Hrvatski Fokus

IZJAVE TJEDNA

– Onima koji dvoje u poziciju i snagu HDZ-a poručujem da je HDZ stranka bila i ostala središnja snaga hrvatskog naroda i najbolji jamac hrvatske budućnosti. S time trebaju računati svi. I oni koji Hrvatsku žele graditi, ali i oni koji bi Hrvatsku razgrađivali. Ovima prvima HDZ nudi suradnju, a drugima će pružiti žestoki otpor.

Vladimir Šeks, predsjednik Nacionalnog odbora Zajednice utemeljitelja “Dr. Franjo Tuđman” u Jarunu na obilježavanju 33. obljetnice stranke

– HDZ je ostvario sve ključne nacionalne ciljeve te danas ne slavimo samo rođendan stranke, već, u prvom redu, ostvarivanje slobode, demokracije, višestranačja, nacionalnog zajedništva i državne suverenosti.

Mario Kapulica, predsjednik Zajednice utemeljitelja “Dr. Franjo Tuđman” u Jarunu na obilježavanju 33. obljetnice stranke

– Ali Tito je tom istom narodu vratio Istru, sa otocima, Međimurje, i odnosno cijelu Dalmaciju. Istina je da nije povratio Zemun i Boku Kotorsku. Neka to učini netko drugi.

Ivica Jurjević, hrvatski pjesnik i “zmaj sa Zrmanje” u elektroničkoj poruci Tomislavu Dragunu 26. VI. 2022., jurjevic.ivica@gmail.com

– Navijači su napravili glupost (blokiranje autoceste, nasrtaj na malobrojniju policiju) za koju su zakonom zapriječene određene kazne, taj čin nema smisla opravdavati ni relativizirati, ali normalnoj državi bi alarmantno trebalo biti ono što se dogodilo par minuta kasnije kada je došlo policijsko pojačanje koje je brzo ‘uspostavilo red’.

Mate Prlić, 43-godišnji novinar Dalmatinskog portala po izlasku iz pritvora koji je s torcidašima sudjelovao u neredima na autocesti Zagreb – Karlovac na povratku u Split

 TVRDNJE

– Ustavni sud je izvršio ustavni udar kada su zabranili referendum o promjeni Ustava. Živimo u vremenu potpuno silovane hrvatske demokracije. Ovo je kriminalni čin što se dogodilo i to samo zato da bi se Plenković osjećao bolje i kako bi Ustavni sud zamijenio nekom vrstom Ustavnog vijeća.

Zoran Milanović, hrvatski predsjednik u Svetoj Nedelji kod Zagreba, N1 TV

– Oni se u HDZ-u nazivaju desnim centrom, ali upitno je jesu li oni to zaista. Andrej Plenković ih je odveo više ulijevo.

Nikola Grmoja, potpredsjednik Mosta, Novi list

– Tajni globalni programi klimatskog inženjeringa najrazorniji su ekološki najrazorniji napad koji je ljudska rasa ikada izvela protiv prirode i cijele mreže života. Popis katastrofalnih posljedica za okoliš i ljudsko zdravlje izravno povezanih s tekućim ludilom klimatskog inženjeringa čini ove programe matematički najvećom i najneposrednijom prijetnjom s kojom se kolektivno suočavamo bez nuklearne kataklizme. Klimatski znanstvenici tvrde da je “upravljanje sunčevim zračenjem” konačna opcija za hlađenje našeg svijeta koji se brzo zagrijava, ali je li to istina? Ublažavaju li programi “klimatske intervencije” zapravo rasplet planetarnog kraha? Ili ga dodatno napajati u cjelini? Kako možemo razotkriti i zaustaviti globalnu geoinženjering omnicidu prije nego što bude prekasno?.

Dane Wigington, glavni urednik znanstvenoga časopisa Geoengineering, GeoengineeringWatch Publishing

– I turbofolk u hrvatskoj historiografiji i glazbi dolazi s istoka, no bitna razlika u tomu je što turbofolk pjevači dolaze pristojno u Hrvatsku. Kad ih se pozove, oni dođu, otpjevaju svoje i ne traže ekskluzivitet, nastupaju u kafiću. No, turbofolk u povijesti, tu su vam istinske zvijezde u Zagrebu na Filozofskom fakultetu, to su tri čuvene Karleuše: Klasić, Goldstein i Jakovina. Ja se s njima sada sprdam, to i zaslužuju jer su oni moralna, znanstvena i intelektualna sprdnja, ruglo. To ću činiti tako sve dok ne odgovore na moja pitanja i na moje iznesene teze.

