Hrvatski Fokus
Kultura

Novi ciklus kombiniranih tehnika Matka Trebotića

Putovanje duhovnim krajolicima Mediterana

 

Suvremeni hrvatski likovni umjetnik, umjetnik s međunarodnim ugledom, slikar Matko Trebotić nastavlja svoje putovanje duhovnim krajolicima Mediterana, oživotvorujući impresije, promišljanja i doživljaje na platnu, koristeći kombiniranu tehniku, koja mu omogućuje maksimalnu autorsku izražajnost. Tako je i u neposredno proteklom razdoblju, usprkos koroni i orijentiranosti autora na vlastiti prostor, prostor atelijera, slikar kreirao niz slika, naziva Mediteran s karakterističnim kolorom u kojem dominiraju nakupine bijele i plave boje uz smeđu, nebo, more i zemlja.

Istaknimo kako je riječ o većim, velikim formatima platna, većinom preko metra, često 140 x 110 cm, no ima nešto i manjih.

Zgusnuta sjećanja, misli o drevnim vremenima, o protjecanju vremena, o nezaustavljivom istjecanju pješčanih zrnaca u klepsidri, o nataloženim ostacima kultura koje su ovdje ostavile duboki trag, poput nezarastajućeg ožiljka, klima, raslinje, plodovi mora i zemlje, ljudi, križ, rasprostiru se na ovim kombiniranim tehnikama, svjedočeći o prostoru života, o prošlosti, sadašnjosti ali i o budućnosti.

U ovom ciklus osobito se ističe nekoliko slika u obliku križa s prepoznatljivom i specifičnom Trebotićevom motivikom. Slikar svakodnevno načini nekoliko novih koraku na ovom nadahnjujućem putovanju, kroz prostor i vrijeme, dograđujući svoju umjetničku ekspresiju o magičnom i vječnom Mediteranu.

Miroslav Pelikan

Povezane objave

Sizifov posao

HF

Rođendanska zahvala

HF

PAINT POURING Mladena Žunjića

HF

Novi ciklus slika malog formata Lukše Peke

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više