Get Adobe Flash player

Međunarodni simpozij FPB - HIC 1991.-2017.

 
 
Povodom obilježavanja 25. obljetnice osnutka Foreign Press Bureaua (FPB) i Hrvatskoga informativnog centra (HIC).
http://www.bjelovar.hr/sadrzaj/galerije/dan-kravate-2013/dan-kravate-2013-10.jpg
HRVATSKO KULTURNO VIJEĆE organizira Međunarodni simpozij FPB/HIC 1991.–2017., koji se održava 23.–25. lipnja 2017. u Zagrebupod visokim pokroviteljstvom predsjednice RH Kolinde Grabar-Kitarović i uz potporu Središnjega državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske i Hrvatske matice iseljenika

Program održavanja simpozija je sljedeći:
• petak, 23. lipnja u 19:00 – otvaranje Izložbe FPB/HIC u Kristalnoj dvorani hotela The Westin
• subota, 24. lipnja 09:30 – 14:00 – Međunarodni simpozij FPB/HIC 1991.–2017. – dvorana Opera hotela The Westin
• nedjelja, 25. lipnja (Dan državnosti RH) – 12:00 – sv. misa u crkvi Svete Mati Slobode, a nakon mise piknik s obiteljima (Boćarski centar Špansko)
 
FPB je u sklopu HIC-a osnovan u ljeto 1991. godine kako bi se stranim novinarima olakšalo istinito i pravovremeno informiranje
međunarodne javnosti i čimbenika o agresiji na Republiku Hrvatsku, a kasnije i na BiH. Tijekom trajanja rata, u FPB-u i HIC-u je radilo stotinjak volontera iz Hrvatske i iz iseljeništva.Naša je namjera obilježiti 25. obljetnicu osnutka te ukazati na velik doprinos hrvatskog iseljeništva u Domovinskom ratu, stvaranju današnje Hrvatske i međunarodnom priznanju RH, kao i opstanku Hrvata u BiH. Još važniji cilj je ponovo se okupiti, uvezati i vidjeti što za Hrvatsku možemo učiniti danas.
 
Organizacijski odbor:
Ante Beljo
Dragan Lozančić
Snježana Grubišić Radoš
Mirko Volarević
Vice John Batarelo

 

Ante Beljo

Ostojićevi milicajci smiju zatvarati – Božinovićevi policajci ne smiju

 
 
Još uvijek su mediji puni različitih stajališta glede verbalnog, prostačkog napada, očito orjunaški educiranih 'torcidaša' na našu veliku hrvatsku ali i svjetsku športsku heroinu Janicu Kostelić. Uključila se i javna TV kuća pa zabrinuto obznanjuje gledateljima kako je hrvatska javnost dijametralno podijeljena u tom 'slučaju'. Mnogi su Janičini obožavatelji ogorčeni zbog tog barbarskog čina pa osuđuju 'bračke torcidaše' a neki drugi, lijevo nasađeni, uzimaju ih u zaštitu jer je pritvaranje zbog verbalne uvrede suprotno etabliranoj demokraciji!
https://i2.wp.com/portal.braniteljski-forum.com/wp-content/uploads/21-10-2013-12-12-52.jpg
'U civiliziranom i demokratskom društvu je neprihvatljivo slati ljude u zatvor zbog nečeg što su izgovorili, ma kako nekom bilo uvredljivo.….' itd., stoji tako među ostalim u članku na jednom našem portalu, ili, sasvim decidirano:„Ne, za vrijeđanje javnih dužnosnika se ne smije izricati zatvorska kazna!“ I gle čuda - pravednoga, svih sedam 'Torcidaša' promptno je pušteno iz pritvora, nadobudna sutkinja se, eto, jednostavno predomislila; valjda, pod pritiskom demokratski senzibilne hrvatske javnosti!? Ne bez ironije….nije li to pravi trijumf civilizacije i demokracije, jer, mi smo davno odbacili komunistički tretman 'verbalnog delikta' kao kaznenog djela, zar ne?
 
