Get Adobe Flash player

Pravno mišljenje Međunarodnoga 'Monsanto Tribunala'

 
 
Došao je odlučujući dan, ili kako mnogi uobičavaju reći u svim tako iznimno važnim trenutcima, došao je dan „D“. Naime, kao što je bilo i najavljeno, u utorak 18. travnja 2017. u Haagu je pet uglednih i iskusnih međunarodnih sudaca „Monsanto Tribunala“ javnosti predstavilo svoje pravno savjetodavno mišljenje o aktivnostima multinacionalne korporacije „Monsanto“. Moram podsjetiti da je u vrijeme obilježavanja Svjetskog dana hrane (14.-16. 10. 2016.) u Haagu održan trodnevni tribunal/sud gdje su eminentni međunarodni sudci slušali svjedočanstva žrtava agrokemijske kompanije „Monsanto,“ kao i stručna izlaganja pravnih stručnjaka, odvjetnika i znanstvenika. Iako je pravno mišljenje sudaca Tribunala bilo najavljeno za 10. prosinca 2016. kada se obilježava Međunarodni dan ljudskih prava, ono je kasnije prolongirano radi složenosti i goleme količine sakupljenih podataka i svjedočanstava.
http://s2.lemde.fr/image/2016/10/16/696x348/5014542_3_eeaf_reunion-du-tribunal-international-citoyen_79097e662b52334dade4f76b3cfdc41e.jpg
Stručno pravno mišljenje pet eminentnih međunarodnih sudaca najkraće glasi: Monsantove aktivnosti negativno utječu na temeljna ljudska prava.
Nadalje, sudci su došli do važnih zaključaka, kako u ponašanju Monsanta tako i o potrebnim dostignućima međunarodnog prava. Svi zaključci su vrlo važni i mogu biti od velike pomoći žrtvama Monsanta diljem svijeta.
Potrebna je bolja pravna regulacija u svrhu zaštite žrtava od multinacionalnih korporacija.
Dakako, sudci su zaključili da je Monsanto sudjelovao u praksama koje negativno utječu na pravo na zdrav okoliš, pravo na hranu i pravo na zdravlje. A na samom vrhu negativnih ponašanja kompanije „Monsanto“ nalazi se njegov negativan utjecaj na pravo slobode koja je neophodna za znanstvena istraživanja.
Sudac Steven Shrybman, Kanada, izjavio je sljedeće: „Ponašanje Monsanta [...] potpuno je nespojivo sa slobodom koja je neophodna za znanstveno istraživanje. [...] Znanstvenici tada ne uživaju slobodu potrebnu za obavljanje njihovog rada, društvo nema sredstva potrebna za zaštitu temeljnih prava. Previše je primjera korporacija koje namjerno zamagljuju znanstvene rezultate ili napadaju znanstvenike kako bi širili lažne informacije i zbunjenost u društvu, kao u slučaju duhana, klimatskih promjena, različitih kemijskih proizvoda u svrhu odvraćanja društva od poduzimanja mjera zaštite.“ 
 
Sudci također zaključuju kako unatoč razvoju mnogih instrumenata za zaštitu okoliša ostaje praznina između obveza i stvarnosti zaštite okoliša.
Međunarodno pravo mora se poboljšati radi bolje zaštite okoliša i mora uključiti zločin ekocida. Tribunal zaključuje – ukoliko bi takav zločin ekocida bio priznat u međunarodnom kaznenom pravu, djelatnosti kompanije „Monsanto“ mogle bi predstavljati zločin ekocida.
 
U trećem, posljednjem dijelu pravnog savjetodavnog mišljenja, sudci Tribunala usredotočili su se na širenje jaza između međunarodnog prava o ljudskim pravima i korporativne odgovornosti. Potrebno je potvrditi primat međunarodnog prava o ljudskim pravima i pravima okoliša. Postoji skup pravnih propisa za zaštitu prava investitora u okviru Svjetske trgovinske organizacije (WTO) i bilateralnih ugovora o ulaganjima te o odredbama sporazuma o slobodnoj trgovini (npr. TTIP, CETA i dr.). Ove odredbe ugrožavaju sposobnost država da održavaju politike, zakone i praksu koja štiti ljudska prava i zaštitu okoliša. Tijela Ujedinjenih naroda/UN-a hitno trebaju poduzeti mjere – u protivnom će ključna pitanja rješavati privatni sudovi koji djeluju izvan okvira UN-a. Sudci „Monsanto Tribunala“ savjetuju UN da poduzmu mjere kako bi temeljem međunarodnih zakona osigurali zaštitu ljudskih prava i zaštitu okoliša koja trgovinski sporazumi ne bi smjeli prekoračivati. Trebalo bi biti moguće pokrenuti progone multinacionalnih korporacija u Međunarodnom kaznenom sudu.
 
