Hrvatski Fokus

Međunarodni dan protiv WTO-a i sporazuma o slobodnoj trgovini

 
 
U nedjelju 10. rujna obilježen je Međunarodni dan borbe protiv Svjetske trgovinske organizacije i Sporazuma o slobodnoj trgovini. Hrvatska javnost o tome ne zna gotovo ništa jer vodeći "mainstream" mediji o tome ne izvještavaju. A to nije slučajno. No, danas ne ću pisati o ovom Danu, nego o odluci organizacije La Via Campesina koja se suprotstavlja globalizaciji i bori za prava seljaka, farmera, malih poljoprivrednih proizvođača.
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2017/09/ViaCampesina2.jpg
Naime, prigodom obilježavanja Međunarodnog dana borbe protiv Svjetske trgovinske organizacije (WTO) i međunarodnih Sporazuma o slobodnoj trgovini (kao što su na primjer TTIP i CETA), organizacija „La Via Campesina“ pozvala je sve organizacije i društvene pokrete, uključujući i organizacije civilnog društva diljem svijeta da se mobiliziraju i organiziraju otpore protiv Svjetske trgovinske organizacije/WTO-a i Sporazuma o slobodnoj trgovini te da se svi solidarno povežu u saveze i pripreme u prosincu za svjetski tjedan akcije / djelovanja što se podudara s održavanjem 11. Ministarske konferencije u Argentini.
 
Prvi puta od svog osnivanja, Svjetska trgovinska organizacija planira sastanak u Južnoj Americi, točnije u Argentini. U razdoblju od 10.-13. prosinca 2017. predsjednik Mauricio Macri i argentinska Vlada biti će domaćin 11. Ministarske konferencije WTO-a u Buenos Airesu. Konferenciji će prisustvovati poduzetnici, ministri, kancelari/ premijeri, pa čak i predsjednici. A što će raditi? Zahtijevat će više 'slobode' za svoje kompanije, zahtijevat će „svako olakšanje za poslovanje“ ali na štetu / eksploataciju radnika, seljaka, domorodačkog stanovništva, tražit će preuzimanje vlasti / kontrole nad zemljištem i teritorijima. Drugim riječima, zahtijevat će što manje restrikcija, tj. ograničenja i to na transnacionalnoj osnovi.
 
Od samog svog početka 1995. kao 'izvedenica' Općeg sporazuma o carinama i trgovini (GATT), Svjetska trgovinska organizacija / WTO provodi najbrutalniji oblik kapitalizma, poznatiji kao liberalizacija trgovine. WTO je na dosadašnjim Ministarskim konferencijama krenuo putem globalne liberalizacije nacionalnih tržišta obećavajući gospodarski prosperitet ali uz visoku cijenu – tj. na štetu suvereniteta. Iza naziva koji su više-manje slični: „liberalizacija, deregulacija, tj. ukidanje administrativnih organičenja (propisa, kontrola i dr.) i privatizacija“ a što je sve „upakirano“ pod nazivom „Package of Neoliberalism“ („Paket neoliberalizma“ ili „Neoliberalni paket“), WTO je poticao i potiče usvajanje brojnih sporazuma o slobodnoj trgovini između država i regionalnih blokova itd.
 
Na temelju ovih Sporazuma uz korištenje podrške tzv. kooptiranih vlada, najveće svjetske transnacionalne korporacije nastoje potkopati demokraciju i sve institucionalne instrumente za obranu života, teritorija, hrane i poljoprivrednih ekosustava svih naroda svijeta. (Napomena: lat. cooptatio, kooptacija – popuniti neko tijelo novim članom bez izbora). Na prethodnoj Ministarskoj konferenciji održanoj u Nairobiju 2015., Svjetska trgovinska organizacija usvojila je šest odluka o poljoprivredi, pamuku i pitanjima vezanim uz najslabije razvijene države svijeta. Odluke o poljoprivredi odnose se na obvezu ukidanja izvoznih subvencija za izvoz poljoprivrednih proizvoda s farmi, ukidanja javnog dioničarstva u svrhu prehrambene sigurnosti, zatim posebnih sigurnosnih mehanizama za zemlje u razvoju i mjere koje se odnose na pamuk.
 