Danas, u civiliziranom društvu, možeš vrijeđati koga god hoćeš bez obzira na njegove dojučerašnje zasluge pogotovo ako se još radi i o državnom službeniku. Dakako, presedani postoje, i to oni neprikosnoveni….kada se 'pravda' nije predomislila nego je drukčije odlučila rukovodeći se onom premisom druga Tite 'ne treba se uvijek držati zakona ko p'jan plota'! Ne tako davno, u našem demokratskom i civiliziranom društvu kao da još uvijek lebdi duh druga Tite, neuništivih udbaša, komunjara, orjunaša… Evo primjera: bivši, nekadašnji, kandidat za gradonačelnika Zagreba i član Udruge 'Pravednik', Marko Francišković (hrvatski branitelj, publicist, ekonomist, otac troje djece… vrhunski intelektualac), uhićen je (2013.) na posebno brutalan način i doveden je u prostorije PU zagrebačke zbog komentara upućenih državnom službeniku, ministru unutarnjih poslova Ranku Ostojiću na službenoj Ostojićevoj facebook stranici. Rekli bi 'mudraci od pera' bio je to presedan u postupanju policije prema građaninu, nedemokratski i nadasve necivilizacijski, barbarsko-milicijski! A radilo se o uzajamnom vrijeđanju preko fb-a, dakle, kolokvijalno rečeno o  obostranim verbalnim deliktima u kojem je građanin Marko vrijeđao visokog političkog dužnosnika Ranka i obrnuto, odnosno ministar mu odgovarao jednakom mjerom sve dok mu nije ponestalo intelektualne, 'verbalne municije'…
 
Francišković je isprovocirao Ostojića do krajnjih granica kada mu je ispričao svoj san u kojemu Ostojić svoj život završava javnim vješanjem što je bilo sasvim dovoljno da ga ministar policije zbog, eto, verbalne uvrede strpa iza rešetaka, najprije zatvora. Zatim je Marko nastavio, ali, s prisilnim 'tretmanom' u krugu psihijatrijskih ustanova od Svetošimunske bolnice pa sve do Vrapča i Popovače uz (smrtonosno!?) kljukanje preparatom Zyprex veoma rizičnim za mentalno zdravlje….i to na dugih devet mjeseci usprkos reakciji brojnih medija, hrvatskih uglednika i Udruga!
 
Marko Francišković javnosti je bio poznat po takvim i sličnim izjavama, no ono što je skandalozno u cijeloj priči Ostojićevi su gnjusni komentari upućeni ne samo Marku nego i obitelji Francišković a jedan od takvih komentara Ranka Ostojića bio je i ovaj, izrazito prostački….nimalo dostojan visokog političkog dužnosnika: „Pa šta ste se iznervirali… lijepo se bockajte… tebe ni tata više neće …kleknite …kako ste navikli…i radite ono sto se ispovijed zove…žao mi je što si tati postao pod 'b'…i sto više nisi 'a'…ali bockalo ćete spasiti …daj se više spojite…i guznite se…tako vam i face izgledaju…tu ni dlaka ne može urasti…..opušak na opušak…..ma ne mogu vjerovati da vas ni u ispovjedaonici više ne će… pa sad pušite jedan drugome.. iako više niste mladež…imate i posljednju šansu… možda vas švarc bude htio… to jeste dno dna… ali s obzirom na što sličite… kad vas više ni tata ne želi bockat… kako tužno." Iako se 'za vrijeđanje javnih dužnosnika ne smije izricati zatvorska kazna', pročitajmo što se zbilo u tom 'slučaju': 'Marka Franciškovića još uvijek ubijaju, dođite ispred suda i pomozite mu' ('Kamenjar', prosinac 2013.):
 
'Unatoč policijskom izvješću koje je dokazalo Franciškovićevu nevinost, on je još uvijek lišen slobode. Ali ne samo slobode, Marko Francišković je i prisilno, dakle nedemokratski i necivilizacijski, lišen zdravlja s kojim je došao u remetinečki zatvor 3. kolovoza 2013. Dr. Anica Biško je po naredbi vlasti (dakako, ministra Ranka Ostojića, državnog službenika!), kako tvrde Franciškovićevi najbliži, zlorabila svoju liječničku profesiju te nakon samo jednog razgovora s Franciškovićem zaključila da on boluje od teške paranoidne šizofrenije koju treba prisilno liječiti. Naime, dr. Biško uzela je Franciškovićev politički program i proglasila ga sumanutim. Isto tako, dr. Biško uzela je Franciškovićevu knjigu „Hrvatska knjiga opstanka“ koja teži čak 800 stranica i proglasila ju isto tako sumanutom.
 
