Hrvatski Fokus
Uvodnik

DORH i USKOK se svrstali na stranu oporbe?

Afera Vjetroelektrane u službi čistke preostalih Karamarkovih suradnika

 
 
• Najnovija tzv. afera Vjetroelektrane potvrda je svekolike nesređenosti u državi Hrvatskoj. Ne zato što se love potencijalni ili osumnjičeni krivci u cijeloj toj priči, nego, prije svega, zato što su prije javne objave ove afere vijesti iz DORH-a i(li) USKOK-a prije stigle u ljevičarske medije nego kod ministra pravosuđa Dražena Bošnjakovića i predsjednika Hrvatske vlade Andreja Plenkovića. Dakako, u pitanju je famozno "curenje informacija". Koje je opasnije od samoga kriminala, pogodovanja, korupcije, ortaštva… U državi u kojoj se poštuju pravila igre, zakoni, propisi i Ustav, nakon ovoga najnovijeg "curenja informacija" iz DORH-a i USKOK-a trebalo je odmah, u isti čas, provesti provjetravanje ove državne institucije. Umjesto da se u Gajevoj 31 a ispričaju i istoga trenutka podnesu ostavke svi oni koji su dozvolili "curenje informacija", oni su poslali priopćenje u kojem su svi drugi krivi osim njih samih. U priopćenju su napisali:
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2020/06/josipa_rimac_1.jpg
Josipa Rimac
 
»DORH i USKOK nisu izvor informacija objavljenih u medijima jer svako objavljivanje sadržaja provedenih dokaznih radnji tijekom istrage šteti probicima kaznenog postupka radi čega je policiji naloženo provođenje izvida. (2. 6. 2020.) U konkretnom predmetu rješenje o provođenju istrage doneseno je 30. svibnja 2020. te je, sukladno odredbama Zakona o kaznenom postupku, uručeno ili poslano putem pošte svim okrivljenicima i njihovim braniteljima. Radi se o najmanje 29 osoba. Svi javno objavljeni transkripti su upravo oni koji su navedeni u rješenju o provođenju istrage. Usporedba objavljenog sadržaja s transkriptima koji se navode u rješenju pokazuje da su javno objavljeni transkripti djelomično netočno interpretirani. Ističe se da je posebnim dokaznim radnjama evidentiran velik broj razgovora od kojih je samo mali broj naveden u rješenju o provođenju istrage radi dokazivanja postojanja osnovane sumnje. Činjenica da su javno objavljeni samo oni razgovori koji su bili navedeni u rješenju o provođenju istrage i time bili dostupni velikom broju naprijed navedenih osoba, potvrđuje da USKOK nije izvor objavljenih informacija. Nadalje, ističemo da sukladno Zakonu o kaznenom postupku, nakon donošenja rješenja o provođenju istrage svi okrivljenici i njihovi branitelji imaju pravo uvida u spis i pravo razgledavanja, prepisivanja, preslikavanja i snimanja spisa. Iako prema odredbama Zakona o kaznenom postupku istraga nije tajna nego nejavna, stav je DORH-a i USKOK-a da objavljivanje sadržaja provedenih dokaznih radnji tijekom istrage šteti probicima kaznenog postupka zbog čega je izuzetno važno utvrditi tko je odao podatke. Iznošenjem tvrdnji da "iz DORH-a i USKOK-a cure informacije" diskreditiraju se uloženi napori i rad državnog odvjetništva u cjelini i potiče nepovjerenje u njegov rad«. (http://www.dorh.hr/dorh02062020)
 
• »Afera Vjetroelektrane« ima i drugu stranu. Iako izgleda da Andrej Plenković ne drži konce u svojim rukama, ipak ovdje je premalo HDZ-ovaca umočenih u koruptivne radnje i klasična pogodovanja koji su "njegovi" najbliži intimusi. Uglavnom su na udaru bivši suradnici njegova prethodnika Tomislava Karamarka kojih se on dosad nikako nije mogao riješiti. Prije svih to je prvoosumnjičena Josipa Rimac, a uz nju već sada neki mediji spominju i neke od aktualnih ministara da su povezani s ovom aferom, poput ministra Tomislava Ćorića rodom iz Metkovića i susjede mu ministrice Marije Vučković iz nedalekih Ploča. Uvijek dobro obaviješteni riječki Novi list spominje da će i oni biti ispitani, a i ministar Mario Banožić iz Srijema. A da baš i nije tako, odnosno da na udaru nisu samo Karamarkovi ljudi, vidi se u činjenici kako istražitelji USKOK-a planiraju ispitati i Plenkovićevu najbližu suradnicu Tenu Mišetić, zamjenicu predstojnika Ureda predsjednika Vlade. DORH i USKOK u posjedu su snimljenog razgovora utroje između Tene Mišetić, Josipe Rimac i Ružice Njavro iz Ministarstva poljoprivrede.
 
