Hrvatski Fokus
Kultura

Sto deset godina Fotokluba Split

Izloženi autentični dokumenti iz bogatog arhiva udruge

 

U Galeriji fotografije Fotokluba Split u utorak, 15. lipnja 2021. otvorena je izložba ‘110 godina Fotokluba Split – velika retrospektiva’. Izložba donosi presjek iznimne povijesti jedne od najstarijih udruga u Splitu, prateći razvoj od osnivanja Photokluba – kluba fotografa amatera 1911. godine, preko ponovnog osnivanja 1950. pa sve do danas.

U okviru izložbe izloženi su autentični dokumenti iz bogatog arhiva udruge koji će posjetiteljima približiti važnost i ulogu Fotokluba Split u kontekstu lokalne kulturno-umjetničke scene – dokumenata koji svjedoče radu i razvoju udruge – prvog statuta, dokumenata vezanih uz prostor udruge (prostor na splitskoj rivi koji je komunistička vlast oduzela udruzi i dodijelila JAT-u, a u zamjenu udruzi dodijelila prostor u Marmontovoj u kojem se Fotoklub nalazi i danas). Također, izloženi su dokumenti i fotografije koji svjedoče o bogatoj kulturnoj razmjeni koja se odvijala između Fotokluba Split i drugih fotoklubova tijekom pedesetih, šezdesetih i sedamdesetih godina, a koja je omogućila splitskoj publici da se u to vrijeme upozna s najznačajnijim fotografima Europe i svijeta (gostovanje fotografa iz Italije, Francuske, SSSR-a, te prikazivane fotografije članova Fotokluba Split na izložbama u Sydneyju, SAD-u i diljem Europe).

Foto klub Split konstituiran je na skupštini u Kinu Karaman 26. travnja 1911. godine. Glavni pokretači i osnivači kluba bili su profesori Realke Umberto Girometta i Juraj Božičević. Uz ova dva foto amatera značajniji prvi aktivni članovi bili su i nastavnik Realke Mirko Fagarazzi, te trgovac Ante Milišić u čijoj su se papirnici u Ilićevom prolazu nasuprot kina Karaman mogli opskrbljivati foto opremom i izlagati radove nakon organiziranih foto izleta. Prilike, odnosno neprilike, oko dva svjetska rata nisu samo utjecale na prestanak klupskog okupljanja, vec i na uništavanje fotografske građe. Tek se 1950. g. u okrilju organizacije Narodna tehnika obnavlja institucionaliziranje amaterske fotografske djelatnosti kroz Klub foto i kino amatera. Nakon odvajanja od Kino kluba Split i iseljenja iz prostorija na Rivi 1952. g. Foto klub se smjestio u Marmontovoj ulici u sklopu izložbenog salona Galić od kojeg se odvojio 1956. g. kada organiziranjem 2. Klupske izložbe definitivno počinje živjeti svoju djelatnost sa svojim gradom i puno šire do današnjih dana.

Udruga Fotoklub Split zajedno je s prostorom u kojem djeluje i Galerijom fotografija zaštićeno kulturno dobro pri Ministarstvu kulture i medija Republike Hrvatske što dovoljno svjedoči o važnosti udruge za kulturnu i umjetničku scenu grada Splita i Hrvatske, a u okviru udruge razvijali su se i djelovali neki od najvažnijih hrvatskih fotografa dvadesetog stoljeća – Nikola Vučemilović, Ivo Eterović, Ivan Filipin, Duško Kečkemet, Ante Verzoti, Feđa Klarić i brojni drugi, a vrijedna fotografska arhiva dragocjen je materijal iz kojeg se može iščitati razvoj grada Splita kroz povijest.

Izložba se može pogledati do 13. srpnja 2021.

Nives Matijević

Povezane objave

Bez tebe

HF

Propitivanje vlastitog postojanja kroz prizmu smisla

hrvatski-fokus

QUEEN – Filharmonijska posveta legendarnim rockerima

hrvatski-fokus

Impresije trenutka Duje Šuvara

hrvatski-fokus

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više