Hrvatski Fokus
Unutarnja politika

Udbaška čestitka Hrvatima za Uskrs! Neka se zna tko je ‘gazda’

Nema pomilovanja ‘zasluge’ ne umanjuju zločine!

 

Služili su režimu koji je bez milosti proganjao i ubijao političke  protivnike, a sada se za njih traži milost. Prigodno baš pred Uskrs, najveći Katolički blagdan u Hrvata, na veliki petak odvjetnik Anto Nobilo objavio je da će predsjedniku Milanoviću podnijeti zahtjev za pomilovanjem dvojice čelnika zloglasne jugoslavenske tajne službe UDBE, koje je osudilo njemačko pravosuđe kao nalogodavce za okrutno ubojstvo hrvatskog emigranta Stjepana Đurekovića 1983.godine. Zašto baš na veliki petak, na kršćanski spomendan Isusove muke i smrti!? Da nas ponize kao narod, da ponize i omalovaže  našu vjeru, tradiciju i sve ono što nas obilježava kao narod. Da pokažu tko je „gazda“ tko vlada nad nama i upravlja našim životima i u Hrvatskoj kao što su to činili u Jugoslaviji.

I ne samo to: da čestitka bude efektnija i da još više obezvrijedi i povrijedi hrvatski narod  i hrvatske branitelje,  zahtjevu za pomilovanje pridružili su se i sedmorica  hrvatskih generala, na opće zgražanje i nevjericu domoljubne hrvatske javnosti. U međuvremenu dva su odustali, nakon reakcije javnosti, ali im se jedan pridružio.

Zahtjev su potpisali: Ivan Čermak, Ljubo Česić Ante Gotovina, Marinko Krešić, Pavao Miljavac i Davor Domazet Lošo i  Krešimir Ćosić. Da bi Marinko Krešić i Krešimir Ćosić odustali, a naknadno im se pridružio Luka Džanko. Što ih je prisililo da potpišu taj dokument mogu samo pretpostaviti, jer obrazloženje koje su dali je veoma površno i neuvjerljivo.?!

Luku Đanko nije nitko prisilio. Na  portalu VEDRA piše za njega: „Vjeran načelima demokracije i dokazani domoljub, general Džanko odan je Ustavu Republike Hrvatske koju je branio u Domovinskom ratu, a na tom tragu promotor je i zaštitnik antifašizma kao jednog od temelja državnosti Republike Hrvatske.

Kao oficir bivše JNA Luka Džanko nikada nije proganjan u vojsci nekadašnje države, dapače na svim poljima bio je ocjenjivan odličnim uspjehom. Na početku rata 1991. bio je na dužnosti komandanta brigade u Sinju i očekivalo ga je unapređenje u čin pukovnika. Brigada je bila u sastavu kninskog korpusa, a Džankov zamjenik bio je Rahim Ademi, kasnije također general Hrvatske vojske.“ https://www.vedra.hr/teme/aktualno/luka-dzanko-osvjedoceni-domoljub-i-antifasist/61y

Ne treba biti politički analitičar, da se  zaključi o čemu se radi. Luka Džanko u JNA je bio ocjenjivan odličnim uspjehom. Da bi se kada je prešao  u HV borio protiv JNA, a sve koji su bili u JNA, njih je JNA odgojila, na jugoslavenskim vrijednostima. Te vrijednosti bile su zaštita tekovina NOB-a i očuvanje bratstva i jedinstva. Zato svi oni tvrde da je „antifašizam“ temelj hrvatske državnosti, što nigdje u Ustavu RH, ne piše, već je to odraz yugokomunističke ideologije i očuvanje materijalnog i političkog statusa.  Evo što piše u Ustavu RH:

„u novom Ustavu Republike Hrvatske (1990.) i pobjedi hrvatskog naroda i hrvatskih branitelja u pravednom, legitimnom, obrambenom i oslobodilačkom Domovinskom ratu (1991. – 1995.) kojima je hrvatski narod iskazao svoju odlučnost i spremnost za uspostavu i očuvanje Republike Hrvatske kao samostalne i nezavisne, suverene i demokratske države.“ Nema antifašizma, nego demokracija!

Domovinski rat i demokracija su  temelji  hrvatske državnosti, a ne njihov yugo –antifašizam. I zato svi koji su prešli u Hrvatsku iz yugo-sustava podržavaju jedni druge. A o generalima samo dvije riječi -prodane duše!

Prodali su hrvatske branitelje za šaku škuda kao Juda. Prodali su sve u što smo vjerovali  i svoju vojničku čast. Prodali su se i potvrdili staru poslovicu da novac i interesi probijaju i tamo gdje bušilica ne uspijeva.

