Get Adobe Flash player

»Zaista je mentalitet Srba sasvim drugačiji od hrvatskoga – katoličkoga...«

 
 
Iz Dnevnika bl. Ivana Merza od 29. studenoga 1918. u vrijeme stvaranja Kraljevine SHS. Merz se tada već bio vratio iz vojske jer je rat završio i tih dana nalazio se kao upravitelj rudnika Maslovare kraj Mrkonjićgrada kamo su ga bile poslale nove vlasti da smiri pobunu rudara. Imao je tada 22 godine! U svoj Dnevnik je zapisao:
http://ivanmerz.hr/wp-content/uploads/2014/02/Dnevnik-I.-Merza.jpg
»Zaista je mentalitet Srba sasvim drugačiji od hrvatskoga – katoličkoga. U njih vlada silno oduševljenje, toliko veselje i sreća kao da su na nebesima. Uzurpirali su narodnu volju i proglasili Petra kraljem, iako su muslimani i katolici protiv toga. Zapadaju u one iste greške u koje je zapadala Austrija: svoju moć grade na sili. Hrvati – katolici dobiše eto slobodu, a zapravo su svi potišteni. Upravo je to radi toga što osjećaju da imaju sada mnogo manje slobode, nego što je prije imadoše. Ako Petar zaista zavlada i Srbi budu nastojali silom pokoriti sve, rađat će se otpor koji će srušiti Karađorđeviće. Ne trebamo kraljeve i hegemonije; hoćemo pravednost i ljubav!« (I. Merz, Dnevnik, 29. 11. 1918.)
 

p. Božidar Nagy, SJ

Anketa

A. Plenković je u tajnosti dozvolio MOL-u da u Mađarskoj i Slovačkoj prerađuje hrvatsku naftu. Je li to izdaja nacionalnih interesa?

Srijeda, 27/05/2020

Tko je Online?

Trenutačno aktivnih gostiju: 1411 gostiju i nema članova online

 

AIPK Trgovine d.o.o.

 

Registar Branitelja

 

Udruga Zavjet

 

 

Grawe osiguranje

 

 

 

Veliko srce malom srcu

 

Facebook

 

 

Optika Kraljević