Get Adobe Flash player
Gafovima do pobjede za predsjednika

Gafovima do pobjede za predsjednika

Milanovićevu marketinškom vraču Borisu Maleševiću...

Glas za Plenkovića - glas za Istanbulsku konvenciju

Glas za Plenkovića - glas za Istanbulsku konvenciju

Birači HDZ-a nisu birali koaliciju sa SDSS-om i...

Plenković: ITAS ne smije opstati!

Plenković: ITAS ne smije opstati!

Nakon što je eutanazirao članstvo HDZ-a, provodi diktaturu sličnu...

Plenković mora otići...

Plenković mora otići...

Plenković je katastrofa za Hrvatsku kao predsjednik Vlade i predsjednik...

Mrziteljima smeta i istarska himna

Mrziteljima smeta i istarska himna

Pa zar im i smeta i Krasna zemljo Istro...

 • Gafovima do pobjede za predsjednika

  Gafovima do pobjede za predsjednika

  četvrtak, 13. veljače 2020. 09:07
 • Glas za Plenkovića - glas za Istanbulsku konvenciju

  Glas za Plenkovića - glas za Istanbulsku konvenciju

  četvrtak, 13. veljače 2020. 09:02
 • Plenković: ITAS ne smije opstati!

  Plenković: ITAS ne smije opstati!

  četvrtak, 13. veljače 2020. 08:52
 • Plenković mora otići...

  Plenković mora otići...

  četvrtak, 13. veljače 2020. 08:42
 • Mrziteljima smeta i istarska himna

  Mrziteljima smeta i istarska himna

  četvrtak, 13. veljače 2020. 08:33

Milanovićevu marketinškom vraču Borisu Maleševiću "ljigavo" domoljublje i pozivanje na zajedništvo

 
 
Kad malo razmislim o tome što je obilježilo prošle predsjedničke izbore, osobito u mediji, a gdje drugdje, i na međumrežju, bez poteškoća uočavam kako su to tzv. gafovi. Zašto se umjesto ove "francuzice" nije koristila neka preciznija i odgovarajuća hrvatska riječ? Lukav izbor jer velika većina medijinih i politikinih konzumenata tek maglovito razumije što je "gaf" ili ima neko svoje "viđenje" značenja - dakle priprema je to za lov duša u mutnoj virtualnosti. „Gafom“ kao korbačem medija i intermedija (međumrežje) su mlatili jednu ženu, aktualnu Predsjednicu i ženu, dalje gledeć, spaljivali ju virtualno na lomači od gafova. To što je Predsjednik(ca) RH „u civilu“ zapravo žena, potpuno mi je nebitno, ali baš su ju oni koje/i se grade kako im je to bitno, pa uvode čak i "ženske kvote", zlostavljali s gafovima. Istodobno dok su se za nju „gafovi“ lijepili, lijepila ih medija i intermedija, dotle su se od pobjednika Milanovića jednostavno odbijali.
https://laverdadonline.com/wp-content/uploads/2020/01/8774aa54f3c8fed59ea13a5894a7714b5ffe2812.jpeg
Kako prošli, tako i oni  nastali u predizbornom hodu. Nekako kao da mu je medija (i intermedija) obukla zaštitno anti gafovsko odijelo, skafander.
 
"Normalan gaf(onja) s karakterom"
 
Tako je uspio od gafova neokrznut pobijediti, a s hipergafovskim, jednostavnim, nesloženim nadsloganom "Normalno" (sadrži i "normalna", normalan") - kojega mu je smislio i donirao (nula novaca kao prilog kampanji ?) njegov marketinški vrač Boris Malešević. Osim ovoga jednosloženca dodao mu je i "pravi" slogan: "Predsjednik s karakterom". I tako je, pored ostaloga, protekle izbore obilježio i rječnik stranih riječi, pa pobijedio "normalan gaf(onja) s karakterom". Baš bih volio vidjeti zna li doista biračko "tijelo" (zašto samo tijelo, di je mozak?) pogoditi prigodno pravo, a kamo li više značenja riječi "gaf", "normalan", "karakter". Zato, svaka čast vraču i mediji, intermediji. Primjerice "normalno" ima zdravstveno i šire društveno značenje. Prvo sigurno znači kako je netko zdrav/a/o (psihički), a ako je u ranim pedesetima to bi moglo značiti kako je bio (malo?) "munjen", pa ozdravio. Društveno može imati još niz značenja; ne mlati ženu, ni inače nije nasilnik, nije narkoman, pijanac, huligan, ovisnik o kocki i niz još očekivanih i većinski poželjnih ne-ova.
 