Hrvatsko pravosuđe nikoga nije optužilo , niti osudilo za komunističke zločine

U pismu  se generali pozivaju na neusklađenost njemačkih i hrvatskih zakona i kako bi da je suđenje bilo u Hrvatskoj već izašli na slobodu, jer bi dobili manju kaznu. Smješno i jadno, jer generali jako dobro znaju da u Hrvatskoj im se nikada ne bi ni sudilo. Hrvatsko pravosuđe ih nikada ne bi ni optužilo, kao što nije nikoga iz komunističkog-totalitarnog režima za počinjene masovne poslijeratne zločine.

Kao što nikoga nije optužilo, a još manje osudilo za udbaška ubojstva Hrvata po cijeloj Europi. Za masovne komunističke zločine i likvidacije Hrvata, nitko nikada nije ni optužen, ni osuđen, ni u Jugoslaviji, što je razumljivo, ali ni u Hrvatskoj.

Hrvatsko pravosuđe u 30 godina nikoga nije osudilo za komunističke zločine, ali je bilo brzo i promptno u progonu i osuđivanju hrvatskih branitelja, što dokazuje njegov karakter kao protivnika samostalne države Hrvatske. Hrvatske branitelje tereti se ovrhama za presude u korist agresorskih vojnika, koji su iz Srbije došli na hrvatsko tlo ubijati Hrvate, a Srbija ne želi ni čuti o plaćanju odštete, čak ni ne priznaje postojanje logora na teritoriju Srbije, gdje su zatočili, mučili, silovali i ubijali ne samo hrvatske branitelje, nego djecu i starce.

Zašto generali nisu pisali Predsjedniku da zaštititi  hrvatske branitelje od Srpskog zakona o univerzalnoj jurisdikciji i natjerali Srbiju da ga ukine?

Od 2003. godine u Republici Srbiji na snazi je Zakon o univerzalnoj jurisdikciji koji omogućava srbijanskim sudovima da primijene nacionalno kazneno pravo na počinitelja, stranca koji je počinio kazneno djelo u inozemstvu, protiv stranca ili strane države, i ne nalazi se na teritoriju države u kojoj mu se sudi.

Ovim zakonom Srbija se proglasila „mini Haagom”, uspostavivši pravo da sudi bilo kome. Zakon o univerzalnoj jurisdikciji odstupa od pravnih standarda koji postoje u Europskoj uniji i da predstavlja kamen spoticanja u pregovorima Republike Srbije i Europske unije.

Samostalna država Hrvatska dopušta da se njenim građanima sudi u drugim zemljama!? To samo pokazuje koliko nam je neučinkovito, neuređeno i nepravedno pravosuđe!

Kakvu pravnu sigurnost  država Hrvatska pruža svojim građanima pokazuje hrvatsko pravosuđe koje ju je pretvorilo u zemlju pravnih apsurda, nepravde, kriminala i korupcije! To njih ne zanima! Kako žive hrvatski branitelji, zašto ih se proganja, ta tema Generale ne zanima.

Država Hrvatska štiti udbaše, ubojice Hrvata! To je cilj! Njih sačuvati od osude! A u isto vrijeme zabranjivati Za dom spremni koji ne može biti neustavan, (kako bi uopće neki pozdrav mogao biti „neustavan“).  Koje su to “zasluge Perkovića i Mustača” pri stvaranju hrvatske države. Zasluge jesu u zamjeni hrvatskih kadrova udbaškim. Sjeća li se netko Ivana Krmpotića, prvog osnivača hrvatske policije. E njega je Josip Perković istjerao iz ureda i zasjeo na njegovo mjesto. Ivan Krmpotić napisao je knjigu „Kako je UDBA stvorila Hrvatsku” U knjizi se detaljno objašnjava sustavno uništavanje hrvatskog naroda, njegovog identiteta, gospodarstva i države. Svatko tko pročita knjigu s pravom će se upitati: „Za koga i za što su se branitelji borili i izborili?”; ”Kome su stvorili slobodnu i samostalnu Hrvatsku?”; ”čemu to danas svjedočimo? Svjedočimo da se generali nisu oglasili kod progona, nepravednih i ponižavajućih presuda Tomislavu Merčepu, Đuri Brodarcu, koji je umro u Osječkom zatvoru, Mihajlu Hrastovu, kojega je Pravosuđe  maltretiralo 20 godina i osudilo na isplatu ogromnih iznosa odšteta okupatorskim, velikosrpskim rezervistima.

A svi smo svjedoci, da Hrvatska vlast nije zaštitila ni Ivana Krmpotića i njegovu obitelj za vrijeme trajanja sudskog procesa u Njemačkoj, već ih je Njemačka stavila pod svoju zaštitu. Njegove dvije kćerke suspendirane su, Helena na HRT, a Gabrijela u KIC-u, a on je dobio otkaz , pa tužbom vraćen na posao, pod stalnim prijetnjama prolazio kalvariju kao svjedok na suđenju. Eto to su zasluge Perkovića i Mustaća u stvaranju hrvatske države, nastavak progona Hrvata!

