Hrvatski Fokus
Znanost

Liječenje bolne kralježnice

Treba paziti na tjelesnu težinu i biti fizički aktivan

 
 
Pod pokroviteljstvom Razreda za medicinske znanosti Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti i u organizaciji Klinike za neurokirurgiju KBC-a Sestre milosrdnice, Hrvatskog spinalnog društva Hrvatskog liječničkog zbora i Udruge neurokirurga jugoistočne Europe (SeENS), u petak 9. lipnja u HAZU-u je održan 5. simpozij Kirurško i nekirurško liječenje bolne kralježnice na kojem su uz liječnike-neurokirurge, neurologe i anesteziologe iz Hrvatske sudjelovali i liječnici iz Bosne i Hercegovine, Makedonije i Srbije te brojni studenti.
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2017/06/www.seens_.eu_userfiles_image_Transylvania_mala.jpg
Tema ovogodišnjeg simpozija bila je multidisciplinarni pristup liječenju degenerativnih bolesti kralježnice. Navedene bolesti spadaju u tzv. bolesti modernog doba, uvjetovane načinom življenja današnjeg homo sapiensa. Multidisciplinarni (neurološki, neurokirurški, anesteziološki, fizijatrijski) pristup nužan je u liječenju bolne kralježnice, te predstavlja optimalan način liječenja bolesti kralježnice. Riječ je o petom simpoziju posvećenom bolestima kralježnice koji se održava u HAZU-u pa je predsjednik Akademije akademik Zvonko Kusić u svom uvodnom govoru kazao da se time stvara jedna nova tradicija, podsjetivši na još neke od skupova iz područja zdravstva koji se u HAZU-u održavaju već nuži niz godina. Podsjetio je i na zasluge KBC-a Sestre milosrdnice za razvoj hrvatske neurokirurgije te istaknuo ulogu sadašnjeg pročelnika Zavoda za spinalnu kirurgiju prof. dr. sc. Krešimira Rotima, ujedno i predsjednika Hrvatskog spinalnog društva. Ranije se na simpozijima o bolestima kralježnice govorilo o minimalno invazivnoj kirurgiji i njenim nedostacima, tumorima kralježnice, te o stabilizacijskim tehnikama u kirurškom liječenju kralježnice.
 
Tajnik Razreda za medicinske znanosti HAZU-a akademik Marko Pećina pohvalio je održavanje skupova o bolestima kralježnice zbog multidisciplinarnog pristupa problemima iz tog područja te upozorio da su bolesti kralježnice najčešći razlog bolovanja u razvijenim zemljama. Prema riječima prof. dr. sc. Krešimira Rotima, 90 posto svjetske populacije bar jednom u životu ima bolove i probleme s kralježnicom zbog nedovoljnog kretanja. „Najbolja je prevencija da ljudi paze na svoju tjelesnu težinu i da budu fizički aktivni kako do problema s kralježnicom ne bi ni došlo ili kako bi ih odgodili“, kazao je Rotim.
 

Marijan Lipovac

Povezane objave

Višedesetljetni znanstveni podatci dokazuju da cjepivo nije iskorijenilo ospice

HF

Veliki uspjeh antikorupcijskih mjera u RH

HF

Pet velikih podanika Big Pharme kojima se svi, Vaxxed ili Unvaxed, moraju suprotstaviti

hrvatski-fokus

Čіріrаnје ѕе іz Švеdѕkе šіrі nа оѕtаlе еurорѕkе držаvе

hrvatski-fokus

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više