• Korupcija je sinonim za podmićivanje i pokvarenost, odnosno korištenje javne dužnosti radi osobnoga probitka. Ustvari, korupcija je manjak morala. U ovome slučaju to je nedvojbeno zasad utvrđeno. Uskoro bismo trebali saznati postoji li i pravno utemeljenje za javno uhićenje, optužbu i blaćenje uhićenih i ispitanih aktera cijele afere. Iz onoga što smo saznali iz povlaštenih medija ministar Tomislav Ćorić osobno je potpisao rješenje kojim se potpisano rješenje njegova prethodnika Slavena Dobrovića stavilo izvan snage. Teško je povjerovati da to nije znao Ćorićev nadređeni u Vladi. Nu, mediji idu dalje pa ne vjeruju Ćoriću i u cijeli slučaj uključuju i njegovu ženu Dubravku Sinčić Ćorić, potpredsjednicu Hrvatskoga društva lobista (HDL), te Maju Pokrovac, predsjednicu HDL-a, ujedno i ravnateljicu gospodarskog udruženja "Obnovljivi izvori energije". Zato neuvjerljivo djeluju riječi ministra Ćorića kako se "zna da se HDL ne bavi lobiranjem, već se prije svega bavi inicijativom da se ono u Hrvatskoj kao aktivnost zakonski uredi". Sve to Andreja Plenkovića jako opterećuje u ovo predizborno vrijeme. Posebice i zato što se mnogi vraćaju na ne tako davne afere poput afere Hotmail, pa Martinu Dalić, Grupu Borg, Lex Agrokor… 
 
• Trećega lipnja 2020. održana je sjednica svih sudaca Visokog prekršajnog suda Republike Hrvatske. Od njih 23, glasovanju je pristupilo njih 20. Raspravljalo se o izvođenju pjesme 'Bojna Čavoglave' autora Marka Perkovića Thompsona u izvornom obliku koja sadrži izričaj 'Za dom spremni'. U priopćenju Suda navedeno je: »Imajući na umu dosadašnju jedinstvenu sudsku praksu Visokog prekršajnog suda Republike Hrvatske u odnosu na izričaj „Za dom spremni“ kada se koristi u različitim okolnostima, koja nije dovedena u pitanje, pristupilo se glasanju o slijedećem pitanju: "Može li se postupanje okr. Marka Perkovića, koje je činjenično opisano u optužnim prijedlozima Ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske, PU šibensko-kninska, broj 511-13-10-17-74/2016 od 30. prosinca 2016. i broj 511-13-10-17-46/16 od 8. kolovoza 2016., podvesti pod zakonski opis prekršaja iz čl. 5. Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira, koji glasi: Tko na javnom mjestu izvođenjem, reproduciranjem pjesama, skladbi i tekstova ili nošenjem ili isticanjem simbola, tekstova, slika, crteža remeti javni red i mir. Nakon provedene rasprave, sa 4 glasa za, 15 protiv i 1 suzdržanim, odlučeno je da se opisano postupanje u konkretnom predmetu ne može podvesti pod zakonski opis prekršaja iz čl. 5. Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira te da je pravilna odluka ovog suda broj Jž-2747/2018 od 2. listopada 2019.« Drugim riječima, Visoki prekršajni sud donio je odluku da poklik "Za dom spremni" na početku pjesme Marka Perkovića Thompsona "Bojna Čavoglave" nije bio prekršaj protiv javnog reda i mira u dvjema spornim izvedbama koje su bile predmet odlučivanja. Tom odlukom napokon i nešto dobro da se dogodi u Hrvatskoj. Nakon svega postavlja se pitanje tko stoji iza ove odluke: pravna logika, naknadna pamet ili pritisak aktualne vlasti da na taj način privuče domoljubne glasače.
 
