Hrvatski Fokus
Hrvatska

Partizani ubili Dominika Barača

Prijeki sud: "Smrt strijeljanjem i trajan gubitak građanskih prava"

 
 

Dominik Barač

 
Prije 70 i… godina strijeljan dominikanac Dominik Barač
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2018/01/Zoran-Homen_Dominik-Barac_.jpg
Sutra rano jutrom vode me na strijeljanje.
 Molim te Moj Isuse
kada se sutra ujutro budem spuštao skalinama
 stani na malo 'okno' moje zatočeničke sobe.
 Pogledat ću prema tebi,
a ti mi udijeli odrješenje.
 
Partizani su u Dubrovnik ušli 18. listopada 1944. Dominik Barač je nakon božićnih blagdana 1944. otišao na ispomoć za župnika u Lisac u Dubrovačko primorje. U nedjelju 18. ožujka 1945. obavljena je premetačina samostana a istoga dana Barač je pod pratnjom doveden iz Lisca i zatvoren u vilu Rašicu u Lapadu.Optužnica nije sačuvana, a u prijepisu presude okrivljuje ga se zbog "terorističkog protunarodnog rada i organizocanja terorističkih oružanih banda". A "kao uvjereni ustaša neistinitim prikazivanjem prilika u jednoj od savezničkih država koristio njemačkom okupatoru i ustaškoj 'promičbi' da bi zavaravanjem neupućenog naroda pridobio ga za oružanu borbu protiv narodno-oslobodilačke vojske i naših saveznika, pak je u tu svrhu u 1944. godini dao štampati i rasturivati knjigu 'Socijalna filozofija boljševizma'."

Prijeki vojni sud 18. lipnja 1945. u Dubrovniku izrekao je dr. Dominiku Baraču kaznu "smrti strijeljanjem i trajan gubitak građanskih prava".

 

Nikola Šimić Tonin

Povezane objave

Hrvatski Mojsije

HF

AFORIZMI – Migranti

HF

Nezdravi turizam moga malog mista!

HF

Bez pravde je Kroacija mrtva

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više