Hrvatski Fokus
Kultura

Slikarski opus vrijedan pozornosti današnjeg vremena

Osobito ovom prigodom ističem niz akvarela Marijana Bingule, suptilnu artističku realizaciju, raznovrsnih motiva, davnog trenutka, na obalama mora, u unutrašnjosti, pored rijeke, na gori

 

Doista, velika je lista posve zaboravljenih umjetnika iz prošlih vremena, slikara, skulptora koji su vrijedno i nadahnuto radili i ostavili iza sebe značajan opus, no tijekom vremena njihovo je ime zaboravljeno dok se opusa gotovo nitko i ne sjeća.

Tek rijetki su se oduprli, izdržali nalet protoka vremena i nekako ostali u mislima suvremenika, iznova probuđenog zanimanja nakon  sretnije ili manje sretnog odabira djela.

Drugi pak mogu zahvaljivati brojnosti svojih radova ali i pojedinaca koji na svoj način brinu o ostavštini.

Oni pak sasvim zaboravljeni, nedvojbeno su najbrojnija grupa, ne grupa, već cijela nacija izgubljenika u vremenu i sjećanjima.

Da, slažem se. Nepravedno je, istina. I sami doprinosimo toj nepravdi, prihvaćajući  nametanje ukusa masovnog i ili onog tzv profinjenog tržišta, kao što se danas isključivo vrednuje što je moguće izrazitija veličina platna, ulje, akril, svedejedno, dok su sve ostale tehnike a o likovnim dosezima da se i ne govori, potpuno gurnute u stranu.

Jedan od tih zaboravljenih umjetnika s ovih naših prostora jest i slikar Marijan Bingula, rođen je 1943. godine, nedavno je preminuo, autor iznimnog opusa, ulja i akvarela, izlagač na nizu zapaženih izložbi, kreator složenog opusa opusa, specifičnog rukopisa.

Osobito ovom prigodom ističem niz akvarela Marijana Bingule, suptilnu artističku realizaciju, raznovrsnih motiva, davnog trenutka, na obalama mora, u unutrašnjosti, pored rijeke, na gori.

Slikar je bilježio vrijeme, svoj trenutak sadašnjosti, svoj neponovljivi osjećaj trenutka, koji je zauvijek prošao ali je ostavio doboki trag, oživotvorio se u akvarelu na papiru.

Mogli bi reći kako je slikar svjedok svoga vremena, svakako jer on to jeste.

Mi prepoznajemo temeljne obrise motiva, neki od njih gotovo se nisu niti u detaljima promijenili dok su drugi doživjeli znatnu preobrazbu.

Akvareli Marijana Bingule zreli su produkti promišljanja i djelovanja umjetnika, visokog dosega, pokrenuti istinskim nadahnućem.

Svakako bi bilo zgodno vidjeti barem dio opusa, ozbiljan odabir iz djela na jednoj izložbi, izložbi posvećenoj umjetniku nepravedno zaboravljenom jer Marijan Bingula to neprijeporno zaslužuje.

Vjerujem kako Bingulino slikarstvo može dobro korespondirati s današnjim vremenom jer njegov pristup je svevremenski a opus, budimo realni, može izdržati svako vrijeme, svaki sud, svaku procjenu i može iznova biti zanimljiv i izazovan.

Miroslav Pelikan

Povezane objave

Vodice – završeno 62. izdanje Festivala hrvatskih kazališnih amatera

hrvatski-fokus

Ciklus breza Tomislava Puntara

hrvatski-fokus

Hrvata domovina

HF

Vino tuge

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više