Hrvatski Fokus
Feljtoni

Istra, IDS i talijanizacija (3)

Talijanizacija Istre!

 

Ono što nije uspjelo Mussoliniju, za vrijeme talijanske vlasti, uspjelo je IDS-u za vrijeme hrvatske vlasti u državi Hrvatskoj. Za samo 6.03 % Talijana naspram 68.33 % Hrvata, dvojezičnošću je obuhvaćeno 67 % stanovnika Istre.

Pitanje manjina odlično su uklopilo u IDS-ovu politiku transgranične Euroregije Istre, projekta Zemlja Istra Ivana Paulette, koja je neslavno propala slovenskim shvaćanjem da taj projekt razbija integritet i suverenitet Slovenije i postavljanjem žilet-žice i ograda na granici sa Hrvatskom u sjevernoj Istri.

Tako je IDS slijedeći politiku negiranja hrvatstva Istre iskoristio mogućnost koju mu je pružio zakonodavac da promjenom statuta lokalnih jedinica samouprave uvede dvojezičnost i tamo gdje po kriteriju zastupljenosti manjine od 30 % nikada ne bi bilo moguće uvesti. To je potvrdio i Furio Radin u intervjuu Glasu Istre. „IDS je, recimo, promijenio Statut tako da mi Talijani u Istri imamo više prava nego što nam je Zakon davao“, rekao je Furio Radin u Glasu Istre https://www.glasistre.hr/istra/ggg-595893

Demilitarizacija Istre

Boris Miletić poznat je po izjavama u kojima svakom docira i ponaša se kao da je Istra njegov privatni posjed. Na taj način izjavio je da vojni avioni neće prelijetati nebo nad Istrom. Čudna izjava s obzirom da je opće poznato kako je njegov otac kao pripadnik bivše JNA, htio raketirati Arenu i Pulu. JNA Miletiću nije smetala, a HV mu smeta!?

Shvativši  ovu  izjavu Borisa Miletića kao protuustavnu, koja  dovodi u pitanje suverenitet i integritet Republike Hrvatske, poslala sam upit u MORH, koji mi je promptno odgovorio: “Poštovana, možemo vas izvijestiti da će Hrvatska vojska, kao što je to činila i do sada, štititi integritet cijele Republike Hrvatske, a zaštita zračnog prostora obuhvaća cijeli teritorij Republike Hrvatske.”

Što naravno odgovara i članku 2. Ustava RH

Članak 2. Suverenitet Republike Hrvatske neotuđiv je, nedjeljiv i neprenosiv.

Suverenitet Republike Hrvatske prostire se nad njezinim kopnenim područjem, rijekama, jezerima, prokopima, unutrašnjim morskim vodama, teritorijalnim morem te zračnim prostorom iznad tih područja.

I naravno kako u Hrvatskoj političari nemaju osjećaj odgovornosti za izrečeno, tako ni Boris Miletić nije snosio nikakve sankcije za ugrožavanje integriteta i suvereniteta RH.

I na samom svečanom otvaranju vojarne “Hrvatski branitelji Istre“ u Puli, Miletić  je rekao” “Vjerujem da će Središte za bespilotne letjelice biti učinkovito u civilnoj namjeni i aktivnostima, te da će visokoobrazovani kadar s prostora cijele Istre imati mogućnost zapošljavanja”. Naglasio je civilnu namjenu, iako je zapovjednik središta za besposadne sustave bojnik Zvonimir Mravunac naglasio kako središte po svom ustroju ima velik potencijal za jačanje već ostvarene suradnje s NATO-om i EU-om te predstavlja izazov za vojnu i civilnu industriju.

IDS i Katolička Crkva

Boris Miletić ponašao se kao autokratski vladar, ne samo u Istri, nego je on pokušao uredovati i u Katoličkoj crkvi. Smatrao se pozvan svakom docirati i držati moralne lekcije, Kardinalu Bozaniću i lokalnim svećenicima. Smiješno je i jadno bilo gledati kako izigrava moralnu vertikalu, a sam sebe je ponizio u izjavi u kojoj potpuno nesuvislo komentira izbore.

