Get Adobe Flash player
Plenković ne želi provesti Rezoluciju EP-a

Plenković ne želi provesti Rezoluciju EP-a

Lustracija znači skidanje stigme s hrvatskoga naroda da je...

"Duboka država", Manolić i Buda

Nitko tko nije umočen u njihove stare strukture ne može u ovoj zemlji doći...

Hrvatski izbori na tragu događanja iz sv. Gottharda

Hrvatski izbori na tragu događanja iz sv. Gottharda

Plenkovićeva Hrvatska - poslušan i pouzdan provoditelj stranih...

Dokle će HAZU trpjeti primitivnoga Blagonića?

Dokle će HAZU trpjeti primitivnoga Blagonića?

Je li HAZU ozbiljna znanstvena institucija u Hrvata ili tračerski...

Zaustavite Reuters i Eurostat!

Zaustavite Reuters i Eurostat!

Poslijepotresni grafiti na površinama javnog prostora u...

 • Plenković ne želi provesti Rezoluciju EP-a

  Plenković ne želi provesti Rezoluciju EP-a

  srijeda, 08. srpnja 2020. 08:00
 • "Duboka država", Manolić i Buda

  srijeda, 08. srpnja 2020. 07:36
 • Hrvatski izbori na tragu događanja iz sv. Gottharda

  Hrvatski izbori na tragu događanja iz sv. Gottharda

  četvrtak, 09. srpnja 2020. 11:30
 • Dokle će HAZU trpjeti primitivnoga Blagonića?

  Dokle će HAZU trpjeti primitivnoga Blagonića?

  srijeda, 08. srpnja 2020. 07:33
 • Zaustavite Reuters i Eurostat!

  Zaustavite Reuters i Eurostat!

  četvrtak, 09. srpnja 2020. 11:26

Umrla jedna od najstarijih Hrvatica na svijetu

 
 
MELITA SCHMIDLIN-LOVRENČIĆ (11. veljače 1916. – 15. ožujka 2019.). U Zürichu je u dubokoj starosti umrla Melita Schmidlin-Lovrenčić, kako se vidi iz osmrtnice objavljene u NZZ-u, 21. 3. 2019. Ni danas, kad se već pomalo žalimo kako dugo ljudi žive, ne doživi ih puno u 104. godinu života.
https://www.hrvati.ch/images/stories/foto/osobe/melita_schmidlin_lovrencic/melita_schmidlin_lovrencic.jpg
Melita Schmidlin-Lovrenčićpotječe iz obiteljiVilima Lovrenčića koji je koncem 19. stoljeća kupio vrelo Jamnicu, modernizirao punionicu i organizirao prodaju. „Tko jamničku vodu pije – taj će imat život dug i srce mlado“, opjevao je Jamnicu hrvatski pjesnik August Harambašić. Melita se udala za Juliusa (Julio junior) Schmidlina koji se rodio 3. rujna 1911. u Zagrebu, a umro 1971. u Švicarskoj.
 
Melita Lovrenčić, udana Schmidlin po zvanju je akademska slikarica. Kao članica HŠK Concordia iz Zagreba igrala je hazenu (igra slična rukometu) od 1930. do 1937. Bila je odlična obrambena igračica i s ekipom Concordije osvojila pet puta državno prvenstvo. S reprezentacijom Kraljevine Jugoslavije sudjelovala je na IV. svjetskim ženskim igrama 1934. u Londonu i osvojila naslov svjetskih prvakinja.
 
Julio junior Schmidlinje sin švicarskoga poduzetnika Juliusa seniora Schmidlina (1867. – 1927.), podrijetlom iz Ruswila u kantonu Luzern, koji je dobro govorio hrvatski i ujedno bio prvi švicarski konzul u Zagrebu 1920. - 1926. godine. Julius Schmidlin senior se već 1904. gospodarski osamostalio utemeljenjem vlastite trgovinske tvrtke koja je bila specijalizirana na izvoz i uvoz prehrambenih proizvoda. Postao je i generalnim zastupnikom tvrtke Gavrilović iz Petrinje. Osim prehrambene industrije (Wander AG, Bern, Genussmittel AG, Schaffhhausen, Nestlé, itd.), švicarski investitori su u međuraću osnivali tvrtke za preradu drveta, tekstila i cementa diljem Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Tako je züriška aluminijska industrija imala velik dio dionica na mostarskom/hercegovačkom rudniku boksita. U 1930-im godinama hrvatska su djeca mogla piti Wanderovu Ovomaltinu.
 
Julio Schmidlin junior, čija je majka bila Slovenka, potpuno je ovladao hrvatskim jezikom i nakon očeve smrti preuzeo njegovo poslovno carstvo. Uz suglasnost Vlade NDH, imenuje ga Međunarodni odbor Crvenoga križa u siječnju 1943. godine izaslanikom u NDH. Na dužnost je stupio potkraj ožujka 1943. U ljeto 1944. godine posjetio je logore Jasenovac i Stara Gradiška pri čemu je nastalo vrijedno fotografsko i pismeno izvješće o samim logorima. Uspio je i reorganizirati Hrvatski Crveni križ, prije nego je naprasito napustio Zagreb 5. ožujka 1945. godine.
 
Godine 1946. bračni par Schmidlin-Lovrenčić je dobio sina Julija juniora, jun. Schmidlin, koji potpisuje osmrtnicu. On govori hrvatski. Smrt Melite Schmidlin-Lovrenčić nas podsjeća na nenadoknadivi gubitak koji je Hrvatska pretrpjela dolaskom na vlast komunista. Komunisti nisu samo opljačkali i poubijali hrvatske elite, nego prisilili veliki dio hrvatskoga naroda na napuštanje domovine. S ovim događajima je tijesno povezana današnja sudbina hrvatskoga naroda u Republici Hrvatskoj. S jedne strane je nastala nenadoknadiva generacijska praznina imućnih i obrazovanih slojeva društva, s druge strane Republiku Hrvatsku i njezine ustanove (političke, gospodarske, obrazovne, kulturne) prisvojili su uglavnom tjelesni i duhovni potomci rigidnih komunista.
Počivala u miru Božjem!
Navedene podatke u tekstu zahvaljujem autorima: Thomas Bürgisser (Wahlverwandschaft zweier Sonderfälle im Kalten Krieg, Bern, 2017.) i Mario Kevo (Veze Međunarodnog odbora Crvenog križa i Nezavisne države Hrvatske, Slavonski Brod-Zagreb-Jasenovac, 2009.).
 

Tihomir Nuić, https://www.hrvati.ch/hrvati-u-svicarskoj/hrvati-svicarska/2259-u-zuerichu-umrla-jedna-od-najstarijih-hrvatica-na-svijetu

Anketa

Buduća Hrvatska vlada bit će najljevija od 1945. godine. Slažete li se?

Subota, 11/07/2020

Tko je Online?

Trenutačno aktivnih gostiju: 1302 gostiju i nema članova online

 

AIPK Trgovine d.o.o.

 

Registar Branitelja

 

Udruga Zavjet

 

 

Grawe osiguranje

 

 

 

Veliko srce malom srcu

 

Facebook

 

 

Optika Kraljević