Hrvatski Fokus
Kultura

Nefigurativni svijet Ive Kličinovića

Slikareva igra s užetom pridaje slici karakter instalacije

 
 
Akademski slikar Ivo Kličinović, Bračanin, poznat je ponajprije po sjajnom ciklusu ulja na platnu, različitih formata, posvećenih moru, posebice valu, valovima, ali i arkadijskom miru otoka, premreženih maslinicima, vinogradima.
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2019/06/slika-ivo-klicinovic-2.jpg
Nedavno je predstavio novi set slika, posve drugačije orijentacije, riječ je o nefigurativnom svijetu, kombinaciji apstrakcija i instalacija, vrlo zanimljivoj i izazovnoj produkciji, rezultatu komparativnog, ozbiljnog slikarskog istraživanja. Na njegovim novim slikama dominiraju apstraktni motivi, detalji boja ili oblika, mada  možemo nazrijeti i valove i ljudske figure i krhotine školjaka, izrazitu plavu boju i uže što presijeca sliku ili je savijeno ispred, ispod nje ili je uklopljeno u kompoziciju.
 
Ta slikareva igra s užetom pridaje sliku karakter instalacije. Kolor je nježniji, lagan, prozračan, ovdje nema one teške tamne prijeteće plave boje uznemirenog mora, ova plava boja je suptilna i odmjerena, kao da potječe iz nutrine posve drugog čovjeka.
 
Sve slike novog nefigurativnog ciklusa obilježava polagani, jedva primjetljivi ritam gibanja, kako vertikalno, u dubinu slike,tako i horizontalno, s lijeve na desnu stranu i obrnuto. Kličinovićevi oblici se lagano njišu, u ritmu opuštenog ljudskog disanja u tajanstvenim svijetovima onostranog, izrazite simbolike.
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2019/06/Iv0-Klicinovic-3-840x556.jpg
Pojedine slike odaju dojam matematičke jednadžbe, pretvorene bojom i linijom u plohe i oblike. Svakako, novi je ciklus apstrakcija Ive Kličinovića iznenađenje, ali svakako vrlo ugodno i nadahnjujuće.
 

Miroslav Pelikan

Povezane objave

Niz video priča žena različitih dobnih skupina

HF

‘Legende Mediterana’ Stipe Suraća

HF

Motiv mora u opusu Josipa Konte

HF

Na dudovoj grani

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više