Hrvatski Fokus
Kultura

Peter Weisz izlaže u Splitu

Polovica radova je izbor iz ranijih razdoblja dok drugu polovicu čine noviji radovi

 

Suvremeni likovni umjetnik, slikar i uspješni izlagač na brojnim izložbama diljem svijeta, Peter Weisz, šestog svibnja ove godine predstavlja se s novom samostalnom izložbom u Splitu, na Peristilu u galeriji “Prokultura” u organizaciji bivše ministrice Nansi Ivanišević. Izložba će biti otvorena iduća tri tjedna.

Weisz se odlučio za izbor dvadesetak slika većeg i velikog formata, od 80 x 60, do 140 x 100 i 120 x 100 cm, sve izvedeno u miješanoj tehnici ulja i akvarela. Polovica radova je izbor iz ranijih razdoblja dok drugu polovicu čine noviji radovi.

U prvom planu su i nadalje apstraktni motivi, izvedeni živopisnim, razigranim kolorom u tvorbi vibrirajućeg, ponegdje i uznemirenog volumena, točaka, mrlja, pravaca, ovala, teško odredivih obličja uz poneko uplašeno, zgroženo lice, koje nosi posebnu simboliku, uz tamna tijela i ptice što lebde.

Gust, na trenutke i teško proziran koloristički nanos izgovara polako i teško svoju odavno započetu priču o muci i životu, o svijetlu i radosti, o mraku i nadolazećoj smrtnosnoj tami, o vremenima iza kojih su ostalo samo sjećanja.

Dodatan aspekt pridonijet će zanimanju za ovu izložbu. Naime, Weisz izlaže modernu umjetnost, suvremeni likovni izraz u prostoru starom dvije tisuće godina.

Doista kompleksan i izazovan susret vremena.

Miroslav Pelikan

Povezane objave

Soneti tuđinom razasuti

HF

Novi ciklus Hanibala Salvara

hrvatski-fokus

Izložba “Jerolim Miše: od buntovnika do barda”

hrvatski-fokus

Izazovni crteži Damira Medvešeka

hrvatski-fokus

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više