Hrvatski Fokus
Kultura

Hajdukova “Kraljica lopte”

Premijerna izvedba Tijardovićeve operete na splitskom Poljudu

 
 
Premijerna izvedba Tijardovićeve operete „Kraljica lopte“ održat će se 30. lipnja na stadionu Poljud, najavljeno je na konferenciji za medije u Hrvatskom nogometnom klubu Hajduk. Riječ je o djelu koje je posljednji put izvedeno prije 91 godinu, a Splićani će ga opet imati priliku gledati zahvaljujući Studentskom zboru UMAS-a, koji je nositelj čitavog projekta uz podršku Sveučilišta u Splitu, Umjetničke akademije u Splitu, HNK Hajduka i Hrvatskog narodnog kazališta Split.
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2017/06/s-media-cache-ak0.pinimg.com_originals_58_5b_40_585b403813be3b3062e25b0ee15495b9.jpg
Uspjesi Hajduka 1926. godine, potaknuli su tada mladog skladatelja Ivu Tijardovića koji je uspio raspjevati svoj rodni grad, a zatim čitavu Dalmaciju i državu, da sklada popularnu skladbu „To njeni knedla“. Široj javnosti je manje poznata činjenica da je sam Tijardović bio igrač Hajduka, a kako se te godine slavila 15. godišnjica postanka Hajduka, Tijardović je na poticaj braće Fabjana i Luke Kaliterne napisao i uglazbio operetu iz sportskog života pod nazivom „Kraljica lopte“. Premijera je održana na Starom Placu 21. kolovoza 1926. godine na improviziranoj pozornici s bogatim dekoracijama i raskošnom rasvjetom za tadašnje prilike.
 
Nastankom ove operete Hajduk se upisao na popis malobrojnih sportskih kolektiva ne samo u našoj zemlji, već i u svijetu, kojima je posvećeno glazbeno umjetničko djelo. Malo koji klub se može tim pohvaliti i ponositi. Inače, treba naglasiti da je u periodu između 21. kolovoza i 21. rujna 1926. godine „Kraljica lopte“ šest puta izvedena na Starom placu, a potom 14. prosinca 1926. u splitskom Hrvatskom narodnom kazalištu. Poslije više nikada nije uprizorena, iako je bilo pokušaja 1971. godine.
 
„Riječ je opereti u tri čina, prvi se odvija u Splitu, drugi u Kairu, a treći opet u Splitu. Zahvaljujući HNK Split i Hajduku, maestro Hari Zlodre i ja uspjeli smo doći do tri verzije libreta od kojih smo napravili dinamičnu predstavu u trajanju od sat i pol. Želja nam je bila Splićane upoznati s djelom kojeg nije bilo na sceni devet desetljeća, no čija se glazba zadržala kroz sve vrijeme pa tako navijači Hajduka dan danas pjevaju neke melodije ove operete na utakmicama“, kazala je redateljica Jelena Bosančić, dodavši kako u izvedbi sudjeluje stotinjak izvođača, a osim Damira Mihanovića, Tajane Jovanović i Stefana Kokoškova, svi su studenti.
 
Uz zahvalu svim sudionicima ovog projekta, prorektor  za kulturu i umjetnost Branko Matulić je kazao kako se suradnja Sveučilišta u Splitu i Hajduka ne ostvaruje samo u sportskom segmentu, već i na kulturno-umjetničkom planu. Kroz sustav podupiranja studentskih projekata, Sveučilište je dijelom sudjelovalo u financiranju. „Vjerujemo da je ovo izvrstan primjer suradnje lokalne zajednice i Sveučilišta, odnosno djelovanja na dobrobit grada, a Hajduk je ona simbolika koja povezuje sve nas zajedno“, zaključio je prorektor Matulić.
 

Nives Matijević

Povezane objave

Karikaturom se može puno izreći

HF

Izložba “Tijelo bez organa” Nikoline Kuzmić

hrvatski-fokus

Molitva za opstanak

HF

Krajobrazi Denisa Kujundžića

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više