• Svakako postoji sumnja u najnoviju presudu Visokoga prekršajnog suda da je odjednom u redu uzvik 'Za dom spremni' Marka Perkovića Thompsona na početku pjesme 'Bojna Čavoglave', jer su dosad suci s toga suda uglavnom sudili protiv pozdrava i zdravoga razuma. I ako je ova presuda plod pritiska aktualne vlasti na ove suce da joj pripomognu ostati na vlasti, a najvjerojatnije jest, onda se u tom smislu može i mora gledati i kupovina Marijane Petir u završnom dijeli predizbornoga prijelaznog roka od strane Andreja Plenkovića. I sudska dozvola za slobodno pjevanje 'Bojne Čavoglave', a i ulazak Petir u Plenkovićevo jato imaju samo jedan, jedini i jedincati cilj, a to je pokušaj privlačenja Plenkovićevu HDZ-u onih glasača koji su ga odavno napustili. Ako je bivša perjanica uništenog HSS-a na trenutak "zaboravila" na kobnu Istanbulsku konvenciju i koaliciju s M. Pupovcem i ostatkom HNS-a, za nadati se je da domoljubni birači nisu Plenkoviću "zaboravili" tu konvenciju i mnoge druge brojne protuhrvatske odluke koje je aktualni predsjednik HDZ-a bešćutno donosio u zadnje četiri godine.
 
• Talijanski filozof Giorgio Agamben (Rim, 22. IV. 1942.) još prije nekoliko desetljeća u svojim knjigama pisao je o izvanrednom stanju, stanju u kojem živi "moderni čovjek" i uživa sve blagodati suvremene "demokracije". Redukcija života u 'biopolitiku' jedna je od glavnih niti u Agambenovom djelu, u njegovoj kritičkoj koncepciji homo sacera (svetog čovjeka), svedenog na 'goli život' i time lišena bilo kakvih prava. Pišući o koncentracijskim logorima Agamben je rekao da je "Kamp prostor koji se otvara kada izvanredno stanje počne postati pravilo". On tvrdi da se politika "kontaminirala zakonom" u izvanrednom stanju. Budući da je "samo ljudsko djelovanje u stanju prekinuti odnos između nasilja i zakona", čovječanstvo postaje sve teže u državi iznimke da djeluje protiv države. Izuzetno stanje ulaže jednu osobu ili vladu snagom i glasom vlasti nad drugima koji se širi mnogo dalje od onoga gdje je zakon postojao u prošlosti. "U svakom slučaju, izvanredno stanje označava prag na kojem se logika i praksa zamagljuju jedni s drugima i čisto nasilje bez logotipa tvrdi da ostvarenje izgovora bez ikakvog stvarnog referenciranja". Agamben navodi kontinuiranu državu iznimke na nacističku državu Njemačku pod Hitlerovom vlašću. "Cjelokupni Treći Reich može se smatrati izvanrednom državom koja je trajala dvanaest godina. U tom smislu moderni totalitarizam može se definirati kao uspostavljanje, pomoću države iznimke, pravnog građanskog rata koji omogućava fizičku eliminaciju samo političkih protivnika, ali i cijelih kategorija građana koji se iz nekog razloga ne mogu integrirati u politički sustav". Agambenova razmišljanja o izvanrednom stanju dovode ga do tvrdnje da je razlika između diktature i demokracije zaista tanka, a što je pravilo dekretom sve češće, počevši od Prvoga svjetskog rata i reorganizacije ustavne ravnoteže, pa sve do naših dana. Dakle, Agamben govori i piše da suvremena vladavina u suvremenoj demokraciji, zapadnoj parlamentarnoj demokraciji, na razini carstava i kraljevstava kroz povijest i da je vladajuća elita samo na mudriji način uspjela uvesti "izvanredno stanje" u svojim državama i pritom reducirala prava svojih podanika na najnižu mjeru. Stoga nije naodmet znati i što je Agamben u članku u Il Manifestu, 26. veljače 2020., napisao za kinesku gripu pod brojem 19, a napisao je: "Pandemija COVID-19 je izum". I nije problem što je pandemija COVID-19 "izum", puno je veći problem što je ona naša crna stvarnost, koja se reflektira na naš svakodnevni život sa sve manje prava, a sve više zabrana. I taj "izum" je naša stvarnost, crna stvarnost reduciranih tzv. ljudskih prava, u kojoj na temelju lažnog izuma i stvaranja straha kod puka jednoga od takvih potrčka vladajućih, a to je, dakako, Vili Beroš, "duboka država" ubacuje ga u političku arenu. Stoga bismo mogli reći: od "izvanrednog stanja", preko "duboke države", do Davora Božinovića Zemljotresa. A nije isključeno da na jednoj od lista ne bude i Krunoslav Capak Hitler. Svaka sličnost s nekim povijesnim osobama sasvim je slučajna!
https://cdn.openpr.de/l/5/l52357768_g.jpg
Giorgio Agamben
 
