Hrvatski Fokus
Intervjui

Zvijezde su skupljene samo u jednom asteroidu

Danas, u vrijeme komercijalizacije glazbenih uradaka, postaje sve teže plasirati skladbu

 

MURTERANIN SA SPLITSKOM ADRESOM Davor Juraga i njegov život skladatelja za primjer mnogima

Jedan od povoda ovog razgovora bio je zanimljiv doprinos ‘školi na daljinu’ kroz pjesmu ‘Mali princ’ za kojeg je na atraktivnim lokacijama u Solinu i Splitu snimljen spot. Mnogi ljudi svojim su životom i radom zadužili brojne aspekte društva, mnogi su još za svog života ostali upisani zlatnim slovima u almanahe, a jedan od njih, koji je pomaknuo granice skladanja u Hrvata je svakako Davor Juraga, samozatajan Murteranin sa splitskom adresom koji baš u slovima pred nama posljednji put izlazi u javnost kroz razgovor.
Teško je u tek nekoliko paragrafa opisati život ovog skladatelja i autora riječi, ali svakako ohrabruje kako će njegove pjesme pretočene kroz vokale brojnih poznatih glazbenika biti još desetljećima u budućnosti aktualne.
– Priča o mojoj glazbi započela je onog dana kada mi je majka, na kredit, kupila koncertni klavir, počinje nam priču Juraga kojeg lako prepoznate uz taktove i stihove ‘Sad kad život rastega je stol. Na fetu kruva prosuja je sol’ kroz ‘Kuću kraj ferala’ Tomislava Bralića i klape Intrade ili pak ‘A kad si došla ti sa karton jubavi, mome jidru bonaca zadnju milju uzela’ kao dio pjesme ‘Karta ljubavi’.

Putokaz malima i velikima 

Jedan od povoda ovog razgovora bio je zanimljiv doprinos ‘školi na daljinu’ kroz pjesmu ‘Mali princ’ za kojeg je na atraktivnim lokacijama u Solinu i Splitu snimljen spot.
– Sa idejom o ‘Malom princu’ javio sam se ministrici Divjak koja me podržala u ideji. Osobno sam knjigu dobio na poklon za deseti rođendan i nisam tada baš sve shvatio. Iz godine u godinu sam je sve više čitao, sve više shvaćajući i prepoznavajući poruke. Utvrđivao sam gradivo. Naime, Radi se o knjizi za svako doba života te za svako vrijeme. Svima su nam dani odbrojani, a kakvu ćemo ‘lektiru’ ostaviti iza sebe – na nama je samima, govori nam Davor koji je baš na ovaj način želio knjigu približiti ljudima.
Kroz djelo je htio dati i počast roditeljima koji su bili nastavnici te dati putokaz kćeri i drugoj djeci, malima i velikima.
– Danas, u vrijeme komercijalizacije glazbenih uradaka, postaje sve teže plasirati skladbu. Posljednja skladba je upravo Mali princ, a zadnja koja je nakon 7-8 godina postojanja ušla u bivanje i rad glazbenih urednika je ‘Matrikula života’ u izvedbi Tomislava Bralića i klape Intrade, govori nam Juraga.
Svojom najboljom skladbom smatra ‘Kuću kraj ferala’ jer je, na neki način, vizionarska. 
– Bila je to kuća moga oca i murterskih predaka. Puno godina nakon nastanka skladbe tu kuću sam prodao, a sada “…sve mi više triba, stara kuća didova”. U originalu je pisalo – stara kuća murterska, veli nam Davor koji je glazbenoj estradi, koja je u posljednje vrijeme sve više u stilu ‘malo glazbene kvalitete, a puno scene’ da pročitaju knjigu ‘Mali princ’.
– U zemlji sa četiri milijuna stanovnika za pretpostaviti je da su podjednako zastupljeni dobri ekonomisti, nastavnici, liječnici i druga zanimanja. Ipak, priznatih autora riječi i glazbe ima samo nekoliko desetaka. Zašto? Zato jer im nitko ne želi otvoriti vrata. Zvijezde su skupljene samo u jednom asteroidu, zaključuje Davor Juraga, čovjek koji svakako treba biti primjer mnogima.

J. G., 3. V. 2020., https://www.dalmacijanews.hr/clanak/sv4p-stanovnici-kastel-gomilice-sutra-ce-biti-bez-vode#/clanak/sv4p-stanovnici-kastel-gomilice-sutra-ce-biti-bez-vode

Povezane objave

Nijekanje kršćanskih, katoličkih korijena nijekanje je povijesne istine

hrvatski-fokus

U tehnici obvara i raku

hrvatski-fokus

SKANDAL U DNEVNIKU – Milorad Pupovac brani četnika Aleksandra Vulina

HF

Odluka Vrhovnoga suda ciljano se tempira za izborno vrijeme

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više