Ante Prkačin, hrvatski general i saborski zastupnik Domovinskog pokreta na sjednici Hrvatskog sabora u Saboru

– Europska unija natiskala je previše novca iza kojeg ne stoji nitko. Euro uopće nije valuta, on je obično transakcijsko sredstvo. Iza njega ne stoji nitko, ni jedna država, ni jedan sustav vrijednosti ni vrijednost roba kao ni usluga. Tih 60-70 tisuća milijardi natiskanih eura se dodjeljuje autokratskim vlastima pojedinih država u Europskoj uniji kako bi bile poslušne i podložne onome što zagovara krupni kapital. Tako su podijeljene milijarde eura a inflacija nam tek dolazi kad se taj novac stavi u promet.

Slavko Kulić, hrvatski ekonomist i znanstvenik, Podcast Velebit

– Javnom veličanju imperijalističkog ‘ruskog svijeta’ i ratnih zločina nije mjesto u demokratskom društvu. Ratni zločini i zločini protiv čovječnosti koje je počinila Rusija povukli su jasnu crtu. Za Letonce i sve domoljube Letonije objekt koji su sovjetski stanari ostavili u Pārdaugavi simbol je letonske okupacije i vojne agresije koju je Putinova Rusija počinila protiv svojih susjeda.

Egils Levit, letonski predsjednik nakon donošenja zakona od 16. IV. 2022. o rušenju totalitarističkih spomenika u državi, The Gazette, Colorado Springs

– Franjo Tuđman ne bi vodio servilnu politiku prema Europskoj uniji i bespogovorno slušao Bruxelles, jer je predsjednik Tuđman prije svega bio suverenist, a bez toga nema stvaranja Hrvatske. Sjetite se što je EU radila u vrijeme Domovinskog rata i stvaranja Hrvatske. EU je bila izrijekom protiv nas. U borbi protiv agresora, nikada nam EU nije pomogla u ničemu osim pojedinaca. Oni su bili apsolutno protiv Hrvatske i njihov stav danas je: Hrvatska od koje se može dobiti korist. Širenje tržišta i ubijanje hrvatske poljoprivrede uvozom. Što bi napravio predsjednik Tuđman? On je bio prvi borac za Europu. Uvijek je govorio: Mali narodi mogu ići u asocijacije, ali moraju držati glavu iznad površine. Mi smo danas duboko ispod površine. Od suverenizma nije ostalo ništa.

Andrija Hebrang, bivši čelnik HDZ-a i višestruki ministar u hrvatskim vladama nakon XIX. Općeg sabora HDZ-a, Narod

– Referendum je najviša i iznimna forma odlučivanja. To je iznimka i treba ga otežati, ali kada su skupljeni potpisi, nikakav Ustavni sud nema što o tomu odlučivati. Referendum za izmjene Ustava ne može biti protivan Ustavu. Svaka izmjena Ustava je u skladu s Ustavom jer imaš Ustav.

Zoran Milanović, hrvatski predsjednik u Svetoj Nedelji kod Zagreba, N1 TV

GOVOR MRŽNJE

– Nitko ne želi pričati s hrvatskim luđačkim predsjednikom.

Napis u belgijskom globalizacijskom satiričnom časopisu LeChou

– Rijeke Hrvata ostale su vjerne Titu, sve do dolaska na vlast njegova lacmana i ljubimca dr. Franje Tuđmana. Sve te rijeke Hrvata prešle su u Tuđmanov Hadeze. I kad ih osobno pitam, dali su voljeli Tita, svi od reda odgovaraju: on je bio zločinac. A kad su njegova učenika Franju Tuđmana pitali tko je najveći Hrvat, on je odgovorio kao iz topa: TITO. Teško je tu tezu obraniti, kad se zna što je Tito učinio hrvatskom narodu.

Ivica Jurjević, hrvatski pjesnik i “zmaj sa Zrmanje” u elektroničkoj poruci Tomislavu Dragunu 26. VI. 2022., jurjevic.ivica@gmail.com

– Uništenje Partizanskog groblja u Mostaru povezano je s idejama neonacizma i neofašizma koje umotane i celofan provodi Dragan Čović.

Sead Đulić, samoprozvani antifašist i predsjednik bošnjačkoga SABNOR-a BiH, Hrvatski medija servis

– Imate na vrhu piramide nacionalnog identiteta krvavu Povijest, od hrvatskoga Antemurale Christianitatis do Oluje, od srpske borbe protiv Turaka do izgubljenih ratova na YU teritoriju. Težinu tih knjiga, te povijesti, prikazuju vreće zlatnog cementa, on ukazuje na težnju da povijest bude pozlaćena i pretvorena u betonirani nacionalni mit, vrijedna i teška sam po sebi. Na dnu, pritisnut poviješću, je jezik, ovdje predstavljen u rječnicima srpskog i hrvatskog jezika koji krvari od načina na koji se politika u želji za razlikovanjem ‘svoga’ od drugih jezika iživljava i njime manipulira, zrakomlati po njemu, ustvari pretvara jezik u sredstvo razdvajanja.

