Get Adobe Flash player
POPIS PUČANSTVA - Srbi će sami sebe popisivati

POPIS PUČANSTVA - Srbi će sami sebe popisivati

Riječ "samodopisivanje" sama po sebi najbolje govori kakvo nas...

Infantilno nadmudrivanje dvojice predsjednika

Infantilno nadmudrivanje dvojice predsjednika

Sjetite se svih putovanja bivših predsjednika. Osim toga, tko...

Dvojica eksponenta velikosrpske politike u Hrvatskoj

Dvojica eksponenta velikosrpske politike u Hrvatskoj

Kardinal Stepinac i tadašnja hrvatska država organizirali su...

Hrvatskom vladaju potomci ubojica 1945.

Hrvatskom vladaju potomci ubojica 1945.

Oni koji blokiraju proglašenje svetim bl. Stepinca blokiraju i...

Odricanje valjanosti primjene odluka KPJ

Odricanje valjanosti primjene odluka KPJ

Komunistička Partija Jugoslavije donosila je odluke suprotne postojanju i...

 • POPIS PUČANSTVA - Srbi će sami sebe popisivati

  POPIS PUČANSTVA - Srbi će sami sebe popisivati

  srijeda, 16. rujna 2020. 17:30
 • Infantilno nadmudrivanje dvojice predsjednika

  Infantilno nadmudrivanje dvojice predsjednika

  ponedjeljak, 14. rujna 2020. 15:00
 • Dvojica eksponenta velikosrpske politike u Hrvatskoj

  Dvojica eksponenta velikosrpske politike u Hrvatskoj

  četvrtak, 17. rujna 2020. 18:43
 • Hrvatskom vladaju potomci ubojica 1945.

  Hrvatskom vladaju potomci ubojica 1945.

  četvrtak, 17. rujna 2020. 09:45
 • Odricanje valjanosti primjene odluka KPJ

  Odricanje valjanosti primjene odluka KPJ

  četvrtak, 17. rujna 2020. 09:55

Saudijska Arabija smanjuje cijenu nafte, pripremajući se za novi val koronakrize

 
 
Američki Bloomberg danas piše kako je Saudijska Arabija snizila cijene nafte za listopadske fjučerse, što je znak, da se najveći svjetski izvoznik „crnog zlata“ priprema za novo kolebanje (smanjenje) potražnje s obzirom na pojavu novih žarišta koronavirusne infekcije Covid-19 u svijetu. Državna tvrtka Saudi Aramco smanjila je proizvodnju ključne sorte Arab Light za isporuke u Aziju – svoje glavno tržište. To je smanjilo cijene za kupce saudijske nafte u SAD-u.
https://imagevars.gulfnews.com/2020/08/19/Saudi-oil-Aramco-refinery_1740758cac7_medium.jpg
Koronavirusna pandemija gotovo je blokirala svjetsko gospodarstvo, a jedna od sfera koja je najviše stradala je ona koju čine zračni prijevoznici, koji su i jedni od najvećih korisnika naftnih prerađevina. U travnju su se Saudijska Arabija, Rusija i ostale zemlje proizvođači nafte iz platforme OPEC+ dogovorile o smanjenju proizvodnje za 10 milijuna barela dnevno, što je oko 10% svjetskih isporuka, kako bi podržale cijene koje su pale na povijesne minimume. Ta odluka, kao i oporavak kineske potražnje, doveli su do porasta cijena nafte za više od dvostruko. Ali one su ponovo počele padati. Tako je prošli tjedan, 4. rujna, nafta Brent koštala 42,66 dolara za barel, što je bio najveći pad u zadnja gotovo tri mjeseca. To je posljedica rasta broja zaraženih Covidom-19 u zemljama, poput SAD-a i Indije.
 
Smanjenje cijena nafte može povećati kineski uvoz „crnog zlata“ idućih mjeseci, a upravo tu zemlju Saudi Aramco smatra jednom od ključnih za svjetsko naftno tržište.
 

Zoran Meter, https://www.geopolitika.news/vijesti/saudijska-arabija-smanjuje-cijenu-nafte-pripremajuci-se-za-novi-val-koronakrize/

Trumpov rasizam, Netanyahuov cionizam, Bin Zayedov selefizam, Vučićevo četništvo za bosanske muslimane…

 
 
