Get Adobe Flash player
Deustašizacija je magla za dekroatizaciju

Deustašizacija je magla za dekroatizaciju

Komunizam uopće nije pao s padom Berlinskog zida - samo se prebacio u...

Protuzakoniti Zakon o izboru zastupnika

Protuzakoniti Zakon o izboru zastupnika

Čak je 883.042 birača koji nemaju prebivalište u Hrvatskoj,...

Kako se dijele

Kako se dijele "ustaške" kune

Na telefonskoj sjednici Srbima dodijeljeno 12 milijuna...

Izdaje naše predizborne

Izdaje naše predizborne

Svaka nova politička garnitura zaposli oko 20.000...

Zločinački karakter propale ideologije

Zločinački karakter propale ideologije

Vinko Puljić: Tko se od zločina ne distancira, taj postaje sudionik i...

 • Deustašizacija je magla za dekroatizaciju

  Deustašizacija je magla za dekroatizaciju

  četvrtak, 21. svibnja 2020. 17:14
 • Protuzakoniti Zakon o izboru zastupnika

  Protuzakoniti Zakon o izboru zastupnika

  srijeda, 20. svibnja 2020. 12:24
 • Kako se dijele

  Kako se dijele "ustaške" kune

  srijeda, 20. svibnja 2020. 19:41
 • Izdaje naše predizborne

  Izdaje naše predizborne

  utorak, 19. svibnja 2020. 13:24
 • Zločinački karakter propale ideologije

  Zločinački karakter propale ideologije

  utorak, 19. svibnja 2020. 13:20

Domoljubne ministre iz HDZ-a Plenković žurno smjenjuje, a koalicijske partnere iz HNS-a i SDSS-a nagrađuje

 
 
• Kada sam čuo da je Andrej Plenković smijenio Milana Kujundžića i na njegovo mjesto postavio Vilija Beroša, prva mi je asocijacija bila da je Hrvata naslijedio Mađar. Uskoro su mediji ušli u utrobu novoga ministra zdravstva i saznali smo da je liječnik Beroš podrijetlom iz Jelse sa Hvara i da Beroši uglavnom potječu iz Bratuša kod Makarske. Kako je tijekom stoljeća življenja u istoj austrougarskoj carevini puno Mađara dospjelo i do Jadranskoga mora, moguće je da preci ovoga hvarskog Beroša imaju veze i s Hunima. A i böros na mađarskom znači vino, böroshordó vinska bačva, böroskancsó vrč za vino, börospalack vinski podrum, a börospohár vinska čaša. Osim podrijetla zanimljivo je i što sve novi ministar posjeduje i tako saznasmo da uz kredite, džip i gliser posjeduje i prijavljeni sat marke Breitling koji vrijedi oko 35.000 kuna. Već viđeno!
https://footballia.net/matches/hungary-bulgaria/preview_image
Osim bezrazložne Kujundžićeve smjene zbog tamo nekakvoga bezveznog i nepotrebnog povjerenstva o tzv. sukobu interesa – za kojega je sve najgore ne tako davno javno govorio Plenković kada je odbio podastrijeti dokumentaciju i (ne)utrošeni novac za lagodan odlazak u Vladinom, tj. državnom zrakoplovu  njemu odanih čelnika HDZ-a u Finsku – vidljivo je ovo: kada su u pitanju domoljubni ministri smjenjuje ih preko noći, a kada su u pitanju nedomoljubni koalicijski partneri iz HNS-a ili SDSS-a sve im oprašta i nagrađuje ih novim zapošljavanjima. Najnoviji primjer je smjena Krešimira Žunića i na njegovo mjesto postavljanje Dragana Hristova (valjda on nije Bugarin) iz HNS-a, kojega je u APN ugurao Zoran Milanović i bivši HNS-ov koalicijski partner SDP. I zbog ovoga će netko pomisliti kako se već slaže buduća velika koalicija.
 
