Get Adobe Flash player
Predsjednik Hrvatske vlade potiče radikalizaciju

Predsjednik Hrvatske vlade potiče radikalizaciju

Kako su se 1997. mogle spojiti srpske stranke SDS i SDSS, kada je SDS...

Novi napad na hrvatsku Wikipediju

Novi napad na hrvatsku Wikipediju

Pokrenuli su ga domaći i inozemni leftardi, serbokroatisti,...

Red laži, red apsurda

Red laži, red apsurda

Plenkoviću »Čega bi se pametan stidio, time se budala...

"Labrador" po drugi puta u Zagrebu

Večernji list i 24 sata objavljuju subverzivne...

Tko o čemu, Plenković o pomirbi i oprostu

Tko o čemu, Plenković o pomirbi i oprostu

Ili nije svjestan, ili ne želi vidjeti kako srpska manjina provodi preko...

 • Predsjednik Hrvatske vlade potiče radikalizaciju

  Predsjednik Hrvatske vlade potiče radikalizaciju

  srijeda, 18. studenoga 2020. 10:20
 • Novi napad na hrvatsku Wikipediju

  Novi napad na hrvatsku Wikipediju

  srijeda, 18. studenoga 2020. 11:58
 • Red laži, red apsurda

  Red laži, red apsurda

  nedjelja, 15. studenoga 2020. 18:00
 • "Labrador" po drugi puta u Zagrebu

  četvrtak, 19. studenoga 2020. 14:30
 • Tko o čemu, Plenković o pomirbi i oprostu

  Tko o čemu, Plenković o pomirbi i oprostu

  nedjelja, 15. studenoga 2020. 17:55

Sramotni potez Večernjaka usred zaraze koronavirusom

 
 
Sram vas bilo Večernjaku! Od vašeg naslova: »VIDEO Da vam se digne želudac: Ovako izgledaju egzotične tržnice koje su mogući izvor zaraze«, 30. I. 2020., (https://www.vecernji.hr/vijesti/video-da-vam-se-digne-zeludac-ovako-izgledaju-egzoticne-trznice-koje-su-moguci-uzrok-zaraze-1376076) namijenjenog video zapisu s neke kineske tržnice živežnim namirnicama, blago rečeno, povraća mi se i diže svaki neuron. S naslovom ste još podigli mnogu noćnu šušu bušu (internetski šišmiši!?) na mrziteljske ugrize Kineza po međumrežju. Gori ste na ovu temu i od srbijanskih tabloida. A primitivne neznalice i slične.

VIDEO Da vam se digne želudac: Ovako izgledaju tržnice koje su mogući izvor zaraze

Do vas još nije doprla spoznaja da je Kina u „natjecanju“ s Iranom za najstariju državu, nikad okupiranu, barem ne u cijelostim na svijetu, a o neprekinutom trajanju njezine civilizacije da i ne govorim. O njezinim znanstvenim, tehničko-tehnološkim, filozofskim, kulturnim… pa i prehrambenim (sram bilo one koji jedu špagete, diže li vam se želudac i od njih!) doprinosima svjetskoj civilizaciji ne treba ni govoriti jer ih je bezbroj. Što je sa želucem od svih tih silnih električnih i elektroničkih uređaja kojima se koristite, računala, mobiteli i to najnovije generacije, i da ne nabrajam. I Hrvatska je s njima zatrpana, a dolaze i oni najnovije generacije od kojih drhti konkurencija („Diže joj se želudac“). S jednim sličnim, najvjerojatnije, je i snimljena ta kineska tržnica. Zar ono nemaju  atomsko oružje, umjetne satelite, motaju se po Mjesecu…, a nisu baš jako, pitanje je jesu li uopće zaostali ni u razvoju zastrašujuće biotehnologije.
 