• Svima nam je poznata izjava aktualnoga hrvatskog predsjednika Zorana Milanovića kako on ne će izaći na saborske izbore 5. srpnja ove godine. Ovdje ne ću analizirati ovaj od mnogih u nizu Milanovićevih glupih poteza, puno su mi zanimljiviji neki od onih koji ga napadaju, a ima ih i među političkim analitičarima. Jedan od njih je Žarko Puhovski, koji je tom prigodom bio jako oštar i izjavio da je Milanović tom izjavom i tom najavom "sam sebe proglasio političkim idiotom kada je rekao da ne će ići na izbore". I Puhovski je u pravu. Ali, i "zaboravan". Naime, sa Žarkom sam uoči izbora za Sabor 2007. razgovarao i pri kraju mi je razgovora rekao kako on ne će izaći na te izbore, što me je jako iznenadilo. Rekao sam mu da to nije dobro, ne samo zato što je dužnost svakoga Hrvata da svoje pravo na izbore potvrdi izlaskom na njih, nego da je to njegova obveza kao filozofa i politologa, a posebice kao čovjeka kojega Hrvati smatraju političkim analitičarom. No, Žarko je ostao na svome, što je ostalo zapisano na stranicama bivšega Fokusa.
 
• Na mrežnoj adresi: facebook.com/POBLV/videos/245875856705045/ objavljen je podatak da je još 1994., u vrijeme kada je još uvijek veliki dio hrvatskih zemalja bio pod okupacijom Srbije, Crne Gore, lokalnih i uvezenih Srba i Srba iz BiH, jedan srpski svećenik javno govorio kako Hrvate i katolike treba protjerati iz okupiranoga dijela Sarajeva. Radi se o Rajku Jeviću (Vođenica kod Bosanskog Petrovca, 4. III. 1952.), koji je početkom srpske agresije na hrvatske povijesne zemlje bio u manastiru Krki na sjeveru Dalmatinske zagore. Godine 1991. izabran je za prvog episkopa novoosnovane Eparhije bihaćko-petrovačke sa sjedištem u Ključu, povijesnoj Turskoj Hrvatskoj, odakle je pobjegao nakon Oluje u kolovozu 1995. Prema odluci SPC-a od 24. III. 2017. Jević je kao "zvorničko-tuzlanski episkop Hrizostom" postao "mitropolit dabrobosanski". Ustoličenje je obavljeno 3. IX. 2017. u dijelu Sarajeva koje su u Daytonu dodijelili agresorima Srbima. Jević je odavno bio poznat kao četnik i velikosrbin u crnoj mantiji. Dana 24. XII. 1990. izvjesio je četničku zastavu na crkvi sv. Spiridona u Skradinu. Danas je za sve nas važno podsjetiti se događaja od 11. V. 2010. kada je Rajko Jević poručio "da se dovođenjem Bleiburga u Sarajevo trajno zatvaraju vrata suradnje i svih odnosa ove mitropolije s Nadbiskupijom vrhbosanskom, te lično njegovog visokopreosveštenstva mitropolita dabrobosanskog Hrizostoma s kardinalom Vinkom Puljićem". Za četnika Jevića nije nam čudno da je tada prije desetljeće govorio, za nas je puno važnije da su sada, deset godina kasnije, to isto ponovili nekršćani iz Sarajeva, sljedbenici Alije Izetbegovića, čime se potvrđuje teza dr. Muhameda Borogovca, koji živi i djeluje u dalekom Chicagu, da muslimansko-bošnjačkim pukom u Bosni i Hercegovini u cijelosti vladaju udbaši, kosovci i njihovi potomci. "Posrbice", tvrdi Borogovac.
 
