Hrvatski Fokus
Kultura

Deseti Bobijevi dani smijeha

Festival komedija od 7. do 25. studenoga 2021.

 

Iako ne u listopadu kao proteklih devet godina, Bobijevi dani, posvećeni velikom Histrionu i našem dragom prijatelju Josipu Bobiju Marottiju, će vas zabavljati u studenom ove godine.

„I ove godine histrionsku sezonu otvaramo festivalom komedija posvećenom velikom Histrionu Josipu Bobiju Marottiju. Proteklo je već nešto više od devet godina kako nas je naš dragi Bobi fizički napustio, ali nema gotovo ni jednog dana da se u Histrionskom domu ili na Opatovini ne sjetimo našeg vjernog Histriona i njegove dobrote. Stoga sam odlučio, kao i prethodnih godina, da i ovu, kao i svaku iduću histrionsku sezonu započinjemo predstavama kojima je smijeh osnovna odrednica. Pouzdano znam kako bi to i Bobi najviše volio. Teško mi se još uvijek  pomiriti da više nema mog dragog učitelja i velikog Histriona, ali kad pomislim da ću sa kolegama na BOBIJEVIM DANIMA SMIJEHA spiti za njegovu dušu dost Histriončeka, bude mi lakše!“ (Zlatko Vitez)

Na ovogodišnjim, desetim po redu, Bobijevim danima očekuje vas pregršt različitih komedija i sigurni smo da će svatko pronaći nešto po svom ukusu i uljepšati si ovu izazovnu godinu.

Na Festivalu ćete moći pogledati gostujuće komedije iz nekoliko zagrebačkih kazališta (ZGK KOMEDIJA, Teatar RUGANTINO, Dramsko kazalište GAVELLA, SK KEREMPUH i Teatar EXIT)  te iz drugih hrvatskih gradova (Gradsko kazalište POŽEGA, Glumačka družina KREATOR, Bjelovar, HNK u Varaždinu, Gradsko kazalište Virovitica, Gradsko kazalište JOZA IVAKIĆ, Vinkovci, HNK Zadar, KOTAR teatar, Delnice, i KEREKESH teatar, Varaždin).

Desete Bobijeve dane smijeha svečano otvaramo 07. studenoga u 20 h premijerom predstave BILA JE TO ŠEVA Ephraima Kishona, u režiji Lee Anastazije Fleger, a zatvaramo 25. studenoga u 20 h svečanom dodjelom Bobijevih nagrada te reprizom iste predstave.

U predstavi BILA JE TO ŠEVA glume Hrvoje Klobučar, Vanda Winter i Zlatko Ožbolt.

Svi znaju za tragičnu, ali romantičnu priču o Romeu i Juliji – jednom od najpoznatijih ljubavnih parova u svjetskoj književnosti. Shakespeare, ostavljajući nam je, kasnije pa još i danas, generacije mladih, a i starih čitatelja uvodi  u prilike u kojima ljubavnici odlučuju slijediti svoja srca, umjesto pravila i očekivanja svojih obitelji. Prikazuje nam istinsku, intenzivnu, veliku mladenačku ljubav i tom tragedijom ostavlja u suzama sve romantične duše ovog svijeta.

EPHRAIM KISHON pet stoljeća kasnije piše komediju o Romeu i Juliji i zamišlja naš veliki ljubavni par nakon trideset godina braka?! Bi li i tada njihova ljubav bila onako intenzivna, čista, uzvišena i posebna kao i kod Shakespearea? Bi li njihovu svakodnevicu punu ljubavnih stihova i romantike promijenila njihova kći Lukrecija – tinejdžerka u najgoroj fazi puberteta? Kakav im je odnos s puncem i punicom, prastarom Julijinom dadiljom ili fratrom Lorenzom koji ih je vjenčao? A, sigurno nas zanima što bi tek na naše ostarjele ljubavnike rekao još stariji Shakespeare?!

Odgovore na sva ova, a i druga pitanja dobit ćete, ako  pogledate komediju s pjevanjem „Bila je to ševa“.

Sve predstave se održavaju u 20h u Histrionskom domu (Ilica 90), osim predstava iz SK Kerempuh i Teatra Exit, koje će se održati u matičnim kazalištima.

RASPORED PREDSTAVA:

BILA JE TO ŠEVA – GD Histrion, Zagreb (nedjelja 07.11. u 20 h, Histrionski dom) – PREMIJERA i SVEČANO OTVARANJE X. BOBIJEVIH DANA SMIJEHA

GUJA U NJEDRIMA – Gradsko kazalište Požega (ponedjeljak 08.11. u 20 h, Histrionski dom)

DESET PJESAMA KOJE SU OZNAČILE KRAJ MOG LJUBAVNOG ŽIVOTA – Glumačka družina KREATOR, Bjelovar (utorak 09.11. u 20 h, Histrionski dom)

MATIAŠ GRABANCIJAŠ DIJAK – HNK u Varaždinu (srijeda 10.11. u 20 h, Histrionski dom)

MANDRAGOLA – ZGK KOMEDIJA, Zagreb (četvrtak 11.11. u 20 h, Histrionski dom)

ŠKRTAC – SK KEREMPUH, Zagreb (petak 12.11. u 20 h, izvedba u SK KEREMPUHU)

STOKA SITNOG ZUBA – GD HISTRION, Zagreb (subota 13.11. u 20 h, Histrionski dom)

UVIJEK ĆE NAM OSTATI LJUBAV – Teatar RUGANTINO, Zagreb (nedjelja, 14.11. u 20 h, Histrionski dom)

GOSPOĐINA MAJKA JE PREMINULA – GRADSKO KAZALIŠTE Virovitica (ponedjeljak, 15.11. u 20 h, Histrionski dom)

VIĐENJE ISUSA KRISTA U KASARNI V.P. 2507 – Gradsko kazalište Joza Ivakić, Vinkovci (utorak, 16.11. u 20 h, Histrionski dom)

ZAGREB 2020 – Dramsko kazalište GAVELLA, Zagreb (srijeda, 17.11. u 20 h, Histrionski dom)

FEŠTA – Teatar Exit, Zagreb (petak, 19.11. u 20 h, izvedba u Teatru Exit)

A DI SMO SAD, MOJA STOŠE – HNK Zadar (petak, 19.11. u 20 h, Histrionski dom)

DOBRO DOŠAO U KLUB – KOTAR teatar, Delnice (subota, 20.11. u 20 h, Histrionski dom)

NA PAROVE RAZBROJ S’ – GD HISTRION, Zagreb (nedjelja, 21.11. u 20 h, Histrionski dom)

IMOVINA – KEREKESH Teatar, Varaždin (utorak, 23.11. u 20 h, Histrionski dom)

BILA JE TO ŠEVA – GD Histrion, Zagreb (četvrtak 25.11. u 20 h, Histrionski dom) – SVEČANA DODJELA NAGRADA X. BOBIJEVIH DANA SMIJEHA 

Ukoliko ste zainteresirani za intervju s nekim od naših glumaca ili redateljem iz naše nove predstave, kao i sa nekim od ostalih sudionika Festivala, slobodno mi se javite.

Konferencija za medije povodom otvaranja Festivala i premijere predstave BILA JE TO ŠEVA održat će se u Histrionskom domu (Ilica 90) u petak, 5. studenoga u 11 h.

Anđelka Felja

Povezane objave

Ciklus crteža posvećen motivu albatrosa

hrvatski-fokus

Tko te ranio…?

HF

Multimedijski sadržaji su snimljeni novom generacijom kamera

hrvatski-fokus

Varaju li oči plave

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više