Sad o kineskoj prehrambenoj kulturi koju anegdotalno najbolje ocrtava neka stara šala kako „Kinezi jedu sve što pliva, zakopava se, hoda, trči, gmiže, leti, osim zrakoplova“, ili tako nekako. Možda se netko u Večernjaku mogao zapitati: a da nisu stvorili takvu prehrambenu kulturu možda tisućama godina ne bi bili samostalni, a sad se borili, konkurirali za prvo mjesto u svijetu, barem prije nego mu se „digne želudac“. Rugati se u naslovu videa sada kad u Kini ima najmanje 270 umrlih od koronavirusa, a zaraženih službeno oko osam tisuća, neslužbeno možda i nekoliko puta više, kad je virus već obišao svijet, kad je Međunarodna zdravstvena organizacija proglasila globalnu prijetnju i više je nego odurno, morbidno, primitivno, rasistički… Snimku je trebalo svakako objaviti, ali onda se, možda, moglo pisati o kineskoj prehrambenoj kulturi. Uostalom prehrambene navike se razlikuju diljem Kugle, po klimatskim područjima, po godišnjim dobima, od kulture do kulture, od religije do religije, od  sela i grada, od mjesta do mjesta, pa čak i od obitelji do obitelji. Primjerice zagorske štrukle ne pripremaju oni koji kuhaju janjeća crijeva s gljivama. Od  štrukli teško, ali od crijeva se nekome sigurno diže želudac. Što li tek prije naprave janjetu. Prođe kao pas s kineske „egzotične“ tržnice. U čemu je razlika, u sudbini, „metodi“, svrsi…, sigurno nije. Nego što se ono događa u neegzotičnim tržnicama, kojekakvim kauflancima. Čega li sve, samo u mesu, tamo nema – hormona rasta, antibiotika, desetke tko zna kakvih kemikalija, bakterija… smrada, podvala kakvoće, čak i vrsta.
 
Odakle koronavirus? Zasad se najčešće po mediji piše kako mu je „domaćin“ neka vrsta šišmiša koji se hrani voćnim plodovima pa je s njega, preko tih „egzotičnih“ tržnica preskočio na čovjeka. U Wuhanu, gradu koji broji stanovnika skoro kao četiri Hrvatske, navodno je glavni laboratorij za istraživanje SARS-a, pa postoji mogućnost da je odatle „pobjegao“ znanstvenicima. Takve slučajeve znanstvenici uglavnom taje, a već ih je bilo, a uz nagli napredak biotehnologije bit će ih sve više i tko zna što će im u budućnosti sve „pobjeći“ diljem svijeta. Postoji i treća mogućnost, istina tek iz teorije urote, kako je ga  netko treći „metnuo“  u Kinu. Nego zašto se Bezgrješnjak nije sjetio „sitnice“ kako bi, rugajući se Kinezima, mogao napraviti štetu hrvatskom turizmu koju nikakav HTZ ne će moći ispraviti - ionako je upitno koliko će Kineza ove godine putovati po svijetu, a već to je globalni gospodarski problem. Globalno bi mogla platiti i internetska trgovina - eto već primatelji bacaju pošiljke iz Kine u prvi kontejner ne otvarajući ih, čime eventualnu zarazu samo prebacuju na druge, dok ih neki dodatno „steriliziraju“. Po tu „egzotičnu tržnicu“ internetsku najopasniji su oni treći koji će ili već jesu na njoj prestati naručivati i to ne samo iz Kine već iz cijelog svijeta budući ga je virus već obišao.
Na kraju sramim se onoga što je VL 30. siječnja 2020. napisao i onih koji su se tim povodom primitivno oglasili. Naša isprika Veleposlanstvu NR Kine, nemamo ništa s tim, a svima oboljelima, „ma gdje bili“, brzo ozdravljenje.
 

Mato Dretvić Filakov

Ponedjeljak, 23/11/2020

Tko je Online?

Trenutačno aktivnih gostiju: 2434 gostiju i nema članova online

 

AIPK Trgovine d.o.o.

 

Registar Branitelja

 

Udruga Zavjet

 

 

Grawe osiguranje

 

 

 

Veliko srce malom srcu

 

Facebook

 

 

Optika Kraljević