• Prema onomu što pišu bošnjački mediji, a o tomu progovorilo je i Tužiteljstvo BiH, Fadilu Novaliću, predsjedniku vlade Federacije BiH, javila se ženska osoba i poručila mu: "Morate brzo reagirati na 150.000 testova, jer će ih neko drugi kupiti. Ja sam rekla da ih se rezervira i za nas, i sa Fahrudinom Solakom. Nemamo vremena za gubljenje". Nakon toga Novalić kaže: "Solak će morati preuzeti vlast. Respiratori i testovi moraju umiriti stanovništvo. Ovo se zamahuje." Za one koji su "zaboravili" Novalić je onaj političar kojega se otprije tereti da je zlouporabom položaja priskrbio dozvole za Srebrenu malinu i nabavku respiratora koji ne vrijede. Posebno je zanimljivo da se iza "ženske osobe", koja razgovara s Novalićem krije Sebija Seka Izetbegović, rođ. Građević (Golubovci kod Podgorice, Crna Gora, 6. IV. 1960.), a za koju u sarajevskom Oslobođenju traže da će "Sebija Izetbegović morati biti uhapšena". Novalić je bio uhićen, ali i ubrzo pušten. Naime, Tužiteljstvo BiH, na čijem je čelu Srpkinja Gordana Tadić, tražilo je jednomjesečni pritvor za njega, ali bošnjački Sud BiH odbio je taj prijedlog. Da je duboko umočena snaha Alije Izetbegovića potvrđuje nervoza njezina muža Bakira Izetbegovića, koji je Novalićevo uhićenje okvalificirao kao "udar na Bošnjake od strane Gordane Tadić". U obranu Novalića stali su i bošnjački vjerski poglavari, bivši Mustafa Cerić i sadašnji Husein Kavazović. Brane SDA i svoje položaje.  
 
• Nakon gušenja Georga Floyda (46) od strane policajca u Minneapolisu, najvećem gradu američke države Minnesote (glavni grad je Saint Paul od 310.000 stanovnika) u SAD-u izbili su veliki nemiri. Nakon prvotnih spontanih nemira u gradu u kojem živi oko 430 tisuća stanovnika, nadzor nad do tada poprilično mirnim prosvjedima preuzeli su pripadnici ekstremno lijeve organizacije ANTIFA (Antifašisti). Antife su jako brzo nemire proširile diljem SAD-a, što je navelo predsjednika Donalda Trumpa da zloglasnu ljevičarsku Antifu proglasi terorističkom organizacijom. Tomu se odmah pridružio ministar pravosuđa te objavio kako je pokrenut proces lociranja 56 vođa te nasilne zločinačko-terorističke organizacije. Nisu u Sjedinjenim Državama problem samo teroristi Antife, problem za mir u ovoj velikoj državi su i oporbeni demokrati, prije svih njihovi gradonačelnici koji, umjesto da obuzdaju nasilje, oni ga podstiču. "Gradonačelnici i guverneri moraju osigurati premoćnu policijsku silu dok se nasilje ne utiša. Ako grad ili savezna država odbiju poduzeti mjere potrebne da se zaštiti život i imovina njihovih stanovnika, poslat ću američku vojsku i brzo riješiti problem umjesto njih", poručio im je predsjednik Trump. Da je Trump u pravu kada je Antife proglasio zločinačko-terorističkom ljevičarskom organizacijom koju treba zabraniti, vidi se na primjeru paljenja crkava po Americi. Zapalili su i crkvu blizu Bijele kuće u Washingtonu, koju je nakon tog s Biblijom u ruci posjetio američki predsjednik i time im poručio da je Biblija jača od sljedbenika Francuske revolucije.
 
• Protiv Donalda Trumpa ne rade samo Antife, rade i mnogi drugi. Među njima su pristalice Hillary Clinton, Georgea Sorosa, ali i razne plaćene tvrtke, koje provode podzemne, specijalne operacije. Posebno se ističe tvrtka Foval Group u vlasništvu Scotta Fovala, plaćenička tvrtka koja obavlja najprljavije poslove za onoga tko im plati. Scott Foval je bio, a vjerojatno je i sada Sorosov plaćenik. Radio je za Hillary Clinton i Demokratsku stranku. Plaćaju ljudima s ruba američkoga društva da na prosvjedima izazivaju nemire i šire paniku među Amerikancima. Nešto slično kao kad kod nas na prosvjedima naše Antife uvijek u prvim redovima vidite zajapurena lica Vilija Matule, Rade Borić, Urške Raukar, Tomislava Tomaševića, Sandre Benčić, Vesne Teršelič
 
• Što je Blackout Tuesday? Je li to dan kada se daje potpora ubijenom Georgeu Floydu? Ili je to neka poruka? A poruka je u obliku crnoga kvadrata!? Za one koji ne znaju, crni kvadrat je znak Saturna, tj. Sotone.
 

Marijan Majstorović

Povezane objave

Karlo Ressler i Tomislav Sokol u Bruxellesu kritiziraju Plenkovićevu migrantsku politiku!

hrvatski-fokus

PLINSKA KRIZA – Energenti se kupuju godinama prije u vrijeme niskih nabavnih cijena

hrvatski-fokus

Nova Vlada s Mostom, ali bez Pupovca

HF

Istarski ateisti na sjevernokorejski način

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više