Hrvatski Fokus
Gledišta

Kako je ugašen Građanski, najtrofejniji nogometni klub

Petoga svibnja 1945. Prvom Hrvatskom Građanskom Športskom Klubu Zagreb u svibnju 1945. oduzeta je sva imovina

 

Predmet spora: Tužba na Općinskom građanskom sudu u Zagrebu podnesena 28. lipnja 2021.

Zagreb, 28. lipnja 2021.

 

OPĆINSKI GRAĐANSKI SUD U ZAGREBU

Ulica grada Vukovara 84

10000 ZAGREB

 

Službeni poticaj (slijedom pravnih obveza):

  1. Državno odvjetništvo Republike Hrvatske, Zagreb, Gajeva 30.a
  2. EUROPSKI PARLAMENT, David-Maria Sassoli, predsjednik, Allée du Printemps B.P. 1024 F-67070 – Strasbourg
  3. Opunomoćenici dioničara nogometnog kluba “Građanski” iz Zagreba

 

Tužba na temelju REZOLUCIJE EUROPSKOG PARLAMENTA OD 19. RUJNA 2019. O VAŽNOSTI EUROPSKOG SJEĆANJA NA BUDUĆNOST EUROPE (2019/2819(RSP))

Tužitelj:

  1. sc. Tomislav Dragun, privremeni upravitej nogometnog kluba “Građanski” Zagreb, OIB: 26536015067, Zagreb, Pete poljanice 7 

Tuženici:

(1) Grad Zagreb, Zagreb, Trg Stjepana Radića 1

(2) Hrvatska Elektroprivreda, Zagreb, Ulica grada Vukovara 37

(3) Uzurpatori imovine Prvog Hrvatskog GRADJANSKOG Nogometnog Kluba Zagreb – u tijeku je identifikacija 

TUŽBA

u tri primjerka

Radi utvrđenja, povrata u prvobitno stanje i naknade štete

V.P.S. 200,000.000,00 kuna

Ad 1.

Prvi hrvatski građanski športski klub, poznatiji samo kao Građanski, bio je nogometni klub u Zagrebu. Osnovan je 26. travnja 1911. godine. Za prvog predsjednika kluba izabran je Andrija Mutafelija. Boja dresova bila je plava, a nadimak kluba Purgeri. Osim nogometne, imao je selekcije za biciklizam i rukomet.

Građanski je bio jedan od najboljih nogometnih klubova u Kraljevini Jugoslaviji. Osvojio je najviše jugoslavenskih nogometnih prvenstava, njih pet, te je uz BSK bio najuspješnija momčad u državi. Građanski je osvojio i prvenstvo Banovine Hrvatske te dva prvenstva Nezavisne Države Hrvatske. (HŠK Građanski Zagreb, hr.wikipedia.org)

Igralište Građanskog u Zagrebu (kapacitet: 10.000 mjesta) bilo je smješteno između Koturaške ceste na sjeveru, Koranske ulice na zapadu, Kupske ulice na istoku te Varaždinske ceste na jugu. Igralište je svečano otvorio Stjepan Radić 19. listopada 1924. godine. Nakon Drugog svjetskog rata igralište nosi naziv Pobjeda. (hr.wikipedia.org)

Ad 2.

Izvjesni Dr. Aleksandar Koharović, lažno se predstavljajući kao tobožnji ministar narodnog zdravlja fantomske Federalne Države Hrvatske donio je dne 4. lipnja 1945. sljedeću odluku o raspuštanju dosadašnjih uprava športskih saveza, podsaveza, župa i klubova:

“Rješavam da se raspuste uprave svih športskih saveza, potsaveza, župa, klubova i ostalih fizkulturnih udruženja na području federalne Hrvatske, a koje su djelovale za vrijeme okupacije t. j. od 10. travnja 1941. do oslobođenja. Sva pokretna i nepokretne imovina športskih foruma i klubova raspuštenih uprava povjerava se do daljnje odredbe na čuvanje i raspolaganje Zemaljskom fizkulturnom odboru Hrvatske, odnosno okružnim, kotarskim ili gradskim fizkulturnim odborima gdje takovi postoje, a gdje ne postoje, mjesnim omladinskim organizacijama. Opširnije tumačenje ovog rješenja i upute za osnivanje novih fizkulturnih društava prepušta se Zemaljskom fizkulturnom odboru Hrvatske.”

