Hrvatski Fokus

HSP izgubio 2.108 ili 35 posto glasova i jedan mandat u odnosu na izbore 2017. godine

 
 
U nedjelju 10. ožujka 2019. godine poslije završetka prijevremenih područnih izbora za vijećnike u Skupštini Ličko-senjske županije, predsjednik HSP-a i nositelj njezine izborne liste Karlo Starčević među inim izjavio je za medije da je: „Vrlo zadovoljan izbornim rezultatom sa 17 posto osvojenih glasova“. Na službenoj pak međumrežnoj stranici Hrvatske stranke prava objavljeno je i sljedeće: „Povijesni uspjeh HSP-a i predsjednika Starčevića u Ličko-senjskoj županiji! HSP je treća snaga! HSP je ostvario povijesni rezultat“.
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2019/03/karlo-starcevic-sabor-hsp-3.jpg
Karlo Starčević
 
Analizom numeričkih podataka o aktualnim izborima, i potom njihovom usporedbom s rezultatima koje je HSP postigao na redovitim područnim izborima za vijećnike Skupštine Ličko-senjske županije koji su održani 21. svibnja 2017., moći će se otkriti i ustvrditi sa čim je to predsjednik HSP-a Karlo Starčević „vrlo zadovoljan“, te što su to „povijesni uspjeh“, „treća snaga“ i „povijesni rezultat“ koje su HSP i nositelj njezine izborne liste Karlo Starčević postigli na upravo završenim  prijevremenim područnim izborima za Skupštinu Ličko-senjske županije.
 
Na prijevremenim područnim izborima 10. ožujka 2019. u birački popis bilo je upisano 43.217 birača i oni čine biračko tijelo, a glasovalo je njih 22.133 ili 51,223 posto. Izborna lista HSP-a i njezin nositelj Karlo Starčević dobili su 3.695 glasova što je 17,15 posto birača koji su glasovali, i 8,54 posto biračkoga tijela. HSP-ova izborna lista osvojila je šest vijećničkih mandata, i u redosljedu po brojki osvojenih vijećničkih mandata je „treća snaga“ na izborima iza izborne liste HDZ-a i KLGB dr. Darka Milinovića. Na redovitim područnim izborima za vijećnike Skupštine Ličko-senjske županije koji su održani 21. svibnja 2017. u birački popis bilo je upisano 44.696 birača i oni čine biračko tijelo, a glasovalo je njih 26.748 ili 59,84 posto. Hrvatska stranka prava na izbore je izašla s Kandidacijskom listom grupe birača (KLGB) kojoj je nositelj bio predsjednik HSP-a Karlo Starčević. KLGB HSP-a i njezin nositelj Karlo Starčević dobili su 5.803 glasova što je 22,84 posto birača koji su glasovali, i 13,00 posto biračkoga tijela. Osvojeno je sedam vijećničkih mandata, i po tome je HSP bila „druga snaga“ na izborima tj. odmah iza HDZ-a.
 
Usporedbom brojki dobivenih glasova birača i osvojenih vijećničkih mandata Hrvatske stranke prava na redovitim izborima za Skupštinu Ličko-senjske županije koji su održani 2017., s brojkama dobivenih glasova birača i osvojenih vijećničkih mandata na prijevremenim izborima koji su održani 10. ožujka 2019.; dolazi se do sljedećih rezultata: Na upravo završenim prijevremenim izborima HSP i nositelj njezine izborne liste Karlo Starčević dobili su 2.108 ili 34,86 posto glasova manje i jedan vijećnički mandat manje u usporedbi s izborima  koji su održani u svibnju 2017. godine! Također su se spustili za jedno mjesto u redosljedu stranaka po brojki osvojenih vijećničkih mandata, pa su sada „treća snaga“ iza HDZ-a i KLGB dr. Darka Milinovića.
 
Sa čim, po čemu, kako i zašto je predsjednik HSP-a Karlo Starčević „vrlo zadovoljan“ tim i takvim rezultatima izbora, a HSP te iste izborne rezultate kvalificira i atribuira kao „povijesni uspjeh“; znaju samo oni. Kako može biti ne samo „povijesni“ nego i „običan“ uspjeh ako stranka na izborima izgubi čak 2.108 ili gotovo 35 posto glasova birača koji su joj dali svoj glas i političku potporu na prethodnim izborima, kao i jedan vijećnički mandat? Može li općenito bilo koji gubitak biti – dobitak? Može li se općenito nakon gubitka biti – dobitnikom?  Može i to, ali samo ako ste u džepu imali zmiju pa je putem izgubili jer ste imali sreću da na džepu bude rupa. No, kad u izbornom programu imate „rupu“ pa zbog toga na izborima masovno izgubite  birače i njihove glasove, onda nikako i nipošto ne možete biti „vrlo zadovoljan“ dobitnik nego samo i jedino izborni – gubitnik! No, kao što se to može vidjeti iz citiranih postizbornih priopćenja Karla Starčevića i HSP-a, i nakon masovnog gubitka glasova te političkog povjerenja i potpore birača, navodno se može biti – dobitnik i to čak povijesni! Ali, svakome je jasno da to može biti samo i jedino u mimikriji, vulgarnoj stranačkoj propagandi, zlouporabi povjerenja stranačkog članstva te varanju i obmanjivanju demokratske javnost!
 
Osjećaj zadovoljstva je subjektivna pojavnost i velikim dijelom ovisi o osobnom kapacitetu za introspekciju, samokritičnost i objektivnost; pa stoga predsjednik HSP-a i nositelj njezine izborne liste Karlo Starčević i može biti „vrlo zadovoljan“ rezultatima izbora, ali to ovdje nije bitno za demokratsko okončanje postizbornog procesa. U demokratskim strankama za demokratsko okončanje postizbornog procesa primarno je i bitno što o rezultatima izbora misle te i „osjećaju“ članovi stranke. Čini li njih masovni gubitak od čak 35 posto glasova i birača „vrlo zadovoljnim“; ili imaju samopoštovanje, demokratsku kulturu i političko znanje pa ne će dopustiti da ih predsjednik Karlo Starčević i vodstvo HSP-a varaju i obmanjuju lažnim izbornim uspjehom? Nego će postupiti politički logično te prema sebi i Stranci odgovorno kao što je to postizborno uobičajeno u svim demokratskim strankama i državama širom svijeta; te zatražiti da izborni gubitnici predsjednik Karlo Starčević i vodstvo HSP-a podnesu neopozive –  ostavke na njihove stranačke položaje i dužnosti!
 

Erih Lesjak

Povezane objave

Legalno postavljena ploča treba ostati

HF

Dokle će Pupovac progoniti Hrvate u Hrvatskoj?

hrvatski-fokus

Plenković, Pupovac i tzv. dječji logor

HF

Dalmatinska perspektiva knindže Branka

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više