Neobjašnjivo je ponašanje Bakira Izetbegovića, kao predsjednika SDA, odnosno bošnjačkog nacionalnog lidera, kao i ponašanje reisul-uleme Husein ef. Kavazovića, kao vjerskog lidera, prema istupima umirovljenog reisul-uleme Mustafe ef. Cerića. Nije ovdje riječ o njegovim bezbrojnim nesuvislim izjavama, lapsusima i eskapadama i škrabotinama u medijima i na društvenim mrežama, već je riječ o njegovim stavovima koje iznosi pred međunarodnom zajednicom, posebno u islamskom svijetu, u ime bosanskih muslimana. Konkretno, riječ je o njegovoj podršci sporazumu Izraela i UAE-a koji je rezultirao uspostavom diplomatskih odnosa ovih država. To su naravno objavili režimski listovi u UAE-u uz Cerićevu fotografiju sa ahmedijom na glavi. Cerić je kao dugogodišnji reisul-ulema zaista uživao ugled u arapsko-islamskom svijetu i stoga se njegovoj izjavi dao publicitet u UAE-u. Osim toga, on je još uvijek član nekih vjerskih organizacija u islamskom svijetu poput Svjetske islamske lige (RABITA). Ali, njegova izjava ima posebnu težinu zbog toga što se u islamskom svijetu Palestina i Bosna doživljavaju kao blizanke, a narodi supatnici uslijed povijesne golgote koju preživljavaju od strane četničko-cionističke koalicije. Tako da su prvi komentari na ovu vijest bili da su bosanski muslimani izdali „braću Palestince“. Sam Cerić nije imao potrebu išta demantirati ili pojašnjavati.
https://emiratesleaks.com/wp-content/uploads/2020/09/368-3-750x430-1-750x430.jpg
U vrijeme kad je Cerić komentirao „historijski sporazum“ između Izraela i UAE-a nije bilo naznaka da će u pregovorima između Srbije i Kosova biti spomenut Izrael. Tek priznanjem Kosova od strane Izraela i odluka da Srbija premjesti svoje veleposlanstvo u Jeruzalem, što implicira i priznanje Jeruzalema kao glavnog grada židovske države, Cerićeva izjava se može dovesti u pravi kontekst. Prvo treba uočiti da već dugi niz godina šeik Mohammed bin Zayed Al Nahyan i Aleksandar Vučić njeguju prijateljske odnose. Radi kurioziteta treba posjetiti da je najljepšu džamiju u Abu Dhabiju, koja je posvećena osnivaču UAE-a, gradila tvrtka iz Beograda. Izrael je oduvijek gajio posebne simpatije prema Srbiji jer je smatra kolijevkom cionizma u ideološkom smislu. Larva ideje cionizma zametnula se u jednoj srpskoj palanki, u glavi jednog rabina, u vrijeme općeg ustanka protiv Osmanlija.
 
Povratak Izraela na Balkan vjerojatno je uvjetovan geopolitičkim aspiracijama Turske u ovoj regiji. Sama činjenica da je upravo Turska dugo bila jedina islamska zemlja koja je priznavala državu Izrael, te da su odnosi ove dvije države potpuno zaleđeni dovoljan je motiv samom Izraelu da je pokuša obuzdati kao glavnog geopolitičkog igrača na Bliskom istoku i Mediteranu. Pore Jordana i Egipta, država čije je priznanje Izraela uvjetovano vojnim porazima u arapsko-izraelskim ratovima, nitko prije UAE-a nije ni pomišljao na odmrzavanje odnosa s židovskom državom. Političke tenzije i rivalitet između Izraela i Turske nije samo uvjetovan turskom bezrezervnom podrškom Palestini, odnosno samom Hamasu, koliko je uvjetovan geostrateškim interesima koji se ogledaju kroz kontrolu prirodnih resursa, nafte i plina. Ovaj plan turski predsjednik Reçep Tayip Erdoğan sprovodi pod nazivom „Mavi Vatan/ Plava država“. Po mnogim arapskim analitičarima dolazak Fataha Al Sisija na vlast u Egiptu, pored zatiranja pokreta „Muslimanska braća“, uvjetovan je egipatskim tajnim isporukama plina Izraelu. A, opće je poznata činjenica da se Sredozemlje tretira kao najveća deponija zemnog plina i da Izrael oduvijek ima aspiraciju domoći se tih nalazišta. Takvo jedno nalazište je upravo Turska nedavno otkrila u Istočnom Mediteranu. Ako su vojni konflikti i agresije na zemlje bogate naftom okarakterizirani kao ratovi za „crno zlato“, onda se i tursko-grčki konflikti, te podjela Cipra može tretirati kao bitka za kontrolu velikih nalazišta plina u istočnom Mediteranu. Tursko-libijski vojni savez, kao i savez Egipta i Grčke inicirani su ovim interesima.
 