Franciškovićeva uvjerenja da svoj život gradi na Božjim zakonima su također proglašena sumanutim, iako je Marko, kao i svi drugi građani Hrvatske zaštićen ustavom koji svakom građaninu RH daje pravo na vjeroispovijest i život po svojoj savjesti. Marko Francišković diplomirani je ekonomist i pisac i kao takav akademski je građanin ove zemlje. Pomalo je nevjerojatno da se u Hrvatskoj državi u kojoj se svi diče demokracijom i (civilizacijskim, nap. a.)ljudskim pravima ovako nešto događa pred očima javnosti…'!!! Međutim, unatoč civilizaciji i demokraciji, ne mogu se nekažnjeno verbalno vrijeđati državni službenici, posebno oni bivši kao što je, primjerice, upravo bivši glavni pandur Ranko Ostojić, a evo tome i friškog dokaza:
 
Novinar i urednik TV-emisije 'Bujica' Velimir Bujanec u ponedjeljak je na osječkom Općinskom sudu proglašen krivim za klevetanje (kleveta je rigidni verbalni delikt i to iz nedemokratskog komunističkog sustava!) bivšeg ministra unutarnjih poslova, i opet Ranka Ostojića, te je nepravomoćno osuđen na novčanu kaznu od 22.500 kuna i plaćanje sudskih troškova od 14.500 kuna.
 
I još nešto iz presude, uistinu bizarno: „Sud je zaključio kako počinjeno djelo klevete u sebi sadrži i uvrjedu (i opet, verbalni delikt), odnosno da je Bujanec želio uvrijediti Ostojića na etničkoj osnovi(?), uspoređujući ga s Aleksandrom Rankovićem, osobom koja je nedvojbeno omražena u hrvatskom društvu.“ Naime, usporedba s Aleksandrom Rankovićem nije nikakva uvreda na etničkoj osnovi jer Ranko je 'pljunuti' Hrvat rođen u Splitu, bračkih korijena jednako kao i nestašni 'brački torcidaši'. Podrijetla je dakle, simbolično rečeno 'neo-orjunaškog', jednako kao i 'zemljak' mu bračanin, Arsenije Bauk. Usporedba s Rankovićem ima itekakvu podudarnost obzirom na 'milicijski tretman' fizički 'eutanaziranog' hrvatskog branitelja Darka Pajičića odnosno načina 'obračuna' s hrvatskim braniteljima u crkvi svetog Marka po čemu je naš Ostoja nadmašio čak i svog 'uzora', Acu Rankovića koji se nikad ne bi usudio 'klasne' neprijatelje fizički napasti u katoličkoj crkvi!
 
E, na kraju, shodno ovakvom pravosudnom presedanu, trebalo je i 'bračke Torcidaše' umjesto zatvorom kazniti barem novčanom kaznom kao Bujanca pa im sigurno nikad na pamet ne bi palo vrijeđati hrvatsku legendu bez presedana, Janicu Kostelić-snježnu kraljicu! Kakav poučak izvući iz svega ovoga? Realne i dokazane hrvatske velikane možete vrijeđati do mile volje ali dobro se pazite ako pokušate vrijeđati-klevetati ideološke sljednike propalog režima, posebno se čuvajte neumrlih jugofila, neo-orjunaša i 'genetičkih' udbaša koji još i danas, simbolički rečeno, drugu Titi iz guzice vire… Završit' ćete u ludari, Remetincu ili, nedajbože, razbijene lubanje poput nesretnog Darka Pajičića a takve metode obračuna s političkim protivnicima ili ideološkim neistomišljenicima su evidentno udbaške provenijencije!
 

Damir Kalafatić

Naziv stranke govori o - narcisoidnosti

 
 
