Hrvatski Fokus
Kultura

Studenti kroatistike u Beijingu

Predavanje veleposlanika Nebojše Koharovića u Kini

 
 
Hrvatski veleposlanik mr. sc. Nebojša Koharović održao je predavanje studentima kroatistike na prestižnom sveučilištu BFSU 4. studenoga 2016. Na jednom od četiriju naprestižnijih kineskih sveučilišta Beijing Foreign Studies University (BSFU) studira se više od 80-ak svjetskih jezika. Sveučilišni studij hrvatskog jezika i kulture održava se već desetak godina (lektorski seminari postoje i dulje). Broj polaznika ovogodišnjeg studija hrvatskog jezika je 30-ak pristupnika. 
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2017/06/www.chinadaily.com_.cn_china_images_univ_attachement_jpg_site1_20100106_0013729e45180cae8a7005.jpg
Hrvatski jezični i kulturološki studij na BSFU-u ustrojbeno je smješten na Fakultet europskih jezika i kulture (School of European Languages and Cultures). Na poziv Fakulteta, uglednog kineskog polonista prof. dr. Zhao Ganga (i prijatelja), vlp. Koharovićje polaznicima 1. godine kroatistike održao predavanje „25 godina diplomatskih odnosa RH i NR Kine“ (predavanje je održano na engl. jeziku). Predavanju je nazočio i zamjenik dekana prof. dr. D. Xixiao (poznati kineski romanist) i hrvatska lektorica prof. Albertina Knežević (hrvatski lektorat godinama je na ovom Sveučilištu kadrovski i nastavnim materijalom pokrijepljen od strane MZOŠ-a).
 
Tijekom dvosatne rasprave nakon predavanja bilo je vidljivo veliko zanimanje kineskih studenata i nastavnika za političku i društvenu situaciju u RH, EU-ova iskustva, regionalnupolitiku, interkulturne veze, viđenje Kine iz optike hrv. građana, projekte suradnje, pitanja jezičnog i kulturnog identiteta RH danas. Razina poznavanja hrvatskih tema bila je uistinu pozitivno iznenađenje, osobito s obzirom na činjenicu kako je ovo tek prva godinanjihovog bavljenja hrvatskim temama. U ime Veleposlanstva Republike Hrvatske veleposlanik je maloj knjižnici kroatističkog odjela poklonio nastavne i promotivne materijale. (v.h.)

Povezane objave

Ciklus slika Stinje Ive Kličinovića

hrvatski-fokus

Likovni sadržaj prije je bio bolji

HF

Turandot u Mariboru

HF

Zamisli ako

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više