Hrvatski Fokus
Kultura

Novi ciklus cvijeća Anite Kunić

Prigušeni, primireni ambijent s nekoliko privlačnih cvjetova, odrezanih i posloženih u jednostavne vaze

 

Slikarica Anita Kunić, suvremena je zagrebačka umjetnica, autorica fino profiliranog opusa, koga čini nekoliko ciklusa. U proteklom je razdoblju više puta samostalno i uspješno izlagala, riječ je ponajprije o motivima posvećenih Nikoli Tesli.

Slikarica kontinuirano i predano radi na vrlo emotivno iskazanom nizu ulja na platnu različitih formata, s nepotrošivim motivima mrtvih priroda, nekoliko cvjetova u vazi na stolu, posve izdvojeni, usamljeni, u središtu svijeta, raznobojni, raznoliko oblikovani, još uvijek zanosno lijepi, izvedeni najčešće špahtlom, „što zna biti dinamično“, kaže.

Taj prigušeni, primireni ambijent s nekoliko privlačnih cvjetova, odrezanih i posloženih u jednostavne vaze, još uvijek uspravnih stabljika, gotovo da odaje dojam o trajnosti, o nepromjenljivosti, o vječnosti, mada svi znamo koliko ljepota i cvijeća traje.

Ponekad se čovjek zanese i povjeruje u nemoguće, u čudesno, u neshvatljivo, u neracionalno, sve zbog zavodljivosti, zbog magičnog lica cvijeta, da bi često kasnije razmišljao o neminovnosti odlažući osušeno i požutjelo cvijeće, uvelih stabljika, pomalo i razočaran kratkoćom života lijepoga.

Tu dvojnost, od koje se ne može pobjeći, sjajno je definirala svojim slikama Anita Kunić, ostavljajući promatračima njezinih slika donošenje vlastitih prosudbi.

Istaknimo i odmjereni, uravnoteženi kolor, koji ponegdje djeluje prozračno, kao da motive okružuje fina, teško vidljiva ali opipljiva izmaglica.

Miroslav Pelikan

Povezane objave

Sve bliže zori

hrvatski-fokus

Novi ciklus Željka Bubala

hrvatski-fokus

Portreti Nade Zec Ivanović

hrvatski-fokus

Jesen u D.

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više