Hrvatski Fokus
Kultura

Raznolikost krajobraza Bojana Doleneca

Svi krajobrazi nose temeljni pečat, čudesnih prizora voda, planina, oblaka, šuma, mora, njihovih dodira i prepletanja

 

U posljednje vrijeme akademski slikar Bojan Dolenec intenzivno traga za osobitostima krajobraza, koja ga ponajprije nadahnjuju ali i potiču u realizaciji ciklusa posvećenog prirodnim ljepotama i njihovim često neobjašnjivim karakteristikama. Dolenec s jednakim žarom, sa istom strasti slika i primorske i kontinentalne motive, ističući u prvi plan njihovu iznimnost, nevjerojatnu igru prirode u konstruiranju pejzaža. Niz likovnih djela izveden je u klasičnoj tehnici, u ulju ili akrilu na platnu ili pak u kombinaciji s alabasterom, u slučaju sjajnih slikoskulptura. Svi krajobrazi nose temeljni pečat, čudesnih prizora voda, planina, oblaka, šuma, mora, njihovih dodira i prepletanja jer pred nama promiču prizori mitske zemlje, čiste i nezagažene, onako kako je danas zamišljamo, onako kakva je nekoć i bila.

Kolor je mjestimice žestok i brutalan, bučan i dubok ili pak nježan, jedva prisutan, umiren i odmjeren kod istih motiva i sličnih tema. Složenost i raznolikost tehnika koje Dolenec prakticira omogućuje mu sve zanimljivije rezultate ali i likovne dosege,sve više uranjajući u motiv i strukturu izvedbe. Ciklus raznolikih krajobraza Bojana Doleneca iako brojan i već sada vrlo sugestivan tek je na početku stvaranja impresivnog niza djela.

Miroslav Pelikan

Povezane objave

Osjećajna i mentalna percepcija razmišljanja

HF

Armensko-libanonski virtuoz na violini

HF

Vitold Košir izlaže na Krku u galeriji Decumanus

hrvatski-fokus

Peter Halley i Lauren Clay – Qube

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više