Osobito su mu na meti predstavnici Katoličke crkve, kojima je određivao tko sve smije ili ne smije održavati predavanja u Crkvenim prostorima, što sve smiju ili ne smiju raditi i propovijedati župnici u svojim župama i crkvama, pa mu nije dovoljno naređivati samo lokalno, već treba i samom vrhu Katoličke Crkve i kardinalu Bozaniću određivati što treba govoriti, da se “njegovo veličanstvo” Boris Miletić ne osjeti pogođen. A našao se očito pogođen u propovjedi kardinala Bozanića, što ova njegova reakcija i zorno pokazuje. I trebao bi biti pogođen, jer on redovno svaki mjesec prima  plaću iz Proračuna kojeg svi mi punimo, a  povrh plaće razne druge naknade za članstvo u nadzornim odborima, dnevnice, plaćene troškove službenog mobitela, službenog vozača itd.

Žestoko je reagirao Boris Miletić na odgovor kardinala Bozanića u uskršnjoj propovijedi na Uskrs 2019. godine: “vapaji govore o tome da radnici ondje mjesecima dolaze na posao, a ne dobivaju nikakvu plaću i to u dijelovima domovine za koje sa kaže da su najrazvijeniji”.

“Kako je to moguće? Sigurno da o tome znaju ljudi iz politike, kako iz lokalne tako i one najviše. Moguće je da se trebaju rješavati problemi koji su se dugo skrivali pod tepih zbog interesa moćnika, no u takvim igrama i računicama na kraju strada mali čovjek”, rekao je kardinal Bozanić i pozvao odgovorne da u rješavanju nelakih zadataka ne izgube iz vida malog čovjeka koji nije zaštićen.

”Ovim putem želimo iskazati žaljenje što je kardinal Josip Bozanić veliki vjerski blagdan Uskrsa instrumentalizirao za slanje pristranih političkih poruka i ciničnu prozivku naših regija, Istarske i Primorsko-goranske županije, koje, kako kaže, predstavljaju ”najrazvijenije dijelove domovine”.

Umjesto političkog agitiranja, kardinal Bozanić mogao je današnje obraćanje iskoristiti da upozori na nehumanu, bešćutnu i nekršćansku politiku zavlačenja koju ustrajno provodi država prema radnicima Uljanika i 3. maja.

Ovim putem apeliramo na crkvene autoritete da se sudrže od političkog navijanja i diskriminacije regije koje im iz njima znanih razloga nisu po volji te da se u duhu Uskrsa aktivno založe za radnike brodogradilišta i doprinesu okončanju njihove višemjesečne patnje.

Isto tako, koristimo ovu priliku da čestitamo Uskrs svim građanima Republike Hrvatske koji slave ovaj blagdan!” – piše u priopćenju za medije predsjednika IDS-a g. Borisa Miletića.

Sve to nije bitno za IDS i Borisa Miletića, ni vapaj Uljanikovaca u pismima  koje je predsjednik Jadranskog sindikata Boris Cerovac uputio kardinalu Bozaniću i Papi Franji, ni odgovor koji je u svojoj uskršnjoj propovjedi uputio radnicima kardinal Bozanić!

Zamislite Boris Mletić kaže regije, naglašavam “regije”, a ne županije, da Istra i Primorsko-Goranska županija nisu Katoličkoj Crkvi po volji???

Moram se nasmijati, jer upravo je Katolička Crkva ta koja je sačuvala hrvatstvo u Istri i Primorju i zaslužna za pripojenje Istre i Primorja Hrvatskoj. To i je ono što ustvari smeta Borisu Miletiću, jer je i premijera Plenkovića žestoko napao, kada je Vlada Vilu Idolu u Puli darovala  Porečko-Pulskoj biskupiji u kolovozu 2017. godine.

I još je nešto zanimljivo, naime Boris Miletić koji ne ide u crkvu, podučava kardinala Bozanića o duhu Uskrsa??? Tako je istim riječima podučavao i župnika u Puli, što je u duhu Kršćanstva.???

Bitno je da se Boris Miletić nađe pozvan da svima određuje što će govoriti, kako će govoriti i kada će govoriti, jer on je “neprikosnoveni vladar Istre,” pa bi sada htio zavladati cijelom Hrvatskom, pa i Katoličkom Crkvom!

Međutim bešćutnost IDS-ovaca pokazala se u punoj mjeri, ne pogađa Borisa Miletića tragedija radnika Uljanika, pogađa ga  istina koju je izrekao kardinal Bozanić, istina koju su Kardinalu napisali radnici Uljanika i na koje je Kardinal reagirao.

(Nastavak slijedi)

Lili Benčik

Povezane objave

Tajne i kompleksi Miroslava Krleže (2)

HF

Atentat na Stjepana Radića (1)

hrvatski-fokus

SINARKIZAM – Neprijatelj je oligarhizam (10)

HF

Ustavni trenutak i ustavni proces (8)

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više