Hrvatski Fokus

IZJAVE TJEDNA

– Ministra Filipovića USKOK će ispitati zbog velike afere u Ini? Nacional objavio poruke – Nacional tvrdi da je Filipović obrisao većinu poruka koje je slao Husiću«

Naslov i podnaslov u Jutarnjem listu 5. VI. 2023., https://www.jutarnji.hr/vijesti/hrvatska/ministra-filipovica-uskok-ce-ispitati-zbog-velike-afere-u-ini-nacional-objavio-poruke-15343123

– Ovo što piše da sam slao poruke koje su navedene – to je najobičnija laž! Ne, nisam brisao poruke sa svog mobitela. Policija mi nije uzela mobitel. Ma to su sulude konstrukcije. Bio sam član Nadzornog odbora, pozvan sam dati iskaz u svojstvu svjedoka. Odgovorio sam na svako pitanje i sve je apsolutno čisto. Odgovorio sam na svako pitanje i sami znate, detalji se ne smiju komentirati.

Davor Filipović, Plenkovićev ministar o plinskoj aferi i nestanku preko milijardu kuna, Nacional

– Pandemija je prošla, a sada čekamo loše posljedica cijepljenja.

Krunoslav Capak, čelnik HZZO-a u razgovoru s Mirkom Jozićem u Dnevnu od 19. svibnja 2023.

– Politikantstvo percepcijski je da ova Vlada ispada kao ta koja smanjuje poreze, a načelno gradovi i općine u kojima gradonačelnici, načelnici nisu iz HDZ-a će možda morati biti prisiljeni iste poreze povećavati. To bi moglo značiti da će građani imati percepciju kako je premijer htio, a ovaj moj mi nije dao. Ako se jedinice lokalnih samouprava, gradovi i općine ne odluče nadoknaditi manjak od nedostatka prireza tako da povećaju porez na dohodak ili drugi porezni oblik, može se očekivati povećanje cijena javnih usluga.

Maruška Vizek, ekonomska stručnjakinja s Ekonomskoga instituta, RTL

– Slučaj Zambija nam je pokazao koja je moć medija u sprezi s političkim polugama sjena HDZ-a i Možemo. Meni sada neke interesne skupine pokušavaju utrpati mržnju, što je odvratno i potpuno demonski budući da svatko tko god je sa mnom popio jednu kavu u životu zna kakvo je moje srce. Nije baš savršeno, ali mrzio nikada nikoga nisam. Čak sam daleko od netrpeljivosti. Za razliku od nekih fejkera jakih na jeziku, a koji su tolerantni samo prema onima koji misle kao i oni sami.

Marin Miletić, saborski zastupnik Mosta, https://marinmiletic.hr/slucaj-zambija/

TVRDNJE

– Licemjerno je i čitati na društvenim mrežama brojne izjave sreće i oduševljenja zbog konačnog povratka naše dječice (koja nikako nisu naša već imaju svoje roditelje u Kongu), posebice od strane visokih bivših dužnosnica koje su se za svojeg mandata bavile i resorom obitelji, pa bih baš volio čuti što bi te osobe tada rekle da lezbijsko-transrodni par usvoji dijete u Hrvatskoj?

Marin Miletić, saborski zastupnik Mosta iz Rijeke na društvenim mrežama

– Narod bez pouzdanih vijesti jest, prije ili kasnije, narod bez temelja slobode. 

Harold Joseph Laski, britanski politolog i političar (1893.-1950.)

– I bez izuzetka, svaka civilizacija koju sam proučavao, dozvolila je da njen uspjeh izmijeni njen prvobitni moralni kod. Nakon što narod postane sve liberalniji u vezi sa svojim seksualnim moralom, taj narod gubi svoje jedinstvo, pokretnu silu i svrhu.
J. D. Unwin, socijalni antropolog koji je predavao na Oxfordu i Cambridgeu u knjizi Seks i kultura iz 1934.

