Hrvatski Fokus
Hrvatska

HNES kao savjest hrvatskoga društva

Savjest su svi poginuli za hrvatsku domovinu

 
 
1. Savjest HNES-ovih članova počiva na činjenici da ne traže, nemaju, ne očekuju nikakvu nagradu ili beneficije za svoje demokratsko pravo javnoga mišljenja iznesenoga prema osobnim časnim procjenama.
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2014/12/nevenka_nekic.jpg
Nevenka Nekić
 
2. Savjest HNES-a utemeljena je isključivo na pravdi, istini, domoljublju i nesebičnosti. Ona ne podnosi ravnodušnost prema nepravdi i lažima. Ne može se biti onkraj dobra i zla.
 
3. Isključivo Ljubav prema čovjeku i čovječnosti, koja ne traži uzvrat, počiva u čvrstom temelju HNES-a. Ta ljubav kao dio savjesti je posve apstraktna, proizlazi iz Vječnih zasada što ih je kršćanska misao namrla i hrvatskomu narodu, kao i svim ljudima svijeta.  U tome leži pravo i dužnost HNES da izrekne svoje prosudbe.
 
4. Ne može nitko tko mrzi hrvatski narod, tko je stranac u ovoj zemlji, uzimati pravo da se proglasi savješću toga istoga naroda, primati materijalne naknade i odlikovanja. Savjest HNES-a su tisuće šutljivih i bezimenih  koje osjećaju hrvatsko poniženje; savjest ovoga Sudišta su one tisuće mrtvih koji su također imali savjest i humanističke ideale; naša savjest su i oni koji su ikada patili po tamnicama ili sada pate na Savskoj cesti, zakopavši u hrvatsku zemlju dijelove svojih tijela; savjest su i oni nikada pronađeni  kao i oni iz minulih stoljeća.
 
5. Savjest progovara u časnom čovjeku, ne traži odmazdu nego pravdu, ne traži krv, položaj, materijalna dobra, ona je najbolji dio ljudskoga na ovoj zemlji.
 

Nevenka Nekić, književnica

Povezane objave

Zakonom zabranite simbole, znakove, obilježja i obilježavanja komunističkog totalitarnog režima

hrvatski-fokus

AFORIZMI – Više neradnika nego radnika

hrvatski-fokus

ZAŠTO, GOSPODO…

HF

GOLOOTOČKI KAMENI UPITNIK

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više