Get Adobe Flash player

Gashi: Povratak u našu prošlost, garantira dobru i sretnu budućnost koju svi želimo

 
 
U crkvi Svetog Nikole iz Srednjeg vijeka u Novom Brdu na Kosovu služena je katolička misa. Misu su predvodili kosovski biskupi Gyergy Doda i Zef Gashi. Misa je održana u okviru albanskih „dana dijaspore” poslije mnogo stoljeća - od XVII. stoljeća. Biskup Doda je u propovijedi pozdravio nazočne i misu posvetio onima koji su tu stoljećima živjeli, posebno se sjećajući „svećenika i biskupa koji su služili u ovoj crkvi. „Zašto smo danas na Novom Brdu? Željeli smo da dođemo ovamo jer je to mjesto koje dokazuje da smo bili prije religije. Bože, bili smo ovdje pre Kristova rođenja, bili smo prije nego što su Osmanlije došli s Muhamedom, bili smo ovdje prije nego su došli Slaveni. Bili smo ovdje iako je naše sjećanje možda izbrisano, imamo ovo kamenje koje dokazuje da smo i mi vjerovali, vjerovali onome što smo čuli u Evanđelju a koje nam govori: zapovijedam vam ljubimo jedni druge”, rekao je Doda.
http://www.eparhija-prizren.com/sites/default/files/users/4/unnamed.jpg
Nazočnima se obratio i biskup Zef Gashi koji je podržao ovu, kako je rekao, sretnu inicijativu koja se održava u pravo vrijeme i na pravom mjestu založivši se da ovo postane tradicija jer, rekao je, „povratak u našu prošlost, garantira dobru i sretnu budućnost koju svi želimo“.
Govorio je i Ismet Hajrulahu, ravnatelj Kosovskog instituta za zaštitu spomenika, koji je zahvalio biskupu i istakao da se misa održala u katoličkoj katedrali i da je posvećena cijeloj dijaspori i, kako je rekao, „mučenicima nacije”. Uzvraćajući na pozdrav, biskup Doda je pozvao na obnovu baštine i istakao da je to „dužnost države, ali mi imamo i mnogo teži zadatak od vas: vraćanje albanskog duha”. (po)

Anketa

Tko nadzire DORH?

Subota, 06/06/2020

Tko je Online?

Trenutačno aktivnih gostiju: 1824 gostiju i nema članova online

 

AIPK Trgovine d.o.o.

 

Registar Branitelja

 

Udruga Zavjet

 

 

Grawe osiguranje

 

 

 

Veliko srce malom srcu

 

Facebook

 

 

Optika Kraljević