– Dozvolivši svojim ženama da se švrljaju naokolo, Zapad je de facto stvorio matrijarhat koji obeshrabruje mlade muškarce. S druge strane, islam čuva čednost svojih žena, i njihova ekspanzivna energija, kako Unwinova teorija predviđa, ogleda se u onomu što se danas događa. Islamska kultura je ta koja se širi na račun Zapada, a donedavno je Zapad bio u mogućnosti dominirati nad svim ostalim kulturama na planetu.
Ivan Horvat, croativ.net/zasto-zene-unistavaju-nacije-i-civilizacije-46747

– Nema Židova koji se svim srcem ne nada da će Sovjetski Savez preživjeti i biti pobjednik.

Zionist Review (London: Cionistička federacija Velike Britanije i Irske), 26. rujna 1941., str. 7.

– Ja sam iz Baskije i uvijek za sebe kažem da sam Bask, a ne Španjolac. Nemam ja ništa protiv Španjolske jer mi Baski imamo svoju kulturu i svoj jezik. Važno je da budemo ponosni na svoje podrijetlo i da njegujemo svoju kulturu.

Einar Galilea, baskijski igrač Istre na odlasku, Index

– Djeca nisu vlasništvo države, izručena na milost i nemilost trenutačnog režima, nikakva navodna znanost, nikoji režim ne smije izvrgavati djecu pokusima. Ljudska prava i prava djeteta ne proizlaze iz političkih zakona. Zakon ih samo deklarira i mora ih štititi.

Homilija biskupa Valentina Pozaića za Dan posvećenog života, 2. veljače 2013., Zagreb

GOVOR MRŽNJE

– Italija je 1943. godine kapitulirala, a NDH se domogla predanih teritorija slaveći to kao svoju veliku pobjedu. No, to nije bilo dugog vijeka. Godine 1945. Njemačka je izgubila rat, a time je propala ideja o NDH. Do tada su gotovo cijelu Dalmaciju i Istru oslobodile partizanske jedinice.

Napis na portalu Morski, https://www.morski.hr/najveca-izdaja-u-hrvatskoj-povijesti-dan-kad-su-hrvatsko-more-otoci-i-priobalje-predani-fasistima/ 

JUGONOSTALGIJA

– Mladi reporter Krunoslav Kljaković u razgovoru sa splitskim dječakom na dan Titove smrti 4. svibnja 1980.

Potpis ispod slike u Slobodnoj Dalmaciji od 6. lipnja 2023. u razgovoru Ede Vujević s K. Kljakovićem, https://slobodnadalmacija.hr/dalmacija/s-mora-i-kraja/kljakovic-je-bio-glavni-urednik-slobodne-i-nedjeljne-najtiraznijeg-tjednika-u-jugoslaviji-ovo-je-njegova-prica-1296247

– Na sjednicama ZAVNOH-a i AVNOJ-a teritoriji koje je Pavelić predao Talijanima vraćeni su u maticu Hrvatsku. U Ustav moderne i suverene Republike Hrvatske ugrađene su upravo odluke sa sjednica ZAVNOH-a, što je jedan od izvora moderne hrvatske državnosti. Nažalost, u Hrvatskoj danas ima nezanemariv broj onih koji slave kukavički i izdajnički režim NDH i Antu Pavelića – sramotu osobu iz hrvatskog naroda koji je napravio najveću izdaju u hrvatskoj povijesti.

Napis na portalu Morski, https://www.morski.hr/najveca-izdaja-u-hrvatskoj-povijesti-dan-kad-su-hrvatsko-more-otoci-i-priobalje-predani-fasistima/ 

– Marka s likom Gojka Šuška u manjoj mjeri pronosi laž o hrvatskoj prošlosti, a u većoj istinu o hrvatskoj sadašnjosti. Moglo bi se to reći i ovako: razlog zbog kojeg je Šuškov portret odštampan na poštanskoj marki isti je onaj zbog kojeg je ustaška parola uklesana na spomeniku HOS-ovcima na gradskome trgu u Splitu. Taj razlog je u cijelosti državni (odnosno, za ljubitelje mistike, državotvorni), a razlika u izvedbi tiče se isključivo taktičkog pitanja – ima li državna vlast, radi postizanja identičnoga cilja, potrebu da djeluje ili da ne djeluje?

