Hrvatski Fokus
Gledišta

Korak naprijed – dva koraka natrag

Zabranjena hrvatska zastava na Plenkovićevu dočeku

 

Članak na portalu „Suboticainfo“ od 23. lipnja 2023. godine pod nazivom „Otvorena MATICA – hrvatski dom“ najbolje govori o stanju u „najhrvatskijem gradu u Srbiji“ gdje mala skupina Bunjevaca, rođaka i prijatelja koji sebe smatraju i Hrvatima u isto vrijeme, godinama obmanjuje i terorizira sve, prije svih 39.107 Hrvata u Republici Srbiji, ali i sve Hrvate u Hrvatskoj i cijelom svijetu i to za veliki novac, uglavnom, hrvatskih poreskih obveznika!

Subotička „hrvatska elita“ koja dočekuje premijera Republike Hrvatske (ponižavajuće za premijera, ali i za sve Hrvate). U članku, uz brojne fotografije, mještanin i dobar poznavalac prilika u Subotici (između ostalog) kaže: Među prisutnim gostima nisu bili gradonačelnik našeg grada, kao ni predsednik Skupštine grada, što bi bilo u ovakvim slučajevima potpuno za očekivati, što bi se reklo – normalno.

Ali ne, nisu bili tu. 

I šta to znači?

Pa samo jedno, nisu bili pozvani. Jer zna se, po bontonu, ne ideš tamo gde nisi pozvan.

I onda naivan posmatrač ostaje zatečen sa pitanjem:

– Je li to moguće?!

Pa izgleda da jeste za lidere hrvatske zajednice. Domaćini grada nisu bili pozvani da dođu na otvorenje Matice!

Onda se mi pitamo kada će se već odnosi između dve zemlje pomaknuti sa mrtve tačke, odnosno točke.

Pa ne će uskoro dok se ne dese promene u istoj zajednici, ali na bolje.

A imaju primer, direktan uvid, u to, kako naša mađarska zajednica radi sa matičnom zemljom. Zadnji susret premijera i predsednika obe zemlje na vinariji Zvonko Bogdan ostat će upamćen po mnogo čemu. Obe strane su rekle gotovo istorijsko: Nikada bolji odnosi dve zemlje, dva naroda (a govore različitim jezicima). 

Gde to ima?! 

Samo tamo gde se obostrano grade dobri odnosi među ljudima, ali moraš to prvo kod kuće da uradiš, u svome gradu, sa svima ostalima!

Čini se da ćemo sa našim susjedima Hrvatima na otopljenje odnosa još morati pričekati, unatoč drastičnim toplinama ovih dana. (https://www.subotica.info/2023/06/23/otvorena-matica-hrvatski-dom)

Zanimljiv je detalj udaljavanja s lica mjesta Blaška Temunovića koji je želio dočekati premijera Hrvatske sa hrvatskom zastavom:

Instrukcija policiji

Srbijanski ministar za ljudska u manjinska prava zna za svakog od 39.107 Hrvata u Republici Srbiji jesu li dovoljno dobri Hrvati ili to nisu, iako se izjašnjavaju kao Hrvati. Mjerilo je poltronstvo u odnosu na njega!

Zanimljivo je i kako je premijerka Srbije odmah poslije programa napustila Maticu, jedva su je pri “bijegu” na ulici kratko zadržali novinari!

A da nešto gadno zaudara govori i odgovor DSHV-a (čitaj Tomislava Žigmanova) na pitanje zašto na proslavu njegovih beskralježnjaka nisu pozvani “gradski oci”.

Imajući na umu izazove posjeta predsjednika Vlada Republike Hrvatske Andrej Plenković hrvatskoj zajednici, a vjerno prateći temeljne sastavnice državne politike koju predvodi predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, DSHV je (čitaj Tomislav Žigmanov) odlučio, radi održavanja događaja u prijateljskom ozračju i izbjegavanja eventualnih neugodnih situacija, da oni koji podržavaju i nagrađuju osobu u lokalnim strukturama SNS koja je javno govorila da od Hrvata gore zlo „nije hodalo ovom zemljom!“ i da je „jedino racionalno da spakujete i odete u Lijepu vašu“ te oni koji su, kršeći propise i protivno načelima znanosti, uveli tzv. „bunjevački jezik“ u službenu uporabu i tako pridonijeli narušavanju odnosa između Srbije i Hrvatske, na ovaj svečani događaj ipak ne budu pozvani. U protivnom bi postojala mogućnost izbijanja skandala, koji bio mogao za posljedicu imati i prekidanje posjeta.

Hrvati u Srbiji ne mogu vjerovati što govori DSHV (čitaj Tomislav Žigmanov)!

U “najhrvatskijem gradu u Srbiji” upravo je Žigmanov otopljavanje odnosa između dvije države učinio tako vrućim da gradski oci nisu smjeli biti pozvani na doček hrvatskog premijera !!!

A sve vrijeme Žigmanov piše i govori kako se svi Hrvati u Srbiji odjednom, od kako je on postao ministar u srbijanskoj vladi, osjećaju “relaksirano” i nikada bolje!

Stop teroru!

Miroslav Cakić

Tekstovi u rubrici GLEDIŠTA mišljenja su autora i ne moraju biti u skladu sa stajalištima Uredništva

Povezane objave

Gruba manipulacija registra i popisa

HF

Prijedlog Akcijskog plana za ostvarivanje prava nacionalnih manjina

hrvatski-fokus

Stierovu ideju predložio sam 30. rujna 2014.

HF

Tko o čemu – HNS o pluralnosti!

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više