S "karakterom" je, poglavito u politici, složenije. Karakter, ili osobnost ima svako Božje, neki tvrde Evolucijino biće od escherichie coli do predsjednika svake republike, čega li već. Nema bića bez karaktera. U politici, jerbo se eto radi o ljudima, potrebuju se ličnosti, ali ne s bilo kakvim karakterom. Nažalost neobično često se u njoj nasele na vrh - uglavnom silom golom, vojnom, ekonomskom, marketinškom, njihovim kombinacijama - ličnosti s kvarnim, lažljivim, opakim, zločinačkim… karakterom. Marketinška sila, tehnologija manipulacije, rudarenja po i ljudskih duša, uznapredovala je enormno, al' se nije makla od početka - od onoga što je opće poznato kao propaganda. Lov na ljude, individue, utjerivanje u stado kao ovce, a da ovce to razumiju kao - demokraciju. Na prvi pogled ne grize, ne smrzava do minus četrdeset i niže, ne grije preko sto…, baš suprotno, kao da marketing – veseli (ovce).
 
"Ljigavo domoljublje" i "trulo zajedništvo"
 
Vratimo se sloganu "Normalno/Predsjednik s karakterom". Što je dakle bolesno pa ga treba ozdraviti, vratiti u "normalnost"? Evo što kaže naš marketinški vrač Boris Malešević. "Bilo mi je više ružno gledati to ljigavo domoljublje i pozivanje na zajedništvo. Što se pod time misli, kakvo zajedništvo? Na zajedništvo se ne poziva u normalnim okolnostima. Danas se Europa razvija na individualizmu, a ne na zajedništvu. Zajedništvo poput onoga u bivšem Sovjetskom Savezu nam ne treba.“ (e-JL, "Boris Malešević: Osmislio Milanovićev slogan, ali nije naveden među njegovim donatorima", 9. 2. 2020.) Bolesno je dakle domoljublje, pa je "ljigavo" i kao takvo, možda poradi ozdravljenja, poziva se na još jednu bolest- zajedništvo. Svašta sam se o tom bidnom domoljublju naslušao, ali da bi bilo "ljigavo" još nisam čuo. Zbilja gadljivo, teško je i zamisliti. Možda ovako: otrovna sluz, ako i pomislite na njega, a kamo li ga taknete cijedi vam se niz prste, sljepljuje ih… Možda se već raspada pa je to  zadnja mu faza raspada. Ma fuj. Od samog domoljublja opasnije je zajedništvo. Kakvo zajedništvo, na njega se "ne poziva u normalnim vremenima". Vremena su pak "normalna" zato što se "Europa razvija na individualizmu". Tu smo dakle - svaki individualizam je dobar , a svako zajedništvo sušto zlo, tvrdi Malešević pri čemu on i njegovi istomišljenici zajedništvo poistovjećuju s "nacionalizmom" i sličnim pojmovima, ma to i ne izgovorili. To je pak obična glupost, odnosno najobičnija ljigava propaganda (može i marketing, naročito politički). Naša dijagnoza Europe, čak i njezina, glasi kako je ona na smrt bolesna od individualizama, a ne možda od zajedništva. Preopsežno za dalje razmatranje za ovaj tekstić.
 