Viktor Ivančić, feralovac u Pupovčevim velikosrpskim Novostima nastavlja protudržavno djelovanje, Novosti

DAIDŽE

– Željku Komšiću se, baš kako je to neki dan uradio i fra Ivo Marković, prigovara što je ušao u koaliciju sa SDA. Što bi radio kao član Predsjedništva da se iz svega isključi i da sve preda Bakiru!? Ovako je barem u blizini i nastoji biti vrlo važan osigurač da ovaj ostane na razini onoga što javno govori, iako često sumnjam u njegovu iskrenost kao i drugih koji koriste nacionalno-religijski (religijsko-nacionalni) sentiment ili psihologiju čopora. Ipak je lakše u politici djelovati ako si dio onih koji odlučuju, nego u nekoj nekonstruktivnoj opoziciji koja vrlo često protiv svega, pa i onoga dobroga, što pozicija radi i čini!

Fra Petar Matanović, bivši gvardijan Franjevačkog samostana svetog Petra i Pavla u Tuzli, a sadašnji vikar župe Rođenja blažene Djevice Marije u naselju Ulice pored Brčkog, Dnevni avaz, Vrisak.info

– Naravno, moji redovnički i crkveni poglavari imaju ponekad teškoća sa mnom, a i ja s njima, ali nikada ne krijem svoju lojalnost koja se ne može pretvoriti u sluganstvo ili izmanipulirati. Naši teolozi nemaju dovoljno hrabrosti da se okrenu imanentnoj kritici vjerske zajednice koja je u skladu s teološkim principom Ecclesia semper reformanda“.

Fra Marko Oršolić iz Tolise, član karizmatske zajednice “Dobri pastir” i pouzdani suradnik Udbe, 7Dnevno

FEMINIZAM

– Uslijed feminizacije muškaraca na zapadu putem repetitivne i desetljećima duge nasilne tirade, ozloglašavajući sve i apsolutno sve muževno, za mnoge žene više nema privlačnih potencijalnih partnera. Slika osjetljivog, emocionalnog i suosjećajnog muškarca u suprotnosti je s onim što su žene biološki predodređene tražiti. Da se ne lažemo, mladu ženu privlači propalica, a ne besprijekorni džentlmen, to je urezano u sam DNK.

Ivan Horvat, croativ.net/zasto-zene-unistavaju-nacije-i-civilizacije-46747

– Mnogi počinitelji seksualnog nasilja nad djecom se iz petnih žila trude ostaviti dojam jako dobrih članova zajednice, divnih susjeda ili odličnih roditelja. U čak 93 posto slučajeva su to djeci poznate osobe. Kod mlađe djece to su najčešće članovi obitelji. Dakle, otac, očuh, djed, stric, stariji brat… Samo pet posto slučajeva seksualnog nasilja se prijavi policiji što je posljedica nevjerojatne količine predrasuda.

Maja Mamula, koordinatorica Ženske sobe i feministička aktivistica, Jutarnji list

GLOBALIZACIJSKI FAŠIZAM

– Ovdje vidim budućnost. I to nije hiperbola. Pozivam svoju publiku da se bori za dušu nacije. Neustrašivi napredak prema pravdi često znači žestok otpor najstarijih i najzlokobnijih sila. To je zato što mržnja nikada ne nestaje. Samo se krije ispod stijena. A kad mu se da kisik, on izlazi ispod tog kamena. I zato znamo i ovu istinu: šutnja je sudioništvo. Ne možemo šutjeti. Budimo jasni: postoje oni koji te ne vide. Koji ne žele ovakvu budućnost. Postoje oni koji demoniziraju i buncaju ljude jedne protiv drugih. Postoje oni koji bi učinili sve i svašta, koliko god očajnički ili nemoralno bili, da zadrže vlast.

Joe Biden, američki predsjednik u obraćanju maturantima, Politico

– I kada sam vidio ne samo da se moja zemlja zaključava, već i desetke zemalja koje su se zatvorile u isto vrijeme… To je bio dokaz, i još uvijek je dokaz, iznadnacionalne operacije.

