta ne zanemaruje duhovno, produhovljenost, ona ga uklanja, smješta nisko na ljestvici važnost, kapital i dobit nemaju konkurenciju. Promišljati se može o dubini duše u kratkotrajnim trenucima posvećenih osobnim hobijima. Te nam misli prolaze glavom dok promatramo niz slika iz ovoga izazovnog ciklusa, dok razmišljamo o vlastitoj duhovnosti. Vrlo odmjereni kolor s nekoliko dominantnih boja karakteristika je također novoga ciklusa.
 

Miroslav Pelikan

Anketa

Tko nadzire DORH?

Četvrtak, 04/06/2020

Tko je Online?

Trenutačno aktivnih gostiju: 964 gostiju i nema članova online

 

AIPK Trgovine d.o.o.

 

Registar Branitelja

 

Udruga Zavjet

 

 

Grawe osiguranje

 

 

 

Veliko srce malom srcu

 

Facebook

 

 

Optika Kraljević