Get Adobe Flash player
Aktualni Normalni opet nenormalan

Aktualni Normalni opet nenormalan

Neposredni izbor predsjednika RH treba "negdje...

Zbog

Zbog "banalnosti lošeg" birači krivo biraju

Zbilja hrvatskog biračkog tijela u svijetlu filozofije Hannah...

George Soros -

George Soros - "veliki humanist i čovjekoljub"

»Zamišljao sam sebe kao neku vrstu...

Politička trgovina cvjeta

Politička trgovina cvjeta

Kupuje se i prodaje izravno i(li) uz...

Zagrebački dalmatinski Makedonac iz Nigdjezemske

Zagrebački dalmatinski Makedonac iz Nigdjezemske

Je li previše toga znao, ipak je bio dobar i s Bakarićevom...

 • Aktualni Normalni opet nenormalan

  Aktualni Normalni opet nenormalan

  četvrtak, 28. svibnja 2020. 11:54
 • Zbog

  Zbog "banalnosti lošeg" birači krivo biraju

  utorak, 26. svibnja 2020. 13:28
 • George Soros -

  George Soros - "veliki humanist i čovjekoljub"

  četvrtak, 28. svibnja 2020. 11:03
 • Politička trgovina cvjeta

  Politička trgovina cvjeta

  utorak, 26. svibnja 2020. 13:20
 • Zagrebački dalmatinski Makedonac iz Nigdjezemske

  Zagrebački dalmatinski Makedonac iz Nigdjezemske

  četvrtak, 28. svibnja 2020. 10:59

Novi tip mutiranog virusa 'S' uzrokuje infekcije blažeg oblika, dok se 'L' tip brzo se širi i trenutačno je odgovoran za 70 posto svih slučajeva pozitivnih na koronavirus

 
 
Kineski znanstvenici sa Sveučilišta u Pekingu (Beijing University's School of Life Sciences) i 'Instituta Pasteur' u Šangaju otkrili su da je novi koronavirus COVID-19 mutirao u dva nova tipa virusa: 'S' i 'L'. Kineski stručnjaci dakako izjavljuju da se radi o najnovijem otkriću na malom broju uzoraka odnosno slučajeva (103) te da su neophodne daljnje znanstvene studije u svrhu otkrivanja i boljeg razumijevanja evolucije virusa.
https://zh-prod-1cc738ca-7d3b-4a72-b792-20bd8d8fa069.storage.googleapis.com/s3fs-public/inline-images/two%20strains.jpg
Novi tip mutiranog virusa COVID-19 nazvan „S“ tip smatra se „starijim“ i uzrokuje infekcije blažeg oblika, dok se „L“ tip pojavio kasnije, brzo se širi i trenutačno je odgovoran za 70 posto svih slučajeva pozitivnih na koronavirus (COVID-19). Bolnica u Pekingu, 'Beijing Ditan Hospital,' i „Capital Medical University“ 4. ožujka 2020. izvijestili su o prvom pacijentu inficiranom s novim koronavirusom COVID-19 koji je imao tešku upalu pluća te je liječen u bolnici. Međutim, došlo je do ozbiljne komplikacije uz pojavu encefalitisa. Pacijent je otpušten iz bolnice 25. veljače 2020.
 
Do sada su pacijenti inficirani novim koronavirusom / COVID-19 osim izraženih simptoma upale dišnih putova i upale pluća imali i oštećenje unutarnjih organa, težak respiratorni sindrom, oštećenje miokarda (srčanog mišića), poremećaj koagulacije, oštećenje bubrega i jetre i dr. Međutim, ovo je bio prvi slučaj oštećenja središnjeg živčanog sustava novim koronavirusom u svijetu. Za sada. I nadajmo se da će ostati tako. Ovaj prvi slučaj pacijenta s upalom pluća ili pneumonijom u Kini je otkriven tek sekvencijom gena virusa budući da terapija nije bila uspješna. Sekvencija gena potvrdila je prisutnost novog koronavirusa u cerebrospinalnoj tekućini te je potom postavljena dijagnoza virusnog encefalitisa. Kineski liječnici stoga upozoravaju da kod iznenadnog poremećaja svijesti ili kome kod pacijenta treba odmah sumnjati na infekciju središnjeg živčanog sustava.
 
Genetska analiza koronavirusa izoliranog kod jedne muške osobe u SAD-u 21.siječnja 2020. pokazala je veliku vjerojatnost da se radi o infekciji uzrokovanoj s dva tipa virusa (COVID-19). Znanstvenik Trevor Bedford ('Nextstrain' / https://nextstrain.org) prati 161 soj virusa SARS-CoV-2 (smatra se pretečom virusa COVID-19) kod pacijenata diljem svijeta te je na svojem blogu 2. ožujka 2020. objavio kako novi koronavirus tj. COVID-19 brzo mutira: u prosjeku dvije mutacije u mjesec dana.
Iz ranijih znanstvenih studija o virusu SARS-a (SARS - teški akutni respiratorni sindrom) i virusu MERS-a (MERS - Bliskoistočni respiratorni sindrom) poznato je da i ovi koronavirusi mogu uzrokovati oštećenje središnjeg živčanog sustava.
 
Izvor:
 
1. Sarah Knapton: „Coronavirus has mutated into more aggressive disease, say scientists,“ The Telegraph, 5. 3. 2020.;
2. Pam Barker: „COVID-19 has 2 Strains, First Case of Neurological Damage Reported – Chinese Scientists,“ EuropeReloaded, 5. 3. 2020.
 

Rodjena Marija Kuhar, dr. vet. med.

Anketa

A. Plenković je u tajnosti dozvolio MOL-u da u Mađarskoj i Slovačkoj prerađuje hrvatsku naftu. Je li to izdaja nacionalnih interesa?

Nedjelja, 31/05/2020

Tko je Online?

Trenutačno aktivnih gostiju: 1143 gostiju i nema članova online

 

AIPK Trgovine d.o.o.

 

Registar Branitelja

 

Udruga Zavjet

 

 

Grawe osiguranje

 

 

 

Veliko srce malom srcu

 

Facebook

 

 

Optika Kraljević