Individua od sto tisuća milijardi "individua"
 
Sa stajališta te "individue" individualizam stoji ovako: Ona punoljetna, s pravom glasa, se sastoji od oko sto tisuća milijardi malih "individua" - stanica u suživotu i trajnoj i stalnoj uređenoj, programiranoj, suradnji - dakle u zajedništvu. Toliko o, recimo, biološkom, fundamentalnom individualizmu. Zatim, kad takvu, odraslu, individua, kinesku ili europsku, napadne koronavirus njezine "male" individue kreću u obranu/rat nevjerojatno sređeno i svrhovito- opet u zajedništvu. Druge odrasle individue, još zdrave, također to u zajedništvu čine - liječnici, znanstvenici… sve do vojske. Tako eto izgleda individualizam i na mikro i na makro planu. Zaključak: pozivanje samo na njega, ma i u politici, ljigava je i opaka propaganda.
 
Kakav gaf za gafom, glupost od individualizama, na koncu, sama sebi skače u usta, udara se, bumerangom, u mozak. A što to bi za kampanje? Milanović imao stožer (zajedništvo), podržala ga Partija (zajedništvo) donatori razni javno i tajno, da se ne lažemo (zajedništvo), ljigave marketinške vračeve razne (zajedništvo), pri čemu je sve spomenuto zajedništvo, a ima ih još, barem interesno i ideološki cementirano. I što smo to onda na kraju dobili? Ljigavo zajedništvo bez domoljublja jerbo je ono, možda, već krepalo?
 
Dok ovo pišem Izabranik (Zar njegovi glasači nisu iskazali zajedništvo?) još nije preuzeo dužnost, a učinit će to na inauguraciji (ustoličenju) koja će biti nešto poput male kućne zabave. Kaže medija bit će četrdesetak uzvanika, ipak, u kakvom takvom (opet) ma i slabašnom zajedništvu. Predpredsjednikom Vrhovnog suda će prisegnuti, a himnu će, na toj maloj zabavi inauguracije otpjevati Josipa Lisac. Dobar izbor, šteta Josipe. Ne znam zašto si uzvanici sami i ne pjevaju. Po najnovijoj informaciji (srijeda uvečer) nastupit će i klapa HRM Sv. Juraj i orkestar HV-a. Pred tako malo odabranih, na tako malobrojnoj priredbi? Vama se sve to čini normalnim? Nadao sam se kako će Zoran Milanović biti bolji predsjednik barem od Mesića, što doista nije teško, nu njegov (pred)start na Farmi Pantovčak ne obećava. Kaže meni moj "individualizam".
 

Mato Dretvić Filakov

Birači HDZ-a nisu birali koaliciju sa SDSS-om i HNS-om

 
 
Ako većina članova HDZ-a, dana 15. ožujka 2020. ili u drugom krugu, 22. istoga mjeseca, izaberu Andreja Plenkovića za predsjednika svoje stranke znači da potvrđuju svu njegovu dosadašnju politiku vođenja stranke i države, a reflektira se to kroz vođenje Vlade RH koja korespondira sa Saborom odnosno zakonodavstvom, a posebno izborom ministara. A kad je riječ o Saboru onda je tu neskrivena koalicija koju je Andrej sam odredio a kosi se s voljom građana birača; ta nitko nije na izborima birao koaliciju tipa SDSS i HNS, koje su antipod onoga za što su glasali birači HDZ-a. Svjesni dakle budite vi plenkovićevci da njegovim izborom potvrđujete Istanbulsku konvenciju, Marakeški sporazum, koaliciju u Vladi (Divjak i Štromar) i Saboru, rečeni SDSS i HNS. Svjesni budite da potvrđujete stav ministrice Obuljen kako je ono događanje u Rijeci s petokrakom umjetnička sloboda a Plenković ne poduzima ništa, tj. da je smjeni. Da, da zamislite s kakvom su slobodom, valjda isto umjetničkom, Mladić i Šljivančanin šetali po Hrvatskoj i Vukovaru i Kninu. Tekla je crvena tekućina iz tijela naše braće i sestara svake životne dobi, pod crvenom petokrakom i silovane su tolike žene, valjda i ovdje silom ljudskih i umjetničkih sloboda i milinom „bratstva i jedinstva“ SFRJ-ota, s kulminacijom do masakra u Škabrnji i na Ovčari.
https://www.eng.kavkaz-uzel.eu/system/uploads/article_image/image/0002/20527/view_2.jpg
Ministrica Divjak dopušta pedofilsku lektiru u školi. Branitelji iz Domovinskog rata u Rijeci samo što ne plešu kozaračko kolo pred jugoslavenskom zastavom na riječkom Korzu da bi time podigli nivo dojma prelijepe Rijeke EPK (naravno, komunizma). Lijepo piše u svojoj kolumni Zvonimir Hodak kako je Rijeka postala Europska prijestoljnica komunizma (EPK). Svjesni budite poništenja inicijative za dva referenduma preko njegovog ministra Kuščevića, glede Istanbulske konvencije i izmjene zakona o izborima. Kakav apsurd: zar članovi HDZ-a (demokratska stranka u nazivu) ne gaze po demokraciji ako se odbacuje referendumska inicijativa, kao najveći stupanj demokracije? A da ne potežemo pitanje kršćana odnosno katolika i drugih vjera, a posebno mislim katolika, kako mogu sve ovo gore podržati? Ta ima li tu koji katolik među članovima HDZ-a?
 