Slijedom toga dao je i sljedeće Ovlaštenje:

“Drug 1/ Medarić Ivica, 2/ Bačić Jozo, 3/ Dubravčić Vlado ovlašćuje se od strane ovog Ministarstva, da preuzme do dalj-njega nadzor nad cjelokupnom imovinom kao i arhivom slijedećih športskih klubova i društava: H.Š.K. “Građanski”, H.A.Š.K., H.Š.K. “Concordia”, H.Š.K. “Zagreb”, A.T.K., Z.K.D., H.Š.K. “Željezničar”, H.Š.K. “Šparta”, H.V.K. “Gusar”, Hrv. veslački klub, H.Š.K. “Uskok” i Kajak klub. Ovo ovlaštenje odnosi se i na sve one klubove, koji raspolažu bilo kakvom imovinom, a nisu ovdje navedeni.”

Dokazi:

  1. Knjiga dr. Tomislava Draguna: NAŠ “GRAĐANSKI”, 1. dio: Aleksandar Koharović, Zagreb, 2021.
  2. Ovlaštenje Narodne Vlade Hrvatske, Ministarstva narodnog zdravlja, Dr. Aleksandra Koharovića, ministra narodnog br. 823/45 od 5. svibnja 1945. 
  3. Odluka ministra narodnog zdravlja Federalne države Hrvatske Dr. Aleksandra Koharovića od dne 4. lipnja 1945. o raspuštanju dosadašnjih uprava športskih saveza, podsaveza, župa i klubova – preslik: “Narodni list”, Zagreb, 5. lipnja 1945.

Ad 3.

Na temelju Ovlaštenja Narodne Vlade Hrvatske, Ministarstva narodnog zdravlja, Dr. Aleksandra Koharovića br. 823/45 od 5. svibnja 1945. Prvom Hrvatskom Građanskom Športskom Klubu Zagreb u svibnju 1945. oduzeta je sva imovina, među kojom igralište u Zagrebu, Koturaška cesta, arhiv i trofeji, koje su onda sve to “pod krinkom noći” prisvojili tuženici.

Na temelju svega navedenog predlaže se Općinskom građanskom sudu u Zagrebu donijeti sljedeću

PRESUDU

  1. Utvrđuju se ništetnim, kao doneseni od nenadležnog tijela, a suprotno demokratskom moralu i Ustavu RH:

Ovlaštenje Narodne Vlade Hrvatske, Ministarstva narodnog zdravlja, Dr. Aleksandra Koharovića br. 823/45 od 5. svibnja 1945., te

Odluka ministra narodnog zdravlja Federalne države Hrvatske Dr. Aleksandra Koharovića od dne 4. lipnja 1945. o raspuštanju dosadašnjih uprava športskih saveza, podsaveza, župa i klubova.

  1. Utvrđuje se da nogometni klub “Građanski” iz Zagreba nije prestao postojati 4. lipnja 1945. godine i da on nije ni u kakvoj svezi s NK Dinamo Zagreb, koji je rješenjem Trgovačkog suda u Zagrebu br. Tt-04/8127-2 od 5. studenog 2004. brisan iz Sudskog registra i prestao postojati, kao i s udrugom za prodaju športskih potrebština, koju vodi neki Mirko Barišić iz Zagreba.

Nalaže se vraćanje stanja imovine, arhiva i trofeja u vlasništvu Prvog Hrvatskog Građanskog Športskog Kluba Zagreb u pravni status kakav je bio na dne 5. svibnja 1945. godine, odnosno u obliku naknade štete koja iznosi 200 milijuna kuna na dne 4. lipnja 1945. godine, uvećano za zakonske zatezne kamate do dana isplate.

dr. sc. Tomislav Dragun

Tužitelj je oslobođen plaćanja sudske pristojbe – prilog: uredovna potvrda.

Tomislav Dragun

Tekstovi u rubrici GLEDIŠTA mišljenja su autora i ne moraju biti u skladu sa stajalištima Uredništva

Povezane objave

Đorđe Ćurčić: Želimo doći do dodatnih sredstava

HF

I poslije Tite – MOST!

HF

Cvijeće i svijeće svim žrtvama

HF

Nek se zna tko je domaćin, a tko je gost!

hrvatski-fokus

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više