E, budući Bosna i Hercegovina ima vrlo specifične odnose sa svim nabrajanim akterima moralo bi je se ticati što se događa na Bliskom istoku i Sredozemlju. Iako je Bosna i Hercegovina formalno priznala Izrael i Cipar, malo je poznato da je tadašnji bošnjački član Predsjedništva BiH Alija Izetbegović uskratio svoj potpis, što će reći da nije bio voljan priznati ni Izrael ni Cipar. Time je jasno dao do znanja da se bosanski muslimani solidariziraju s Palestincima koji imaju pravo živjeti u svojoj nezavisnoj i suverenoj državi. Uskraćivanjem potpisa na priznanje grčkog dijela Cipra, bez Sjevernog Cipra, Alija Izetbegović se rukovodio time što je principijelno protiv etničkih podjela država, ali nije želio kvariti odnose sa Turskom. Tako da je cjelokupna politika američkog predsjednika Donalda Trumpa na Bliskom istoku, koja je rezultirala dramatičnim odlukama i sporazumima, čiji je kreator njegov zet Jared Kushner, okarakterizirana prilično sebičnom i gramzivom. Kushner slovi kao notorni cionista, a premijer Izraela Benjamin Netanyahu je kućni prijatelj Kushnerovih. Kćerka američkog predsjednika Ivanka napustila kršćanstvo i prebacila se na judaizam nakon udaje za Kushnera. Sam Trump slovi kao predsjednik koji je naklonjen Židovima i on tu svoju naklonost ne krije.
 
Iako su bošnjački političari sa zebnjom pratili ishod pregovora u Washingtonu, jer je Milorad Dodik uporno inzistirao na povezivanju priznanja Kosova od strane Srbije sa priznanjem Republike srpske, te su odahnuli što BiH uopće nije bila tema razgovora, da znaju što ne znaju, imali bi ozbiljnih razloga za zabrinutost. Bućkuriš pregovora iz Washingtona mogao bi se pretvoriti u košmar na Balkanu.
Sasvim je očigledno da je pad Mile Đukanovića u Crnoj Gori prvi konkretan rezultat pregovora u Washingtonu. Sam Đukanović je diplomatskom frazom da međunarodna zajednica prešutno podržava Beograd u pritiscima na Crnu Goru, priznao da je Crna Gora prva žrtva Vučićeve kooperativnosti u Washingtonu koja se ogleda kroz udovoljenje Trumpu da premjesti veleposlanstvo u Jeruzalem. Iako Crna Gora nema toliko dodirnih geopolitičkih tačaka s Bliskim istokom, odnosno Sredozemljem, platila je ceh kao najslabija karika na Balkanu. Što onda može očekivati Bosna i Hercegovina koja je po više osnova uvučena u kontekst priče Trumpovog „pospremanja“ Bliskog istoka?!
 
Kada su SAD odlučile stati u obranu Bosne i Hercegovine u vrijeme kad je Srbija bila izvršila agresiju na nju kao tek priznatu državu, to se potpuno uklapalo u koncept geostrateških američkih interesa. Amerika je kao supersila željela pokazati da brani muslimane okružene kršćanima, kao što brani Židove okružene muslimanima. Još uvijek su Amerikanci na tim stajalištima, ako je suditi po ponašanju i izjavama specijalnog predstavnika SAD-a za Zapadni Balkan Matthewa Palmera, koji je odmah nakon srbijansko-kosovskih pregovara u Washingtonu posjetio Sarajevo. Ali, Trumpova politika prema islamskom svijetu toliko je pristrana da potpuno polarizira muslimane kako po ideološko-vjerskoj, tako i po rasnoj, odnosno nacionalnoj osnovi. Doduše, islamski svijet je već bio podijeljen, ali nikad konture tih podjela nisu izgledale tako vidljive i jasne na geopolitikom planu kao danas. I što je najopasnije po tim osnovama se formiraju politički blokovi i vojni savezi. Bosna i Hercegovina je uživala jedinstvenu podršku u islamskom svijetu tokom agresije na nju. Danas se to već ne može reći jer se već javljaju problemi u diplomatskim odnosima upravo sa onim blokom zemalja koje favorizira Trump u svojoj politici „pospremanja“ Bliskog istoka. Jedna od tih zemalja su Ujedinjeni Arapski Emirati! Njihov suveren se, u najmanju ruku, ponaša ignorantski prema Bosni i Hercegovini. Njegov ovakav odnos je prvenstveno ideološko-vjerske naravi. I nije to samo manira princa i prijestolonasljednika Bin Zayeda, već i drugih arapskih prinčeva i prijestolonasljednika koje favorizira predsjednik Trump, odnosno njegov zet u „pospremanju“ Bliskog istoka. Ako bismo pojednostavili stvari i na osnovi osobnog imidža kakvog imaju u medijima sudili politikama Trumpa i njegovih favorita Netanyahua, Bin Zayeda i Vučića, sve je to suprotno od onoga što stoljećima Bosnu čini Bosnom i onoga na čemu i radi čega Bosna kao država postoji i opstaje. Ideološke agende njihovih politika su u potpunoj suprotnosti s onim što Bosna jest. Trumpov rasizam, Natenyahuov cionizam, Bin Zayedov selefizam, Vučićevo četništvo za bosanske muslimane su političko-ideološke horor vizije od kojih im se ledi krv u žilama. One su protiv susreta civilizacija, dijaloga i suživota islama i kršćanstva što je povijesna misija bosanskih muslimana.
 