Plenkovićevo gaženje i ponižavanje članova HDZ dolazi do izražaja za njegova posjeta, u mjesecu rujnu prošle godine, Krapinsko-zagorskoj županiji, komentirajući dnevnopolitičke aktualnosti na diktatorski način pa napitanje o najavi kandidature Mire Kovača na mjesto predsjednika stranke kaže kako mu je Kovačeva najava izgledala kao da je u povjerenju najavio u intervjuu svoju kandidaturu. Dodaje da je on irelevantan za politiku HDZ-a i da na politiku stranke ima utjecaj kao jedan građanin Finske na politiku Finske. „L´eta c´est moi“ reče jednom za sebe Luj XIV., kralj francuske, tj. „Država to sam ja“, zar se tako ne ponaša Andrej Plenković; što je jedan dr. sc. Miro Kovač, inače bivši ministar vanjskih i europskih poslova u Oreškovićevoj vladi RH, baš vidljivo odskačući po svom habitusu od Andreja Plenkovića budući da je na pariškom sveučilištu "Sorbonne Nouvelle", obranio magisterij na temu o nacionalnim i europskim politikama članicama Europske unije, kao i doktorat iz povijesti o međunarodnim odnosima s tezom o ulozi Francuske u stvaranju Kraljevine Jugoslavije?Smijenio ga je Davorom Ivom Stierom koji, istom, napušta ministarstvo zbog Plenkovićeva koaliranja s HNS-om.
 
Plenković HVIDR-i koja traži raskid koalicije, u istoj prilici, tj. posjetu rečenoj županiji dobacuje da mu ne će nitko određivati s kime će koalirati. Dakle što je Plenkoviću dr. sc. Miro Kovač a što građanin Finske za HDZ što mu je HVIDRA? E pa članovi HDZ-a na izborima za predsjednika stranke odlučite tko je Plenković, tko je dr. Kovač a tko običan građanin Finske? A što reći koliko mu znače žrtve branitelja HOS-a kad njihov slogan ZDS miče iz Jasenovca, a na popisu jasenovačkig žrtava su imena koja su i na popisu žrtava iz Auschwitza ili po svjedočanstvima na tisuće njih uopće nisu nastradali u Jasenovcu. Dakle, crvena petokraka pred kojom su poubijani na stotine tisuća Hrvata i laži koje su očite na rečenom popisu, Plenkoviću ne znači ništa mogu i dalje stajati pred očima javnosti? Hoćete li birati onoga koji pristaje na sve ovo?
 

