Get Adobe Flash player
Deustašizacija je magla za dekroatizaciju

Deustašizacija je magla za dekroatizaciju

Komunizam uopće nije pao s padom Berlinskog zida - samo se prebacio u...

Protuzakoniti Zakon o izboru zastupnika

Protuzakoniti Zakon o izboru zastupnika

Čak je 883.042 birača koji nemaju prebivalište u Hrvatskoj,...

Kako se dijele

Kako se dijele "ustaške" kune

Na telefonskoj sjednici Srbima dodijeljeno 12 milijuna...

Izdaje naše predizborne

Izdaje naše predizborne

Svaka nova politička garnitura zaposli oko 20.000...

Zločinački karakter propale ideologije

Zločinački karakter propale ideologije

Vinko Puljić: Tko se od zločina ne distancira, taj postaje sudionik i...

 • Deustašizacija je magla za dekroatizaciju

  Deustašizacija je magla za dekroatizaciju

  četvrtak, 21. svibnja 2020. 17:14
 • Protuzakoniti Zakon o izboru zastupnika

  Protuzakoniti Zakon o izboru zastupnika

  srijeda, 20. svibnja 2020. 12:24
 • Kako se dijele

  Kako se dijele "ustaške" kune

  srijeda, 20. svibnja 2020. 19:41
 • Izdaje naše predizborne

  Izdaje naše predizborne

  utorak, 19. svibnja 2020. 13:24
 • Zločinački karakter propale ideologije

  Zločinački karakter propale ideologije

  utorak, 19. svibnja 2020. 13:20

Ova vremena zaslužuju katolički odgovor

 
 
Kroz povijest smo uvijek imali vladavinu elita, osim kod malih ratničkih plemena gdje je vladala rodovska demokracija tipa Hogara Strašnog. Demokracija, po Winstonu Churchillu najmanje loše rješenje, može funkcionirati u Islandu ili Švicarskoj, ali u Kini bi izazvala rasulo i građanski rat. Pitanja koliko je povijest neke zemlje kreirala geopolitika, koliko tradicija, koliko rasa ostaje otvoreno. Dugo sam smatrao da je reljef omogućio centralističko mađarsko kraljevstvo, a da je Hrvatima bio hendikep zbog manjka hrane i prometnih teškoća. Zatim sam držao da smo imali nesreće zbog turskoga faktora, ali danas vidimo da Mađarska ima Viktora Orbána, Zagreb anemiju, a Beograd višak krvi i manjak pameti, pa ju pušta i sebi i drugima. I tako je uvijek i bilo. Očito je da Indijcima, Kinezima i Japancima odgovara život u velikim zajednicama, da imaju odgovarajuću trpeljivost i disciplinu.
https://www.allstarentertainment-houston.com/616_500_csupload_13290377.jpg?u=2120070418
Tko danas vlada svijetom: bankari, vojnoindustrijski kompleks, obavještajci (bivši KGB?), KP Kine, tajna društva, vjerske zajednice ili izvanzemaljci ostavljam Vašoj mudrosti. Neki se zalažu za vladavinu inženjera. Pa već u Egiptu su tehnokrati bili prvi do faraona, jednako ih je mazila i Staljinova Rusija i nacistička Njemačka i liberalni Zapad jer su shvatili da bez tehnologije vlast nije efikasna ni vojno, ni ekonomski, ni poljoopskrbno ni upravno. Kako bi danas izgledala vladavina znanstvenika; tko uopće smije pretpostavljati da znanje i inteligencija sami po sebi čine čovjeka dobronamjernim, moralnim ili čak humanim. Leonardo da Vinci divio se makijavelističkome i brutalnome Cesareu Borgiji te stvarao grozna oružja poput sjekača nogu pješaka, Tycho Brahe mazao je paukove na kruh, Isaac Newton se u Parlamentu javio samo jednom za riječ kada je tražio da se otvori prozor radi zagušljivosti, Arthur C. Clarke bio je pedofil, Albert Einstein je oženio prvu rođakinju (isto su učinili i Charles Darwin i Abraham Maslow) i kao otac i suprug je bio nikakav… Newton je bio djevac, vjerovao u horoskop, doživljavao pomračenja uma.
 
Mnogi tzv. geniji bili su ili djetinje naivni, ili su njima vladale sasvim prosječne supruge (ima i genijalnih žena), neki su bili komunisti, fašisti, rasisti, društveno autistični itd. Kod muškoga spola zahvaljujući hormonalnoj agresivnosti i Y kromosomu puno je ovisnika, kockara, razbojnika, psihopata, ali i osoba koje mogu cijeli život provesti u „igri staklenim perlama“ (umjetnika, znanstvenika, filozofa). U većini društava nisu se poklapale vojna i duhovna vlast. Još uvijek osjećamo gdje su u Europi bili katolici, gdje pak protestanti i pravoslavni, u kojim dijelovima svijeta su vladali budisti u kojim muslimani, te sljedbenici moralista Konfucija. Je li protestantizam odraz germanskoga naroda koji je individualističan i radikalan, pa i hladan? Uostalom Philipp Melanchton, Ulrich Zwingli, Martin Luther, Jan Hus, John Wycliffe svaki su persona za sebe.
 
Je li pogrješno smatrati protestantizam racionalnim ili Germane individualcima, dosta je sjetiti se Vikinga ili Adolfa Hitlera. I budizam je priča za sebe, japanski zen više i nije budizam. Katoličanstvo je odgovaralo na izazove vremena od sv. Pavla, Aurelija Augustina, sv. Bazilija, sv. Benedikta iz Nurcije, sv. Franje i sv. Dominika, sv. Ignacija do Alberta Schweitzera i Majke Tereze. Bazilije i Benedikt stvorili jako redovništvo, Benedikt je značio i obnovu Zapadne civilizacije. Sv. Dominik je tražio učenost, sasvim prosječni vojnik jake volje i sistematičan u svojim razmatranjima. Sv. Ignacije Lojolski stvorio je elitu svojega vremena, disciplinirane svećenike koji su briljirali u matematici, prirodnim znanostima i jezikoslovlju. Je li to put u pomirenju uma i srca? Dvojim, svijet je paradoksalan. Vlast izaziva i protuefekt, komunisti su u Italiji najjači na prostoru Papinske države. Jedino u što sam siguran kada bih imao vlast jest da bih Društvu hrvatskih pisaca nametnuo Predraga Raosa za predsjednika, jer Tomići, Drakulićke i sl. trebaju sultana da im kaže kako realno stvari stoje. Oni ne žive u realnom svijetu. Ova vremena zaslužuju katolički odgovor, u kojoj formi će se to dogoditi ostaje nam pak za vidjeti.
 

Teo Trostmann

Anketa

A. Plenković je u tajnosti dozvolio MOL-u da u Mađarskoj i Slovačkoj prerađuje hrvatsku naftu. Je li to izdaja nacionalnih interesa?

Srijeda, 27/05/2020

Tko je Online?

Trenutačno aktivnih gostiju: 1668 gostiju i nema članova online

 

AIPK Trgovine d.o.o.

 

Registar Branitelja

 

Udruga Zavjet

 

 

Grawe osiguranje

 

 

 

Veliko srce malom srcu

 

Facebook

 

 

Optika Kraljević