Emil Matešić, kustos, umjetnički voditelj KIC-a i autor provokativne izložbe jugoslavenske jezikoslovke Snježane Kordić, Jutarnji list

– Nikako se ne može zaobići i Pelješki most koji je čudom izgrađen. Antropogeni objekt Pelješki most, koji je izgrađen na dijelu koji očito i nama pripada iz prostog razloga što je 12 nautičkih milja, nije most udaljen od naših teritorijalnih voda. I taj Pelješki most ne može biti zaobiđen kada se bude ulazilo u razmatranje i kada se bude ratificirala granica na Jadranskom moru.

Muriz Spahić, bošnjački akademik o Neumu i “hiljadugodišnjem bošnjačkom moru”, Hayat

– Sve do promjene vlasti 2000. godine zemlja (Hrvatska) je ostala izolirana, jer agresivnom i nacionalističkom Tuđmanovom režimu nitko na zapadu više nije vjerovao. Ovakvo diplomatsko, moralno, političko i na koncu bespotrebno metaforičko samoubojstvo politička znanost ne pamti.

Dragan Markovina, hrvatski sveučilišni profesor i negator hrvatske državnosti, Telegram

– Tuđman je stvorio nacionalističku, uskogrudnu, malograđansku, zatvorenu, patrijarhalnu i klerikalnu Hrvatsku. I danas živimo u njoj.

Gordan Duhaček, novinar Indexa

JUGONOSTALGIJA

– Svjestan sam da u gospodarstvu još uvijek nismo stigli uništiti sve što se do 1990. stvaralo.

Viktor Gotovac, šef zagrebačkog SDP-a u razgovoru s Berislavom Jelinićem za Nacional

– Ovih dana Andreja Plenkovića, slijednika u Hadezeu, pokušavaju uspoređivati sa Titom. Istina je da je ta usporednica nemoguća. Plenković jest prijavitelj za činovništvo Brussela, ali samo u tim granicama. Tito je poznat i u Cubi, i u Japanu i u Coreji, u u Srbiji i u Cambodži, i u Argentini, a da ne govorimo u Rusiji, te zadivljujuće na Sandžaku. Iako je Velikom Staljinu otkazao poslušnost, on je tamo samo Tile i Tile.

Ivica Jurjević, hrvatski pjesnik i “zmaj sa Zrmanje” u elektroničkoj poruci Tomislavu Dragunu 26. VI. 2022., jurjevic.ivica@gmail.com

– Puk ili famozni ‘narod’ vođeni ili manipulirani kroz sustav koji koristi Država, najčešće slijede, a slabo propituju ono što određena intelektualna elita podržana kroz demokratski izabranu platformu postavlja kao jezični normativ ili standard. Jezik i ljudi koji se njime bave postaju tako, u određenim potrebitim vremenima svojim istupima u javnosti i podučavanjem o jeziku, svojevrsne socijalne skulpture jer sudjeluju u stvaranju javnog mnijenja. Svojom stručnošću ili nedostatkom iste, te snagom odabranih argumenata ‘kipare’ javni diskurs uz simbiozu, ili ponekad antagonizam, s politikom. Na taj način, stručna i visoko školovana elita društva postaje samo produžena ruka politike ili vice versa, te nama nestručnjacima (a korisnicima jezika) proširuje ili sužava horizonte o važnosti, ulozi, porijeklu ili bogatstvu istoga. Jezik je tako sveden na svojevrsno političko oružje, čime mu je oduzeta ona primarna funkcija  posredovanja u razumijevanju, spajanju ljudi i stvaranju raznih djela, te on postaje jedno od temeljnih sredstava razdvajanja kako onog svjetonazorskog tako i svakog drugog političkoga i na koncu vjerskog tipa.

Emil Matešić, kustos i umjetnički voditelj KIC-a u obrazloženje provokativne jugonostalgičarske izložbe Snježane Kordić pod naslovom “Jezik je virus” koja se održala od 10.-18. VI. 2022.

DEMAGOGIJA

– Današnje vrijeme i današnji prioriteti drugačiji su nego što su bili prije 30-ak godina. Moderni hrvatski suverenizam, oko kojeg formiramo sve naše aktivnosti i politiku proteklih nekoliko godina, lako se može prevesti u današnje političke prioritete. Nema suverenističkijeg poteza od spajanja Hrvatske 26. srpnja – mostom Pelješac.

Andrej Plenković, predsjednik HDZ-a i Vlade na obilježavanju 33. obljetnice HDZ-a i sjednici Nacionalnog odbora Zajednice utemeljitelja HDZ-a “dr. Franjo Tuđman” u prostorijama NK Jarun

– U ovom trenutku politika Hrvatske prema Bosni i Hercegovini nažalost obilježena je i činjenicom da se nanosi osjetna šteta opravdanom zahtjevu svih građana BiH po pitanju odgovarajućeg predstavljanja u demokratskom procesu, i to zbog prevelike spremnosti na kompromise, te jednim dijelom i zbog aktivne podrške radikalnim, nacionalističkim snagama u BiH.