Nikola Bašić, Vis

Nakon što je eutanazirao članstvo HDZ-a, provodi diktaturu sličnu onoj koju je provodio Tito

 
 
Mladi naraštaji ne znaju za jedno Titovo naređenje, koje je glasilo: „Prozor mora pasti! Nije ga interesiralo koliko će boraca poginuti u osvajanju toga gradića, trebao je pokazati svoju moć da se njegove naredbe moraju uvijek bezuvjetno izvršavati. Zašto to spominjem? Palo mi je na pamet da je to veoma slično onome što Plenković, njegov HDZ i njegova saborska većina od 76 'zombija' danas rade. Plenković nakon što je eutanazirao članstvo HDZ-a, provodi diktaturu sličnu onoj koju je provodio Tito, s tom razlikom što je Titu „glavu nosila“ prvo Moskva, a potom Washington, dok Plenkoviću „glavu nosi“ EU i EU birokracija.
https://poslovnipartneri.com/en/wp-content/uploads/sites/2/2016/12/nlogo-itas-cas-doo.jpg
Budući da je Plenković od EU birokracije dobio naputak da sve što se ne uklapa u paradigmu neupitnosti privatizacijske politike i neupitnosti da zaposlenici, radnici/djelatnici, jednom riječju narod NE ZNAJU i NE MOGU upravljati svojim životom i svojim sudbinama, proglasi populizmom i demagogijom! Ploveći na valu takve paradigme, za koju se već i na Zapadu koji bi nam trebao biti uzor, smatra da s njom nešto nije u redu budući da sve više raste jaz između 90 posto onih koji nemaju dosta ili nemaju ništa, i 10 posto onih koji imaju previše, Plenković poput poslušnog učenika koji provodi nauk onih koji polako i sami odustaju od njega, na sve načine u Hrvatskoj uništava sve što može donijeti zdravi rast, konkurentnost i inovacije, a favorizira ulaganja u turizam i ine djelatnosti koje ne stvaraju nove vrijednosti, već samo stvaraju privid o nekom rastu i razvoju. Kao poklonik takve političke, gospodarstvene i pravničke paradigme, Plenković govori u stilu najvećih populista i demagoga, ono što narod voli čuti, ali radi sve suprotno od onoga što govori, što skriva političkim i medijskim spinovima, sijajući maglu, iz koje, sad je već očito ne izrasta ništa dobro i korisno.
 
Žalosno je da članstvo HDZ-a i građani koji postaju sve pasivniji, pa rađe odlaze iz Hrvatske, nego da dignu svoj glas, ne shvaćaju što njima i svima nama radi ovaj tobože „vrstan“ pravnik, čija vrsnost nije potkrijepljena nikakvim opipljivim dokazima, jer nije u životi zaradio ni kunu kao odvjetnik, ni kao autor nekih članaka ili knjiga iz oblasti prava, pa čak ni kao djelatni pravnik u nekom poduzeću. A radi nam sljedeće:
-Tvrdi da bez tutorstva EU birokracije ne bi mogli opstati, pa mu se svaki prijedlog Saboru za izglasavanje bilo čega temelji na nalozima, direktivama EU birokracije.
-Prihvaća i nameće neupitnost naloga iz EU-a da hrvatska država NE SMIJE efektivno podržavati i poticati hrvatski proizvodni sektor, već se treba podržavati, poticati i investirati u sektore turizma, građevinarstva, IT sektor i slične sektore koji ne stvaraju dodatne vrijednosti, niti stvaraju radna mjesta!
-Prihvaća i nameće zakonske okvire koji guše i slabe ono malo onoga što je ostalo od domaćeg proizvodno/trgovinskog gospodarstva, dok istovremeno ne oporezuje dobit trgovačkih lanaca u stranom vlasništvu i stranih telekomunikacijskih tvrtki.
 