• Po čemu će vladavina Andreja Plenkovića najviše biti zapamćena? Možda po smjenama ministara. Nije isključeno. Već ih je smijenio 14, a do konca mandata još ima sedam mjeseci. Kako ih često smjenjuje još će najmanje dvojica pasti. Da se prisjetimo i podsjetimo, dosad su na razne načine smijenjeni, odletjeli ili otišli ovi ministri: Slaven Dobrović, Vlaho Orepić, Ante Šprlje, Ivan Kovačić, Davor Ivo Stier, Pavo Barišić, Martina Dalić, Marija Burić Pejčinović, Goran Marić, Gabrijela Žalac, Nada Murganić, Tomislav Tolušić, Lovro Kuščević i Milan Kujundžić. Neki su od ovih ministara otišli dostojanstveno, a neki su se žestoko borili da ostanu. Osim ove četrnaestorice još su dvojica preostalih ministara bili pred "izlazom" iz Hrvatske vlade. Radi se o Damiru Krstičeviću, koji se ipak pokolebao i ostao, i o Zdravku Mariću kojega ni ulica a ni oporba u dva navrata nisu uspjeli otjerati. Između Krstičevića i Marića, te preostale petorice nesmijenjenih ministara - Tomislava Ćorića (promijenio resor), Nine Obuljen Koržinek, Tome Medveda, Garija Cappellija i Olega Butkovića - dvojici se ne piše dobro i prijeti im smjena s ministarske dužnosti. Kako je samo nekoliko sati nakon smjene Kujundžića obnovljen napad na ministra Krstičevića, možda do kraja mandata ove Vlade ne će pasti dvojica, nego i trojica ministara.
 
• U današnje vrijeme neminovnoga i novog raskola i raspada HDZ-a nije naodmet podsjetiti što nam je sredinom rujna 2016. najavljivao tadašnji novi predsjednik ove političke stranke Andrej Plenković. U razgovoru s novinarom Darkom Jakovljevićem za prvi program njemačke državne televizije ARD Plenković je izjavio: "Moj je cilj da nema ekstremizma u HDZ-u" (https://www.jutarnji.hr/vijesti/hrvatska/plenkovic-za-njemacku-javnu-televiziju-moj-je-cilj-da-nema-ekstremizma-u-hdz-u.-misija-mi-je-ojacati-politicki-mainstream/4709369/ - 19. IX. 2016.). I cijelo proteklo vrijeme proveo je u borbi protiv zdravih snaga unutar HDZ-a i pretvorio je stranku u jad i bijedu. Domoljubno članstvo, za koje govore da ih je preko 200.000, je razvlastio i pacificirao, a svojoj kliki oko sebe, prije svega Davoru Božinoviću, Gordanu Jandrokoviću i Branku Bačiću, dao ovlasti koje im statutarno ne pripadaju. Za ARD Plenković je još rekao nekoliko demagoških fraza kako bi se dopao njemačkoj kancelarici Angeli Merkel i onima iz njezine stranke CDU-a, koju je odvukla u koaliciju sa socijalistima, što je postao Plenkovićev moto i cilj za stvaranje iste takve koalicije u Hrvatskoj između HDZ-a i SDP-a, nasljednika zloglasne Komunističke Partije. "HDZ je desni centar, i ja sam desni centar. Moja je misija ojačati politički mainstream. To je jasan zadatak koji vrijedi za sve partnere naše stranke u cijeloj Europi. HDZ je stranka koja oduvijek želi predstavljati sve građane Hrvatske. Hrvatski narod želi stranku koja se odgovorno postavlja prema nacionalnim interesima", rekao je tada Plenković. Možemo mu oprostiti što je u ovih nekoliko kratkih rečenica izrekao nekoliko stvari koje ne stoje i koje u ničemu nemaju utemeljenje, prije svega o HDZ-u u "desnom centru", jer ga je odvukao lijevo, pa o tomu kako on želi da HDZ "predstavlja sve građane Hrvatske", ali nikako mu ne možemo oprostiti kada kaže i laže da "Hrvatski narod želi stranku koja se odgovorno postavlja prema nacionalnim interesima", a on radi sasvim suprotno. Sve što je od dolaska na vlast činio, radio je protiv nacionalnih interesa.
https://888.hu/wp-content/uploads/2017/06/4106740-760x0.jpg
Miro Kovač
 
