Hrvatski Fokus
Kultura

Ušće Vitolda Košira ili sklad različitosti

Ostvario je respektabilan skulptorski opus

 

Doista je teško Vitolda Košira višestrukog umjetnika, akademskog kipara i akademskog glazbenika i vatrenog sokolara i nadahnutog basistu u rock sastavu, svesti na jednu, na samo jednu osobu i pritom pokušati odgonetnutu i kako se sve te izrazite, snažne različitosti drže zajedno u jednom tijelo, u jednom duhu. Reklo bi se nemoguće, no nije tako. Evo dokaza. Vitold Košir suvremeni je hrvatski likovni umjetnik, kipar koji je ostvario respektabilan skulptorski opus, izražavajući se najviše kroz betonsko željezne konstrukcije u tvorbi stvarno nestvarnoga svijeta neobičnih, nesvakidašnjih motiva raznolikih ovala, kvadratnih ili pravokutnih formi uz jaku nazočnost simbola krila, koja izravno ovaj opus povezuje sa strašću kipara, sokolarstvom.

Naime, Košir je predani sokolar koji odlazi sa svojim ptičjim prijateljima u prirodu, na natjecanja i susrete, stanuje, živi s njima svakodnevni život. Košir sudjeluje i živi u svijetu svojih orlova i jastreba a i oni sudjeluju i žive u njegovom ljudskom životu. Taj se harmonični život vezuje za harmoniju u glazbi i sviranje viole u orkestru. Također se glazba pokazuje i vidi i na Koširovim skulpturama gdje je on na pojedinim djelima izveo dijelove notnog zapisa, prikazao je glazbu. Istodobno, Košir djeluje u svom popularnom sastavu (imaju niz dobrih snimaka) kao rock glazbenik, basist, svirajući često u živo pred rasplesanom publikom.

Kako sve to skupa funkcionira u tijelu i umu jednog, samo jednog čovjeka? S kolikom energijom čovjek raspolaže da bi istodobno bio sve to, razno, različito? Razmišljajući o mogućem odgovoru, dosjetio sam se ušća velike i snažne rijeke u koju se ulijeva više vodotoka postajući impozantni volumen a on se na kraju ulijeva svom silinom u more, noseći sve te različitosti sa sobom.

S druge pak strane pomišljam i na ovaj odgovor. Košir posjeduje nevjerojatnu, magičnu moć usklađivanja svih tih brojnih različitosti u jedno, u jedinstvenu cjelinu umjetničkog i ljudskog izraza zahvaljujući adaptabilnosti svojih talenata,simbiozi njihovih mogućnosti. Vitold Košir rijetka je pojava u našim životima, kompleksnost njegovog likovnog opusa, glazbeni angažman, ptice, izniman je.

Miroslav Pelikan

Povezane objave

Zaboravljena pisma

HF

Bilosnićev put u Andaluziju

hrvatski-fokus

Sanjanje s djecom

HF

Glazba uvijek pronađe put

hrvatski-fokus

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više