Hrvatski Fokus
Kultura

Novi ciklus akrila i tekućih ulja na standardno velikim formatima platna Mladena Žunjića

Žunjićev kolor i nadalje bijesni, vrišti, lagano se širi prelijevajući svijet boja i pokreta u novostvoreni svijet nepoznatog podrijetla i neprepoznatljive namjene

 

Nekako se iskristalizirao format platna 100 x 100 cm u kompleksnoj produkciji suvremenog hrvatskog likovnog umjetnika, slikara Mladena Žunjića, kao kontinuirana dominantnna veličina, kao najčešći odabir.

I u ovom ciklusu slikar se istodobno i vješto i radoznalo i vrlo odmjereno poigrao s nizom apstraktnih motiva u kreaciji ciklusa izvedenih u tehnici akrila i tekućih ulja na platnu, 100 x 100 cm.

Tajanstveni nizovi bijelih točkica, povezanih u cjeline  promiču kroz zamršeni svijet boja i oblika, u neobičnom ali živahnom suživotu, izmjenjujući kao podlogu svoga egzistiranja obojane plohe, , zelene, sive, plave, crvene…

Žunjićev kolor i nadalje bijesni, vrišti, lagano se širi prelijevajući svijet boja i pokreta u novostvoreni svijet nepoznatog podrijetla i neprepoznatljive namjene.

Ponekad se suočim s iznenada zaokruženim dojmom o ciklusu akrila i tekućih ulja kada je slikar portretirao kratkotrajni trenutak, možda sudbonosnog značenja a koji je ipak neprimjetno promaknuo, ispred nas, dok smo se mi bavili tko zna čime.

Taj snažni čudesni trenutak nemjerljivog značaja, nositelj serioznih promjena i naviještaj novoga, ostavio je raznobojni trag na platnu kao trag, kao pravac mogućih koraka.

To je trenutak u kojem se koncentriraju radikalne emocije, robusne i nepopustljive, kratkotrajni odsjek vremena, žustar i opor, ljut i beskrajno opojan.

Miroslav Pelikan

Povezane objave

Kad se kolo zakotrlja

hrvatski-fokus

Ja te volim ka i mati dite

HF

Portreti žena Nevena Otavijevića

HF

Svjetski hit! Više od 400 predstava u 50 zemalja!

hrvatski-fokus

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više