Tribunal također požuruje na zadržavanje odgovornosti ne-državnih aktera unutar međunarodnog prava za ljudska prava. Tribunal ponavlja da multinacionalna poduzeća moraju biti prepoznata kao odgovorni akteri, i tada bi trebala biti podvrgnuta nadležnosti Međunarodnog kaznenog suda u slučaju kršenja temeljnih prava. Tribunal nadalje jasno identificira i osuđuje veliku razliku između prava multinacionalnih korporacija i njihovih obveza. Stoga, savjetodavno mišljenje ohrabruje / potiče nadležna tijela da zaštite učinkovitost međunarodnog prava o ljudskim pravima i zaštiti okoliša od ponašanja multinacionalnih korporacija.
 
Vrlo jasni zaključci biti će od jednakog interesa i za kritičare Monsanta i industrijske poljoprivrede kao i za dioničare kemijskih kompanija, a osobito za „Bayer.“ Ugled Monsanta – i Bayera u slučaju njihovog spajanja – ne će se poboljšati ovim zaključcima sudaca Tribunala. Savjetodavno mišljenje snažan je signal onima koji su uključeni u međunarodno pravo, ali također i žrtvama toksičnih kemikalija i korporativne moći. Tribunal je stvorio veze i podijelio važne informacije između odvjetnika i organizacija koje predstavljaju žrtve. Stoga je vjerojatno da će zaključci Tribunala dovesti do više odgovornosti protiv Monsanta i sličnih kompanija. To će rasvijetliti pravi trošak proizvodnje i utjecati na vrijednost udjela u dugoročnom smislu. Kompanije koje uzrokuju oštećenje zdravlja, hrane i okoliša trebaju i biti će odgovorne za svoje postupke.    
 

Rodjena Marija Kuhar, dr. vet. med.

Zakonom treba zabraniti širenje velikosrpskih laži o nepostojećim žrtvama u Jasenovcu i Jadovnu

 
 
U kakvoj to mi državi živimo? Po imenu rekli bismo u samostalnoj i slobodnoj demokratskoj hrvatskoj državi Republici Hrvatskoj, a je li to ona po svome sadržaju? Kakva je to hrvatska država, ostvarena krvlju najboljih sinova i kćeri hrvatskoga naroda i drugih poštenih građana u obrambenom i osloboditeljskom Domovinskom ratu protiv velikosrpske agresije i počinitelja stravičnih zločina nad civilnim stanovništvom hrvatskoga naroda, braniteljima i hrvatskom zemljom? Kakva je to hrvatska država, kada se u toj državi, od 2000. godine na dalje, progone i teroriziraju hrvatski branitelji, poništavaju, izruguju i omalovažavaju sve hrvatske vrijednosti, kao što je hrvatski jezik, hrvatska kultura i opći tradicionalni identitet hrvatskoga naroda, zabranjuje istina i ne poštuje Ustav ni bilo kakva zakonitost?
http://www.tanjug.rs/SlikeNovosti/Velike/325461.jpg
Došli smo dotle da se javno napada i problematizira jedna spomen-ploča mučki pobijenim hrvatskim braniteljima, iz razloga što na toj ploči piše da su oni bili za dom spremni sve žrtve podnijeti, pa i poginuti. Nemam ništa protiv sjećanja u demokratskoj državi na sve žrtve Drugog svjetskog rata, pa naravno ni protiv obilježavanja 22. travnja 1945. godine, dana proboja i pogibije logoraša logora Jasenovac. Nemam ništa ni protiv podjele onih koji žele obilježiti taj dan, ali je sramotno da je za te takozvane antifašiste, takozvano Srpsko narodno vijeće, takozvane SDP-ovce, pa i Koordinaciju židovskih općina u Republici Hrvatskoj, koji se svi debelo organiziraju na račun hrvatskih poreznih obveznika, razlog njihova nezadovoljstva, podjele i odjele od službene državne komemoracije toga dana sjećanja, postavljena mala spomen-ploča na mjestu pogibije hrvatskih branitelja u Jasenovcu sa natpisom "Za dom - spremni!", kao i takva spomen obilježja bilo gdje drugdje. Također im smeta što su Hrvati uvijek u obrani svoje zemlje za dom spremni.
 
