Hrvatski Fokus
Društvo

Nagrada Tito Strozzi za sezonu 2021.-2022. prvakinji Baleta Ivi Vitić Gameiro

O nagradi odlučivalo je povjerenstvo u sastavu Ljiljana Gvozdenović, predsjednica, Željka Turčinović, Zdenka Weber, Denis Derk i Tomislav Čadež

 

Nagrada Tito Strozzi koja se dodjeljuje za najbolje pojedinačno ostvarenje u protekloj sezoni Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu dodijeljena je prvakinji Baleta Ivi Vitić Gameiro za ulogu Emme Bovary u baletu Gospođa Bovary u koreografiji, režiji i dramaturgiji Valentine Turcu na glazbu Frédérica Chopina i odabranih autora.

O nagradi koja se tradicionalno dodjeljuje 24. studenoga odlučivalo je povjerenstvo nagrade Tito Strozzi za sezonu 2021./22. u sastavu Ljiljana Gvozdenović, predsjednica, Željka Turčinović, Zdenka Weber, Denis Derk i Tomislav Čadež, članovi.

Predsjednica žirija Ljiljana Gvozdenović je čestitala laureatkinji, te istaknula kako ta uloga pripada toj nagradi, jer obuhvaća ne samo tehniku baleta, nego jednu kompletnu umjetničku ličnost, kao što je bio i sam Strozzi, dakle glumački vrlo izražajno i sugestivno.

Iva Vitić Gameiro zahvalila je na nagradi, istaknuvši kako joj ona predstavlja veliku čast jer ju je dobila za balet koji joj jako puno znači. Zahvalila je svima koji su imali vjere u nju, a osobito svojim partnerima u tome baletu, te obitelji na podršci.

Iva Vitić Gameiro rođena je u Zagrebu gdje je završila Školu za klasični balet, a zatim se usavršavala  na Tanz Akademie u Zürichu. Po povratku u rodni grad i zagrebački HNK istaknula se svojim interpretacijama brojnih manjih uloga, no tražeći veće izazove odlučila je provjeriti svoje mogućnosti u Portugalskome nacionalnom baletu u Lisabonu. Boravak u toj zemlji donio joj je nova znanja i mnoge nove uloge, a također i promjenu na osobnome planu te se 2011.  godine vratila u Zagreb zajedno sa suprugom portugalskim plesačem Guilhermeom Gameirom Alvesom.

Mnoge naslovne i glavne uloge koje je od tada interpretirala u klasičnome i suvremenom baletnom repertoaru ostat će zapamćene kao i mnoge nagrade koje je ova iznimna balerina već zaslužila, no uloga Emme Bovary omogućila joj je da svoje zrele plesačke i ljudske kvalitete na najbolji način ostvari na pozornici. Razumijevajući stanja mlade žene pune života zatvorene u neinspirativnu krugu malograđanštine s mnoštvom  neostvarenih težnji, Iva Vitić Gameiro oživjela je lik koji nas ne napušta ni poslije izlaska iz kazališne dvorane. Njezina Emma je krhka, a ipak smjela u svojim odlukama i izborima, naivna kad sudbina zavrti svoj neumoljivi krug, a Iva je iscrtala taj lik kroz tehnički besprijekorna sola  te u mnogim zahtjevnim duetima na nezaboravan način, stvarajući tako lik mlade žene čija sudbina nas dotiče te ju razumijemo čak i kad se sa njezinim postupcima ne slažemo. Iznimna sugestivnost kojom nas je Iva Vitić Gameiro ostavila bez daha potaknula nas je da joj jednoglasno dodijelimo značajnu nagradu Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu koja nosi ime velikana naše kulturne scene Tita Strozzija.

Anđelka Felja

Povezane objave

Gruški brodograditelj Đulio Šoletić i parobrod “Beatrice“

hrvatski-fokus

Osmanski arhitekti armenskoga podrijetla

HF

Holistički pristup zdravlju

hrvatski-fokus

Prvi referendum

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više