• Utakmica za prevlast u HDZ-u može početi. Poznati su novi akteri koji žele vratiti stranku članstvu. Bez obzira podržavaju li ili ne Miru Kovača, Ivana Penavu i Davora Ivu Stiera, svaki član i simpatizer HDZ-a mora ih pohvaliti na hrabrosti što su se jedini, kao poznatiji i viđeniji hadezeovci, usudili javno suprotstaviti Andreju Plenkoviću, koji je uništio stranku i odveo ju na crvena bespuća povijesne zbiljnosti. A na hrabrosti im treba i čestitati jer su riskirali ne samo u suprotstavljanju "velikome vođi", nego i kliki koja ga podržava do novoga preslagivanja u stranci. Na predstavljanju svoga programa i iznošenja razloga zašto su se suprotstavili Plenkoviću i čudnom i šutljivom društvu oko njega, hrabri trojac Kovač-Penava-Stier pokazao je kako se u društvu, pa tako i u strankama koje su uzurpirali pojedinci i skupine (HDZ, HSS…), može i mora bolje. Posebno treba pohvaliti ovaj trojac zato što je zatomio svoje osobne karaktere i dogovorio se tko će u slučaju pobjede biti na kojoj dužnosti. Time je izbjegnuta "borba za fotelje" i olakšan put na demokratizaciji stranke.
 
Već na početku predstavljanja u sjedištu Društva hrvatskih književnika u Zagrebu Miro Kovač, kandidat za predsjednika stranke, rekao je da ljudi – a ne samo HDZ-ovci - "žele demokratičnost, transparentnost i da se borimo za njihove interese", čime je poručio da je sadašnje stranačko vodstvo nedemokratično i da sve što radi radi tajno i samo u svome interesu, što je već u nastavku i istaknuo kada je rekao da nikada kao predsjednik HDZ-a ne će "ignorirati stranački status, zaključke predsjedništva stranke, donositi odluke svojom voljom i onda s time suočiti stranačko tijelo i vodstvo stranke, da oni to moraju prihvatiti, kao što je to bio slučaj u bliskoj prošlosti". Dakle, Kovač je rekao kako je u stranci dosta Plenkovićeve samovolje, i da je dosta "frkanja ruku" saborskim zastupnicima da podrže protuprirodne konvencije i zakone koji su u sukobu i suprotnosti sa zdravim razumom, da je dosta progona branitelja, mijenjanja ministara, suradnje s Pupovčevim Srbima i HNS-ovim trgovačkim liberalima... I nakon svega Kovač ne želi rat, on i njegovi suradnici nude ruku suradnje kako bi se izbjegao "sukob sa svojim biračima, članovima i simpatizerima, s ljudima koji imaju domoljubne stavove". Time je podsjetio na činjenicu da je Plenković stvorio vladajuću kliku oko sebe koja ga podržava u rashrvaćivanju i stranke i Hrvatske u cjelini. Sve u cilju da se zaustavi odvlačenje HDZ-a na ljevicu. "SDP su naši sunatjecatelji u politici i s njima ćemo se natjecati za prevlast, a ne sa svojim biračima. Na nama je sada da krenemo prema članstvu HDZ-a, da vratimo HDZ članstvu", poručio je Kovač Plenkoviću, a i onima koji ga iz neznanja i interesa i dalje slijepo slijede.
 
Ivan Penava, kandidat za zamjenika predsjednika HDZ-a, osudio je Plenkovićevo diktatorsko postupanje u vođenju stranke i zabranu narodnih referenduma iniciranih upravo protiv samovolje pojedinaca i onih koji su se okupili oko njega. I zato je vukovarski gradonačelnik rekao da je sadašnje vodstvo stranke sve radilo protiv naroda, a trebalo bi narodu služiti. »Sadašnji se HDZ odmaknuo od naroda. Ako stavite do znanja da nemate povjerenja u narod, u bazu, imate situaciju u kojoj se HDZ i nalazi i što u posljednjih nekoliko godina HDZ osjeća i trpi«, rekao je Penava i podsjetio kako aktualno vodstvo stranke nije dalo potporu narodu prigodom prosvjeda u Vukovaru. »Ne da nije došlo do potpore HDZ-a nego je došlo i do pokušaja opstrukcije samog prosvjeda, iz čega se nameće misao koja vodi k tomu da treba nastaviti put kojim je HDZ osnovan. Treba vrlo jasno reći da onaj tko bježi i nema snage donijeti pravdu žrtvama rata, radi jasan i nedvosmislen otklon od bilo kakve državotvorne politike. HDZ-ov politički habitus je centar i desno, koliko god ja ne volio te termine. Nažalost, mi se kao najveća domoljubna stranka već godinama, također od smrti Tuđmana, ne ponašamo tako. U zadnjih nekoliko godina, jasno smo detektirali opcije desnog HDZ-a kao najvećeg protivnika. Prihvatljiviji su nam HNS i SDSS kao partner od stranaka koje su nam prirodno sklone i na koje se oslanjamo. Kolinda je izgubila, razlozi za taj poraz su otuđivanje od baze i politike podjela, od čega je profitirala ljevica«, bio je više nego jasan Penava.
 