Smetaju mi laži koje su se i toga dana, 22. travnja 2017. godine, u Jasenovcu širile od strane Milorada Pupovca, Franje Habulina, Davora Bernardića i drugih, protiv hrvatskoga naroda o 83.000 krivotvorenih žrtava logora Jasenovac, među kojima i najveće laži o 20.000 ubijene djece, sve bez ikakvih objektivnih dokaza.
 
Od Milorada Pupovca i takvih kao što je on nikada nismo čuli da žale za stotinama tisuća ubijenih Hrvata od strane njihovih takozvanih antifašista, a što se vidi u tisućama jama punih kostiju žrtava ubijenih tijekom Drugog svjetskog rata i poraća, a i kasnije, a niti o više od 7.000 civilnih žrtava Hrvata tijekom Domovinskog rata u preko 150 masovnih grobišta, među kojima je bilo bar polovica žena, kao i staraca i veći broj djece, zločinački pobijenih od strane Pupovčevih velikosrba.
 
Ipak, najviše me smeta što se nitko od značajnih političara u takozvanoj hrvatskoj državi Republici Hrvatskoj, pa ni crkvenih velikodostojnika, ne usudi tim zlikovcima reći istinu o njihovim lažima o Jasenovcu, pa čak ni o praznoj Šaranovoj jami kod Jadovna, gdje neprekidno ponavljaju izmišljenu brojku i tobože se sjećaju 40.000 ubijenih Srba u toj praznoj jami. Dopuštaju takve zločinačke laži, koje su temelj za buduće grozne tobože osvetničke zločine onih koji u to vjeruju. Znači, svi koji šute o tim groznim lažima protiv hrvatskoga naroda, zapravo sudjeluju u ostvarenju budućih zločina, pa zaista, upitajmo se svi je li to hrvatska država u kojoj živimo ili je u stvarnosti opet po sadržaju ista ona protiv koje smo se borili i koju smo bili pobijedili?
 

Dr. Ružica Ćavar

Gradska knjižnica Kaštela organizira Noć knjige 2017.

 

 

U povodu Međunarodnog dana knjige i autorskih prava (23. travnja) te Dana hrvatske knjige (22. travnja), Gradska knjižnica Kaštela poziva Vas u petak, 21. travnja, na događanje “Noć knjige 2017.”.
http://cdn-kastela.r.worldssl.net/images/stories/novosti/2017/04/nocknjige.jpg
Muzejski prostor Podvorje, Kaštel Sućurac
19.30 – 20.30 Književni susret sa Željkom Mišakom – Multimedijalno predstavljanje knjige stripa “Vesela noć u maksimirskom zvjerinjaku” (i brojni ostali stripovi i crtani filmovi)
20.30 – 21.30 Književni susret sa Željkom Mišakom – Multimedijalno predstavljanje knjige “Od Tilla Eulenspiegela do Petrice Kerempuha : povijesni pregled ili književno-stripski katalog”
21.30 – 23.00 Večer otvorenog mikrofona: „Ma ča san ti ono tija/tila reć?!“ – o slikovnicama, knjigama, igrama i ostalim doživljajima iz života i ditinjstva
Razgovor  o slikovnicama, knjigama, piscima i pjesnicima iz djetinjstva i čitanje literarnih radova kaštelanskih autora i autora koji su sudjelovali u natječaju GKK „Kaštelanske štorije“.
Sudjeluju: novinari, kaštelanski autori, predstavnici Grada Kaštela, predstavnici klapa, KUD-ova, udruga, članovi GKK i ostali.
Voditelji: Ivica Žegarac Žuti i Renata Dobrić
Glazbeni dio programa: Lana Rubelj, kaštelanske klape, Šime Jurjević
 
Odjel GKK u K. Sućurcu
17.00 – 18.00 Uoči blagdana sv. Jurja: običaji i legende (kreativna zavičajna radionica)
18.00 – 19.30 Igrokazi i zaboravljene dječje igre : trlja, laštik, zoga, plovke, hula hoop
Vrtimo hula hoop, igramo na laštik, na franje, zogu, plovke, trlju itd. Radionica je namijenjena zainteresiranoj djeci koja će tijekom Noći knjige naučiti igrati trlju – logičku igru naših starih, na franje, zogu, na laštik te još nekoliko zaboravljenih dječjih igara.
20.30- 23.00 Mala noćna knjižnična svaštarnica za djecu i mlade
Zabava uz knjige, društvene igre, književni kviz, pantomimu/asocijacije (pogodite o kojoj je knjizi riječ) i edukativnu projekciju dječjeg filma.
 
