Get Adobe Flash player

Sokolovi dani - svetkovina pokazivanja osobe fra Bernardina u riječi i pjevanju

 
 
U sklopu  obilježavanja 130. obljetnice rođenja dr. fra Bernardina Sokola (1888.-2018)  i 74. obljetnice smrti, u subotu navečer 29. rujna u prepunoj kino dvorani 'Sveti Juraj' u Kaštel Sućurcu  predstavljen je Zbornik „Fra Bernardin Sokol. Zbornik slavlja i radova sa znanstvenog skupa o 130. obljetnici rođenja“. Objavljivanje Zbornika prethodili su Dani (18. - 20. svibnja). dr. fra Bernardina Sokola, franjevca, glazbenika i hrvatskog mučenika rođenog u Kaštel Sućurcu, kojega suna smrt pretukli komunistički partizani, te ga 28. rujna 1944 utopili  u moru između otočića Badije kod Korčule i Orebića. Na početku svećanog predstavljanja Zbornika, urednik fra Bernardin Škunca, je u svojom pozdravnom govoru kazao:
„Večer je predstavljanja Zbornika koji u sebi nosi – u riječi i slici – nezaboravne 'Dane fra Bernardina Sokola, franjevca, glazbenika i hrvatskog mučenika o 130. obljetnici rođenja'. Ova večer je u stanovitom smislu 'svečani  finale sokolove godine', te ovdje pristaje latinska riječ: 'Finis coronat opus – Konac djelo krasi'. U Zborniku je na svoj način sve što smo radili u tijeku godine i pol dana  pripremanja, i ono što smo doživjeli u ona tri dana u svibnju ove godine. Sokolovi dani bili  su svetkovina pokazivanja osobe fra Bernardina u riječi i pjevanju, a ovaj Zbornik je dokument i blagdan knjige o njemu, Spomenik u slovu i slici.  Rekoh, doduše, da konac djelo krasi, ali ipak, dopustite da kažem: ne, ovo nije konac, jer ćemo se još dugo baviti s osobom fra Bernardina Sokola.Njegova ostavština, njegovo visoko vrijedno djelo, pedeset godina potopljeno s njegovim tijelom, konačno je izašlo na pravo svjetlo dana. Fra Bernardin tek sad započinje živjeti među nama u duhovnom i kulturnom  svijetu. Tako su se već izrazili naši znanstvenici, povjesničari i muzikolozi, a slično će zacijelo potvrditi i naši večerašnji predstavljači: s povijesnog istraživanja prof. dr. Josip Dukić, te s glazbenog prof. dr. Hana Breko Kustura, naša poznata muzikologinja i znanstvena suradnica HAZU. U svemu pak što se u ovoj godini lijepoga dogodilo s našim Sokolom, čemu pripada i ovaj večerašnji događaj, u duhu  velike zahvalnosti  želim reći da je ruka svevišnje Providnosti blagoslivljala rad užeg i šireg kruga ponesenih ljudi oko Sokolova života i djela. Bila nam je radost konstatirati da je prepoznat i podržan veliki projekt u koji smo se upustili. Vrata su nam se širokogrudno otvarala, sve od predsjednice RH do Županije, grada Kaštela i pojedinih ustanova. Zato iz svega, večeras imamo razloga da se blagdanski osjećamo, jer sjaj mučenika, evo, sve snažnije sjaji, a tamni čini  tonu i neka potonu u bezdane Zla. Sjaj fra Bernardina neka nam obasjava lica Istine, Dobrote i Ljepote. To je životna ostavština fra Bernardina Sokola. Zato je dostojno i pravedno da ova večer bude vedra u riječi i radosna u pjesmi“.
 
Dani fra Bernardina Sokola, sažeti su u Zborniku kojeg su predstavili:  prof. dr. Hana Breko Kustura, muzikologinja (Zagreb, HAZU),  doc. dr. sc. Josip Dukić, povjesničar, KBF Sveučilišta u Splitu,  dr. fra Bernardin Škunca, urednik i dipl. oec. Milivoj Bratinčević. Program je vodila Lejdi Oreb. Zbornik je objavljen u nakladi Franjevačke provincije Svetog Jeronima, Zadar i „Bijači“ Društva za očuvanje kulturne baštine, Kaštel Kambelovac. Sadrži 480 stranica sastavljenih od dvaju glavnih djelova: Prvi dio obuhvača Program i tijek slavlja,    Drugi dio  Radove sa znanstvenog skupa u kojem svoja predavanja objavljuje  27 autora, poznavatelja fra Bernardina Sokola. Na kraju Zbornika je opis svih tiskanih skladbi u nizu „Pjevajte Gospodinu pjesmu novu“ koju je priređivao i izdavao fra Bernardin Sokol te Kazalo osobnih imena.
 
Na kraju predstavljanja Zbornika, fra Bernardin Škunca, urednik i voditelj Organizacijskog odbora je nazočnim u kino dvorani o Zborniku kazao: „Vrli čitatelju ovog Zbornika, vidjet ćeš, ovo nije tek suho prenošenje životnog hoda jednog Sućuranina, jednog franjevca i svećenika, jednog žarkog domoljuba i zanosnoga glazbenika, nego je pokušaj da se “pokaže“ duša fra Bernardina Sokola. Ono, dakle,što nikad ne umire“.  U kulturno zabavnom djelu programa, recitiranjem i pjevanjem sudjelovali su: - Ksenija Prohaska, nacionalna prvakinja HNK-Split, - Klapa »Sveti Juraj« HRM-Split, - Župni zbor sv. Jurja m., Kaštel Sućurac. Predstavljanju zbornika, dan ranije prethodila je  povodom 74. obljetnice mučeničke smrti dr. fra Bernardina Sokola, hrvatskog glazbenika i mučenika, u Kaštel Sućurcu, rodnom mjestu fra Bernardina, u petak  28. rujna u 18.30 sati u župnoj crkvi sv. Jurja m. sveta misa zadušnica. Nakon svete mise, vjernici su se s upaljenim svijećama, uz pratnju župnog zbora, uputili prema spomen obilježju fra B. Sokola na novom lokalitetu na sućuračkoj rivi, gdje je izmoljeno odrješenje.
 

Ivica Luetić

Anketa

Tko na unutarstranačkim izborima HDZ-a može pobijediti Andreja Plenkovića?

Petak, 24/01/2020

Tko je Online?

Trenutačno aktivnih gostiju: 1002 gostiju i nema članova online

 

AIPK Trgovine d.o.o.

 

Registar Branitelja

 

Udruga Zavjet

 

 

Grawe osiguranje

 

 

 

Veliko srce malom srcu

 

Facebook

 

 

Optika Kraljević