Mama mia, gdje je zelena grana i kako na zelenu granu!? A kad sam vidio naslov, navodno novoosnivajuće, stranke: Bruna Esih i Zlatko Hasanbegović – Neovisni za Hrvatsku, tužno u sebi otpjevah ...odoh u marine! Znači pozdravio sam, kao što se pozdravlja pri odlasku; Adio! Šteta, baš šteta za to dvoje lijepih i pametnih ljudi u Hrvatskoj. Moram priznati (nemojte mi reći supruzi), da još ne vidjeh takovu ljepoticu, političarku, kao što je gospođa Bruna Esih. Posebno sam Bogu zahvalan za osobito lijepe trenutke doživljaja njezinog pojavljivanja odnosno komuniciranja s javnošću i to što je kršćanka-katolkinja kako i sebe deklariram, a i više od toga. Tu očekujemo da je gospođa predsjednica stranke a gospon Zlatko podpredsjednik.
https://static.obavjestajac.hr/Images/News/2017-06/28c6e1df8d4407fcbruna_esih20-210517.jpg
Znači Bruna predsjednica sama sebi i stranci koja nosi ili će nositi njezino ime. Stranka u Hrvtaskoj kao što je HDZ, koju je iznjedrio dr. Franjo Tuđman odigrala je kapitalnu ulogu u stvaranju Republike Hrvatske, ali po njegovu odlasku je ostala po istom nazivu. I svi ju, u Hrvatskoj, tako doživljavaju. HDZ, HDZ, pa samo i uvijek HDZ, pa i onda kad ju je vodio Ivo Sanader, Jadranka Kosor, Tomislav Karamarko i sada Andrej Plenković. Zar ne bi bilo smiješno da se prozvala, u početku: Dr. Franjo Tuđman - HDZ? Ili i još ranije, zamislimo ovaj naziv: Dr. Stjepan Radić HRSS odnosno, poslije HSS?
 
Lipi moji golubići; lijepa i pametna Bruna kao i Zlatko upali ste odmah u slijepu ulicu. Vama bi najprimjerenije bilo stranci dati ime: Stranka za hrvatski dom spremna ili još bolje: Hrvatska domoljubna stranka! Eto, na, onda ne bi bilo dileme za mene pod tim imenom, odnosno jednim od ovih dva što predlažem. Pod onim prvim sigurno ne ću glasovati za vas odnosno vašu, ali baš vašu stranku, kako joj hoćete dati ime. Ponovno uzdišem i vičem, zbog vaše očite neskromnosti, šteta, i šteta za Hrvatsku!
 
Danas sam u Večernjaku pročitao članak od gospodina M. Ivkošića pa sam gotovo istog mišljenja glede naziva njihove stranke. Da, da njihove stranke, koja nikako ne može biti bilo čija nego njihova. Evo što Ivkošić kaže, piše: „Svoje ime stranci Bruna Esih i Zlatko Hasanbegović dali su na samom početku. Znači li to - što veće domoljublje veće samoljublje? Upravo bi desnica trebala imati posve negativan odgovor na to pitanje, jer srčano, predano i beskompromisno raditi za domovinu i voljeti je znači sebe što više zatajiti. Ali čini se da je to načelo nestalo, te da su i Esih i Hasanbegović isti politički narcisi kao i svi drugi, bili im ideološki slični ili posve suprotstavljeni“. (Pročitajte više na: https://www.vecernji.hr/premium/esih-hasanbegovic-stranka-nacija-hdz-plenkovic-sanader-djapic-budisa-1175411- www.vecernji.hr)
 
Usput, dogodilo se nešto, makar meni, nepredviđeno, tj. da je HDZ (na čelu AP) stupio u koaliciju s HNS-om, ali ne onakvim s kojim se i ja ni trenutka nisam slagao, a to je onaj koga je do jučer vodio Ivan Vrdoljak, nego kojeg momentalno vodi Predrag Štromar. Kako je za vidjeti, tu nisu više oni, uz Vrdoljaka kao što su V. Pusić. A. Mrak, G. Beus i... Ali baš ovi navedeni i jesu  na teret dobre suradnje i domoljublja, jer njima umrijeti za dom, tj. životom braniti dom je fašizam kojeg iščitavaju momentalno u Jasenovcu za pale hosovce devedesetih. Mislio sam da će Plenković postići dogovor s otpadnicima (sada) HNS-a i to sam u svom  jednom članku (objavljenom) prozvao izdajom, te da će dotični biti suđen na našem Hrvatskom nacionalnom etičkom sudištu (HNES). Za sada to postaje jako upitno, osim ako ne krene ukrivo s reformom obrazovanja (kurikula) i znanosti s novom ministricom obrazovanja i znanosti.
 

Nikola Bašić, Vis

Anketa

Tko će koga prije smijeniti?

Petak, 23/06/2017

Tko je Online?

Trenutačno aktivnih gostiju: 1582 gostiju i nema članova online

 

AIPK Trgovine d.o.o.

 

Registar Branitelja

 

Udruga Zavjet

 

 

Grawe osiguranje

 

 

 

Veliko srce malom srcu

 

Facebook

 

 

Optika Kraljević