Na tragu takve političke paradigme, ignorirajući namjerno ili iz neznanja, osnovno pravilo znanosti o upravljanju, da se oni koji neuspješno rukovode nekim javnim poduzećima, tijelima ili institucijama trebaju smjenjivati i zamjenjivati stručnim i sposobnim ljudima, on drži takva rukovodstva na vlasti dok ne dovedu tvrtke do stečaja, pa onda slavodobitno tvrdi da je to dokaz nadmoći privatnog vlasništva nad društvenim vlasništvom. Na taj način su uništeni Uljanik, 3 Maj i brojne druga hrvatske tvrtke. Sva druga politička naklapanja i laži o uzrocima propasti proizvodnog gospodarstva su samo prazne floskule, laži i zamagljivanja istine.
 
I došli smo do točke kada valja konstatirati zašto ITAS NE SMIJE OPSTATI? Plenkovićevsko/HDZ-ovski politički „pretvorbenici su nagore opisane načine uništili tvornicu Prvomajsku, i već su bili spremni opljačkati vrijednu imovinu tvornice, no radnici to nisu dopustili, preuzeli su rukovođenje i upravljanje tvornicom, te osnovali novu tvrtku ITAS, u potpunosti u vlasništvu radnika iste te tvornice! No imali su problema s rješenjem dugovanja koja su im ostala kao „nasljedstvo“ iz doba kada su bili vođeni upravom koju je nametala politika. I što se danas događa? ITAS dolazi u blokadu i ne može isplaćivati plaće zaposlenicima, i nedostaju joj obrtna sredstva za podmirenje troškova komunalnih usluga, i dugovanje bankama, u iznosu od bijednih 900.000 kuna. Kažem bijednih jer država je za neuspješnu reformu obrazovanja, mikrobitove i tablete potrošila stotine milijuna kuna.
 
Vršitelj dužnosti direktora Dragutin Varga počinje štrajk glađu, jer razumijevanja i podrške od za to nadležnih ministarstava i Vlada nema, dok isti kapom i šakom daju novac čak i posrnulim privatnim tvrtkama. ITAS ne traži novac od Vlade, moli samo za jamstvo prema banci, od koje bi uzeli kredit od opet kažem „pišljivih“ 3 milijuna kuna, koji bi vratili, jer imaju ugovoren poslove i dobre tržišne šanse u izvozu. No molba ITAS-ovaca nailazi na šutnju i gluhe uši Plenkovićeve garde poslušnika. Nakon što su mediji konačno obratili pozornost na ovu situaciju, ministar Darko Horvat slavodobitno izjavljuje da „problemi nisu nepremostivi“, ali treba izvršiti analizu i restrukturiranje tvornice?! To zapravo znači sljedeće: Vlada će „velikodušno pomoći“ ITASU, ali zahtijevat će „restrukturiranje“, što znači smjenu svih onih koji trenutačno drže ITAS na životu,  dovođenje nekih politički podobnih na čelo ITAS-a, promjena u uhodanim vezama sa kupcima i asortimanu proizvodnje, što će ubrzo dovesti do zaključka, kao i u slučaju škverova da se „NE ISPLATI“ proizvoditi alatne strojeve! Nova će, od Vlade postavljena uprava dovesti ITAS u konačni stečaj i likvidaciju!
 
ITAS NE SMIJE OPSTATI, jer bi to bio dokaz da radnici, zaposlenici mogu uspješno upravljati tvornicom u vlastitom vlasništvu, pod uvjetom da ih ne ometa politika svojim ciljanim postupcima uništavanja proizvodnog gospodarstva! Jer ako ITAS opstane, postavit će se pitanje, zašto je toliko drugih dobro funkcionirajućih poduzeća moralo propasti pod „skrbništvom“ države? A to je pitanje čije postavljanje politika NE SMIJE DOPUSTITI!
 

Laslo Torma, dipl. el. ing.

Anketa

Projekt »Rijeka europska prijestolnica kulture« je:

Srijeda, 19/02/2020

Tko je Online?

Trenutačno aktivnih gostiju: 1385 gostiju i nema članova online

 

AIPK Trgovine d.o.o.

 

Registar Branitelja

 

Udruga Zavjet

 

 

Grawe osiguranje

 

 

 

Veliko srce malom srcu

 

Facebook

 

 

Optika Kraljević