Hrvatski Fokus
Kultura

Ukrajinski film Vizija leptira otvorio ljetno Art-kino u Rijeci

Dugometražni igrani film redatelja Maksima Nakonečnija i producentice Anite Juka

 

Nakon premijere na 75. Filmskom festivalu u Cannesu 2022. u kategoriji Un Certain Regard te brojnih međunarodnih festivala diljem svijeta, dugometražni igrani film „Vizija leptira“, redatelja Maksyma Nakonechnyia u hrvatskoj ko-produkciji 4 filma i producentice Anite Juka je stigao u domaća kina. Premijerno prikazivanje filma se održalo 15. 6. 2023. u ljetnom kinu Art-kina Croatia u Rijeci, a ostale projekcije su predviđene za 17. 6., 18. 6., 27. 6., i 28. 6. 2023. u ljetnom kinu Art-kina Croatia.

„Vizija leptira“ debitantski je film Maksyma Nakonechnyia, ovjenčanog nagradom Cineuropa za najbolji film na ovogodišnjem Tršćanskom filmskom festivalu. Riječ je surovoj priči iz ukrajinske stvarnosti o ženi koja odbija biti identificirana kao žrtva, dok proživljava traume ratnog zatočeništva te borbu okretanja budućnosti i uklapanja u društvo.

Lilia (Rita Burkovska) se vraća kući, svojoj obitelji i suborcima nakon mjeseci provedenih u ratnom zatočeništvu. Kao ukrajinska stručnjakinja za zračno izviđanje, upravljala je dronovima. Sada se, kao civil i supruga, teško okreće budućnosti. Bol i trauma izlaze na površinu poput sna, a nešto u njoj ne dopušta joj da zaboravi ono od čega se želi maknuti. Surova i nadrealna priča o ženi koja odbija prihvatiti ulogu žrtve.

U koprodukciji s 4filmom film je ostvario status manjinske hrvatske koprodukcije i osigurao potporu Hrvatskog audiovizualnog centra. Osim koproducentice Anite Juka, na filmu su radili i mnogi drugi hrvatski filmaši. Uloge, između ostalog, nose Daria Lorenci Flatz i Edvin Liverić. Montažer filma je Ivor Ivezić, asistentica montaže Doris Dodig, a supervizor montaže Vladimir Gojun. Proces montaže odvijao se pod okriljem kuće 4Film, u Zagrebu. Koordinatorica produkcije je Paulina Križić, a izvršna producentica Laura Sinovčić.

Film je odabran u prestižnoj kategoriji Un Certain Regard na 75. filmskom festivalu u Cannesu, koja ističe izuzetnu autorsku kinematografiju i talente u usponu u ovoj industriji. Film je bio prikazivan i osvojio brojne nagrade na svjetskim festivalima kao: Cannes Film Festival, BFI London Film Festival, Karlovy Vary International Film Festival,Stockholm International Film Festival, Festival du Nouveau Cinéma, Gijón International Film Festival, Munich Film Festival, Thessaloniki Film Festival, Helsinki International Film Festival – Love & Anarchy, Zurich Film Festival, Sarajevo Film Festival, Rio de Janeiro International Film Festival, Tromsø International Film Festival, Palm Springs International Film Festival, Warsaw International Film Festival, Cleveland International Film Festival, Riga International Film Festival, Cottbus Festival of East European Cinema.

Anđelka Felja

Povezane objave

Bilosnić na tribini DHK

hrvatski-fokus

Obogaćivanje žanrovske raznolikosti hrvatske književnosti

hrvatski-fokus

U Fotoklubu Split otvorena izložba ‘One su ovdje’

hrvatski-fokus

Čuvaj Bože i zemlju Hrvata

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više