Odjel GKK u K. Gomilici
07.30 – 19.30 Izložba knjiga na stranim jezicima i AV građe
18.30 – 19.30 Večer čakavske poezije za djecu
 
Odjel GKK u K. Kambelovcu
12.00 Uoči blagdana sv. Jurja: čitamo o sv. Jurju – legende, priče, običaji
07.30 – 14.30 Propustili ste? Pročitajte! – izložba najvećih književnih hitova
 
Odjel GKK u K. Lukšiću
11.00 -13.00 Obiteljska čitaonica “Roditelji čitaju djeci – djeca čitaju roditeljima”
07.30 -14.30 “Princeza i čarobnjak” i “Žabica djevojka” : izložba likovnih radova 2. A razreda O.Š. “Ostrog”
07.30 – 14.30. “Stripovi za sve generacije” – izložba stripova
 
Odjel GKK u K. Starome
11.00 – 12.00 Knjiga na zabavan način (Guinnessova knjiga rekorda, knjige viceva itd.)
12.00 – 13.00 Hrvatska bajkaonica : čitanje bajki I. B. Mažuranić
 
Odjel GKK u K. Novome
18.30 – 19.30 Književna tribina : knjige „Zašto mrzimo?“ i „Rodna revolucija“
07.30 – 19.30 Propustili ste? Pročitajte! – izložba najčitanijih naslova
 
Akcija u svim odjelima:
07.30 – 00.00 Upis u GKK po 45,00 kuna za sve nove članove
 
Poslastica za sve ljubitelje stripa, pogotovo mlađe u „Noći knjige“!
 

Književni susret sa Željkom Mišakom

Multimedijalno predstavljanje strip knjige „Vesela noć u maksimirskom zvjerinjaku“

 
Pozivamo sve zainteresirane ljubitelje stripa u petak 21. 04. u 19.30 sati u Muzejski prostor Podvorje u Kaštel Sućurcu na predstavljanje strip-knjige u stihovima autora Željka Mišaka “Vesela noć u maksimirskom zvjerinjaku”.
U prvom dijelu knjige “Vesela noć u maksimirskom zvjerinjaku” autora Željka Mišaka nalazi se strip u stihovima. Radnja se odvija u maksimirskom zoološkom vrtu – životinje se iskradaju iz svojih kaveza i prolaze niz različitih situacija (tulumarenje, zaljubljivanje…). Strip je nastao prema stihovima Željka Mišaka i Vilima Vihera, a za crtež je zaslužan Željko Kreč.
U drugom dijelu knjige nalazi se studija Željka Mišaka pod naslovom “To divno društvo!”. U studiji o stripu i crtanom filmu s antropomorfiziranim životinjama autor obrađuje razdoblje od početaka stripa i crtanog filma u Hrvatskoj pa sve do danas. U sklopu ovog izuzetno zanimljivog multimedijalnog predavanja bit će predstavljeni stripovi i crtani filmovi.
 

Od Tilla Eulenspiegela do Petrice Kerempuha: povijesni pregled ili književno-stripski katalog

 
Druga knjiga autora Željka Mišaka „Od Tilla Eulenspiegela do Petrice Kerempuha : povijesni pregled ili književno-stripski katalog“ bit će predstavljena  također u “Noći knjige 2017.” u petak 21. 04. u 20.30 sati u Muzejskom prostoru Podvorje u Kaštel Sućurcu.
U sklopu multimedijalnog predstavljanja knjige autor Željko Mišak dat će kratki pregled lika Petrice Kerempuha (anonimni lik iz narodne predaje je svojevrsna varijanta Tilla Eulenspiegela), koji se pojavljuje u književnosti i scenskoj umjetnosti. Petrica Kerempuh je zabavan i veseo pustolov koji osim što se voli šaliti i skitati, simbolizira i oštru i gorku društvenu i političku satiru. Oko njega se vežu brojne zgode i nezgode koje su prepričane u pričama. U kajkavskim je pučkim legendama i predajama poprimio mnogobrojne značajke kajkavske sredine i podneblja.
Stihove iz knjige čitat će Mira Marinović Batić.
 

Renata Dobrić

Anketa

Tko je HDZ-u na lokalnim izborima veći protivnik?

Srijeda, 26/04/2017

Tko je Online?

Trenutačno aktivnih gostiju: 1558 gostiju i nema članova online

 

AIPK Trgovine d.o.o.

 

Registar Branitelja

 

Udruga Zavjet

 

 

Grawe osiguranje

 

 

 

Veliko srce malom srcu

 

Facebook

 

 

Optika Kraljević