Hrvatski Fokus
Kultura

Festival Frankofonije

U HAZU-u održan skup na temu Baština i lokalni razvoj: uz osvrt na francusko iskustvo kulturnih politika

 
 
U povodu Festivala Frankofonije i Europske godine kulturne baštine, Znanstveno vijeće za kazalište, film, radio i televiziju Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti i Prokultura – Opservatorij kulturnih politika – Split organizirali su u četvrtak 29. ožujka u Knjižnici HAZU-a skup na temu Baština i lokalni razvoj: uz osvrt na francusko iskustvo kulturnih politika. Predsjednik HAZU-a akademik Zvonko Kusić podsjetio je na važnost i ulogu kulture i umjetnosti u očuvanju hrvatskog nacionalnog identiteta, na što je još prije stoljeće i pol podsjećao utemeljitelj Akademije Josip Juraj Strossmayer. Po njegovim riječima, ulaganja u kulturu i umjetnost uvijek su nedovoljna jer ne donose brze rezultate, ali dugoročno se uvijek isplate, što pokazuje upravo primjer Francuske koja kulturu koristi kao dio razvojne politike. Savjetnik za kulturu u francuskom veleposlanstvu Guillaume Colin izrazio je zadovoljstvo time što Francuzi mogu sa svojim partnerima iz Hrvatske podijeliti iskustvo vlastitih javnih politika. „Mi kroz oči svoga partnera otvoreno gledamo u vlastita iskustva", kazao je Colin.
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2018/04/logo.png
Načelnica Sektora za razvoj kulture i umjetnosti u Ministarstvu kulture Nevena Tudor Perković naglasila je važnost očuvanje nacionalne baštine i kulture u cjelini. „Kulturna baština je zajednička europska vrijednost. Bit kulture je dijalog, a kultura ima posebnu važnost i u poticanju društvenoga rasta“, kazala je Tudor Perković.
Dr. sc. Nansi Ivanišević, osobna izaslanica Predsjednice Republike Hrvatske u Međunarodnoj organizaciji Frankofonije, bivša ministrica prosvjete i športa  i predsjednica Prokulture, istaknula je važnost širine kulturnih politika te potrebu dijaloga koji pruža kultura. „Organizacijom ovog skupa želimo omogućiti susret stručnjaka iz različitih područja kulturnog života s ciljem razmjena teorijskih i praktičnih znanja te funkcioniranja kulturnih politika prema baštini u svjetlu francuskog iskustva, rekla je Ivanišević. Napomenula je da se francuska inačica kulturnih politika razvija u suradnji brojnih partnera pod vodstvom Ministarstva kulture i komunikacija već više od šezdeset godina, uz naglasak na očuvanju jezika i baštine, razvoju umjetnosti te afirmaciji francuske kulture unutar nacionalnih granica, unutari Europske unije, kao i na globalnoj razini.
 
Predsjednik saborskog Odbora za vanjsku politiku i bivši ministar vanjskih poslova dr. sc. Miro Kovač govorio je o baštini u službi hrvatske vanjske politike. Podsjetio je da je aktivna promidžba hrvatske kulturne baštine bila važna u uklanjanju predrasuda o Hrvatskoj i Hrvatima 1990-ih i 2000.-ih godina. „Slika o Hrvatskoj u svijetu se dramatično promijenila na bolje ako kao polaznu točku uzmemo 1990.", istaknuo je Kovač dodavši kako još uvijek ima prostora za poboljšanje slike o Hrvatskoj i Hrvatima, što je moguće postići učinkovitom promidžbom kulturne baštine i koordiniranim djelovanjem hrvatskih institucija, u čemu Francuska može biti dobar primjer.
 
Nada Zgrabljić Rotar govorila je o osnivanju muzeja medija što bi, smatra, pomoglo medijskoj pismenosti te zaštiti medijske tiskane i audiovizualne kulturne baštine, dok su predsjednik Znanstvenog vijeća za kazalište, film, radio i televiziju akademik Boris Senker i dr. sc. Martina Petranović govorili o projektu osnutka kazališnog muzeja. Na skupu su govorili i Bosiljka Perić Kempf, Daniela Angelina Jelinčić te Barbara Vujanović.
 

Marijan Lipovac

Povezane objave

Osjet Mediterana

hrvatski-fokus

Međunarodno priznanje hrvatskog jezika

HF

Zagrebačka filharmonija predstavila novu koncertnu sezonu

hrvatski-fokus

Serija portreta Ive Kajzera

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više