Prije svega Nobilo igra prljavu igru i podmeće nešto za što zna da nije moguće. Perković i Mustač su pod ingerencijom njemačkog pravosuđa, ne hrvatskog Njemačko kazneno zakonodavstvo koje je donijelo ovršnu presudu o doživotnom zatvoru.. može tek nakon 40 god. provesti postupak revizije. To je znao Županijski Sud Karlovac . Pa je i odredio 40 god. koje je Vrhovni  sud smanjio na 30. Naime ovdje je u pitanju Njemačka pravna stečevina i po njoj je izvršenje. Glede izdržavanja kazne Hrvatska je kao članica EU prihvatila da njeni državljani služe kaznu u RH, ali i sve jurisdikcije Njemačkog prava. Njemačka se već oglasila da je spremna suspendirati akt o izručenju i Perkovića i Mustaća i tražiti da se vrate na služenje kazne u Njemačku.

https://www.maxportal.hr/vijesti/nijemci-zaprijetili-pomilujete-li-perkovica-i-mustaca-vratit-cemo-ih-u-njemacki-zatvor/

Bitna je  rečenica “jedno je puštanje na uvjetni otpust, a drugo pomilovanje i oprost kazne”. I upravo je o tomu ovdje riječ. Nije stvar o pomilovanju, primjerice nekog pojedinca koji je slučajno pregazio nekoga i izdržao trećinu kazne. Ovdje je riječ o aboliciji udbaških ubojstava. Ona se marginaliziraju, relativiziraju i banaliziraju. Upravo je bolno tragično da su neke javne ličnosti potpisale “peticiju” za pomilovanje, kao da je riječ o potpisu peticije hoće li se ova ili ona ulica ili trg zvati ovako ili onako. Zar smo došli do toga da o pravosudnom pravorijeku odlučuju peticije?  Očito imamo još puno učiti o zločinima, represivnom sustavu kojem smo bili izloženi i koji očito nije ostao relikt prošlosti.

Predsjednik Milanović izjavio je : „Posljedica tog nesretnog lexa Perkovića i izručenja ove dvojice Tuđmanovih udbaša (Perkovića i Mustača, op.p.), k vragu, ne tak je, imaju i oni neke zasluge za hrvatsku državu, zbog nekakvog emigranta (Stjepana Đurekovića) kojeg smo počeli izjednačavat s Brunom Bušićem – a oni su nebo i zemlja – ta dva čovjeka, rezultira time da Hrvatska već osam godina izručuje svoje državljane šakom i kapom. Dakle, nastavit ću ovu priču. Ljude koje ne bi trebalo izručiti za nekakva djela koja su u zastari, džepare – ne ubojice. To su naši državljani. Nisu najbolji među nama. Mi ih izručujemo. I nitko drugi u Evropi. Jer je ta praksa postavljena tada zbog ove dvojice koji su sad u zatvoru. Ja ih pomilovat neću, ne kanim kao ni ikoga. Ali hrvatski ljudi, možda ne najuzorniji građani, kao zadnji tanki ćumur iz Bosne, idu u vagonima a drugi nama odbijaju. Osam godina to traje da bi se štitila stražnjica nekolicine sudaca koji su u toj zavjeri sudjelovali. Dosta je. Ukinite to više! Država koja ne štiti svoje građane, pa i barabe, nije država.“

Pa kad tako razmišlja: „Zašto se predsjednik Milanović ne potrudi zaštititi hrvatske državljane, hrvatske branitelje od Srpskog zakona o univerzalnoj  jurisdikciji i natjerati Srbiju da ga ukine?“ Vidjeti ćemo koliko će biti vjerodostojan?

Vlada RH spremno slijedi sve što EU od nje zatraži: Istanbulsku konvenciju je Sabor izglasao, usprkos velikim  prosvjedima u Zagrebu i Splitu, sve Covid-19 mjere, Covid-19  potvrde i goleme količine cjepiva, koje su ostale neiskorištene, sprema se uvesti euro, ali ni nakon skoro tri godine nije spremna poslati u Sabor na ratifikaciju Rezoluciju EU Parlamenta od 19. rujna 2019. godine o osudi i izjednačavanju fašizma, nacizma i komunizma. I sada idu protiv EU pravomoćne presude za udbaške zločine. Zar ne moramo dosljedno provoditi osude počinitelja svih zločina? Ostali su dosljedni sljedbenici titoizma:“ Ne treba se držati zakona, kao pijan plota“

Lili Benčik

Povezane objave

Zapad se gasi pred našim očima

HF

Rex Tillerson odbio Erjavca

HF

Lokalni izbori su pred vratima

hrvatski-fokus

Okončana ili samo usporena Bandićeva karijera?

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više