Michael Brand, njemački zastupnik CDU-a u Bundestagu u razgovoru sa Srećkom Matićem u Deutsche Welleu

DRUGARSKA KRITIKA

– Mislim da Milanović svoj angažman ne doživljava tako. Mislim da on doista misli da gurajući HDZ-ov izborni zakon, na neki način pomaže bh. Hrvatima. To naravno nije točno. Moje mišljenje je da je upravo obrnuto: to šteti kako BiH Hrvatima, tako i ugledu i utjecaju Hrvatske u međunarodnim institucijama koje bi jedine tu mogle pomoći. Moj je dojam da netko blizak HDZ-u BiH vrši na njega vrlo snažan i kontinuiran utjecaj. Naročito obzirom da znam da dok je bio premijer nije pokazivao gotovo nikakav interes za BiH i ovaj njegov stav je relativno novog datuma.

Vesna Pusić, bivša političarka za bošnjački medij Slobodna Bosna i dalje lukavo brani bivšega ideološkog druga koji se odmetnuo

ISLAMSKI TERORIZAM

– Ramazan je bio značajan mjesec u životu i vremenima proroka Muhameda. Je li moguće da je prorok proveo Ramazan mirno, u spokoju i lijenosti? Bitku za Badr vodio je prorok [624] tijekom Ramazana … Također, prorok i muslimani osvojili su Meku …. u 8. godini Hijre (629.-630.]. Ramazan… je mjesec posvećen … Džihadu, osvajanju i pobjedi.

Mahmoud Al Habash, vrhovni šerijatski sudac Palestinske samouprave prvog dana Ramazana, 1. travnja 2022. pohvalio je sveti rat muslimana (džihad) protiv kršćana, https://americansreport.com/why-do-assumed-muslim-victims-find-inspiration-in-the-victimization-of-others

– Angela Merkel, ne bijaše davno je upravo ona objavila kako je ideja multikulturalnosti u Europi poražena. Takav razvoj događaja porazan je…

Esad Duraković, bošnjački publicist, književni kritičar, prevoditelj, orijentalist i arabist, Depo.ba

LIBERALIZAM

– Ovo je rezultat koji možete postići u zemlji u kojoj jedna osoba potpuno vlada medijima, gdje nema rasprave. Nastavit ćemo se boriti za našu domovinu, da Mađarska jednog dana bude sretna i slobodna zemlja.

Katalin Cseh, zastupnica u Europskom parlamentu iz pokreta Momentum koji je u savezu šest oporbenih stranaka

ORJUNA

– Broj ozlijeđenih policajaca se tijekom te sporne večeri povećavao, došao sve do 20, ali nije to bila posljedica torcidaškog napada (osim njih nekoliko), već prijavljivanja zbog, vjerojatno, opravdavanja ispaljivanja na desetke metaka.

Mate Prlić, 43-godišnji novinar Dalmatinskog portala koji je s torcidašima sudjelovao u neredima na autocesti Zagreb – Karlovac na povratku u Split

PORUKA

– Za Boga miloga, ostanite necijepljeni! Trebali biste ostati necijepljeni.

Dr. Geert Van den Bossche, virolog i viši programski menadžer za Globalnu alijansu za cjepiva i imunizaciju (GAVI), Logično

PRIZNANJE

– Savjest me peče, previše toga sam pobio u životu.

Josip Broz Tito u lovu, https://www.kurir.rs/vesti/drustvo/3929667/tito-suvise-sam-vec-ubio-u-zivotu-video

– Radimir Čačić mi je u četiri oka govorio svaki dan da imam nesposobne , ali javno ne. Ali Čačić je tada bio prvi potpredsjednik Vlade.

Zoran Milanović, hrvatski predsjednik, Hina

ZNANOST

– Biološki inženjering je namjerna ljudska intervencija na biološkoj razini (npr. ugradnja gena) s ciljem modificiranja oblika, sposobnosti, potreba ili želja organizma, kako bi se ostvarila neka unaprijed stvorena kulturna ideja.

Yuval Noah Harari je izraelski javni intelektualac, povjesničar i profesor na Odsjeku za povijest na Hebrejskom sveučilištu u Jeruzalemu u knjizi Sapiens: Kratka povijest čovječanstva

Povezane objave

IZJAVE TJEDNA

hrvatski-fokus

IZJAVE TJEDNA

hrvatski-fokus

IZJAVE TJEDNA

hrvatski-fokus

IZJAVE TJEDNA

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više