Treći član pobunjene, ali organizirane trojke, Davor Ivo Stier ostao je najskromniji i zadovoljio se samo dužnošću potpredsjednika stranke. Njegovo obraćanje javnosti karakteriziraju dvije riječi: kontinuitet ili promjene. Dakako, Stier je za promjene, jer Plenkovićev kontinuitet znači treći poraz na saborskim izborima koncem ove godine. »Neki mogu biti zadovoljni sa sadašnjim stanjem, načinom vođenja politike, komunikacijom, organizacijom stranke, rezultatima koje smo postigli na zadnjim izborima«, ironičan je bio Stier i dodao što nam je činiti: »Uvijek na prvom mjestu mora biti interes Hrvatske, stranački na drugom, a osobni na zadnjem mjestu«. Posebno je istaknuo da Plenkovića i one oko njega treba smijeniti prije svega i zato što vode politiku konfrontacije s ljudima koji se zalažu za povratak HDZ-a prema demokršćanstvu. Na kraju je Miro Kovač poručio: »Ne će više biti 'stranka to sam ja'! Politiku više ne će voditi stručnjaci za odnose s javnošću, nego stranački ljudi i stranačko vodstvo. Stranka je otišla u lijevo i to nije dobro. O partnerima na izborima ne ćemo govoriti na osnovi prosudbe jednog čovjeka, pa bio on i predsjednik HDZ-a«.
 
• Ministarstvo znanosti i obrazovanja raspisalo je natječaj za nabavu usluge hrane i pića za oko 64.000 učitelja, ravnatelja, stručnih suradnika svih osnovnih i srednjih škola te centara za odgoj i obrazovanje u Hrvatskoj koji sudjeluju u kurikulnoj reformi te domaće i strane stručnjake koji su podrška reformi. Cijena ove nabave iznosi 4.016.000 kn bez PDV-a od 25 posto. Nije to neki novac ako znamo da ceh plaća Europska unija iz svojih fondova. Kad je bal, nek' je bal!
 
• Na Dan Europe, 9. svibnja 2020., započinje konferencija Europske komisije o budućnosti Europe koja će trajati dvije godine. I nije to neka vijest da na čelu ovoga projekta nije naša Dubravka Šuica. Ona nam obećava da će "konferencija omogućiti otvorenu, uključivu, transparentnu i strukturiranu raspravu s građanima iz različitih sredina i iz svih društvenih slojeva. Komisija se obvezuje da će poduzeti daljnje korake na temelju ishoda tih rasprava". Sada mi je jasno kako od ove inicijative nema ništa, nema budućnosti za nas Europljane. Posebice kada Šuica spominje dobro nam već znane fraze koje nemaju nikakve veze sa stvarnošću, poput borbe protiv klimatskih promjena i suočavanja s ekološkim izazovima, a posebno se bojim njezina i njihova "promicanja europskih vrijednosti".
 

Marijan Majstorović

Anketa

A. Plenković je u tajnosti dozvolio MOL-u da u Mađarskoj i Slovačkoj prerađuje hrvatsku naftu. Je li to izdaja nacionalnih interesa?

Srijeda, 27/05/2020

Tko je Online?

Trenutačno aktivnih gostiju: 1346 gostiju i nema članova online

 

AIPK Trgovine d.o.o.

 

Registar Branitelja

 

Udruga Zavjet

 

 

Grawe osiguranje

 

 

 

Veliko srce malom srcu

 

Facebook

 

 

Optika Kraljević