Ove godine (2017.) WTO se želi vratiti na temu poljoprivrede s čvrstom namjerom/odlukom da se jednom zauvijek okonča s tzv. malim ribarstvom te da se učine pomaci i napredak u usvajanju multilateralnih sporazuma kao što je zloupotrebljeni Opći sporazum o trgovini i uslugama (GATS). Unatoč obmanjujućim protekcionističkim izjavama koje dolaze iz Washingtona i Londona, WTO će se još jednom sastati kako bi nametnuo interese kapitala na štetu planeta Zemlje, demokratskih težnji naroda svijeta i samog života. Tijekom ovih dvadeset i nešto više godina borbe protiv WTO-a, svjetski narodi odupirali su se pokušajima liberalizacije svega, uključujući i hranu i poljoprivredne sustave, a sve u korist transnacionalnih korporacija.
 
„Naše su borbe najveća zapreka napretku WTO-a, a nema sumnje da je La Via Campesina odigrala odlučujući dio,“ ističu u ovoj Organizaciji koja je aktivna diljem svijeta, pa tako i u Europi. Nažalost, ni jedna od prekobrojnih hrvatskih organizacija ili udruga civilnog društva nije član organizacije „La Via Campesina.“ Očito ih nimalo ne zanima zastupanje i obrana nacionalnih interesa Republike Hrvatske i hrvatskog naroda. „La Via Campesina“ bila je mobilizirana gotovo protiv svih dosadašnjih ministarskih konferencija WTO-a, od Seattlea (1999.) i Cancuna (2003.) gdje je njihov 'brat' Lee Kyung Hae (iz Južne Koreje) držeći zastavu uz povik „WTO ubija seljake“ žrtvovao svoj život, pa sve do Balija (2013.) i Nairobija (2015.).
 
Ove 2017. godine od 8. do 15. prosinca međunarodna delegacija La Via Campesina biti će u Buenos Airesu gdje će aktivno sudjelovati u brojnim aktivnostima, forumima i raspravama civilnog društva. „Bit ćemo tamo kako bismo identificirali WTO kao zločinačku organizaciju, što ona i jest, i kako bismo razvili zastavu Suverenosti hrane. Prozvat ćemo sve vlade koje su, nakon što su shvatile da WTO slabi, pribjegle bilateralnim i regionalnimm sporazumima o slobodnoj trgovini koji prijete uništenju naših prehrambenih sustava, upravo onako kako je to činio WTO tijekom posljednja dva desetljeća.“ Pozivamo sve naše organizacije članice – u svakoj zemlji da se mobiliziraju tijekom „Tjedna djelovanja protiv WTO-a“ od 8. do 15. prosinca 2017.; unutar svojih socijalnih i političkih konteksta trebali bi pronaći pravo vrijeme i oblikovati najbolje saveze u svrhu otkazivanja WTO-a i brojnih bilateralnih i regionalnih sporazuma o slobodnoj trgovini.
"Mi inzistiramo da poljoprivreda ne bi trebala biti dio bilo kojeg pregovora WTO-a." Još jednom kažemo:
Ne WTO-u!
Ne Sporazumima o slobodnoj trgovini!
Za prehrambenu suverenost svih ljudi!
Globalizirajmo naš otpor!
Globalizirajmo nadu!   
(Izvor: La Via Campesina, 10. rujna 2017.)
 

Rodjena Marija Kuhar, dr. med. vet.

Povezane objave

Peji Šimiću zlatni simbol Vukovara

HF

Oprosti, majko

HF

Treba nam još jedan braniteljski šator, ali u Splitu

HF

Vijeće za elektroničke medije guši medijske istine

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više