Nedžad Latić, thebosniatimes.ba, https://thebosniatimes.ba/50492/hoce-li-bosna-prezivjeti-trumpa-latic-buckuris-iz-washingtona-mogao-bi-se-pretvoriti-u-kosmar-na-balkanu/

Presuda višeg američkog okružnog suca Garya L. Sharpea na američkom Okružnom sudu

 
 
Savezni sudac u SAD-u presudio je da državne i gradske vlasti New Yorka ne mogu ograničiti vjerska okupljanja, ako istovremeno dopuštaju masovne prosvjede protiv policijske brutalnosti i ponovno otvaranje svjetovnih poslova za vrijeme pandemije COVID-19.
https://s.hdnux.com/photos/72/34/239421/7/rawImage.jpg
Gary L. Sharpe
 
Presuda višeg američkog okružnog suca Garya L. Sharpea na američkom Okružnom sudu za sjeverni okrug New Yorka zaključuje da država krši Prvi amandman ograničavajući vjerska okupljanja. Sharpeova je odluka zamijenila preliminarnu mjeru guvernera New Yorka, Andrew Cuoma, državne odvjetnice Letitie James i gradonačelnika Billa de Blasia kojom se određuje i provodi ograničenje vjerskih okupljanja na otvorenom ili ograničavanje zatvorenih vjerskih skupova na kapacitet ispod 50 posto.
Tužba vlč. Stevena Soosa i drugih protiv Cuomai ostalih podnesena je 10. lipnja u ime dvojice katoličkih svećenika iz New Yorka te tri člana ortodoksne židovske zajednice iz Brooklyna. Vrijedi spomenuti kako se radi o svećenicima koji su članovi Svećeničkog bratstva Svetog Pia X(FSSPX).
 
U presudi se navodi komentar gradonačelnika De Blasia, upućen NYPD (policijskom snagama New Yorka) da odmah onemoguće ili čak uhite one koji se okupljaju u velikim grupama s napomenom kako se „Ovdje radi o zaustavljanju ove bolesti i spašavanju života. Točka.” U presudi je također navedeno da je De Blasio (na skici gore) osobno, “bez maske, 4. lipnja sudjelovao u masovnom političkom skupu, održanom u znak sjećanja na Georgea Floyda”. Sudac je stoga utvrdio da su guverner Cuomo i gradonačelnik De Blasio poslali jasnu poruku da “masovni prosvjedi zaslužuju povlašteni tretman”.
 
Odvjetnik katoličkih svećenika, Christopher Ferrara iz udruge za vjerske slobode Thomas More Society, rekao je u izjavi da je Sharpeova presuda dokinula sramotni “Protokol društvenog razdvajanja” guvernera Cuoma, koji je bačen kroz prozor čim su on i gradonačelnik de Blasio uočili masovne prosvjede koje i sami podupiru na ulicama svog grada.” Kako je Ferrara naveo: “Odjednom, ograničenje “masovnih okupljanja” više nije potrebno radi “spašavanja života”. U isto vrijeme, policija nije reagiralo na tisuće okupljenih građana na ovogodišnjoj gey paradi, također održanoj na ulicama centra grada!
Netko bi razumno nakon ove presude pomislio da će biskupi države New York biti oduševljeni ovom pobjedom i pravilno je iskoristiti? Ili ipak ne? Nije prošlo ni dvadeset i četiri sata, a objavljena je sljedeća službena izjava: “Katolička biskupska konferencija New Yorka, koja predstavlja biskupe ove savezne države, izjavljuje da će župe vjerojatno nastaviti slijediti državne zdravstvene smjernice za ponovno otvaranje, iako ih one zakonom više ne obvezuju.”
 

https://www.quovadiscroatia.com/nysud-dozvolio-veca-okupljanje-vjernika-no-biskupi-ce-i-dalje-slijediti-drzavne-zdravstvene-smjernice/

Anketa

Vjerujete li da će Vas maske spasiti od zaraze?

Subota, 19/09/2020

Tko je Online?

Trenutačno aktivnih gostiju: 1389 gostiju i nema članova online

 

AIPK Trgovine d.o.o.

 

Registar Branitelja

 

Udruga Zavjet

 

 

Grawe osiguranje

 

 

 

Veliko srce malom srcu

 

Facebook

 

 

Optika Kraljević