Dr. Michael Yeadon, bivši potpredsjednik Pfizera i glavni znanstvenik za alergiju i respirator, LifeSiteNews

HRVATSKI JEZIK

– Kako to da niste više prisutni u životu NOVINE U KOJOJ (hrv. novina u kojima) ste tako dugo radili?

Eda Vujević, novinarka Slobodne Dalmacije

– Lopta je VAN (hrv. izvan) terena.

Toni Živković, športski reporter Arena sporta na utakmici West Ham – Fiorentina 2:1

– BILA JE TO NOVINA KOJA RASTE (hrv. Bile su to novine koje rastu).

Krunoslav Kljaković, bivši urednik Slobodne Dalmacije

JUGO PODJELA KRIVNJE

– U Srbiji službena politika kaže da priznaju BiH u njenim granicama, institucije, zadovoljni su da se BiH razvija, a u svemu podržavaju Milorada Dodika koji ne priznaje BiH. Koja je politika Beograda? Slična situacija i mišljenje je hrvatske politike gdje se zaobilazi Sarajevo. U Hrvatskoj imate isto. Reći će vam da priznaju Bosnu i Hercegovinu, to je naša susjedna zemlja, moramo surađivati, sve ćemo govoriti što je pozitivno, ali često se zaobilazi Sarajevo. Tamo se modificira bosanska politika, ali ako jedan odlazi u Banja Luku, drugi u Mostar i zaobilazi se Sarajevo. Opet, nije usuglašena ta politika, jer Dragan Čović s Miloradom Dodikom su braća koja ruše državu.

Stjepan Mesić, bivši jugo i hrvatski predsjednik u Zenici na gospodarskom forumu, Klix

– Srpski šovinisti napadaju bošnjačke povratnike u RS-u, ostavljaju im prijeteće ili uvrjedljive poruke, ponekad i hrvatski ekstremisti u dijelovima Bosne i Hercegovine u kojima većinsku vlast ima HDZ.

Amir Telibećirović, novinar Stava, https://stav.ba/vijest/palestinizacija-bosnjaka-slicnosti-i-pokoja-razlika/16236

PRIJETNJA

– Nismo uspjeli zaustaviti izdaju i otimačinu Sutorine, i zato nam se sada sve ovo vraća i ne će stati na Pelješkom mostu, na redu je puno veći scenarij i otimačina… Mi moramo braniti svoje… pa nek’ se ljuti tko hoće!

Nihad Aličković, čelnik pokreta AntiDayton, https://antidayton.com/?

– Nema svaka nacija sposobnost pobijediti i zaštititi vlastitu zemlju. Naroda ima najmanje tri puta više nego samostalnih država, a nastavimo li se baviti politikom na županijskoj razini i sav svoj politički život svesti na pokrajinske sukobe oko upravnih i nadzornih odbora, završit ćemo kao i mnogi pokoreni narodi. od strane jačeg susjeda i nakon toga uništena asimilacijom. Imati državu zahtijeva stalnu budnost, to je zadatak budućih generacija donositelja odluka u ime BiH.

Reuf Bajrović, bošnjački ultranacionalistički političar, Istraga.ba

PRIMITIVIZAM

– Najveći zločinac s ovih prostora, nogometni huligan Marko Livaja, koji je s dalmatinskom klapom Torcida, nakon što je s Hajdukom osvojio kup zapjevao njihovu uspješnicu “Freze, traktori i seoski putevi”, čime je navodno stravično uvrijedio navijače Šibenika, simpatičnog kluba poznatog po velikim simpatijama prema Hajduku, kluba koji je upravo izgubio kup od Hajduka, a koji dan prije malo je propao u Drugu ligu, pa se ljudima sve skupilo i sada Livaju čuva policija na tajnome mjestu.

Toni Ivanišević, novi Večernjakov novinar-satiričar

Povezane objave

IZJAVE TJEDNA

hrvatski-fokus

IZJAVE TJEDNA

HF

IZJAVE TJEDNA

HF

IZJAVE TJEDNA

hrvatski-fokus

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više